Κατευόδιο στους εργάτες του λόγου

nickel

Administrator
Staff member
Έχω, βέβαια, συγκλονιστεί από τις (γνωστές και άγνωστες) λεπτομέρειες του θανάτου του Ιωάννη Καζάζη...

Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε σήμερα το θάνατο του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι.Ν. Καζάζη. Ο Ι.Ν. Καζάζης, μετά από λαμπρές σπουδές στις ΗΠΑ, υπήρξε καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής του δραστηριότητας το αφιέρωσε στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο οποίο υπήρξε μέλος του Δ.Σ. από την ίδρυσή του (1994) και στη συνέχεια Πρόεδρός του μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας από το 1994 μέχρι τώρα.
Η συνεισφορά του Ι.Ν. Καζάζη υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Προώθησε με θέρμη την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στη χρήση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, με αποτέλεσμα σήμερα τα ψηφιακά περιβάλλοντα του ΚΕΓ να αποτελούν αξιόπιστους πόρους αναφοράς για κάθε χρήστη της ελληνικής εντός και εκτός Ελλάδος. Υποστήριξε τη διάδοση της ελληνικής εκτός Ελλάδος και εργάστηκε ακατάπαυστα για την καθιέρωση της πιστοποίησης της ελληνομάθειας, στις διαδικασίες της οποίας συμμετέχουν χιλιάδες νέοι και ενήλικες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υποστήριξε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε προσωπικά σε όλα τα σχετικά έργα που καθιέρωσαν το ΚΕΓ ως θεσμό με σημαντικό έργο στη γλωσσική εκπαίδευση. Συνέχισε και επέβλεψε το λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 του αείμνηστου καθηγητή Ε. Κριαρά, η ολοκλήρωση του οποίου βρίσκεται στην τελική του φάση. Αγαπούσε πάρα πολύ την Κύπρο και είχε πάντα αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.
Πέρα από την επιστημονική του σφραγίδα, ο Ι.Ν. Καζάζης κατάφερε να δημιουργήσει ένα υγιές οικονομικά Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σε μια περίοδο που οι θεσμοί που ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες σπάνια επιβιώνουν.
Η διοίκηση του ΚΕΓ και οι εργαζόμενοι είναι συντετριμμένοι από τον πρόωρο χαμό του και εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

Earion

Moderator
Staff member
Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ποιητές, που δυστυχώς δεν είχε την ευρύτερη αναγνώριση που του άξιζε: ο Νίκος Φωκάς (1927-2021).
Ειπώθηκε γι' αυτόν, πολύ σωστά, ότι ήταν μια ύπαρξη εντατική αλλά όχι θορυβώδης.
Είχε μεταφράσει Μπωντλαίρ και Ρόμπερτ Φροστ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Χτες το πληροφορήθηκα κι εγώ από κοινό φίλο.

 
Η Ροζίτα Σώκου, που έφυγε χτες από τη ζωή λίγο πριν φτάσει τα εκατό χρόνια, ήταν και εξαιρετική μεταφράστρια -σε άλλο νήμα μπορείτε να δείτε δείγματα από τη δουλειά της στην Κυβεριάδα του Στανισλάφ Λεμ. Αξίζει να διαβαστεί το δίτομο αυτοβιογραφικό της, ο Αιώνας της Ροζίτας.

lifo.gr/prosopa/apolies/rozita-sokoy-1923-2021-i-shedon-mythistorimatiki-kai-polykymanti-zoi-tis
 

Earion

Moderator
Staff member
Πολύ πρόχειρα ανακαλώ στη μνήμη ότι έχει μεταφράσει Άλντους Χάξλεϋ, Ισαάκ Ασίμοφ, Ρόμπερτ Χενλάιν, Στάνισλαφ Λεμ, σενάρια του Μπέργκμαν...

Συλλυπητήρια στην κόρη της, Ιρένε Μαραντέι, επίσης μεταφράστρια (που είναι και μέλος της Λεξιλογίας).
 
Top