metafrasi banner

Νέες φορολογικές ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες από το 2014

SBE

¥
Να κάνω μια ερώτηση που μπορεί ήδη να έχει απαντηθεί, αλλά δεν έχω δυστυχώς χρόνο για να το ψάξω αλλά προέκυψε σε μια συζήτηση περί εφορίας:
Τι γίνεται αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει εργαστεί καθόλου όλη τη χρονιά (δηλαδή ειναι άνεργος) ; Κι αν π.χ. έχει έξοδα σχετικά με τη δουλειά του, π.χ. υποχρεωτικές συνδρομές, άδειες ασκήσεως κλπ τα οποία πληρώνει από οικονομίες, δανεικά η οτιδήποτε, θεωρούνται τεκμήριο;
(θα τ συγκρίνω μετά με το ΗΒ)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Και ένα ανοιχτό σεμινάριο από ναυτιλλομένους προς ναυτιλλομένους: http://www.smed.gr/2014/06/156-730.html
H σχετική σελίδα τού ΣΜΕΔ κάνει αναφορά σε θεώρηση («τρύπημα» κατά το κοινώς λεγόμενον) του μπλοκ των ΑΠΥ — το οποίο πλέον ΔΕΝ ισχύει. Επίσης δεν είναι πια υποχρεωτική η χρήση αγοραστού μπλοκ για τις ΑΠΥ (ή για όποιο άλλο παραστατικό)· μπορεί να εκτυπώνονται απ' τον υπολογιστή, καθιστώντας έτσι πολύ ευκολότερη την παρακολούθηση (μέσω λογιστικού φύλλου) των συναλλαγών.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Επίσης δεν είναι πια υποχρεωτική η χρήση αγοραστού μπλοκ για τις ΑΠΥ (ή για όποιο άλλο παραστατικό)· μπορεί να εκτυπώνονται απ' τον υπολογιστή, καθιστώντας έτσι πολύ ευκολότερη την παρακολούθηση (μέσω λογιστικού φύλλου) των συναλλαγών.
Δηλαδή, εννοείς ότι σταματάμε να κόβουμε φύλλα από το μπλοκάκι και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τον υπολογιστή; Με μόνη υποχρέωση να συνεχίσουμε την αρίθμηση;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Απορία: σε τι θα χρειάζεται η αρίθμηση; Η ημερομηνία δεν θα αρκεί;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η αρίθμηση χρειάζεται, αλλά δεν είναι ανάγκη να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησε το μπλοκ· μπορείς κάλλιστα να ανοίξεις Σειρά Α για τα μηχανογραφικά. Για την ακρίβεια, μπορείς να ανοίξεις όσες σειρές θέλεις (πχ πελατών εσωτερικού, ΕΕ, τρίτων χωρών, άλλης δραστηριότητας κλπ) χωρίς ανακοίνωση στη ΔΟΥ, διότι απλώς εξυπηρετούν εσένα.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Μάλλον όχι. Ακόμα κι αν ισχύει θεωρητικά και λογικά (που δεν είμαι καθόλου βέβαιος, γιατί τόσους αιώνες έκαναν δουλειά οι μαθηματικοί χωρίς το μηδέν, αλλά δεν μπλέκω τώρα με μαθηματικές θεωρίες), πρακτικά και φορολογικά είναι άλλο το «απ' όλα έχω» κι άλλο το «τίποτα δεν έχω». Εκεί αναλαμβάνει ο έφορος να μας κόψει τον μεταξωτό, να μας τον κάνει λουρίδες. Και καλύτερα ολόκληρος ο μεταξωτός παρά ο ανύπαρκτος. :scared:

Επί της ουσίας, σκέψου ότι στην ίδια ημερομηνία μπορεί να κόψεις όσα παραστατικά θέλεις (ή κανένα) και κάπως πρέπει να ξεχωρίζουν εν συντομία, πέρα από τα αναλυτικά στοιχεία τους.
 

anongal14

New member
Καλημέρα,

Νέο -σχετικά- μέλος της ομάδας και καινούργια στο επάγγελμα.
Έχω μια απλή ερώτηση (την οποία ανέλυσα σε επιμέρους υποερωτήσεις για να γίνει πιο σαφής η ...άγνοιά μου :p ) που δεν είδα απαντημένη στο νήμα αυτό περί φορολογικών με τις αλλαγές από 1.1.2014.

