metafrasi banner

Νέες φορολογικές ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες από το 2014

anongal14

New member
Ιδού κάποιες έξτρα ερωτήσεις, πιο πολύ προς επιβεβαίωση ότι καταλαβαίνω τις απαντήσεις σας:

1. Εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας μεταφράστρια, μπορείς να μην κάνεις ακόμη έναρξη. Εάν οι τίτλοι κτήσης που θα λαμβάνεις είναι εντάξει συμφ. ΚΦΕ & ΚΦΑΣ, τότε με την Εφορία δεν θα έχεις πρόβλημα, μέχρι τα 5000€ ετησίως. (Ωστόσο αυτό δεν εγγυάται και πως δεν θα έχεις πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ αργότερα, όταν έρθει η ώρα να κάνεις κανονικά έναρξη.)

Αυτό το "εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας ματαφράστρια", δεν το καταλαβαίνω. Προφανώς θεωρώ τον εαυτό μου μεταφράστρια. Από τη στιγμή που πληρώνομαι -έστω και αστεία ποσά- φαντάζομαι θα μπορούσα να θεωρηθώ "επαγγελματίας" για την Εφορία. Γι'αυτό άλλωστε το μετ. γραφείο κόβει αποδείξεις. Η ερώτηση εδώ είναι τι θεωρείται "επαγγελματίας μεταφράστρια" για την Εφορία; Μόνο όσοι μεταφραστές είναι ΕΛΕ θεωρούνται "επαγγελματίες"; Δεν θεωρούνται οι μεταφραστές εν γένει ΕΛΕ;
Φυσικά, αν ήμουν "ερασιτέχνης" δεν θα πληρωνόμουν καθόλου κι ούτε θα έπρεπε να δηλώνω τίποτα στην Εφορία. Ή όχι;

2. Ναι, εφόσον έχεις κάνει έναρξη. Με το τρέχον καθεστώς σου, όμως, θα έχεις πρόβλημα αν δεν ομαδοποιείς τις τιμολογήσεις, έτσι ώστε να μην είναι ποτέ πάνω από δύο (2) ανά κυλιόμενο διάστημα έξι μηνών (βλ. παρακάτω § 5).

OK, ερώτηση επ'αυτού παρακάτω.

3. Στην παρούσα κατάστασή σου (δλδ προ έναρξης εργασιών) «σου εκδίδουν (παναπεί κόβουν) τίτλο κτήσης».

Ναι, αυτό το κατάλαβα :).
Η ερώτησή μου αφορούσε το τι να κάνω: να κόψω τιμολόγιο ή να τους ζητήσω να μου κόψουν αποδείξεις/τίτλους. Κατάλαβα από την απάντησή σας ότι οι τίτλοι στο παρόν στάδιο είναι ΟΚ.

4. ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, Άρθρο 1 — Υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών
«1. Κάθε ημεδαπό πρόσωπο των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 2 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 101 του ν.2238/1994, κοινοπραξία, κοινωνία ή νομική οντότητα που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, έχει τις υποχρεώσεις του παρόντος νόμου σχετικά με την τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων και υποβολή δεδομένων για διασταύρωση.
2. Τις υποχρεώσεις της προηγουμένης παραγράφου έχει και κάθε αλλοδαπό πρόσωπο ή νομική οντότητα που αποκτά πραγματική-φυσική επαγγελματική εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια ή ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια αποβλέποντας στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Εξαιρετικά, τις υποχρεώσεις αυτές έχει και κάθε αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια, εφόσον ανεγείρει ακίνητο κυριότητάς της εντός της ελληνικής επικράτειας ή πραγματοποιεί σε τέτοιο ακίνητο προσθήκες ή επεκτάσεις. Τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύουν για τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3.»

Δεν είναι οι μεταφράσεις ελευθέριο επάγγελμα;
(Μάλλον επιστρέφουμε σ'αυτό που γράψατε παραπάνω περί "επαγγελματία μεταφραστή", ε;)

5. Τι συνιστά «συστηματική» (κι επομένως μη-περιστασιακή) εργασία (ΚΦΕ: Άρθρο 3, παρ. 21 Ν 4172/2013):
«Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.»

OK, εδώ ήθελα να ρωτήσω για επιβεβαίωση το εξής: το μετ. γραφείο εκδίδει 1 απόδειξη κάθε τρίμηνο για όλα τα πρόντζεκτς που ολοκληρώθηκαν μέσα στο διάστημα αυτό. Άρα μιλάμε για αυτές τις αποδείξεις (τίτλους) έτσι; να μην ξεπερνούν τις 2 ανά 6μηνο.
Γιατί στην αρχή το διάβασα ότι δεν μπορώ να κάνω πάνω από δύο πρόντζεκτς το 6μηνο, χωρίς να θεωρηθώ "επιχειρηματίας", που είναι λίγο τρελό αφού -όπως γνωρίζετε- μερικά "πρόντζεκτς" είναι απλά μία σελίδα πρωτοτύπου (<400 λέξεις) προς μετάφραση. Αν μετράνε με την εργασία, και θλελυν μάξιμουμ 2 το εξάμηνο, μάλλον θεωρούμαι επιχειρηματίας ή μη-περιστασιακός επαγγελματίας για την Εφορία! :p
Αν όμως αυτό που μετρά η Εφορία είναι οι αποδείξεις που κόβει το γραφείο, τότε είμαι εντάξει αφού όντως βγάζουν 2 το εξάμηνο για όλους μας ανεξαρτήτως όγκου δουλειάς που έχει ο καθένας.


