metafrasi banner

Νέες φορολογικές ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες από το 2014

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για πρώτη ενημέρωση, μήνυμα που μόλις πήρα από φίλο ενημερωμένο σε αυτά τα θέματα (δεν συμπεριλαμβάνονται τα πολιτικά του σχόλια, για να χρησιμοποιήσει ο καθένας σας τη δική τους φαντασία) :

Φίλε,

μόλις με πήρε τηλέφωνο ο λογιστής μου. Αν πέρυσι [οικονομικό έτος 2013] σου έκοψε ΤΠΥ οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας για πέρασμα στα βιβλία σου [δεν μιλάμε για αγορές πραγμάτων] πρέπει να του κάνεις δήλωση αποδοχών. Εγώ του έκανα του λογιστή μου μια εξουσιοδότηση να την κάνει αυτός, μιας και αυτός μου έκοψε και το μοναδικο ΤΠΥ προς εμένα στο 2013.

Δες τι γίνεται - είναι μέχρι τις 28/3.


Και, μετά από διευκρινιστική μου ερώτηση («Ακόμη και με μηδενική παρακράτηση φόρου, υποθέτω;»):

Εννοείται. Δήλωση αποδοχών τώρα, μηδενική δήλωση παρακρατούμενων φόρων μέχρι νομίζω κάποια στιγμή τον Απρίλιο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ισχύει και αντίστροφα; Πρέπει να μας δώσει βεβαιωτικό αποδοχών και ο κάθε πελάτης μας που του κόψαμε τιμολόγιο για ένα ποσό κάτω των 300 ευρώ και δεν είχε παρακράτηση φόρου;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν το ξέρω αυτό. Όμως κάτι τέτοιο έλεγε το πρωί ένας λογιστής στο πρωινάδικο του Σκάι, νομίζω, αλλά δεν άκουγα με προσοχή.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο ανωτέρω φίλος μού απάντησε: Βεβαίωση, δεν μας δίνει. Τραβάει κουπί και την υποβάλλει ηλεκτρονικά μόνος του. Εμείς καθόοοομαστε.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Υπάρχει τώρα αυτή η επιλογή στο Taxis; Να υποβάλλουμε τέτοιες δηλώσεις αποδοχών;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κι άλλη ερώτηση: Δεν χρειάζεται δηλαδή να μας στείλουν τις βεβαιώσεις οι εργοδότες μας; Γίνεται μόνο ηλεκτρονικά;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ έχω ήδη παραλάβει δύο βεβαιώσεις συν τη βεβαίωση του ΟΑΕΕ, πάντως.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κι άλλη ερώτηση: Δεν χρειάζεται δηλαδή να μας στείλουν τις βεβαιώσεις οι εργοδότες μας; Γίνεται μόνο ηλεκτρονικά;
Σε αυτό, ο φίλος μου μου απάντησε: Μα αυτό έκανε ο λογιστής μου. Την ανέβασε ηλεκτρονικά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Έχω μιλήσει ήδη με δύο λογιστήρια και υποσχέθηκαν να στείλουν με ταχυδρομείο τη βεβαίωση, προφανώς δεν είχαν ιδέα για το ηλεκτρονικό ανέβασμα. Ένα άλλο λογιστήριο μού την έστειλε ήδη ταχυδρομικά. Τέλεια!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μιλάμε μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες; Όχι για εταιρεία που έκοψε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών; Π.χ. μια εταιρεία κούριερ;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Άλεξ, οι απορίες σου με ξεπερνούν (φοβάμαι πως ξεπερνούν και τον φίλο μου).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Επίσης: ο λογιστής μου δεν είναι "ελεύθερος επαγγελματίας" είναι εταιρεία Τάδε Ταδόπουλος και Σία Ε.Ε. Και γι' αυτόν πρέπει να κάνω δήλωση αποδοχών για τα τιμολόγια που μου έκοψε;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τη διαβάζω την εγκύκλιο και νομίζω ότι αφορά μόνο τις εταιρείες που μας έδιναν βεβαιώσεις έντυπες μέχρι τώρα, και τώρα είναι υποχρεωμένες να τις υποβάλουν και ηλεκτρονικά.

