metafrasi banner

Νέες φορολογικές ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες από το 2014

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα,

Σκέφτηκα να ανεβάζουμε εδώ ό,τι νεότερο μαθαίνουμε για φετινές αλλαγές που μας αφορούν ως ΕΕ. Το πρώτο, για το οποίο μόλις με πληροφόρησε ο λογιστής μου, είναι ότι το πρόστιμο για καθυστερημένη κατάθεση δήλωσης ΦΠΑ είναι, πλέον, 1000 ευρώ. Ναι, χίλια. Ένα με τρία μηδενικά μετά...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ανατριχιαστικό. Σε όλα τα χρόνια που είμαι επαγγελματίας, μου έχει τύχει να καθυστερήσω, μια-δυο φορές εκ παραδρομής, όπως μου έχει τύχει να καθυστερήσω να πληρώσω έναν λογαριασμό επειδή τον ξέχασα. Αν λοιπόν ο μόνος λόγος καθυστέρησης είναι επειδή το ξέχασες, αυτό αντιμετωπίζεται με πολλές ασφαλιστικές δικλίδες και υπενθυμίσεις για να μην το ξαναξεχάσεις ποτέ. Αλλά αν καθυστερείς επειδή δεν έχεις τα χρήματα, ίσως τα ξόδεψες για να μη σου κόψουν το ρεύμα, τι νόημα έχει να προστίθενται χιλιάρικα στον λογαριασμό;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πρόσεξε: δεν λέει να πληρώσεις, λέει να υποβάλεις τη δήλωση. Αν δεν έχεις να πληρώσεις, επιτρέπονται διάφορες ρυθμίσεις, πληρώνεις κάτι λίγο έναντι κλπ.

Το θέμα με την καταβολή του ΦΠΑ είναι, βέβαια, το γνωστό. Αν (μεγάλο αν) έχεις εισπράξει τα χρήματα, βάλε τα στην άκρη και μην τα αγγίζεις. Δεν είναι δικά σου. Το θέμα είναι τι γίνεται με εξοφλήσεις διμήνου, τριμήνου, τετραμήνου και βάλε, που δεν είναι καθόλου σπάνιες στον χώρο μας.

Άλλο θέμα επίσης, τι θα γίνει όταν συμπληρωθεί π.χ. η πρώτη χιλιάδα καθυστερημένων δηλώσεων και πάρει είδηση ο κόσμος τι συμβαίνει.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Η μη αναλογικότητα του προστίμου (έχω πληρώσει πρόστιμα, μικρότερα, επειδή ξέχασα να υποβάλω δήλωση για μηδενικό ΦΠΑ) δείχνει ότι έχουν κουζουλαθεί εντελώς οι αποπάνω. Πόσους θέλουν να σπρώξουν σε καταστροφικές και αυτοκαταστροφικές λύσεις; Ξέρετε: να τα κάνουν όλα μαύρα, να φύγουν στο εξωτερικό, να ψηφίσουν κόμματα της δραχμής, τέτοια. Έστω λοιπόν ότι κάποιος μένει μόνος του και αρρωσταίνει και πάει στο νοσοκομείο (εκεί όπου πλέον δεν θα πληρώνει το 25ευρο) και δεν υποβάλλει εγκαίρως τη δήλωση. Θα του ρίξεις και χιλιαρικάκι να σε θυμάται στις επόμενες εκλογές; Ας βρούμε και κάποια πρόσθετη τεκμηρίωση προτού ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας για μέρη όπου πρυτανεύει λογική.
 