6. Δεν χρειάζεται να τους καταθέσεις κάπου, θα τους βρεις (μαζί με τα σχετικά ποσά, κρατήσεις κλπ) σε ειδικό πεδίο τού Ε1 σου, όταν με το καλό έρθει η ώρα να το συμπληρώσεις. Και φυσικά θα πρέπει να κάνεις δήλωση, διότι λογικά (αν δεν βγάζεις τεκμαρτό εισόδημα) θα έχεις επιστροφή απ' τον παρακρατηθέντα φόρο.

Α, οπότε "αυτόματα" θα υπάρχουν στην επόμενη Ε1 που θα συμπληρώσω στο taxisnet;
Γνωρίζετε τι ποσοστό παρακρατείται; (Προφανώς ρωτάω για να δω τι θα μένει στην τσέπη μου. Η αμοιβή ανά λέξη είναι γελοία. Δεν ξέρω αν είναι η μικτή, δηλ. πριν την παρακράτηση του φόρου. Αν είναι, την έβαψα, ούτε για καφέ δεν βγαίνει. :p )

7. Αυτά αφορούν τον εκδότη του τίτλου κτήσης, όχι εσένα. (Εσύ ανησυχείς μόνον εάν δεν βρεις τους αντίστοιχους τίτλους κτήσης στο πεδίο τού Ε1 για το οποίο μίλησα στην § 6 ανωτέρω.)

OK, good to know. Ο εκδότης του τίτλου έχει την ευθύνη αν οι τίτλοι δεν φανούν στο πεδίο του Ε1 της δήλωσής μου; Μπορεί δηλ. να μην τα δήλωσε; Ή μπορεί να είναι απλά λάθος του taxis?

Urgh. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα περισσότερο.
Γενικά νομίζω ότι κατάλαβα τι γίνεται, απλώς θα εκτιμούσα μια επιβεβαίωση στα παραπάνω.

Ευχαριστώ και πάλι.
 

anongal14

New member
Για να είμαστε ειλικρινείς, φυσικά και αυτοσαμποτάρεσαι εν μέρει με το να εργάζεσαι με επαχθείς όρους — διότι όσο περισσότερο τραβάει αυτό το καθεστώς, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να μπορέσεις να επιβάλεις στους αναθέτες έργου όρους που να είναι πιο εύλογοι και δίκαιοι για εσένα (τουλάχιστον στους συγκεκριμένους αναθέτες, τους οποίους θα τους έχεις κακομάθει). Ο μόνος λόγος να το κάνει αυτό κάποιος (δλδ να αποδεχθεί στην αρχή να πληρώνεται πολύ λίγο) είναι αν αυτό αποτελεί μέρος ενός συγκροτημένου επιχειρηματικού πλάνου που θα προβλέπει και το πώς θα διεισδύσει στην αγορά, το γιατί το συγκεκριμένο τιμολόγιο όντως τον βοηθά στην εν λόγω επιδίωξή του, και το πώς θα επιτύχει να φέρει το τιμολόγιό του εκεί που πρέπει.

Η νύξη περί ΟΑΕΕ έχει να κάνει με το ότι όταν πας και κάνεις έναρξη στον ΟΑΕΕ, μπορούν να σου ζητήσουν τα Ε1 μέχρι και πενταετίας πριν — και, αν δουν εισόδημα στο πεδίο από ελευθέρια επαγγέλματα (καθότι εκεί μπαίνουν τα εισοδήματα «από άλλες πηγές», όπως των τίτλων κτήσης), να σου πουν ότι είχες όλο αυτό το διάστημα δραστηριότητα που υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ... οπότε να σου κάνουν αναδρομική έναρξη, με πολλές εισφορές κι ακόμη περισσότερα πρόστιμα. :(

Κι εμείς χαιρόμαστε που χαίρεσαι που μας βρήκες — that's our spirit anyhow! :D

Δυστυχώς η πολιτική του μετ. γραφείου είναι ότι δεν διαπραγματεύονται την αμοιβή ανά λέξη.
Αν δεν τη δεχτείς, προσφέρουν τη δουλειά σε άλλον εξωτ. συνεργάτη.
Για κάποιον που τώρα αρχίζει, όπως καταλαβαίνετε δεν έχω και πολλές επιλογές.
Αν πω όχι, σίγουρα κάποιος άλλος θα πει ναι, κι εγώ δεν θα έχω ούτε αυτό.

Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, δεν παίζει ρόλο το ότι το παρόν εισόδημα είναι κάτω ενός ορίου (π.χ. κάτω 5000 για την Εφορία είναι ΟΚ); (ρωτάω, δεν ξέρω)
Θα προτιμούσα να μην είχα ποτέ ΟΑΕΕ, αλλά άλλη -μάλλον ιδιωτική- ασφάλιση αν είχα ποτέ εισόδημα για να την πληρώσω, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι ακόμα επιλογή, ε; (ρητορική ερώτηση)
Υποχρεώνει ο ΟΑΕΕ τους περιστασιακούς (μη-επαγγελματίες, κατά τον προηγούμενο χαρακτηρισμό σας) μεταφραστές να πληρώνουν;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πρώτον, στο 1. αναφέρεις: "Εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας μεταφράστρια..". Πώς καθορίζεται αυτό; Γιατί διάβασα ότι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων είναι όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και ο μεταφραστής θεωρείται ως τέτοιο.
Εφόσον ασχολείσαι συστηματικά με τη μετάφραση, τότε είσαι επαγγελματίας μεταφραστής — με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το τι νοείται «συστηματική διενέργεια πράξεων» το ορίζει το ΥπΟικ βάσει του κανόνα των τριών ομοειδών πράξεων ανά εξάμηνο (βλ. παρακάτω).

