Εσιόδοξα μυνήματα

nickel

Administrator
Staff member
Μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο Σαντίκ Χαν
Τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο εκλέγει το Λονδίνο;

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι κάλπες των δημοτικών εκλογών ανοίγουν την Πέμπτη στο Λονδίνο με τον υποψήφιο των Εργατικών Σαντίκ Χαν να έχει διευρύνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα, ενισχύοντας τις πιθανότητες να διαδεχθεί τον συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον (που πρωτοστατεί υπέρ του Brexit) και να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας.

Την παραμονή των δημοτικών εκλογών και έπειτα από εκστρατεία που σημαδεύτηκε από έντονη αντιπαράθεση, κυρίως όσον αφορά το θρήσκευμα του Χαν και τις συναναστροφές του όταν ήταν δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου διαθέτει διαφορά μεγαλύτερη των δέκα μονάδων από τον υποψήφιο των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1500075075

«Και το δημαρχείο θα το λένε τώρα Πάκιγχαμ;» αναρωτήθηκε ο Χιώτης στο ραδιόφωνο του Βήματος. :-)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
«Και το δημαρχείο θα το λένε τώρα Πάκιγχαμ;» αναρωτήθηκε ο Χιώτης στο ραδιόφωνο του Βήματος. :-)

Ο απίστευτος αυτός τύπος, ο Χιώτης, κατόρθωσε να μετατρέψει ένα μάλλον καλό λογοπαίγνιο (κυκλοφόρησε για το «Προεδρικό» μετά την εκλογή του Παυλόπουλου) σε ρατσιστική σαχλαμάρα. Θα έπρεπε να ντρέπεται (και γι' αυτό).
 

Earion

Moderator
Staff member
Προτού πει την εξυπνάδα έπρεπε να είχε μάθει ότι το Μπάκινχαμ δεν έχει καμιά σχέση. Ο Λόρδος Δήμαρχος εδρεύει στο Δημαρχείο (City Hall) φυσικά, σε ένα υπερμοντέρνο κτήριο που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Τάμεση.

 
Last edited:

SBE

¥
Το οποίο δημαρχέιο μέσα είναι καλύτερο.
Παρεμπιπτόντως ο Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου κατοικεί στο Μάνσιον Χάους, και για φέτος είναι ο βαρόνος Μαουντέβανς. Η δικαιοδοσία του είναι η Eταιρία του Λονδίνου, και εκλέγεται από τους κατοίκους των περιοχών που περιλαμβάνει η Εταιρία, από επιχειρηματίες και από εκπροσώπους των ιστορικών συντεχνιών του Λονδίνου. Έχει επίσημα καθήκοντα σε σχέση με τη βασιλική οικογένεια π.χ. μεταφέρει σκήπτρα κλπ. Η θέση υπάρχει από το Μεσαίωνα.
Ο Δήμαρχος του Λονδίνου δεν έχει επίσημη κατοικία. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι ο Σαντίκ Καν (ελληνοπρεπώς Σαδίκ Χαν), η περιοχή που διοικεί περιλαμβάνει την περιφέρεια Μείζονος Λονδίνου, εκλέγεται από όποιον πολίτη έχει δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές του Μείζονος Λονδίνου. Τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν την προεδρία του Κοινοβουλίου του Λονδίνου (London Assembly) και ασχολείται με θέματα συντονισμού των δήμων του Μείζονος Λονδίνου, δημόσια συγκοινωνία, αστυνόμευση και άλλα ζητήματα που αφορούν όλη την περιφέρεια. Είναι αυτό που λέμε στο Ελλάντα υπερνομάρχης. Η θέση θεσπίστηκε πριν 15 χρόνια.

Αλλά θα διαφωνήσω Εάριε. Το «αστειάκι» στέκει αν θεωρήσεις ότι όλα τα δημόσια κτίρια στο ΗΒ λέγονται κάτι σε -ακινχαμ
 

SBE

¥
Στάσου κι αδιόρθωτος. Ας μην το κάνουμε θύελλα σε φλιτζάνι τεΐου.
 

Earion

Moderator
Staff member
Εδώ δεν είναι το νήμα που καλωσορίζουμε την άνοιξη;

Α Ν Ο Ι Ξ Η


της Αμαλίας Τσακνιά


Πάνω που λες πως όλα τέλειωσαν
κι αρχίζεις πια να συνηθίζεις στην ιδέα
κάποιο ανεπαίσθητο άρωμα σε παγιδεύει
και σκαλώνει το βλέμμα σου στο πρώτο κλαδί:
Μικρές, αυθάδεις, πεισματάρικες ελπίδες
βαλθήκανε να μπουμπουκιάζουν
και σε κοιτάζουν περιπαιχτικά
ανατρέποντας την τάξη των πραγμάτων.​




από εδώ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Antarctic ozone layer is gradually healing, researchers find - CNN
[...]
Scientists credit the healing to an international policy set nearly two decades ago that cut the production of ozone-destroying chemicals. That agreement -- the 1987 Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer -- called for the phase-out of substances including chlorofluorocarbons and halons, once present in refrigerators, aerosol cans and dry cleaning chemicals.
[...]
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλά τώρα. Μετά το Μπρέξιτ κατατρόμαξαν και ξεμπροστιάστηκαν οι διεθνείς συνωμότες.