Μόλις ξεκίνησα συνεργασία (ως εξωτερική συνεργάτης) με ένα μεταφραστικό γραφείο.
Δεν είμαι ούτε ήμουν ποτέ ΕΛΕ, δεν έχω άλλη εργασία ή εισόδημα από πουθενά.
Η αμοιβή για τις δουλειές από το μετ. γραφείο φυσικά είναι αστεία, δεν θα το έκανα καν αν είχα την πολυτέλεια να πω "όχι" ή αν δεν είχα το σαράκι της μετάφρασης.
Τέλος πάντων, αυτά ως background.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, έχω τις εξής ερώτησεις:
1. Πρέπει να κάνω έναρξη επαγγέλματος στην εφορία;
2. Υποτίθεται ότι δίνω τιμολόγιο για πληρωμή σε κάθε δουλειά;
3. Το γραφείο δίνει λέει ¨απόδειξη δαπάνης" (προφανώς εννοούν "τίτλους κτήσης) για όσους δεν κόβουν τιμολόγιο, αλλά δεν έχω ιδέα τι ισχύει στην περίπτωσή μου: ¨κόβω τιμολόγιο ή μου κόβουν τίτλο κτήσης";
4. Το σχετικό νομοσχέδιο και τα δείγματα "τίτλου κτήσης" που έχω δει online λένε ότι δηλώνεις ότι "Δεν είμαι υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών του άρθρου 1, του ΚΦΑΣ." Πώς όμως ξέρεις αν είσαι υπόχρεος ή όχι; [αν έχετε λινκ σε σχετικό άρθρο νόμου, ευπρόσδεκτο]
5. Καταφανώς η εργασία μου με το μετ. γραφείο είναι περιστασιακή (δύο δουλειές σ'ενα μήνα, μέχρι στιγμής, δεν το λες δα και 'εργασία' ειδικά με τα rates που αμοίβουν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε) αλλά αυτό πώς τεκμηριώνεται στην Εφορία; Τι εστί "περιστασιακή εργασία" για τον νόμο; [αν έχετε λινκ σε σχετικό άρθρο νόμου, ευπρόσδεκτο]
6. Αν υποθέσουμε ότι το γραφείο μου δώσει τίτλο κτήσης για ό,τι δουλειές έχω πάρει ως τώρα, τι ακριβώς κάνω εγώ μετά; Καταθέτω αντίγραφα μαζί με την (μηδενική μου) φορ. δήλωση τον επόμενο Απρίλιο; Ή δεν χρειάζεται;
7. Πώς γίνεται παρακράτηση φόρου στον "τίτλο κτήσης"; Κάτι διάβασα για χαρτόσημο. Η αξία του θεωρείται επαρκής για την παρακράτηση φόρου;

Στοιχειώδεις ερωτήσεις, το ξέρω.
Δυστυχώς δεν έχω άνθρωπο να ρωτήσω που να ξέρει (ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, και δεν ξέρω καλά κανέναν άλλον που ασχολείται με μεταφράσεις περιστασιακά όπως εγώ). Ούτε έχω την πολυτέλεια να πληρώσω λογιστή.

Θα εκτιμούσα πολύ κάποιες ξεκάθαρες (ει δυνατόν) απαντήσεις από σας που διαθέτετε την εμπειρία στο χώρο και την πρόσβαση σε ενημερωμένες πηγές.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
 

Zazula

Administrator
Staff member
1. Εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας μεταφράστρια, μπορείς να μην κάνεις ακόμη έναρξη. Εάν οι τίτλοι κτήσης που θα λαμβάνεις είναι εντάξει συμφ. ΚΦΕ & ΚΦΑΣ, τότε με την Εφορία δεν θα έχεις πρόβλημα, μέχρι τα 5000€ ετησίως. (Ωστόσο αυτό δεν εγγυάται και πως δεν θα έχεις πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ αργότερα, όταν έρθει η ώρα να κάνεις κανονικά έναρξη.)