Και δεύτερον, "Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων". Όταν λέει ομοειδείς εννοεί μεταφράσεις γενικά, ή μεταφράσεις για μια εταιρεία; Δηλαδή, εννοεί ότι δεν πρέπει να έχω μεταφράσει παραπάνω από δύο έργα συνολικά, ανεξαρτήτως του με πόσες εταιρείες μπορεί να συνεργάζομαι, ή ότι δεν πρέπει να έχω κάνει παραπάνω από δύο έργα σε μια εταιρεία;
Το ομοειδές των διενεργούμενων πράξεων προκύπτει από το περιεχόμενο των εν λόγω πράξεων, και όχι από τον κατά περίπτωση λήπτη των παρεχομένων υπηρεσιών ή αγοραστή των πωλούμενων αγαθών (διότι μην ξεχνούμε ότι ο τίτλος κτήσης αντικαθιστά πλέον και το πάλαι ποτέ Τιμολόγιο Αγοράς).

Και πώς ξέρουμε ότι το περιεχόμενο είναι «ομοειδές»; Είναι ομοειδές αν ανήκει στον ίδιο ΚΑΔ. Για παράδειγμα, εάν μέσα σε έξι μήνες έχετε πληρωθεί με οχτώ τίτλους κτήσης —δύο για μετάφραση, δύο για διόρθωση δοκιμίων, δύο για υποτιτλισμό, έναν για τοπική προσαρμογή λογισμικού και έναν για διερμηνεία—, τότε κανονικά δεν έχετε εμφανίσει συστηματική διενέργεια πράξεων. Εάν ωστόσο δεχθείτε τρεις τίτλους κτήσης για μετάφραση —έναν για βιβλίο, έναν για εγχειρίδιο και έναν για ένα διδακτορικό—, τότε τεκμαίρεται συστηματική διενέργεια πράξεων και πρέπει να έχετε κάνει έναρξη πριν από την αποδοχή του τρίτου χρονικά τίτλου κτήσης (κι αντί γι' αυτόν να μπορέσετε να εκδώσετε εσείς Τιμολόγιο ή ΑΛΣ αναλόγως). Τους ισχύοντες ΚΑΔ για μεταφραστές-επιμελητές-υποτιτλιστές τούς βρίσκετε εδώ: http://lexilogia.gr/forum/showthrea...λειας-διόρθωσης)&p=50351&viewfull=1#post50351
 

denice

New member
Καλά, μας δουλεύουν;;;; Δηλαδή, αν κάνω για ένα μεταφραστικό γραφείο 3 μεταφράσεις σε ένα μήνα, έκλεισα για το εξάμηνο;;;;;;
Μάλιστα...Δηλαδή ο κάθε τίτλος σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους μπορεί να είναι ακόμα και €1500, αλλά δεν μπορούμε να βγάζουμε μέχρι 3 τίτλους το μήνα πολύ μικρότερης αξίας...Εμένα αυτό γιατί μου ακούγεται κάπως;;; Τελοσπάντων..Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες, zaz, ήσουν πολύ κατατοπιστικός!! Και μια τελευταία ερώτηση, μπας και καταλήξω σε καμιά απόφαση. Εάν δουλεύω ως γραμματέας, πχ, σε ένα γραφείο με εισφορές στο ΙΚΑ, μπορώ να έχω παράλληλα ανοιχτά βιβλία στον ΟΑΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;; (και τι γίνεται με ΙΚΑ και τίτλο κτήσης;)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αυτό το "εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας ματαφράστρια", δεν το καταλαβαίνω. Προφανώς θεωρώ τον εαυτό μου μεταφράστρια. Από τη στιγμή που πληρώνομαι -έστω και αστεία ποσά- φαντάζομαι θα μπορούσα να θεωρηθώ "επαγγελματίας" για την Εφορία. Γι'αυτό άλλωστε το μετ. γραφείο κόβει αποδείξεις. Η ερώτηση εδώ είναι τι θεωρείται "επαγγελματίας μεταφράστρια" για την Εφορία;
Νομίζω έχω εξηγήσει επαρκώς στο #143 το πώς νοεί τον «επαγγελματία» η φορολογική αρχή: είναι αυτός που διενεργεί συστηματικές πράξεις που αποτελούν αντικείμενο του ΚΦΑΣ.


Αν αυτό που μετρά η Εφορία είναι οι αποδείξεις που κόβει το γραφείο, τότε είμαι εντάξει αφού όντως βγάζουν 2 το εξάμηνο για όλους μας ανεξαρτήτως όγκου δουλειάς που έχει ο καθένας.
Ναι, είσαι εντάξει με δύο τίτλους κτήσης το εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση πως δεν αποκτάς κάποιον άλλον πελάτη που θα σου κόψει κι εκείνος τίτλο κτήσης για το ίδιο αντικείμενο (π.χ. μετάφραση) μέσα στο ίδιο εξάμηνο. Ουσιαστικά είσαι δουλοπάροικος στο συγκεκριμένο μεταφραστικό γραφείο, αν κατάλαβες.


