Καλό βόλι! = Vote wisely!

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δαεμάνε, αν είναι έτσι (που δεν μπορώ να το αντικρούσω, άμα το λέει και το ΛΝΕΓ κιόλας), έμαθα κάτι ακόμη από τη Λεξιλογία (κι εσύ έχασες την ευκαιρία να κερδίσεις ένα στοιχηματάκι με τα χέρια κατεβασμένα).

Πάντως, δεν φαίνεται να είμαι ο μόνος που το καταλαβαίνει όπως το περιγράφω πιο πάνω:

Θυσίες και μαρτύρια όπως του Αθανάσιου Διάκου είναι συνέχεια εκείνων των αρματολών όπως ο Βλαχάβας και ο Κατσαντώνης που απορρέουν από τον εθισμό στην ιδέα του θανάτου που ευχόντουσαν να τους βρει στο πεδίο της μάχης απαλλαγμένο βασάνων, όταν την ώρα του ποτού και του φαγητού εξέφραζε η ευχή τους καλό βόλι ή καλό μολύβι. Πολλές ήταν οι σκηνές της επανάληψης της συγκινητικής εκείνης συνήθειας όταν θανάσιμα τραυματισμένοι παρακαλούσαν τους συντρόφους τους, να τους αποκεφαλίσουν για να τους σώσουν έτσι από την εχθρική περιύβριση. Βικιπαίδεια, Αρματωλοί

Οι κλέφτες που συνωστίζονταν στα βουνά επί τουρκοκρατίας εύχονταν σε εαυτούς και αλλήλους "καλό βόλι", δεδομένου ότι ο "εφάπαξ" θάνατος ήταν προτιμότερος από τις άλλες μορφές αποχώρησης από τη ζωή... Αυγή, Γ. Σχίζας, 25.5.13​
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Επ! Πάμε και στοιχήματα; Δυστυχώς, μόνο το τομάρι μου έχω να ποντάρω, άσε που στοίχημα με μια εντύπωση που έχω μόνο, χωρίς άλλα βάσιμα στοιχεία, δεν βάζω. Με σένα δεν στοιχηματίζω πάντως, μη μου πάρεις το σκαλπ. ;)
 
Διαισθητικά πάντως κι εγώ είμαι κοντύτερα στον Δόκτορα. Βέβαια πρώτον, το πώς το καταλαβαίνει κανείς σήμερα και πόσο μάλλον εγώ δεν έχει αναγκαστικά σχέση με την προέλευση της φράσης, δεύτερον όταν το χρησιμοποιούμε μεταφορικά (από το όταν πάει κανείς εκεί που ακόμα και ο βασιλιάς οπλαρχηγός πηγαίνει μόνος του, ή για να δώσει εξετάσεις π.χ.) η χρήση δικαιώνει μάλλον τον Δαεμάνο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν ρίξετε μια ματιά στα γκουγκλοβιβλία, θα δείτε ότι τα αποσπάσματα (και από γερές γραφίδες) μέχρι, χοντρικά, το 1995, φαίνεται να συμφωνούν με τη δική μου εκδοχή. Από εκεί και πέρα (και δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο το ΛΝΕΓ σ' αυτό) αρχίζουν και εμφανίζονται τα αποσπάσματα με την έννοια όπως την περιγράφει ο Δαεμάνος.

Άγνωστο πότε έχει αρχίσει η σλανγκική χρήση του όρου, στις δύο βασικές χρήσεις της (στο καμάκι κι εκεί που κι οι βασιλιάδες πάνε μόνοι τους).
 

nickel

Administrator
Staff member
Η εντελώς προσωπική μου μαρτυρία λέει ότι οι χρήσεις από δεκαετία του 1950 και δώθε μιλάνε για εύστοχες βολές του αποδέκτη της ευχής. Ωστόσο, αν εξαιρέσεις το ΛΝΕΓ, τα λεξικά δεν έχουν ανακαλύψει την έκφραση και χωρίς τα γκουγκλοβιβλία θα βρισκόμασταν στο σκοτάδι.
 

SBE

¥
Κι εγώ θυμάμαι να εύχονται καλό βόλι στον γείτονά μας που πήγαινε για κυνήγι.
Ο γείτονάς μας που πήγαινε για κυνήγι αν ζούσε σήμερα θα ήταν 110.
 

daeman

Administrator
Staff member


Εκλογάς θεασόμενοι*, σταυρώσωμεν υποψηφίους ους οίδαμεν, το όνομα αυτών ονομάζοντες.

*μελλοντικό, για να μην μπερδευτεί το ενεστωτικό θεώμενοι με τίποτα άνωθεν επιταγές (κάθε είδους).
 
Top