Κοψίδια και τσιμπολογήματα

nickel

Administrator
Staff member
Σύμφωνα με τους συντελεστές του δελτίου, «για τιμωρία». Θα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλες υποθέσεις για το τι ήθελε να πει ο κυβερνητικός αξιωματούχος: για ψυχολογικούς λόγους, για να σταλούν μηνύματα σε διάφορους αποδέκτες, για να σπάσει το ταμπού των απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων, για να δείξουμε ότι είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να μείνουμε στο ευρώ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή, εισιτηριοδιαφυγή, προστιμοδιαφυγή και, πάνω απ' όλα, ελπιδοδιαφυγή. Καθώς φαίνεται ότι δεν μπορούμε ούτε να κατανοήσουμε ούτε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, περιοριζόμαστε στο να μην την επικυρώνουμε.
(Μαριάννα Τζιαντζή στην Καθημερινή)
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_columns_2_09/09/2012_494732
 

pidyo

New member
(Μαριάννα Τζιαντζή στην Καθημερινή)
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_columns_2_09/09/2012_494732

«Αν σε ρωτήσει ο εισπράκτορας πόσων ετών είσαι, να πεις τεσσάρων».

Τι μου θύμισε... Επειδή διάβαζα από το νηπιαγωγείο, η μάνα μου μου απαγόρευε αυστηρά να διαβάζω φωναχτά τις ταμπέλες στον δρόμο όταν παίρναμε λεωφορείο, γιατί θα νόμιζε ο ελεγκτής ότι είμαι πάνω από έξι και θα έπρεπε να πληρώσω εισιτήριο. Θυμάμαι αυτήν την απαγόρευση ως την πιο παράλογη της παιδικής μου ηλικίας. Αδυνατούσα να καταλάβω πώς ήταν δυνατόν να κάνουν επίδειξη την έφεσή μου στην ανάγνωση σε συγγενείς και φίλους και να μου το απαγορεύουν στο λεωφορείο.
 

daeman

Administrator
Staff member
Έλα ντε. Ομοίως, και το τηρούσα, αλλά θυμάμαι μια φορά που βαριόμουνα και διάβαζα κρυφά (νόμιζα) την εφημερίδα του εισπράκτορα που κρεμόταν δίπλα στη θέση του (αθώα κι αγαθά, ο αγαθός) και το παρατήρησε, με περίλαβε και ζητούσε εισιτήριο. Κι άρχισε η κολοκυθιά. - Όχι, είναι! - Όχι, δεν είναι, σ' εμένα θα πείτε που το γέννησα; - Αφού διαβάζει, πάει σχολείο. - Πόσα χρόνια είναι από το '63 μέχρι το '68; - Όχι, ψέματα λες. - Τι να σας πω τώρα; Κομμάτια να γίνει, κόψτε του εισιτήριο να τελειώνουμε, και από κάπου θα το βρείτε. Από τότε, η μάνα κουβαλούσε και πιστοποιητικό γέννησής μου στην τσάντα.
Από την άλλη, στο λύκειο που μεγαλόδειχνα με τα πρώιμα γένια, τουλάχιστον έμπαινα άνετος στα Α στο σινεμά.
 

SBE

¥
"αν δεν βρεθείς ξένος σε ξένο τόπο με μόνο γνωστό μια εικόνα στο PC και μια φωνή στο Skype δεν ξέρεις τι θα πεί μετανάστευση"

Αυτό το απόφθεγμα το διάβασα στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η μεταμοντέρνα εκδοχή της μετανάστευσης.
Πώς μεταναστεύαμε πριν το ιντερνέτ, ε; Πώς μεταναστεύαμε όταν δεν ήταν εύκολα τα τηλέφωνα;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πλάκα έχει. Όταν ήμουν φοιτήτρια, μετανάστευσε στην Αγγλία ένας φίλος μου, για να κάνει μεταπτυχιακά (και έμεινε μόνιμα). Τον πρώτο χρόνο είχαμε επικοινωνία που γινόταν ως εξής:


  1. Γράμματα.
  2. Τηλεφώνημα από μένα σ' αυτόν στο κοινόχρηστο τηλέφωνο έξω από το διαμέρισμά του στο Μάντσεστερ: Τηλεφωνούσα, έλεγα τον αριθμό του διαμερίσματος, και όποιος τύχαινε να σηκώσει το τηλέφωνο, χτυπούσε την πόρτα του διαμερίσματος.
  3. Τηλεφώνημα από αυτόν σ' εμένα στο περίπτερο που υπήρχε κάτω από την πολυκατοικία που έμενα φοιτήτρια στην Πάτρα: Τηλεφωνούσε, έλεγε στον περιπτερά να μου χτυπήσει το κουδούνι, και ξανάπαιρνε σε πέντε λεπτά όταν είχα κατεβεί.

Έτσι επικοινωνούσε ο κόσμος πριν από 30 χρόνια όταν μετανάστευε σε άλλη χώρα. Τι πίκρα κι αυτή σήμερα, να έχεις επικοινωνία αδιάκοπη και καθημερινή μέσω σταθερών, κινητών, email και Skype!
 

bernardina

Moderator
Αυτό το απόφθεγμα το διάβασα στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η μεταμοντέρνα εκδοχή της μετανάστευσης.
Πως μεταναστεύαμε πριν το ιντερνέτ, ε; Πώς μεταναστεύαμε όταν δεν ήταν εύκολα τα τηλέφωνα;

Κι αμέσως παρακάτω: Αγαπητέ loftakis, τουλάχιστον τώρα υπάρχει Skype,και ιντερνετικό ραδιόφωνο και tv. Όταν σπούδαζα στο Liverpool πριν 20 χρόνια, είχαμε μόνο ενα ραδιόφωνο βραχαίων (σικ) και ακούγαμε τον άθλιο σταθμό "μακεδονία " και την φωνή της Ελλάδας (θυμάμαι που άκουσα έτσι την κηδεία της Μελίνας Μερκούρη. )

Να μην πω τώρα πώς μετανάστευε το σόι του παππού μου, ε; Κάτι μήνες να πάει και να 'ρθει το γράμμα από τα Δωδεκάνησα στο Σουέζ, το Νιου Τζέρσι, το Τζιμπουτί, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Λεοποντβίλ (νυν Κινσάσα) κλπ. Για την Αστράλια, δε, ας μη μιλήσω καν...
 

nickel

Administrator
Staff member
Ενώ σήμερα μπορεί να έχει κανείς και Internet kissing (και τρέχα γύρευε τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον). Συγγνώμη, αλλά γέλασα πολύ με αυτή τη σκηνή από το Big Bang Theory (ο Λέναρντ έχει πρόβλημα που η κοπελιά του έχει επιστρέψει στην πατρίδα της την Ινδία):

 

SBE

¥
Βλέπω έγινες φανατικός του ΒΒΤ.