Γνωρίζετε τι ποσοστό παρακρατείται; (Προφανώς ρωτάω για να δω τι θα μένει στην τσέπη μου. Η αμοιβή ανά λέξη είναι γελοία. Δεν ξέρω αν είναι η μικτή, δηλ. πριν την παρακράτηση του φόρου. Αν είναι, την έβαψα, ούτε για καφέ δεν βγαίνει. :p )
Η παρακράτηση είναι 20%. Και ναι, το ποσό που σου λένε είναι πριν απ' την παρακράτηση. Αλλά αν δεν υπερβείς το αφορολόγητο και δεν έχεις τεκμαρτό εισόδημα, τότε θα τα πάρεις και αυτά τα χρήματα, με τη μορφή επιστροφής. Αν απ' την άλλη πιάσεις συνολικά εισοδήματα τέτοια που τελικά να προκύπτει φόρος, τότε συμψηφίζονται με τον φόρο που σου αναλογεί. Κι άλλωστε, λογικό είναι: ό,τι εισόδημα κι αν έχεις, αυτό είναι ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ! Πάντα πρέπει να συνυπολογίζεις στην κοστολόγησή σου και όλα σου τα έξοδα — και, φυσικά, και τη φορολογία σου.
Εάν ισχύσει για τη χρήση του 2014 ό,τι και φέτος, τότε τα εισοδήματά σου τα οποία δικαιολογούνται με τίτλους κτήσης (και τα οποία δεν μπορούν να είναι πάνω από 5.000€ για όλη τη χρονιά) ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ούτε έχεις άλλα εισοδήματα αλλά ούτε κι από τα τεκμήριά σου προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 9.500€, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών (πράγμα που είναι πολύ καλό διότι στη συγκεκριμένη κλίμακα υπάρχει αφορολόγητο — ενώ τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ).


Ο εκδότης του τίτλου έχει την ευθύνη αν οι τίτλοι δεν φανούν στο πεδίο του Ε1 της δήλωσής μου; Μπορεί δηλ. να μην τα δήλωσε; Ή μπορεί να είναι απλά λάθος του taxis?
Μπορεί να μην τα δηλώσει ή να έχει γίνει λάθος στην κατάσταση που υπέβαλε. Τα ποσά αυτά φαίνονται στο Taxis > Ηλεκτρονική Υποβολή Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων > Ενημέρωση Βεβ. Αποδοχών (https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/BebaiwshApodoxwn2014.do), όπου και αναφέρεται ότι «Εάν διαπιστώσετε ότι δεν έχουν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί με τα στοιχεία της βεβαίωσης, επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να ενημερωθείτε αν υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ηλεκτρονικής υποβολής της με βάση την ΠΟΛ 1039/03-02-2014.» Τα αντίστοιχα ποσά μπαίνουν στους κωδικούς 507-508 [ΠΙΝΑΚΑΣ 4. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ > Δ. ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ > 4. Εισόδημα που δεν εντάσσεται σε άλλη περίπτ. του πίν. 4], ο δε παρακρατηθείς φόρος στους κωδικούς 605-606 [ΠΙΝΑΚΑΣ 8. ΠΡΟΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΕΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΕΣ ΦΟΡΟΙ > 3. Φόροι 20% και 10% (άρθ. 58 Κ.Φ.Ε.) και 15% (περ. γ’ παρ. 5 άρθρ. 52 Κ.Φ.Ε.) που παρακρατήθηκαν].
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δυστυχώς η πολιτική του μετ. γραφείου είναι ότι δεν διαπραγματεύονται την αμοιβή ανά λέξη.
Αν δεν τη δεχτείς, προσφέρουν τη δουλειά σε άλλον εξωτ. συνεργάτη.
Για κάποιον που τώρα αρχίζει, όπως καταλαβαίνετε δεν έχω και πολλές επιλογές.
Αν πω όχι, σίγουρα κάποιος άλλος θα πει ναι, κι εγώ δεν θα έχω ούτε αυτό.
Όσο και να κατανοώ τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, η χωρίς περιστροφές αλήθεια είναι ότι παραδέχεσαι ότι ο θάνατος των άλλων είναι η ζωή σου. Πάνω σε αυτόν τον μηχανισμό, άλλωστε, βασίζονται όσα γραφεία σκοτώνουν τις τιμές (και μαζί με αυτές, και το επάγγελμα). Αλλά, ξέρεις, δεν αρκεί ένα χέρι για να χτυπήσεις παλαμάκια. Όσο καταδικαστέοι είναι οι κερδοσκόποι που θέλουν μεταφράσεις για ψίχουλα (και δεν θα κουραστώ να τους κράζω), είναι και εκείνοι που αποδέχονται να γίνονται αντικείμενο τέτοιας εκμετάλλευσης (χαντακώνοντας τους συναδέλφους τους και κόβοντάς τους το ψωμί). Εγώ πάντως αυτήν τη θέση έχω (δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου) και δεν φοβάμαι να την πω: http://lexilogia.gr/forum/showthrea...της-μετάφρασης&p=162604&viewfull=1#post162604 — nothing personal, βέβαια.


Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, δεν παίζει ρόλο το ότι το παρόν εισόδημα είναι κάτω ενός ορίου (π.χ. κάτω 5000 για την Εφορία είναι ΟΚ); (ρωτάω, δεν ξέρω)
Θα προτιμούσα να μην είχα ποτέ ΟΑΕΕ, αλλά άλλη -μάλλον ιδιωτική- ασφάλιση αν είχα ποτέ εισόδημα για να την πληρώσω, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι ακόμα επιλογή, ε; (ρητορική ερώτηση)
Το εισοδηματικό όριο αποτελεί απλώς ΜΙΑ από τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να αποφύγει την υποχρέωση έναρξης, αλλά εάν δεν συντρέχουν οι υπόλοιπες (π.χ. αυτή της περιστασιακής απασχόλησης) τότε πρέπει να κάνει έναρξη — που σημαίνει ν' αρχίσει να πληρώνει και ΟΑΕΕ. Και, όταν ξεκινάς με τον ΟΑΕΕ, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εισφορών που καλείσαι να πληρώσεις και του εισοδήματός σου. Όσο λίγα κι αν βγάζεις, η ασφαλιστική σου κλάση (άρα και οι εισφορές) εξαρτώνται μόνο απ' το πόσα χρόνια είσαι ενεργός.
Και όχι, δεν υπάρχουν (ακόμη) εναλλακτικές για τον ΟΑΕΕ — όπως έχει λ.χ. στη Γερμανία.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Κάθε τίτλος αντιστοιχεί σε μία μεταφραστική δουλειά;
Αναλόγως της συμφωνίας με τον αναθέτη.
Σκέψου ωστόσο το ακόλουθο σενάριο: Έστω ότι κάνεις μια δουλειά για ένα γραφείο, αλλά δεν θέλεις (εύλογα...) να "κάψεις" τόσο γρήγορα τον έναν απ' τους δύο τίτλους κτήσης που μπορείς να εμφανίζεις ανά εξάμηνο. Τους ζητάς λοιπόν να μην βιαστούν να σου κόψουν τον τ.κ., αλλά να περιμένουν ώστε να συμπεριλάβουν σε έναν τ.κ. και ό,τι άλλες δουλειές τούς κάνεις μέσα στο εξάμηνο. Πράγματι περιμένουν, λοιπόν, μαζεύονται κι άλλα κλπ... και ποιος τους εμποδίζει να σου πουν (εκβιαστικά...) πως θα σε πληρώσουν όταν με το καλό εκδοθεί ο τ.κ.; Μπορείς εσύ να περιμένεις πεντέξι μήνες για να πληρωθείς; Ή έχεις την πολυτέλεια να διώχνεις δουλειές επειδή έπιασες το πλαφόν των δύο τ.κ. το εξάμηνο; Ή να το παραβιάζεις και να ρισκάρεις; Ή να δουλεύεις μαύρα και να παρανομείς;
Είπαμε, ο τίτλος κτήσης είναι φτιαγμένος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τον περιστασιακώς απασχολούμενο με κάτι — όχι για τον επαγγελματία. Μπορεί να βοηθήσει στο ξεκίνημα ενός νέου επαγγελματία, ναι· αλλά ο επαγγελματίας αυτός πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλάνο για την είσοδό του στην αγορά, κι όχι να επαναπαυτεί στη διευκόλυνση αυτής της μορφής συγκυριακής (το τονίζω!) δραστηριοποίησης.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εάν δουλεύω ως γραμματέας, πχ, σε ένα γραφείο με εισφορές στο ΙΚΑ, μπορώ να έχω παράλληλα ανοιχτά βιβλία στον ΟΑΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;; (και τι γίνεται με ΙΚΑ και τίτλο κτήσης;)
Εάν κάποιος είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, και έχει πλήρη απασχόληση 25 ημερών εργασίας μηνιαίως, τότε παίρνει απαλλαγή απ' τον ΟΑΕΕ και κάνει κανονικά έναρξη. Εάν είναι νέος ασφαλισμένος (μετά την 1/1/1993) τότε δεν πληρώνει τίποτα στον ΟΑΕΕ, ενώ αν είναι παλαιός ασφαλισμένος πληρώνει ένα μέρος. Σε αυτή την περίπτωση τιμολογεί κανονικά τους πελάτες του —είναι δηλαδή επαγγελματίας και με τη βούλα— και δεν δουλεύει με τίτλους κτήσης.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα ήθελα ένα σύστημα με το οποίο:

1. Από τη στιγμή της γέννησής μου θα είχα έναν αριθμό για όλα: ταυτότητα, φορολόγηση (ΑΦΜ), διαβατήριο, άδεια οδήγησης.
2. Θα έκανα έναρξη επαγγέλματος με μια απλή δήλωση στο taxis.
3. Θα δούλευα για οποιονδήποτε και οσοδήποτε, και για κάθε αμοιβή μου θα συμπλήρωνα μια γραμμή στο taxis με το ΑΦΜ του εργοδότη, το είδος της υπηρεσίας, ημερομηνία, ποσό.
4. Ο εργοδότης θα κατέθετε την πληρωμή μου στον τραπεζικό μου λογαριασμό, από τον οποίο θα έφευγε αμέσως ένα ποσό σαν προκαταβολή φόρου και ένα ελάχιστο ποσό σαν ελάχιστη συμμετοχή στον (ένα και μοναδικό) ασφαλιστικό φορέα (για την ελάχιστη σύνταξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη). Η ελάχιστη αυτή συμμετοχή θα είναι ανάλογη προς τις αμοιβές μου. Για καλύτερη κάλυψη από τη βασικότατη, το κράτος θα έπρεπε να μου κάνει δελεαστικές προσφορές σε ανταγωνισμό με ιδιωτικές εταιρείες.
5. Με βάση κάποια δίκαιη κλίμακα θα γινόταν και η φορολόγησή μου στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με άλλα έσοδα (νοίκια, τόκους κτλ.) με διαφορετική κλίμακα αν τα έσοδα δεν αντιστοιχούν σε εργασία.

Όλα τα άλλα που περιγράφετε εδώ με την απέραντη σοφία σας (ειλικρινώς σε συγχαίρω, Zaz) είναι σαδιστικές μεθοδεύσεις σατανικών πολιτικών και δημόσιων υπαλλήλων αποφασισμένων να ευνουχίσουν όλους τους Έλληνες. Το τραγικό είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ακόμα περισσότερο κρατιστές. Μας ξεζουμίζουν για να έχουν κάποιους να σοφίζονται κάποια νέα σπαστική διάταξη κάθε τόσο. Οι Μινώταυροι έχουν χαθεί οι ίδιοι μέσα στον δικό τους λαβύρινθο.

