Κατευόδιο στους εργάτες του λόγου

daeman

Administrator
Staff member
...
Για τον συνονόματο

Δακρύζω με παράπονο - Γιάννης και Γιώργης Ξυλούρης


Δακρύζω με παράπονο, με πόνο συλλογούμαι
γιατί είναι όλα μάταια στον ψεύτη κόσμο απού 'μαι

Όλοι μου λένε «Γιάιντα κλαις;», κι αν κλαίω ποιον πειράζω
Στον κόσμο εγεννήθηκα καρδιές να δοκιμάζω

Τα βάσανά μου χαίρομαι, τσι πίκρες μου γλεντίζω
Κι αν με ρωτάτε για χαρές, εγώ δεν τσι γνωρίζω


Ο έρωτας κι ο θάνατος - Χαΐνηδες


Ο έρωτας κι ο θάνατος ίδια σπαθιά βαστούνε
κι οι δυο με τρόπο ξαφνικό και ύπουλο χτυπούνε
 
Όταν εγώ θα πάψω να δείχνω τη φθορά, του ρολογιού μου οι δείχτες θα συνεχίσουνε να δείχνουνε το χρόνο. --Αργύρης Χιόνης, Στο Υπόγειο--

Αυτά έγραφε ο ποιητής Αργύρης Χιόνης το 2004 και ήρθε η 25η Δεκεμβρίου 2011 για να γίνει αυτός ο στίχος του πραγματικότητα. Ο Αργύρης Χιόνης έπαψε να δείχνει τη φθορά καθώς η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά ανήμερα Χριστούγεννα. Πλέον μόνο οι δείχτες του ρολογιού του τρέχουν για να σηματοδοτούν για όλους εμάς που τον διαβάσαμε και θαυμάσαμε και εμπνευστήκαμε από τους στίχους και τα διηγήματά του, την απόσταση από την ημέρα του θανάτου του.

http://www.lifo.gr/now/culture/6426


Ήταν ο άνθρωπος που κυριολεκτικά μου άλλαξε την οπτική στην ποίηση και έχω να πω μόνο τούτο: Αντίο δάσκαλε!
 
Κάπου μέσα στη φούρια των ημερών, μου διέφυγε αυτή η λυπηρή είδηση. Ήταν σπουδαίος ο πατέρας σου, Νίκο. Να ζήσεις να τον θυμάσαι.
 
Πολύ κρίμα. Δυστυχώς δείχνει πού καταλήγει η άρνηση της σύγχρονης πραγματικότητας και της επιστήμης. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Καλό κατευόδιο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και μερικές ακόμα πληροφορίες για το ίδιο θέμα.
http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/30077

Προσθήκη: Βλέποντας τα βιντεάκια, θυμάμαι ότι είχα δει κι εγώ τουλάχιστον μία από τις συνεντεύξεις της. Είναι απίστευτο πώς ένας έξυπνος και μορφωμένος άνθρωπος πέφτει στην παγίδα της συνωμοσιολογίας, και τελικά πεθαίνει από μια ασθένεια που σήμερα δεν είναι πια "θανατική καταδίκη" στις ανεπτυγμένες χώρες. Μου θύμισε τον Στιβ Τζομπς που καθυστέρησε για μερικούς μήνες τη θεραπεία του όταν πρωτοαρρώστησε, καταφεύγοντας σε κομπογιαννιτισμούς, με ολέθρια όπως αποδείχτηκε αποτελέσματα.
 

Earion

Moderator
Staff member
Carlos Fuentes (1928-2012)

Carlos Fuentes.jpe
 

daeman

Administrator
Staff member
Last edited:
Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να λείπει από το παρόν νήμα η αναφορά στον τεράστιο Γκορ Βιντάλ, ο οποίος άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο χτες (31 Ιουλίου 2012) σε ηλικία 86 ετών.

Για μένα ήταν πρωτίστως ο συγγραφέας της "Δημιουργίας" και του "Ιουλιανού", μυθιστορημάτων που διάβασα και ξαναδιάβασα άπειρες φορές, πάντα με την ίδια απίστευτη ευχαρίστηση. Στην πραγματικότητα ήταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γραμμάτων, της σκέψης και της ζωής γενικά. Δεν είναι δυνατό να συνοψίσεις σε δυο προχειρογραμμένες προτάσεις το έργο και τη σκέψη του. R.I.P. Γκορ Βιντάλ! Μακάρι ο παράδεισός σου να έχει την ομορφιά του Ραβέλλο και να συναντήσεις εκεί αυτούς για τους οποίους έγραψες.

http://www.guardian.co.uk/books/2012/aug/01/gore-vidal-dies-aged-86
 

SBE

¥
Προκαταβολικά συγγνώμη για το άσχετο, αλλά όταν έμαθα ότι ο Βιντάλ ήταν ξάδερφος της Τζάκι (Κεννεντι) και συγγενής του Αλ Γκορ συνειδητοποίησα για πρωτη φορά ότι και στις ΗΠΑ είναι όπως παντού. Όλοι συγγενείς.
 

LostVerse

Member
[h=1]«Εφυγε» ο μεγάλος δάσκαλος της νεοελληνικής γλώσσας
[/h] [h=2] Φτωχότερα είναι από χθες τα ελληνικά γράμματα μετά τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρίστου Τσολάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 χρόνων.



[/h]
 
The Yugoslavian government declared him the country’s best athlete of 1958. Άραγε, αν ποτέ αποχτήσουμε σκακιστή/τρια αυτού του μεγέθους, θα ανακηρυχτεί καλύτερος/η αθλητής/τρια της χώρας; Ελπίζω να το μάθουμε στο μέλλον!
 
Top