Ίσως επειδή εγώ ανήκω σε οικογένεια μεταναστών και μεγάλωσα ανάμεσα σε δύο χώρες και από τα 17 μένω μόνη μου, δεν υπήρξε κανένα ιδιαίτερο δράμα όταν έφυγα από την Ελλάδα, ούτε περίμενε κανείς να επιστρέψω σε λίγα χρόνια. FFW και την εποχή που ερχόταν Αγγλία για σπουδές κι η κουτσή Μαρία ανακάλυψα ότι ευδοκιμούσε το είδος λαλάκης που δεν μπορεί χωρίς τη μανούλα του να του σιδερώνει τα σώβρακα και να του κόβει τη μπριζόλα, ο οποίος όλο κλαίγεται για την κακούργα ξενητειά που τον αναγκάζει να μένει σε φοιτητική εστία λουξ, το ηλίθιο το μπιμπισί που αναγκάζεται να το παρακολουθεί με τους υπότιτλους για κωφαλάλους γιατί δεν καταλαβαίνει τι λένε, τις καρακάξες τις Αγγλίδες που δεν είναι τόσο ωραίες όσο οι Σουηδέζες, τους καθηγητές που θέλουν εργασίες τη μία μετά την άλλη, κάθε τρεις μήνες κλπ κλπ.
Μια φορά μας πήγε ένας φίλος μου που γιόρταζε σε ένα καταγώγιο "ρεμπετάδικο" στο Λονδίνο, όπου η ορχήστρα, αποτελούμενη από μερικούς μαστουρωμένους μεσήλικες, εκτελούσε παραγγελιές, και σε περίπτωση που δεν το πιάναμε το νόημα, μας εξηγούσε απο το μεγάφωνο ο αοιδός: Παραγγελιά για την Τασούλα. Παραγγελιά σημαίνει ότι η Τασούλα χορεύει. Μη σηκωθεί κανένας άλλος γιατί θα του κόψω τα πόδια. Το τραπέζι της Τασούλας ήταν δεκαοχτάρηδες φοιτητές που ήθελαν να ακούσουν τραγούδια της ξενητειάς και να κλάψουν απο νοσταλγία. Οι άλλοι πελάτες ήταν όλοι Ρώσσοι μαφιόζοι μετά των κυριών τους και των σωματοφυλάκων τους, οπλοφορούσαν εμφανώς και δε μιλάγανε, δε λαλάγανε. Ομολογώ ότι ψυχαγωγήθηκα φοβερά εκείνη τη βραδιά, είχαμε ξελιγωθεί από τα γέλια με αυτά που βλέπαμε, π.χ. στο δίπλα τραπεζι ένας πιτσιρίκος γκάριζε μάνα γιατί με γέννησες και μ'έστειλες Λονδίνο ενώ τα έσπαγε από τον καημό κλπ κλπ. Εννοείται δεν ξαναπήγαμε.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
FFW και την εποχή που ερχόταν Αγγλία για σπουδές κι η κουτσή Μαρία ανακάλυψα ότι ευδοκιμούσε το είδος λαλάκης που δεν μπορεί χωρίς τη μανούλα του να του σιδερώνει τα σώβρακα και να του κόβει τη μπριζόλα, [...]
Α, ρε SBE, τι μου θύμισες... Γνωστός (που αν τον δω αύριο μεθαύριο σε κανένα υφυπουργιλίκι δεν θα απορήσω καθόλου), οικογένειας μεσαίων εισοδημάτων, σπούδαζε στην Αγγλία και ερχόταν κάθε μήνα στην Ελλάδα να πάρει φαγητό από τη μαμά (προφέρεται μαμμμά), στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν έτοιμα σάντουιτς - γιατί αυτός δεν έφτιαχνε τίποτα αυτοπροσώπως, ακόμα κι αν σήμαινε ότι έπρεπε να τρώει μουχλιασμένο ζαμπόν 20 ημερών. Εννοείται ότι άκουγε μόνο Καζαντζίδη στην ξενιτιά, τα αγγλικά του παρέμειναν γκρίκλις, και ανάθεμα κι αν κατάλαβε τι σημαίνει να ζεις μόνος σου - και όλα αυτά μόλις 15 με 20 χρόνια πριν, δηλαδή μεταξύ 1995-2000.
 
Τι να πει κι ο αδερφός μου; Καμια 15αριά χρόνια πριν πήγε να δει την τότε κοπέλα του που έκανε μεταπτυχιακό στη Βρετανία. Στο Λονδίνο έκανε μεταπτυχιακό και κάποιος φίλος του και η μάνα (του φίλου) ρώτησε τον αδερφό μου αν έχει χώρο στις αποσκευές ώστε να στείλει πράγματα στον κανακάρη της. Φυσικά ο αδερφός μου είπε ναι. Δεν θα πω όλη την λίστα. Το καλύτερο όλων ήταν κατεψυγμένο κρέας γιατί ποιος ξέρει τι κρέατα έχουν αυτοί οι Άγγλοι. Και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο αδερφός μου της είπε ότι δεν γίνεται!