2. Ναι, εφόσον έχεις κάνει έναρξη. Με το τρέχον καθεστώς σου, όμως, θα έχεις πρόβλημα αν δεν ομαδοποιείς τις τιμολογήσεις, έτσι ώστε να μην είναι ποτέ πάνω από δύο (2) ανά κυλιόμενο διάστημα έξι μηνών (βλ. παρακάτω § 5).

3. Στην παρούσα κατάστασή σου (δλδ προ έναρξης εργασιών) «σου εκδίδουν (παναπεί κόβουν) τίτλο κτήσης».

4. ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, Άρθρο 1 — Υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών
«1. Κάθε ημεδαπό πρόσωπο των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 2 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 101 του ν.2238/1994, κοινοπραξία, κοινωνία ή νομική οντότητα που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, έχει τις υποχρεώσεις του παρόντος νόμου σχετικά με την τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων και υποβολή δεδομένων για διασταύρωση.
2. Τις υποχρεώσεις της προηγουμένης παραγράφου έχει και κάθε αλλοδαπό πρόσωπο ή νομική οντότητα που αποκτά πραγματική-φυσική επαγγελματική εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια ή ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια αποβλέποντας στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Εξαιρετικά, τις υποχρεώσεις αυτές έχει και κάθε αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια, εφόσον ανεγείρει ακίνητο κυριότητάς της εντός της ελληνικής επικράτειας ή πραγματοποιεί σε τέτοιο ακίνητο προσθήκες ή επεκτάσεις. Τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύουν για τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3.»

5. Τι συνιστά «συστηματική» (κι επομένως μη-περιστασιακή) εργασία (ΚΦΕ: Άρθρο 3, παρ. 21 Ν 4172/2013):
«Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.»

6. Δεν χρειάζεται να τους καταθέσεις κάπου, θα τους βρεις (μαζί με τα σχετικά ποσά, κρατήσεις κλπ) σε ειδικό πεδίο τού Ε1 σου, όταν με το καλό έρθει η ώρα να το συμπληρώσεις. Και φυσικά θα πρέπει να κάνεις δήλωση, διότι λογικά (αν δεν βγάζεις τεκμαρτό εισόδημα) θα έχεις επιστροφή απ' τον παρακρατηθέντα φόρο.

7. Αυτά αφορούν τον εκδότη του τίτλου κτήσης, όχι εσένα. (Εσύ ανησυχείς μόνον εάν δεν βρεις τους αντίστοιχους τίτλους κτήσης στο πεδίο τού Ε1 για το οποίο μίλησα στην § 6 ανωτέρω.)
 

anongal14

New member
Αγαπητέ Zaz (αν μου επιτρέπετε :D ),

Θα μελετήσω την απάντησή σας, αλλά μετά από ένα πρώτο πέρασμα, την βρίσκω εξαιρετικά ενημερωτική και ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμότατα.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καιρό έψαχνα κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις (μπορεί ως admin να με έχετε δει εδώ στο φόρουμ να διαβάζω τα νήματα χωρίς να ποστάρω). Αυτό με ενθαρρύνει και να συμμετέχω πιο ενεργά εδώ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αγαπητέ Zaz (αν μου επιτρέπετε :D ),
Θα μελετήσω την απάντησή σας, αλλά μετά από ένα πρώτο πέρασμα, την βρίσκω εξαιρετικά ενημερωτική και ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμότατα.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καιρό έψαχνα κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις...
Χαίρομαι που βοήθησα. :) Και, εννοείται· να ρωτάτε για ό,τι σας απασχολεί — γι' αυτό είμαστε άλλωστε εδώ!
 

anongal14

New member
Χαίρομαι που βοήθησα. :) Και, εννοείται· να ρωτάτε για ό,τι σας απασχολεί — γι' αυτό είμαστε άλλωστε εδώ!