Εδώ λέει ότι επιβάλλεται και το πρόστιμο των 1000 ευρώ και η προηγούμενη προσαύξηση του 1,5%. Αν αληθεύει, τότε η καθυστερημένη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ θεωρείται από το κράτος σοβαρότερη παράβαση από την παραβίαση κόκκινου φαναριού (700 ευρώ)! Μπράβο, να τους χαιρόμαστε.
Πιστεύω ότι για τους περισσότερους μεταφραστές ένα πρόστιμο 1000 ευρώ είναι εξοντωτικό - τι πιστεύει ότι θα κερδίσει το υπουργείο αν υποχρεώνει όποιον αργήσει να κάνει τη δήλωσή του (δηλαδή αυτόν που δεν θέλει να κλέψει ή να κρύψει κάτι, απλά έχασε μια προθεσμία) να κλείσει τα βιβλία του και να μπει στην ανεργία; Κάποιος συλλογικός φορέας πρέπει να διαμαρτυρηθεί γι' αυτά.
Εντωμεταξύ, νομίζω ότι αν δεν πληρώσεις την πρώτη δόση της δήλωσης (τουλάχιστον 40% αν δεν κάνω λάθος), η δήλωση θεωρείται άκυρη άρα λογικά θα επιβληθεί και τότε το πρόστιμο. Οπότε το πρόβλημα που αναφέρει ο δόκτορας είναι υπαρκτό: αν έχεις κόψει την απόδειξη και δεν σε εξοφλήσουν μέσα στο τρίμηνο, δεν θα μπορείς να πληρώσεις το 40% οπότε την πάτησες... Άντε να αρχίσουμε να μαζεύουμε πληροφορίες για το πόσο εύκολο είναι να ανοίξει κανείς μεταφραστικό γραφείο στην Κύπρο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αφενός, νομίζω ότι προθεσμία 20 ημερών είναι αρκετή για να κλείσει κανείς τα βιβλία του εφόσον δεν κόβει αποδέιξεις μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα, όπως είναι συνήθως λογιστική πρακτική...
Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχω γράψει από καιρό ότι κτγμ το μήνυμα είναι σαφές: Συνεταιριστείτε. Θέλουμε να έχουμε απέναντί μας οργανωμένα λογιστήρια και όχι ψιλούς και πελταστές.
Εντωμεταξύ, νομίζω ότι αν δεν πληρώσεις την πρώτη δόση της δήλωσης (τουλάχιστον 40% αν δεν κάνω λάθος), η δήλωση θεωρείται άκυρη άρα λογικά θα επιβληθεί και τότε το πρόστιμο. Οπότε το πρόβλημα που αναφέρει ο δόκτορας είναι υπαρκτό: αν έχεις κόψει την απόδειξη και δεν σε εξοφλήσουν μέσα στο τρίμηνο, δεν θα μπορείς να πληρώσεις το 40% οπότε την πάτησες.
Όσο γι' αυτό, Χαρβ, νομίζω ότι δεν ισχύει όπως το γράφεις, αλλά δεν μπορώ να βρω έγκυρη τεκμηρίωση οπότε όποιος μπορεί, ας βοηθήσει.
 

nickel

Administrator
Staff member
Συνεταιριστείτε. Θέλουμε να έχουμε απέναντί μας οργανωμένα λογιστήρια και όχι ψιλούς και πελταστές.
Σύμφωνοι. Αλλά επιμένω: η μη αναλογικότητα των προστίμων ή των ποινών δεν δημιουργεί κράτος δικαίου. Απλώς κάνει το μπάχαλο πιο μπάχαλο.
 
Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχω γράψει από καιρό ότι κτγμ το μήνυμα είναι σαφές: Συνεταιριστείτε. Θέλουμε να έχουμε απέναντί μας οργανωμένα λογιστήρια και όχι ψιλούς και πελταστές.
Δεν το κατάλαβα ακριβώς - τι εννοείς;
Όσο γι' αυτό, Χαρβ, νομίζω ότι δεν ισχύει όπως το γράφεις, αλλά δεν μπορώ να βρω έγκυρη τεκμηρίωση οπότε όποιος μπορεί, ας βοηθήσει.
Πάντως, όταν υποβάλλεις τη δήλωση μέσω Internet, το taxis σε προειδοποιεί: Θα πρέπει να πληρώσετε το ποσό της 1ης δόσης μέχρι τις 20 [του μηνός]. Η καθυστέρηση πληρωμής του οφειλόμενου ποσού, συνεπάγεται τις νόμιμες επιβαρύνσεις (Ν. 4174/13, αρθρ. 53 & 57). Λογικά, στις επιβαρύνεις αυτές θα περιλαμβάνεται πλέον και το πρόστιμο των 1000 ευρώ. Και στο έντυπο της ταυτότητας πληρωμής γράφει ότι «Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία υποβολής της δήλωσής σας πρέπει να μεριμνήσετε για την καταβολή του ποσού, […] το αργότερο μέχρι την…» κ.λπ., άρα η διαδικασία υποβολής δεν έχει ολοκληρωθεί αν δεν καταβληθεί το ποσό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εννοώ ότι κτγμ υπάρχει πίεση να μειωθεί ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και προωθείται η δημιουργία εταιρειών. Από τους ταξιτζήδες και τους γιατρούς μέχρι ...όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 

rogne

¥
Εννοώ ότι κτγμ υπάρχει πίεση να μειωθεί ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και προωθείται η δημιουργία εταιρειών. Από τους ταξιτζήδες και τους γιατρούς μέχρι ...όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ελαφρώς εκτός θέματος ίσως, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πίεση να μειωθεί ο αριθμός και όλων των μισθωτών εργαζόμενων, και προωθείται (πάντα) η δημιουργία εταιρειών. Το είπε πρόσφατα και ο Μητσοτάκης...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλημέρα

Μίλησα με το λογιστή μου και μου είπε ότι το πρόστιμο ισχύει για τις δηλώσεις του 2014, δηλαδή όχι για την τωρινή που αφορά το τελευταίο τρίμηνο του '13 - όχι ότι πήρα θάρρος να καθυστερήσω, το καταθέτω απλώς για να βρίσκεται.
 

nickel

Administrator
Staff member
Σιγά την παρηγοριά...

