Καφενείο το κάναμε...

Διαφήμιση ήταν φαντάζομαι και το Παπαγάλε, θες καφέ; που μου έλεγε ο πατέρας μου
Εμένα η μαμά μου έλεγε "Παπαγάλε, θες καφέ; - Ναι, ναι, ναι! - Παπαγάλε, θες μαϊντανό; - Τον κακό σου τον καιρό!" Πάντα είχα την εντύπωση πως ήταν κάτι σαν nursery rhyme.

Μμμμ... Παυλίδη με φράουλα και μπανάνα.
Λες εκείνες τις υπέρλεπτες, με πιο χοντρό το περίγραμμα κι ένα σταυρό που τις χώριζε στα τέσσερα, και ήταν γεμιστές και με φιστίκι; Μεγάλες αγάπες! Εκείνες δεν είχαν και τα χαρτάκια με φιγούρες του Μίκυ Μάους;
 
Λες εκείνες τις υπέρλεπτες, με πιο χοντρό το περίγραμμα κι ένα σταυρό που τις χώριζε στα τέσσερα, και ήταν γεμιστές και με φιστίκι; Μεγάλες αγάπες! Εκείνες δεν είχαν και τα χαρτάκια με φιγούρες του Μίκυ Μάους;

Ναι, αν και μετά άρχισε να τις βγάζει και σε άλλες συσκευασίες.
 

bernardina

Moderator
Το βλέπω εγώ το πράγμα... να αυτονομείται προς σοκολάτα μεριά. Καλέ, πώς πολλαπλασιάζονται έτσι τα νήματα σαν τις αμοιβάδες;:laugh:
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλέ, πώς πολλαπλασιάζονται έτσι τα νήματα σαν τις αμοιβάδες; :laugh:


— Θέλουμε δικό μας νήμα,
θέλουμε δικό μας νήμα!
 

daeman

Administrator
Staff member
Ας θυμηθούμε λίγο Νίκο Παπάζογλου. Σας αφιερώνω το Καλημέρα, γνωστότερο ως Μόλις ξυπνήσω το πρωί, από τον πρώτο στίχο του...

Παρόν στο «παρών» («μετά τον τρίτο καφέ» έγραφα πριν την αναβάθμιση του φόρουμ), κι ευχαριστώ τον νεαρόν Εάριον! :-)
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Έμαθα να ψήνω ελληνικό στα πέντε μου, χάρη στη μερακλού γιαγιά Μαρία που με μύησε από νωρίς στα μυστικά του: πώς γίνεται ο μέτριος, πώς ο γλυκός, πώς ο βαρύς, πώς ο σκέτος για κάποιους θειούς που είχαν ζάχαρο....
Η γιαγιά Μαρία ήταν αυτή που ...

Sweet Maria's Coffee Glossary, starts with Abyssinia. :-\

Μια και αναφέραμε τον Σιρανό, αποφάσισα να ανεβάσω εδώ μερικές διαφορετικές εκδοχές του διάσημου μονολόγου για τη μύτη του ...
Και βέβαια ο εκπληκτικός Στιβ Μάρτιν από τη Ρωξάνη:
...
Aromatic: “It must be wonderful to wake up in the morning and smell the coffee… in Brazil.”
...

Μερφοειδείς νόμοι:
  • ...
  • Law of Coffee: As soon as you sit down to a cup of hot coffee, you boss will ask you to do something which will last until the coffee is cold.
  • ...

"I'll go see to the cona, then."
 

Earion

Moderator
Staff member
Τσάι ή καφές; Τσάι από... καφέ

Νέο ρόφημα ιδιαίτερα ευεργετικό για τον οργανισμό



Τσάι από τα φύλλα του καφεόδεντρου το οποίο είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη υγεία

ΛΟΝΔΙΝΟ -- Ειδικοί από τη Βρετανία και τη Γαλλία υποστηρίζουν ότι έδωσαν λύση στο δίλημμα «καφές ή τσάι». Δημιούργησαν ένα ρόφημα που συνδυάζει και τα δύο. Πρόκειται για ένα τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα καφεόδεντρου. Οι αναλύσεις που έγιναν σε αυτό το νέο είδος ροφήματος δείχνουν ότι περιέχει συστατικά ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υγιεινό τσαγοκαφεδάκι

Στη δημιουργία του νέου ροφήματος συμμετείχαν ειδικοί των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew στο Λονδίνο, σε συνεργασία με γάλλους ερευνητές από την Κοινή Ερευνητική Μονάδα για την Ανάπτυξη, Ποικιλία και Προσαρμογή Γεωργικών Καλλιεργειών του Μονπελιέ.