(Πρέπει να βάζουμε φατσούλες σε τέτοια σχόλια; Όχι. Εδώ διαβάζουν έξυπνοι άνθρωποι.)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλά τώρα. Μετά το Μπρέξιτ κατατρόμαξαν και ξεμπροστιάστηκαν οι διεθνείς συνωμότες.
Είναι όλα σχέδιο της Λέσχης Χάμπουργκερ, για να πέσει η κατανάλωση οζοβλαπτικών προϊόντων, να προκαλέσει ύφεση και μετά να δανειστούμε από το Ψαλτήριο των Βρυξελλών.
 
Είναι όλα σχέδιο της Λέσχης Χάμπουργκερ, για να πέσει η κατανάλωση οζοβλαπτικών προϊόντων, να προκαλέσει ύφεση και μετά να δανειστούμε από το Ψαλτήριο των Βρυξελλών.

Σσσ, τρελάθηκες; Δεν τα λένε αυτά δημόσια, τα συμφέροντα του Αμβούργου είναι πανίσχυρα!
 

nickel

Administrator
Staff member
Επουλώνεται η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική
Βοστόνη, Μασαχουσέτη

Το πρόβλημα

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η ανακάλυψη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ότι σε ύψος δέκα χλμ. πάνω από την Ανταρκτική υπάρχει μια τεράστια τρύπα στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τον πλανήτη από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και η ζημιά σε αυτό εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους στην υγεία των ανθρώπων αλλά και γενικότερα στη χλωρίδα και την πανίδα της Γης. Έκτοτε γίνονται μόνιμα παρατηρήσεις στην τρύπα αυτή και κάθε φορά παρουσιάζονται αυξομειώσεις στο μέγεθος της.

Τα νέα ευρήματα

Η αμερικανίδα επιστήμονας Σούζαν Σόλομον του MIT από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα ασχολήθηκε με αυτό και δημιούργησε μια ερευνητική ομάδα παρακολούθησης. Η ομάδα αυτή μελετώντας τα δεδομένα παρατήρησης της τρύπας από το 2000-2015 ανακοίνωσαν ότι η τρύπα έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 4 εκ. τετραγωνικά χλμ. (όσο περίπου η έκταση της Ινδίας) από την έκταση που είχε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το στρώμα του όζοντος άρχισε να αραιώνει κυρίως λόγω των χλωροφθορανθράκων (CFC), ουσιών που χρησιμοποιούνταν ευρέως σε σπρέι και υγρά για ψυγεία και κλιματιστικά.

Η κυρίαρχη επιστημονική άποψη είναι ότι η παρατηρούμενη ανάκαμψη είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της Συνθήκης του Μόντρεαλ το 1987, με την οποία όλες οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ δεσμεύτηκαν να τερματίσουν σταδιακά τη χρήση αυτών των αερίων. Όμως υπάρχουν και ορισμένοι ειδικοί που δεν αποδέχονται αυτή την εξήγηση και δηλώνουν ότι δεν είναι σαφείς οι αιτίες της συρρίκνωσης. Οι αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί και στα μέσα του αιώνα είναι πιθανό η τρύπα να έχει κλείσει.​

«Οι αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί και στα μέσα του αιώνα είναι πιθανό η τρύπα να έχει κλείσει.»
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500087681

Οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι θα είμαι εδώ να το δω. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Ελπίζω να το ζήσω κι αυτό.

ΥΠΕΣ: Μόνο ηλεκτρονικά τα έγγραφα στο Δημόσιο από το 2017

Αθήνα
Ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ μπορεί άμεσα να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 το Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων. Την εκτίμηση αυτή έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προωθώντας τη νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και άλλων εγγράφων στο Δημόσιο αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης

Για τον λόγο αυτό υπάρχει το άρθρο 22 («Ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο Δημόσιο Τομέα») στο σχέδιο νόμου για την κινητικότητα που έχει δοθεί σε διαβούλευση.