Ειδικά, διαβάζοντας το σκεπτικό της εγκυκλίου, νομίζω ότι το μόνο που θέλουν είναι να διασταυρώσουν αν οι βεβαιώσεις που εμφανίζουμε εμείς στη φορολογική μας δήλωση είναι γνήσιες, και όχι να βάλουνε τον κάθε επαγγελματία που πήρε ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από έναν άλλον επαγγελματία να εκδώσει βεβαίωση αποδοχών. Τι λέτε;
Την ανάγκη διασταύρωσης των δηλούμενων ποσών στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με εκείνα που αναγράφονται στις χορηγούμενες βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις από τους καταβάλλοντες τις πιο πάνω αποδοχές σε σύντομο χρόνο.

Δηλαδή, εγώ καταλαβαίνω ότι για μας δεν άλλαξε τίποτα και ότι καλώς τα λογιστήρια με τα οποία συναλλάσσομαι μού στέλνουν τις έντυπες βεβαιώσεις τους.

Αν κάνω λάθος, ας μου το εξηγήσει κάποιος για να μη ζω σ' ένα αγωνιώδες σκοτάδι ότι δεν ξέρω αρκετά καλά ελληνικά για να καταλάβω τι λέει η εγκύκλιος.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Επανέρχομαι στο θέμα για να επισημάνω ότι η εγκύκλιος μιλάει για παρακρατηθέντες φόρους και όχι για βεβαιώσεις συλλήβδην για δουλειές όπου δεν παρακρατήθηκε φόρος. Φυσικά, αφού από 1/1/14 θα παρακρατείται παντού φόρος ανεξαρτήτως ποσού, του χρόνου τέτοιον καιρό θα έχει αλλάξει το σκηνικό, και υποθέτω ότι όντως όλοι θα πρέπει να βεβαιώνουν τι αμοιβή έδωσαν σε κάποιον και πόσο φόρο τού κράτησαν.
 
Εγώ θέλω να ξέρω πώς μπορούμε να δουλεύουμε νόμιμα, τόσο με Ελλάδα όσο και με εξωτερικό, εμείς που δεν είμαστε τυπικά πλέον "ελεύθεροι επαγγελματίες", δηλαδή όσοι έχουμε κάνει διακοπή στην εφορία και δεν θέλουμε να κάνουμε ξανά έναρξη.

Το κομμάτι Ελλάδα υποθέτω καλύπτεται από αυτό με την απόδειξη δαπανών που μεταμορφώθηκε σε "τιμολόγιο λήψης υπηρεσιών" (ή συμφωνητικό ή μια υπεύθυνη δήλωση).

Το κομμάτι εξωτερικό όμως πώς καλύπτεται; Μου έκατσαν δύο πελάτες τους τελευταίους μήνες (Ισπανία και οι δύο, μεγάλα μεταφραστικά γραφεία), και δεν ήξερα τι να τους πω. Είπα ότι εδώ στην Ελλάδα μου κόβουν οι άλλοι απόδειξη δαπανών, αλλά φαίνεται ότι εκείνοι δεν έχουν κάτι αντίστοιχο (πού να τους πω και "τιμολόγιο λήψης υπηρεσιών"). Θέλουν ντε και σώνει invoice από μένα. Μέχρι που είπα να τους κόψω κάτι ό,τι να 'ναι (αφού αθεώρητα είναι όλα πλέον) και να το αφήσω στην τύχη, σάματις ποιος θα το μάθει ποτέ;

Θα πρέπει να μιλήσω με το λογιστή μου, το ξέρω, αλλά το καταθέτω και εδώ ως προβληματισμό που μπορεί να έχουν και άλλοι.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το κομμάτι εξωτερικό όμως πώς καλύπτεται; Μου έκατσαν δύο πελάτες τους τελευταίους μήνες (Ισπανία και οι δύο, μεγάλα μεταφραστικά γραφεία), και δεν ήξερα τι να τους πω. Θέλουν ντε και σώνει invoice από μένα. Μέχρι που είπα να τους κόψω κάτι ό,τι να 'ναι (αφού αθεώρητα είναι όλα πλέον) και να το αφήσω στην τύχη, σάματις ποιος θα το μάθει ποτέ;
Τι εννοείς «ποιος θα το μάθει»; Τα γραφεία δεν θα υποβάλουν VIES; Δύο ποσά δεν θα καταλήξουν διατραπεζικά σε κάποιον ελληνικό λογαριασμό;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και τα τιμολόγια λήψης υπηρεσιών στο εσωτερικό μέχρι κάποιο βαθμό και κάποιο ποσό, συνολικά, θα σε καλύψουν. Δεν είναι για κάποιον που κάνει συστηματικά δουλειές.
 
Top