Νεολογισμοί (Neologisms)

nickel

Administrator
Staff member
Στη νεότερη πορεία της στη ζωή. Π.χ. από το 1979:

http://books.google.gr/books?id=trD...en&sa=X&ei=CTuUUOuvK8SytAbIwIGwBA&redir_esc=y

...και από αυτόν, όταν ο χώρος καλύπτει τις προϋποθέσεις για την φυσική και ελεύθερη μετάβαση του ανθρώπου από την αυτοσυγκέντρωση και την ιδιωτικότητα στην κοινή δραστηριότητα και τη συμμετοχή, από την κατάσταση της αυτοδιείσδυσης σε μια άλλη κατάσταση που ενώνει το ιδιωτικό με το δημόσιο, το μύχιο με το φανερό, που επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιράζονται μεταξύ-τους και κατά τη βούλησή-τους τους θησαυρούς…
Δελτίο της Εταιρείας σπουδών νεοελληνικού πολιτισμού και γενικής παιδείας Τομ. 3, Αθήνα 1979
 

pidyo

New member
Έχει κι άλλα στα γκουγκλοβιβλία προ του 1990. Αλλά, ξαναλέω, ο όρος δεν ήταν σε καμιά περίπτωση τρέχων και αυτονόητος στα νάιντιζ, στον βαθμό που είναι τώρα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε κείμενο για τη σπατάλη που συνιστούσε το δεύτερο φύλλο του λογαριασμού της ΔΕΗ («Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» του Ανδρέα Δρυμιώτη):

Επειδή η χώρα μας δεν παράγει χαρτί, εκτός από ελάχιστες ποσότητες ανακυκλωμένου, πρέπει να εισαχθεί ως πρώτη ύλη από το εξωτερικό (αύξηση των εισαγωγών), να εκτυπωθεί στο εργοστάσιο παραγωγής (με μελάνια εισαγωγής), να επιτυπωθεί με τα μεταβλητά στοιχεία και να εμφακελωθεί (στο κέντρο εκτυπώσεων της ΔΕΗ), να μεταφερθεί στα κέντρα διανομής των ΕΛΤΑ, να γίνει η ταξινόμηση στα ΕΛΤΑ και η μεταφορά τους στα συνοικιακά σημεία διανομής, απ’ όπου θα τα παραλάβει ο ταχυδρόμος για να τα διανείμει στα σπίτια μας.

Έτσι έμαθα την εμφακέλωση.
 

SBE

¥
Εμφακελωτής η συσκευή;
(βγαίνει και σε οικιακό μοντέλο, για μικρά γραφεία)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
μαριδαίος = Πολύ μικρός μικρομέτοχος, που ανήκει στη μαρίδα των μικρομετόχων. Όρος που προφανώς κυκλοφορεί στην πιάτσα από καιρό (υπάρχουν ευρήματα πενταετίας), αλλά άρχισε να εμφανίζεται πιο έντονα πρόσφατα και στο διαδίκτυο, ιδίως με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το άγχος των συγκεκριμένων μικρομετόχων αν θα κάνουν (ηλεκτρονική) ταπετσαρία τις τραπεζικές μετοχές τους.

Παραδείγματα χρήσης:
  • Δεν υπάρχει μαριδαίος για μαριδαίος που να μην έχει πάρει μερικά κομμάτια ΟΤΕ. Ως εκ τούτου πάμε για άλλη μια συνταρακτική νίκη [...]
    [*]Στα κέρδη μαζί και στη χασούρα μόνοι; Θα κολυμπάνε μόνοι τους οι καρχαρίες σε λίγο. Εγώ ο μαριδαίος με βλέπω να τα βάζω στο ...
    [*]Εγώ δηλαδή σαν μαριδαίος, φοβάμαι να μπω τ ώ ρ α διότι το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο για μένα.
    [*]Αγοράζοντας σήμερα ένας υπομονετικός μαριδαίος ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΛΛ, ΔΕΗ, ΕΕΕΚ δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποια στιγμή δεν θα [...]
    [*][...]μια ερώτηση έχω να σου κάνω, επειδή έχω κάποια λεφτά στην άκρη (20000 ευρώ = μαριδαίος), πώς μπορώ να εκμεταλλευτώ καλύτερα τα χρήματα [...]