Υ.Γ. Εμένα πάλι η μανούλα μου δεν μου στέλνει τίποτα. Επειδή όμως ο άντρας μου λατρεύει τον ελληνικό καφέ (ή τούρκικο, ή αρμένικο ή ή ή) αλλά του αρέσει ο σκούρος και εδώ δεν τον βρίσκουμε, κάθε τρεις και λίγο του στέλνει πακέτο (εγώ chopped liver, ούτε αναφορά στο πρόσωπό μου) με Λουμίδη σκούρο. Το καλύτερο ήταν λίγο πριν τις εκλογές. Η μανούλα φοβόταν μην και βγει ο Σύριζα, βγούμε απ' την Ευρωπαϊκή ένωση και χρεωκοπήσουμε και επειδή οι προτεραιότητες είναι προτεραιότητες, έστειλε έξτρα καφέ, να 'χει ο καλός μου να πίνει μέχρι να καταλαγιάσουν τα πράγματα.

ΥΓ2 Όταν ήμουν Εδιμβούργο για Postgrad και ήρθα Ελλάδα ήταν λίγο διαφορετικά. Πήγα με μια βαλίτσα Nessie plush toys κλπ γιατί έπρεπε να κάνω δώρα σε όλους (ακόμα και σε ανθρώπους που δεν ήξερα αλλά αν πληρώνουν οι γονείς τι να κάνεις, να πεις όχι;) Ε, στο γυρισμό είχα μια βαλίτσα γεμάτη λεμόνια και πορτοκάλια για όλες μας. Κυριολεκτικά. Και το διαμέρισμα δεν είχε ασανσέρ. Α, και δυο μπουκάλια κόκκινο κρασί και δύο ούζο για τη σπιτονοικοκυρά μόνο που γι' αυτά δεν μου είπε, τα τύλιξε στα t-shirt μου και μαντέψτε ποια μπουκάλια έσπασαν (αχρείαστο hint: Υπάρχουν πράγματα που ούτε η χλωρίνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει).
 

SBE

¥
Ε, ναι, την περίοδο 95-00 είχε έρθει κι η κουτσή Μαρία στην Αγγλία. Συγκεκριμένα ο μέγιστος αριθμός ήταν το '98.
Βέβαια δεν ήταν πρωτοφανή τα βουτυρόπαιδα. Όταν πρωτοήρθα εγώ Λονδίνο έμενα σε μια εστία που στην αρχή σε έβαζε να μοιράζεσαι δωμάτιο και με είχαν βάλει με μια Ελληνίδα η οποία δεν ήταν καθόλου φιλική. Ένα βράδυ που διαβάζαμε η καθεμία στο γραφείο της γυρίζει και μου λέει ότι δεν αντέχει άλλο, γιατί στο Λονδίνο είναι υποχρεωμένη να ασχολείται με τόσα πράγματα πο την αποσπούν από το διάβασμα, όπως π.χ. το να βγάζει κάρτα για τη συγκοινωνία, να πληρώνει ενοίκιο, να πηγαίνει στο σουπερμάρκετ, να πηγαίνει για μάθημα κλπ. Στην Αθήνα δεν τα έκανε αυτά, καθόταν σπίτι και διάβαζε και τη φρόντιζαν οι γονείς της. Ούτε μέχρι τη σχολή της πήγαινε, γιατι δε βόλευε με τη συγκοινωνία (Μαρούσι- Νομική) και πήγαινε μόνο για να δώσει εξετάσεις. Με ταξί φυσικά. Όσο για τις σημειώσεις, είχε δυο γειτόνισσες συμφοιτήτριές της που της έδιναν τις δικές τους.
 