(Για όσους δεν το ξέρουν, είμαι σοσιαλοδημοκράτης [χωρίς εισαγωγικά] και ορθολογιστής. Αν το θεωρείτε σκόπιμο, μεταφέρτε το ξέσπασμά μου στα Πολιτικά.)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Όλα τα άλλα που περιγράφετε εδώ είναι σαδιστικές μεθοδεύσεις σατανικών πολιτικών και δημόσιων υπαλλήλων αποφασισμένων να ευνουχίσουν όλους τους Έλληνες.
Α, ναι. Η ισχύουσα κατάσταση είναι και παράλογη και άδικη και αντιαναπτυξιακή. Και οφείλει να εξορθολογιστεί, εκσυγχρονιστεί και μεταρρυθμιστεί το συντομότερο! Αλλά, μέχρι τότε, οφείλουμε να γνωρίζουμε τα ισχύοντα — για τη δική μας προστασία. Οπότε κοιτούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να ζητούμε τα όσα λες κι εσύ, nickel — προσδοκώντας ανάσταση θεσμών. :)
 

denice

New member
Προσωπικά θεωρώ ότι ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να είναι κάπως πιο ελαστικός όσον αφορά στις εισφορές του και όταν πρόκειται για νέους ΕΛΕ. Είναι παράλογο να ζητάς από κάποιον που μόλις ξεκινάει να σου σκάει κάθε μήνα €320...Επίσης, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα έπρεπε να έχουν αναπτύξει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι εισφορές του καθενός θα υπολογίζονταν με το πόσο έβγαλε εκείνο το μήνα. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, που όλα είναι τόσο ρευστά, δεν μπορείς να ζητάς τόσο μεγάλες εισφορές χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου το εισόδημα του ΕΛΕ. Δεν μπορεί να τους βάζεις όλους στο ίδιο σακί - και εκείνους που το μήνα μπορεί να βγάζουν μόνο €500 και εκείνους που μπορεί να βγάζουν €1.500....that's my humble opinion...Πάντως, γενικά, ο τ.κ. είναι απ' ό,τι φαίνεται πάρα πολύ περιοριστικός. Η καλύτερη λύση για αρχή, όπως το βλέπω εγώ, είναι να ξεκινήσει κάποιος μια full time δουλειά με ασφάλιση σε ΙΚΑ για να επωφεληθεί της απαλλαγής από τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και να μην έχει κανένα περιορισμό στις δουλειές που μπορεί να κάνει...Ζω για τη μέρα που οι ιθύνοντες αυτής της χώρας θα μπορέσουν να καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα και να αρχίσουν να σκέφτονται λογικά, και όχι με βάση τα συμφέροντα, μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα...Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, zaz!!! ;)
 
Το έκανε ο FDR το 1930 και το ονόμασε Social Security. Δεν είναι τέλειο, είναι αρκετά πρακτικό όμως. Και, ο κάθε εργοδότης, είτε είναι μία ή δεύτερη ή τρίτη σου δουλειά συμπληρώνει μία φόρμα και την δίνει σε σένα και την εφορία δηλώνοντας τις κρατήσεις προς ασφάλιση και περίθαλψη (όταν θα πάρεις σύνταξη). Οι οποίες είναι 12-15% της αμοιβής σου. Οι κρατήσεις της εφορίας είναι 20% της αμοιβής σου. Από πολιτεία σε πολιτεία, οι συνολικοί φόροι και κρατήσεις είναι 40-50% της αμοιβής σου. Στο τέλος φορολογείσαι για όλα τα εισοδήματα και με κλίμακα που αλλάζει ανά 1000 δολ. αν θυμάμαι καλά και όχι με πλήθος συντελεστών. Επίσης, ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα πρέπει να αποταμιεύεις γιατί αυτά που θα πάρεις δεν μπορούν να σου καλύψουν τα πάντα-αντίθετα με μας που νομίζουμε ότι οι κρατήσεις μας φτάνουν και περισσεύουν:lol:-ρωτήστε ένα τυχαίο στον δρόμο. Είμαι βέβαιος ότι θα κατηγορήθηκε για σοσιαλιστής τότε :laugh: αλλά τώρα ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν τολμούν να αγγίξουν την ιερή αγελάδα που λέγεται Social Security & Medicare για να μην χάσουν τους συνταξιούχους.

Υ.Γ. Φυσικά και μπορεί να πληρωθείς μαύρα αλλά δεν συνηθίζεται και σε περίπτωση ελέγχου θα φανεί. Δεν θέλεις την IRS ή το FBI στο σπίτι σου:scared:.
 

anongal14

New member
Ευχαριστώ και πάλι, Zaz.
Συμφωνώ 100% μαζί σου, Nickel.

Στο θέμα του κατά πόσο ο νέος μεταφραστής "παίρνει από το ψωμί των συναδέλφων του" με το να δέχεται εξευτελιστικές αμοιβές από γραφεία, δεν συμφωνώ με τη "λογική" σου, Zaz. Μιλάς ως κάποιος που είσαι ήδη μέσα στην αγορά εργασίας και "κάνεις χρήματα". Αν το δεις από την πλευρά του νεοεισαχθέντος συναδέλφου σου όμως, για ποιανού το "ψωμί" μιλάμε;; Ούτε το δικό μου δεν κερδίζω με τέτοιες αμοιβές και συ σκέφτεσαι ότι "κόβω το δικό σου"; Κάτι τέτοιες
νοοτροπίες σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ συναδέλφων και δεν εκπλήσσομαι που δεν υπάρχει ενιαίος (α-πολιτικός/α-κομματικός) φορέας που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κλάδου.

Για τον παραλογισμό του ΟΑΕΕ, ναι, μας τά'παν κι άλλοι.
Άκου να χρεώνεσαι αναδρομικά από τα χρόνια που δούλευες περιστασιακά! Δηλ. ούτε τη σημασία της λέξης 'περιστασιακά' δεν αναγνωρίζουν;
Εκτός κι αν είναι κανείς πραγματικά κολόφαρδος, η περιστασιακή εργασία είναι ευτελούς αξίας. Γι'αυτό και η ίδια η Εφορία σε θεωρεί "περιστασιακό" και σε φορολογεί ανάλογα. Ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να το αναγνωρίζει αυτό. Μιλάμε για δύο δημόσιους φορείς στην ίδια χώρα!
(Άσε μην τα πάρω τώρα.)