Δημιούργησαν ένα τσάι από τα φύλλα και όχι τους κόκκους του καφεόδεντρου από τους οποίους δημιουργείται ο καφές. Έτσι το ρόφημα περιέχει λιγότερη καφεΐνη και η γεύση του είναι ήπια, όχι τόσο πικρή όσο του τσαγιού ούτε τόσο δυνατή όσο του καφέ. Βέβαια στόχος της ομάδας των ειδικών δεν ήταν η δημιουργία ενός ροφήματος με διαφορετική γεύση από τον καφέ και το τσάι αλλά ενός ροφήματος ωφέλιμου για την υγεία του ανθρώπου.

Οι ωφέλειες

Η ομάδα των ειδικών διαπίστωσε ότι τα φύλλα του καφεόδεντρου (Coffea) περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες έχει φανεί σε διάφορες έρευνες ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη. Διαθέτουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις μιας χημικής ουσίας που υπάρχει επίσης στα μάνγκο και η οποία έχει διαπιστωθεί ότι καταπολεμά τις φλεγμονές.

Κάποιες φυλές στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν έφτιαχναν ένα ρόφημα από τα φύλλα του καφεόδεντρου, και μάλιστα κάποιοι έμποροι προσπάθησαν να το εξαγάγουν στη Βρετανία τον 19ο αιώνα, προμοτάροντάς το μάλιστα ως το «νέο τσάι», αλλά τελικά η προσπάθεια τους απέτυχε.


ΒΗΜΑ Science 14/01/2013
 

Earion

Moderator
Staff member


Διαφήμιση σε περιοδικό του 1964. Τότε που τα ξένα προϊόντα γράφονταν με ελληνικά γράμματα (ΝΕΣΚΑΦΕ).

Προσοχή! Το ΝΕΣΚΑΦΕ δεν είναι γενική ονομασία προϊόντος αλλά σήμα.
 

SBE

¥
Και βλέπω ότι είναι γένους ουδέτερου, κι όχι ο νεσκαφές, του νεσκαφέ.
 
Και βλέπω ότι είναι γένους ουδέτερου, κι όχι ο νεσκαφές, του νεσκαφέ.

Δεν είχε ακόμα ελληνοποιηθεί, βλέπεις. Στον σχηματισμό αρσενικού πρέπει να έπαιξαν ρόλο τόσο το ότι είναι καφές (αρσενικό)* όσο και ότι έχει τον καφέ για β΄ συνθετικό.


* όπως έγινε και με άλλους καφέδες, π.χ. ο Γιάκομπς, ο φραπέ(ς), ο φρίο, ο εσπρέσο (είδος), καπουτσίνο (είδος), κτλ. Ο Λουμίδης και ο Ουζούνογλου δεν μετράνε, γιατί είναι ήδη αρσενικά ονόματα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλή βδομάδα. Μου έστειλε φίλος το παρακάτω αγγλικό λογοπαίγνιο στο procrastinating, αυτό που θέλουμε να κάνουμε κάθε τσαγκαροδευτέρα. Πώς θα το πούμε ελληνικά; αναρωτήθηκα. Μα καφυστέρηση, φυσικά! αποκρίθηκε. Οπότε λέω να ρίξουμε εδώ τους ορισμούς μας για τις ευφάνταστες λεξιπλασίες που θα φτιάξετε (αφού θα πιείτε τον καφέ σας):

καφεπείγον η επιτακτική ανάγκη να κατεβάσεις έναν γερό καφέ πριν μπορέσεις να αναλάβεις οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα
καφήλωση η πλήρης ακινητοποίηση του σώματος και του πνεύματος λόγω έλλειψης καφεΐνης


Ορίστε, άρχισα. Μην καφυστερείτε!

 
Με καφευχαρίστησε αυτή η δημοσίευση. Κατά κάποιο τρόπο δικαιολογεί γιατί καταφθάνω στη δουλειά τελευταίος και καφεϊδρωμένος, λόγω ακατάσχετης καφεποσίας οφκόρς. Δεν χαζεύω δηλαδή, απλώς καφεργάζομαι. Μερικοί με κατηγορούν αδίκως για μέλος του καφεστημένου, ενώ εγώ, για να αποδώσω χρήσιμο έργο στην κοινωνία, χρειάζομαι πρώτα γερές δόσεις καφευναστικού. Το έχω καφιερώσει.
 
Top