SBE

¥
Όσο για τα κρέατα, εγώ έχω σχετικά κοντά ένα κρεοπωλείο βιολογικής εκτροφής. Το κρέας του ανώτερο από πολλά που έχω δοκιμάσει στην Ελλάδα. Οι τιμές όχι και τόσο υπερβολικές. Απέναντί του ένας φούρνος άλλο πράμα και παραδίπλα ένα ντελικατέσεν, λεφτά να'χεις να ξοδεύεις. Και σε γενικές γραμμές, παλιά το Λονδίνο ήταν μια πόλη όπου βασίλευε το βιομηχανικό φαγητό. Σήμερα χρόνο να έχεις να πηγαίνεις για ψώνια, βρίσκεις εξαιρετική ποιότητα και ποικιλία απ'όλο τον κόσμο. Και ευτυχώς η οικονομική κρίση δεν άλλαξε τίποτα. Οι άγγλοι σταμάτησαν να τρώνε, αλλά έχουμε γεμίσει βρώμικο χρήμα, οι μαφιόζοι από την Ευρώπη θέλουν να το ξεπλένουν και με καλό φαγητό.
 
Εμ, δεν έκανε ό,τι ο ένας συνάδελφός μου που έστειλε το γιο του για σπουδές ιατρικής στην Ιταλία και πήγε και ο ίδιος μαζί με το παιδί για πέντε χρόνια (τα δύο πρώτα πήγε η μαμά). Ψώνιζαν, μαγείρευαν, έπλεναν, σιδέρωναν και γενικώς τον φρόντισαν και έκαναν όλες τις δουλειές για να σπουδάσει το παιδί απερίσπαστο.
 

SBE

¥
Ενώ ορισμένοι άλλοι απλώς εκβιάζουν ψυχολογικά το παιδί τους να μη φύγει. Ή μεταναστεύει όλη η οικογένεια σε άλλη πόλη κλπ. Τα έχω δει όλα αυτά. Απλά επειδή οι Έλληνες που συνάντησα εκτός στην αρχή ήταν πιο μεγάλοι και κάπως ήξεραν να φροντίζουν τον εαυτό του, δεν είχα συνηθίσει να βλέπω ακρότητες. Ίσως να είχε σχέση και το ότι την εποχή των "κακούργα ξενιτιά" κι έτσι ήταν η εποχή που μας είχε πιάσει η εσωστρέφεια και είχαμε και ξαφνικό χρήμα για να κάνουμε για τα παιδάκια μας κάθε υπερβολή.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τι πίκρα κι αυτή σήμερα, να έχεις επικοινωνία αδιάκοπη και καθημερινή μέσω σταθερών, κινητών, email και Skype!
Δεν έχεις «επικοινωνία», έχεις «δυνατότητα επικοινωνίας». Η τεχνολογία ακόμη δεν παρέχει τρόπο να βρεις ουσιαστικά πράγματα να πεις με την οικογένειά σου. :p
 

Earion

Moderator
Staff member
Εγώ, ο κακομοίρης, κατηγορούμαι για το πομπώδες, επειδή μου αρέσουνε οι λέξεις. Και οι λέξεις δημιουργούν σκέψεις, και όσο πιο στο ράφι είναι οι λέξεις --κατά σύμπτωση στο ράφι είναι οι πιο καλές, οι πιο γλυκές, οι πιο μεστές λέξεις-- με γοητεύουν, τις χρησιμοποιώ, τις διατηρώ στη ζωή.


Ο προσφιλής μας Βύρων Πολύδωρας σε πορτρέτο που του φιλοτεχνεί ο Ηλία Κανέλλης ("Ο μεγάλος ελληνορθόδοξος", ΤΑ ΝΕΑ 29-30.09.2012).

Κάτω τα χέρια από τον Βύρωνα, το αγαπημένο αγορι των απανταχού της γης λεξιλάγνων!
 
Top