Nickel, επειδή έχω ζήσει στο εξωτερικό, μπορώ να σε βεβαιώσω ότι έτσι συμβαίνει -και θεωρείται *αυτονόητο* να συμβαίνει- σε όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου.

Σταματώ εδώ γιατί μάλλον βγήκαμε εκτός θέματος. :p
 

Zazula

Administrator
Staff member
Στο θέμα του κατά πόσο ο νέος μεταφραστής "παίρνει από το ψωμί των συναδέλφων του" με το να δέχεται εξευτελιστικές αμοιβές από γραφεία, δεν συμφωνώ με τη "λογική" σου, Zaz. Μιλάς ως κάποιος που είσαι ήδη μέσα στην αγορά εργασίας και "κάνεις χρήματα". Αν το δεις από την πλευρά του νεοεισαχθέντος συναδέλφου σου όμως, για ποιανού το "ψωμί" μιλάμε;; Ούτε το δικό μου δεν κερδίζω με τέτοιες αμοιβές και συ σκέφτεσαι ότι "κόβω το δικό σου"; Κάτι τέτοιες νοοτροπίες σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ συναδέλφων και δεν εκπλήσσομαι που δεν υπάρχει ενιαίος (α-πολιτικός/α-κομματικός) φορέας που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κλάδου.
Μα και εγώ έσπευσα να τονίσω ότι ΚΑΤΑΝΟΩ το γιατί να το κάνει αυτό κάποιος. Εντούτοις δεν μπορώ να εθελοτυφλώ και στο τι συνέπειες κι αντίκτυπο έχει αυτό στην αγορά. Πραγματιστής είμαι, όχι κακιασμένος. :)
 

anongal14

New member
Μα και εγώ έσπευσα να τονίσω ότι ΚΑΤΑΝΟΩ το γιατί να το κάνει αυτό κάποιος. Εντούτοις δεν μπορώ να εθελοτυφλώ και στο τι συνέπειες κι αντίκτυπο έχει αυτό στην αγορά. Πραγματιστής είμαι, όχι κακιασμένος. :)

"Πραγματιστής" δεν είναι αυτός που βλέπει την πραγματικότητα από την σκοπιά του μόνο.
Αν ΚΑΤΑΝΟΟΥΣΕΣ, δεν θα θεωρούσες ότι οι νεοεισαχθέντες στο επάγγελμα, που συμβιβάζονται για ...στραγάλια (peanuts :p ), σου παίρνουν το ψωμί (δική σου έκφραση).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αν ΚΑΤΑΝΟΟΥΣΑ, τότε θα βοηθούσα ουσιαστικά και χωρίς το παραμικρό όφελος όποιον θέλει να με ανταγωνιστεί —είτε θεμιτά είτε αθέμιτα—, θα του πρόσφερα συμπαράσταση και στήριξη ακόμη κι αν έκανε κάτι με το οποίο εγώ διαφωνώ, και θα του άνοιγα τα μάτια για το τι να προσέχει ώστε να μην εκτεθεί!

Ουπς, για στάσου· μα, αυτό ακριβώς κάνω! Οπότε... ;)
 

anongal14

New member
Ε, τότε, λάθος έκφραση χρησιμοποίησες για να χαρακτηρίσεις συλλήβδην τους νεοεισαχθέντες στο χώρο.
Συγκεκριμένα, αυτό το "μου παίρνουν το ψωμί" ήταν άτοπο.

Κι επειδή δεν με γνωρίζεις προσωπικά, τονίζω ότι άλλο το "νεοεισαχθής" και άλλο το "αφελής".
Το ότι θέλησες "να μου ανοίξεις τα μάτια για να μην εκτεθώ!" (αυτολεξεί) καθαυτό βασίζεται στην υπόθεση που εσύ κάνεις ότι τα μάτια μου είναι κλειστά κι ότι υπάρχει κίνδυνος "έκθεσης".
Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν με ξέρεις, και οι assumptions που κάνεις είναι καθαρά πατερναλιστικές. Από κει που κατάγομαι, αυτό είναι προσβλητικό.
Άλλο εξυπηρετώ κάποιον από ευγένεια και γενναιοδωρία, κι άλλο το χρησιμοποιώ αυτό ως πάτημα για να τον προσβάλω.

Σ'έχω ήδη ευχαριστήσει για τις απαντήσεις που πρόσφερες οικειοθελώς.
Ως εκεί όμως. Δεν συμφωνώ με τις απόψεις σου στο συγκεκριμένο ζήτημα, σου το εξήγησα καθαρά, και είναι δικαίωμά μου να διαφωνώ και να εκφράζω τη διαφωνία μου.
 
Ε, τότε, λάθος έκφραση χρησιμοποίησες για να χαρακτηρίσεις συλλήβδην τους νεοεισαχθέντες στο χώρο.
Συγκεκριμένα, αυτό το "μου παίρνουν το ψωμί" ήταν άτοπο.

anongal, επειδή το θέμα αυτό έχει συζητηθεί πολύ στο παρελθόν, διάβασε το νήμα για τις αμοιβές στον χώρο της μετάφρασης για να καταλάβεις ποια είναι η λογική του Zaz (και των περισσότερων επαγγελματιών μεταφραστών) και γιατί πρέπει ακόμα και οι νεοεισελθόντες στον χώρο να ζητούν εύλογες αμοιβές.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ε, τότε, λάθος έκφραση χρησιμοποίησες για να χαρακτηρίσεις συλλήβδην τους νεοεισαχθέντες στο χώρο.
Συγκεκριμένα, αυτό το "μου παίρνουν το ψωμί" ήταν άτοπο.
Δεν χαρακτήρισα συλλήβδην τους νεοεισαχθέντες στον χώρο, χαρακτήρισα μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Και, παρότι μπορεί ενδεχομένως να σε εκπλήξει, υπάρχουν νεοεισερχόμενοι στον χώρο που δεν ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική.
Κι ούτε είπα ότι παίρνουν το δικό μου ψωμί, είπα ότι κόβουν το ψωμί των συναδέλφων τους· που, φυσικά και το κόβουν (άσχετα το πόσο αιτιολογημένοι νιώθουν να το κάνουν), όταν ρίχνουν έτσι νερό στον μύλο της συμπίεσης των τιμών απ' τα γραφεία.