Κατά τα λοιπά, η γλώσσα έχει χάσει τις δυνάμεις της κλπ κλπ
 

nickel

Administrator
Staff member
Το μετέφερα από τις Λεξιπλασίες στους Νεολογισμούς, αφού, ακόμη κι αν δεν θεωρούμε ότι μπορεί ή πρέπει να περάσει ο όρος στα λεξικά, είναι ένας αναγνωρίσιμος όρος τον οποίο ήδη χρησιμοποιούν αρκετοί. Υπάρχει και στο slang.gr.
 

pidyo

New member
γκοσιπάδικο, το (ουσ.) = Έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ με κουτσομπολίστικο κυρίως περιεχόμενο (επίθ. γκοσιπάδικος, -η, -ο).
Το διάβασα σήμερα, σε αθλητικό άρθρο, το οποίο δυστυχώς ξέχασα να σημειώσω. Βρίσκω ελάχιστα (δύο μόνον) κανονικά γκουγκλίσματα, όπου χρησιμοποιείται το επίθετο, αλλά έχω την εντύπωση πως θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, καθώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει πολλούς από τους δημοφιλείς ιστοτόπους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, το πρωινάδικο φιλοξενείται μια χαρά στο ΛΝΕΓ. Μόνο ο ορθογραφικός διορθωτής μου δεν το ξέρει.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως, το πρωινάδικο φιλοξενείται μια χαρά στο ΛΝΕΓ. Μόνο ο ορθογραφικός διορθωτής μου δεν το ξέρει.
Πολύ πιο κουτσομπολίστικο το μεσημεριανάδικο, πάντως (έχει 16.800 γκουγκλιές).
 

nickel

Administrator
Staff member
μυθοδίαιτος -η -ο αυτός που αρέσκεται να καταναλώνει μύθους, που ταΐζει τη σκέψη του με μύθους (συν. τους σύγχρονους, τους αποκαλούμενους και «αστικούς»), παραμύθια, φανταστικές ιστορίες και κάθε άλλη έκφανση της πλαστής πραγματικότητας που έχει επιλέξει (του «προσωπικού μύθου» του)

Από παρουσίαση του βιβλίου Ο άνθρωπος και ο μύθος του Ιάσονα Ευαγγέλου:
O άνθρωπος είναι μια πνευματική ύπαρξη δισυπόστατη: ως φιλόσοφος και φιλαλήθης (Homo sapiens) έχει σύζυγο τη λογική που τη σέβεται, και ως φιλόμυθος και μυθώδης (Homo fabulosus) έχει ερωμένη τη μυθολογία που τη λατρεύει. Με αυτήν την ερωμένη έχει πολλούς "εξώγαμους" γόνους: μύθους, μυθεύματα, μυθίδια, παραμύθια, κ.ά. Γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ως φιλόμυθος, μυθοδίαιτος, μυθοπλάστης, μυθολόγος, μυθογράφος, μυθωδός, μυθομανής...
 

nickel

Administrator
Staff member
Στους ημέτερους («αυτοί που μας υποστηρίζουν ή τους υποστηρίζουμε, αυτοί με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια ομάδα» (ΛΝΕΓ)), ας προσθέσουμε την ημετεροκρατία και τον ημετερισμό, που θα μπορούσαν να είναι καλές αποδόσεις για το αγγλικό cronyism.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ποια λέξη έχει δεκάδες χιλιάδες ευρήματα, εμφανίζεται καθημερινά στον φροντισμένο γραπτό λόγο (δλδ δεν είναι τπτ αργκοτική κλπ), περιλαμβάνει λεξικά αλλά τα λεξικά δεν την περιλαμβάνουν;
.
.
.
.

Μα, φυσικά, το βιβλιοστάσιο (αγγλ. stack room)!
.
.
.
ΣκωπτΥΓ Μόνο οι βιβλιοθηκονόμοι θα μπορούσαν να έχουν τόσο χαμηλό προφίλ που ένας βασικός τους όρος να περάσει έτσι απαρατήρητος. :p
ΛεξικΥΓ Το βιβλιοστάσιο υπάρχει στο Αντίστροφο (Αναστασιάδη-Συμεωνίδη).
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, τώρα που έχουν γεμίσει όλα μου τα ράφια, έχουν αδειάσει οι τσέπες μου και έχω σύντροφό μου το Kindle, μπορώ να πω ότι σχεδόν έχω κηρύξει βιβλιοστάσιο. Και προσθέστε γρήγορα τη δεύτερη σημασία, για να επικαιροποιηθεί ο όρος.
 

pidyo

New member
Ορντολιμπεραλισμός = ordoliberalism, η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς με κρατική και νομοθετική παρέμβαση. Ομολογώ πως δεν ήξερα τον όρο. Τον συνάντησα εδώ, και βλέπω ουσιαστικά δύο μόνο γκουγκλίσματα ακόμη: το ένα σε κείμενο του Νίκου Σκανδάμη, καθηγητή του ΕΚΠΑ και τέως διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το άλλο σε μετάφραση του Φουκώ από Έλληνα ιστολόγο, καθώς και σε αναπαραγωγές του τελευταίου κειμένου. Ο Σκανδάμης προτείνει ως παραλλαγή τον όρο ταξιφιλελευθερισμός, που είναι επιεικώς απαράδεκτος.