Η κατάσταση είναι κάτι ανάμεσα σε «δώστε και σώστε» (in.gr: Χ.Θεοχάρης: «Δώστε όσα μπορείτε» για να γλιτώσετε τις κατασχέσεις) και «δεν μας σώζει τίποτα» (tovima.gr: Τσουχτερά πρόστιμα από την Εφορία). Βλέπουμε πάλι στα πρόστιμα την κατάφωρη αδικία της μη αναλογικότητας που κάνει τον πολίτη εχθρό του κράτους: «Όσοι δεν κόβουν αποδείξεις θα πληρώνουν πρόστιμο για κάθε απόδειξη από 1.000 ευρώ ως 2.500 ευρώ». Σκέφτηκα το εξής σενάριο: εφοριακός σε παραλιακό κέντρο. Βλέπει ότι ο μαγαζάτορας κόβει κανονικά αποδείξεις σε όλους, αλλά ξεχνάει (ή «ξεχνάει») να κόψει σε κάποιον απόδειξη για 10 ευρώ. Ο εφοριακός μπορεί να τον συγχαρεί που ήταν 98% τίμιος. Ή μπορεί να του ρίξει πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, Ή να το τακτοποιήσουν μεταξύ τους. Σκεφτείτε ποιο είναι το σωστό και ποια βρομάνε Ελλάδα.

Άστε που μπερδεύτηκα με το άλλο που διάβασα:

«Μη υποβολή δήλωσης: Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση. Επί εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου το πρόστιμο ανέρχεται στο 20% του φόρου.»

Μα για το ΦΠΑ η μη υποβολή δήλωσης δεν έχει τέτοια αναλογικότητα. Κάτι για χιλιάρικο λέμε.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ τίποτα δεν καταλαβαίνω από το άρθρο των Νέων:

Φοροδιαφυγή: Φοροδιαφυγή θεωρείται πλέον η μη υποβολή δήλωσης ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης που έχει ως αποτέλεσμα τη μη καταβολή φόρου τουλάχιστον 10.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος για φυσικά πρόσωπα ή όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και τουλάχιστον 60.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος εφόσον πρόκειται για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Μας δουλεύουν, μου φαίνεται.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νεότερο: αν η δήλωση είναι μηδενική, το πρόστιμο είναι μόνο 100€ (το αφεντικό τρελλάθηκε).
 

nickel

Administrator
Staff member
Το αφεντικό έχει ξεχάσει τα ποσοστά και τις κλίμακες. Δηλαδή, αν ξεχάσεις να κάνεις τη δήλωση για 1 ευρώ, το πρόστιμο γίνεται πάλι χιλιάρικο. Μα τι κάθομαι και συζητάω; Εδώ το ΤΕΒΕ πώςτολένε έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να οδηγεί όλους τους δυνητικά νεοεισερχόμενους στη μαύρη οικονομία.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και όπως έχω πει κατεπανάληψη, σε μια πολιτισμένη χώρα, δεν θα χρειαζόταν καν να γίνεται δήλωση ΦΠΑ. Όλες οι επαγγελματικές πληρωμές (με ειδική κάρτα) και εισπράξεις θα μπορούσαν να διακινούνται από έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, η τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό εκκαθάρισης του ΦΠΑ και στο τέλος του χρόνου (ή άλλου καθορισμένου διαστήματος) να διαβιβάζει το αποτέλεσμα στο δημόσιο ταμείο και να εκδίδει όλα τα απαραίτητα συνοπτικά έγγραφα για κάθε περίπτωση. Στο τέλος του χρόνου, ο κάθε επαγγελματίας θα έκλεινε τα βιβλία του με βάση τα πιστοποιητικά αυτά. Χρήμα απροσδιόριστης προέλευσης που θα βρισκόταν σε προσωπικό λογαριασμό χωρίς να έχει περάσει πρώτα από τον συγκεκριμένο επαγγελματικό λογαριασμό θα ήταν εξ ορισμού ύποπτο. Όλα καθαρά, εύκολα, χωρίς φασαρίες.
 

nickel

Administrator
Staff member
«Άρθρο 23. Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες

Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν:
(Ελπίζω να μη σας ενοχλούν τα εκπιπτόμενες αλλά εκπίπτουν. Αν σας ενοχλούν, εδώ.)
β) κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, [...]»

Δηλαδή, τέρμα το «με αντικαταβολή» αν πρόκειται για ποσό άνω των 500. (Αλλά και ποιος έχει πεντακοσάευρο...)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δηλαδή, τέρμα το «με αντικαταβολή» αν πρόκειται για ποσό άνω των 500. (Αλλά και ποιος έχει πεντακοσάευρο...)
Τέρμα τα μετρητά λέει, το τέρμα «με αντικαταβολή» πώς προκύπτει; (Δεχόμαστε και πέντε κατοστάρικα, για να μην πω πενήντα δεκάρικα, γνωστά στο εξής ως νικέλευρα....).
 
Top