Κι επειδή δεν με γνωρίζεις προσωπικά, τονίζω ότι άλλο το "νεοεισαχθής" και άλλο το "αφελής".
Το ότι θέλησες "να μου ανοίξεις τα μάτια για να μην εκτεθώ!" (αυτολεξεί) καθαυτό βασίζεται στην υπόθεση που εσύ κάνεις ότι τα μάτια μου είναι κλειστά κι ότι υπάρχει κίνδυνος "έκθεσης".
Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν με ξέρεις, και οι assumptions που κάνεις είναι καθαρά πατερναλιστικές. Από κει που κατάγομαι, αυτό είναι προσβλητικό.
Άλλο εξυπηρετώ κάποιον από ευγένεια και γενναιοδωρία, κι άλλο το χρησιμοποιώ αυτό ως πάτημα για να τον προσβάλω.
Προφανώς δεν πρόσεξες το «nothing personal» που φρόντισα να γράψω στο #147. Μην τα παίρνεις τόσο προσωπικά τα πράγματα. Ποιος σου είπε ότι το #157 περιγράφει ειδικά εσένα; Πολύ απλά αποτυπώνει το τι σημαίνει να συμμετέχεις σε μια διαδικτυακή κοινότητα όπου βοηθάς άλλους ελεύθερους επαγγελματίες στο ίδιο αντικείμενο. Το 99,95% των δημοσιεύσεών μου άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει απευθυνθεί σε εσένα· είναι το ιστορικό της δικής μου συνεισφοράς στην κοινότητα των μεταφραστών.
Καμία απολύτως δε υπόθεση δεν έχω κάνει σχετικά με το ποια είσαι — κι ούτε ποτέ το θέμα μας ήταν το ποια είσαι. Αν όμως δεν έχεις εικόνα για το τι σε περιμένει, και μ' έναν τίτλο κτήσης παραπάνω βρεθείς για πενήντα κι εκατό ευρώ να σου ζητά η εφορία κι ο ΟΑΕΕ χιλιάδες, τότε θα με θυμηθείς για ποιον λόγο η γνώση αυτή είναι σωτήρια.
Ωστόσο το σημαντικότερο σημείο είναι ένα: Εγώ είπα ότι κατανοώ το γιατί κάποιος να κάνει κάτι που εγώ καταδικάζω, αλλά η κατανόησή μου δεν συνεπάγεται και στο ότι συμφωνώ που το κάνει. Εσύ είπες ότι ΔΕΝ κατανοώ, διότι βλέπω μόνο τα πράγματα απ' τη σκοπιά μου. Εκεί ήταν που εγώ απάντησα πως φυσικά και κατανοώ, διότι παρά το τι μπορεί να πιστεύω περί του πρακτέου, δεν παύω να στηρίζω και να βοηθώ όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους. Εδώ είναι που δεν έγινα κατανοητός και ξεκίνησε η επί προσωπικού παρεξήγηση. Προσωπικά πάντως πιστεύω πως όλα αυτά τα χρόνια έχω αποδείξει έμπρακτα το αν κατανοώ ή όχι — και πόσο πολύ πασχίζω για την αναβάθμιση του κλάδου.
Όμως θέλω κι εγώ να σε ρωτήσω κάτι: Εσύ πού ακριβώς σε όλη αυτήν τη μακρά στιχομυθία έχεις δώσεις έστω κι ένα μικρό δείγμα ότι κατανοείς τη δική μου θέση, ότι καταλαβαίνεις τη δική μου τοποθέτηση;
Hint: Το «Μιλάς ως κάποιος που ήδη "κάνεις χρήματα"», που έγραψες, δείχνει ότι ΔΕΝ κατάλαβες. Ούτε το ότι δεν ρώτησες πώς κάποιος εδραιώνεται στη αγορά. Και το ότι, ενώ είπα σε τόσα σημεία πως το χαμηλό τιμολόγιο ενός νεοεισερχόμενου πρέπει να είναι οπωσδήποτε μέρος ενός συγκροτημένου επιχειρηματικού σχεδίου διείσδυσης στην αγορά, καμία σχετική ερώτηση δεν τέθηκε, το ίδιο δείχνει. Αντιθέτως, έδειξες και ξανάδειξες πως σε έθιξαν κάποια πράγματα — που εσύ επέλεξες να τα πάρεις προσωπικά, ενώ δεν ήταν. Για σκέψου το λίγο.


Σ'έχω ήδη ευχαριστήσει για τις απαντήσεις που πρόσφερες οικειοθελώς.
Ως εκεί όμως. Δεν συμφωνώ με τις απόψεις σου στο συγκεκριμένο ζήτημα, σου το εξήγησα καθαρά, και είναι δικαίωμά μου να διαφωνώ και να εκφράζω τη διαφωνία μου.
Ήδη από μόνος μου είχα πει πως δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου! Το δε δικαίωμά σου «να διαφωνείς και να εκφράζεις τη διαφωνία σου» δεν σου το στέρησε κανένας. :)
 
Top