Μου κάνει εντύπωση που έχει χρησιμοποιηθεί τόσο λίγο ο όρος, από τη στιγμή που η σχετική συζήτηση και ο ίδιος ο όρος χρονολογείται από το 1950.

Edit: Βλέπω και την παραλλαγή ορντοφιλελευθερισμός (που μου φαίνεται λίγο μπεν μιξτ).
 

nickel

Administrator
Staff member
exceptionalism = εξαιρετισμός

exceptionalism noun [mass noun]
the belief that something is exceptional, especially the theory that the peaceful capitalism of the US constitutes an exception to the general economic laws governing national historical development.

http://oxforddictionaries.com/definition/english/exceptionalism?q=exceptionalism

εξαιρετισμός (ο) η πεποίθηση ότι κάποιο συγκεκριμένο φαινόμενο, συνήθως κοινωνικής προέλευσης, αποτελεί μοναδική περίπτωση στον κόσμο ή στην ιστορία.

Αυτά τα στερεότυπα είναι αποτελέσματα της κατάστασης της νεοελληνικής ταυτότητας η οποία διέπεται σε σημαντικό βαθμό από τον “εξαιρετισμό” (Greek Exceptionalism), μιας ιδεολογικής πρόσληψης που θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδικά παγκοσμίως χαρακτηριστικά.
http://icp-forum.gr/wp/?p=93

(1) Δυτική Κατανάλωση – Ανατολική Παραγωγή (2) Δυτικοί Πολιτικοί Θεσμοί – Ανατολική Κουλτούρα Συμπεριφοράς (3) Κράτος Προστάτης – Κράτος Εχθρός/Αντίπαλος (4) Μετανεωτερικό - Προνεωτερικό Κράτος (5) Η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα – Η Ελλάδα αντιευρωπαϊκή χώρα.
Οι πέντε παραπάνω αντιφάσεις συνιστούν, κατά την άποψή μου, την εσωτερική πτυχή του φαινομένου που θα μπορούσε να ονομασθεί «Ελληνικός εξαιρετισμός» (Greek exceptionalism).

http://www.booksreview.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=96:-15-2011&catid=46:-15

Την ίδια στιγμή που μέσα ο Πρωθυπουργός αποκήρυσσε τον ελληναράδικο εξαιρετισμό, τα κρατικά αυτοκίνητα έξω, αραδιασμένα στον πεζόδρομο, τον διατυμπάνιζαν.
http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4776923
 

SBE

¥
εξαιρετισμός (ο) η πεποίθηση ότι κάποιο συγκεκριμένο φαινόμενο, συνήθως κοινωνικής προέλευσης, αποτελεί μοναδική περίπτωση στον κόσμο ή στην ιστορία.

επειδή πρόσφατα παρακολούθησα μια μακροσκελέστατη συζήτηση (πάνελ, δηλαδή σοβαροί επιστημόνοι άνθρωποι) περί αμερικανικού εξαιρετισμού (και το εξεψιοναλισμού μου αρέσει), να πω ότι ο ορισμός αυτός είναι ελλιπής. Δεν είναι μόνο ότι είναι ο Χ λαός μοναδικός (έθνος ανάδελφον κλπ). Το οποίο δεν είναι και τόσο αξιοπερίεργο. Αλλά, όπως το λέει η βίκι:
Exceptionalism is the perception that a country, society, institution, movement, or time period is "exceptional" (i.e., unusual or extraordinary) in some way and thus does not need to conform to normal rules or general principles.
Στην περίπτωση των ΗΠΑ ότι όχι μόνο δεν χρειάζεται να υπακούει η χώρα σε διεθνείς κανόνες αλλά και το ότι είναι αποστολή της να κάνει τις άλλες χώρες σαν αυτή.
Στην Ελλάδα δε νομίζω ότι εμφανίζουμε τέτοια παράκρουση, πιο πολύ προς το έθνος ανάδελφο κλίνουμε.
 
Top