Τέλεια.
Δεν σας κρύβω ότι είχα μια αίσθηση ότι πιάνομαι κορόιδο δουλεύοντας με τέτοια αμοιβή και τέτοιο "τυφλό" φορολογικό σύστημα.
Εύχομαι να μην το μετανιώσω. Ήδη η νύξη περί ΟΑΕΕ με φοβίζει.
Εσείς όλοι πώς τα καταφέρατε τόσα χρόνια σαν ΕΛΕ την Ελλάδα; Σας βλέπω κάτι σαν τα Ιερά Τέρατα στο χώρο κυρίως γιατί τολμήσατε να τα βάλετε με ένα τόσο σαθρό σύστημα (που έχει τόσο λίγο σεβασμό για τον ΕΛΕ ειδικά).
Αν ξέφυγα, αγνοήστε με.
Χάρηκα που σας βρήκα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Για να είμαστε ειλικρινείς, φυσικά και αυτοσαμποτάρεσαι εν μέρει με το να εργάζεσαι με επαχθείς όρους — διότι όσο περισσότερο τραβάει αυτό το καθεστώς, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να μπορέσεις να επιβάλεις στους αναθέτες έργου όρους που να είναι πιο εύλογοι και δίκαιοι για εσένα (τουλάχιστον στους συγκεκριμένους αναθέτες, τους οποίους θα τους έχεις κακομάθει). Ο μόνος λόγος να το κάνει αυτό κάποιος (δλδ να αποδεχθεί στην αρχή να πληρώνεται πολύ λίγο) είναι αν αυτό αποτελεί μέρος ενός συγκροτημένου επιχειρηματικού πλάνου που θα προβλέπει και το πώς θα διεισδύσει στην αγορά, το γιατί το συγκεκριμένο τιμολόγιο όντως τον βοηθά στην εν λόγω επιδίωξή του, και το πώς θα επιτύχει να φέρει το τιμολόγιό του εκεί που πρέπει.

Η νύξη περί ΟΑΕΕ έχει να κάνει με το ότι όταν πας και κάνεις έναρξη στον ΟΑΕΕ, μπορούν να σου ζητήσουν τα Ε1 μέχρι και πενταετίας πριν — και, αν δουν εισόδημα στο πεδίο από ελευθέρια επαγγέλματα (καθότι εκεί μπαίνουν τα εισοδήματα «από άλλες πηγές», όπως των τίτλων κτήσης), να σου πουν ότι είχες όλο αυτό το διάστημα δραστηριότητα που υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ... οπότε να σου κάνουν αναδρομική έναρξη, με πολλές εισφορές κι ακόμη περισσότερα πρόστιμα. :(

Κι εμείς χαιρόμαστε που χαίρεσαι που μας βρήκες — that's our spirit anyhow! :D
 

denice

New member
Καλησπέρα σε όλους! Είμαι κι εγώ νέα μεταφράστρια στο χώρο και έχω και εγώ κάποιες απορίες σχετικά με τον περιβόητο τίτλο κτήσης...Τα όσα έγραψε ο zaz μου έλυσαν τις περισσότερες από τις απορίες μου, αλλά έχω ακόμα δύο...Πρώτον, στο 1. αναφέρεις: "Εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας μεταφράστρια..". Πώς καθορίζεται αυτό; Γιατί διάβασα ότι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων είναι όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και ο μεταφραστής θεωρείται ως τέτοιο.
Και δεύτερον, "Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων". Όταν λέει ομοειδείς εννοεί μεταφράσεις γενικά, ή μεταφράσεις για μια εταιρεία; Δηλαδή, εννοεί ότι δεν πρέπει να έχω μεταφράσει παραπάνω από δύο έργα συνολικά, ανεξαρτήτως του με πόσες εταιρείες μπορεί να συνεργάζομαι, ή ότι δεν πρέπει να έχω κάνει παραπάνω από δύο έργα σε μια εταιρεία;

Χαζές ερωτήσεις, μάλλον, αλλά πραγματικά οι απαντήσεις τους θα με ξεμπερδέψουν!
 
Top