Σε αυτό το άρθρο ορίζεται ότι όλες οι διαδικασίες που καταλήγουν στην έκδοση διοικητικών πράξεων εκ μέρους των φορέων του Δημοσίου (π.χ. η σύνταξη, η προώθηση για υπογραφή, η θέση της υπογραφής), καθώς και λοιπές διαδικασίες χειρισμού εγγράφων εντός της κάθε υπηρεσίας (π.χ. η χρέωση προς ενέργεια εισερχόμενων εγγράφων, η εσωτερική διακίνησή τους καθώς και η αρχειοθέτηση αυτών), πραγματοποιούνται μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων με χρήση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής και χρονοσήμανσης.

Η κυβέρνηση προωθεί μετ' επιτάσεως αυτή την πρόβλεψη κρίνοντάς την ως αναγκαία στον στόχο που έχει θέση για:

- Μείωση των γραφειοκρατικών δομών
- Εξοικονόμηση κόστους και ανθρωποωρών εργασίας
- Διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση
- Δημόσια διοίκηση πιο φιλική προς το περιβάλλον

Με την εφαρμογή της ρύθμισης θα επιτευχθεί, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, μέγιστη δημοσιονομική εξοικονόμηση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ κατά έτος σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ (2014).

Μάλιστα, είναι σημαντική μια επισήμανση από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Αν και από το 2001 υφίσταται το νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή της προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει τα τελευταία 15 έτη περίπου 6 δισ. ευρώ εμμένοντας στη χρήση χαρτιού και έντυπης διαδικασίας δημιουργίας και ροής εγγράφων.

Κέρδη από το κόστος

Εξηγούν ότι «η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται υπερκαλύπτει το όποιο κόστος δημιουργίας και συντήρησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων, και με δεδομένη την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας με βάση και την τριετή συμφωνία δανειοδότησης 2015-2018, το Δημόσιο μπορεί άμεσα να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ».

Η νέα ρύθμιση ορίζει ότι κάθε φορέας του δημοσίου τομέα μεριμνά για την απόκτηση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής από την Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) και για τη λειτουργία Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ). Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής τίθεται ως αρμόδιος συντονιστής για την εφαρμογή των διατάξεων και η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τίθεται αρμόδια για την υποστήριξη των φορέων του δημοσίου τομέα.

Νωρίτερα από τα τέλη του 2017 σε όλο το Δημόσιο

Η ισχύς της ρύθμισης αρχίζει για το σύνολο των υπουργείων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δίνεται όμως και μια διασταλτική δυνατότητα στο χρονοδιάγραμμα, καθώς ορίζεται ότι η έναρξη ισχύος δύναται να παραταθεί έως την 1η Ιουνίου 2017 με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιου για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού.

Μεγαλύτερη άνεση χρόνου για την ημερομηνία έναρξης ισχύος -αλλά όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017- δίνεται για τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου, όπως τα ΝΠΔΔ, οι ανεξάρτητες και ρυθμιστικές Αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Παναγιώτα Μπίτσικα
Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500089129
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από εδώ, στη σελίδα ΦΒ του κ. Λουκά Βλάχου (νομίζω ότι το είχαμε συζητήσει τότε και στη Λεξιλογία, αλλά δεν βρίσκω τώρα τα σχετικά).

Ιστορίες με ονοματεπώνυμο!

Πριν τρία χρόνια έγινε μια μεγάλη συζήτηση για το αν το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ έπρεπε να κάνει δεκτή την αίτηση για φοίτηση ενός τυφλού φοιτητή, του Αργύρη Κουμτζή. Με βάση τα δύσκολα σε χειρισμό εργαστήρια που θα έπρεπε να ολοκληρώσει ο κάθε φοιτητής του Τμήματος, το γεγονός ότι τα βιβλία δεν ήταν εύκολο να μεταφραστούν στη γλώσσα που θα μπορούσαν να διαβαστούν από ένα τυφλό φοιτητή και τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα έπρεπε να αναλάβει το Τμήμα στη περίπτωση που θα τον έκανε δεκτό, διάλεξε την εύκολη λύση. «Το αίτημα σας απορρίπτεται για ….. με απόφαση υπ αριθ. ΧΧΧΧ».

Αυτή η απόφαση ήταν κάθετη και χωρίς καμία εξαίρεση. Οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν τότε προς το ΑΠΘ ανάγκασαν (ευτυχώς) το Τμήμα να αλλάξει γνώμη και ο Αργύρης άρχισε να παρακολουθεί τα μαθήματα κανονικά. Είχα τη τύχη να τον έχω φοιτητή στο πρώτο έτος των σπουδών του στα Εισαγωγικά Μαθηματικά. Διαπίστωσα και εγώ, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι μου, ότι είχαμε μπροστά μας ένα προικισμένο άτομο, με απίστευτες ικανότητες, απαράμιλλη όρεξη και ενθουσιασμό για μάθηση. Σοβαρό, ευχάριστο, υπεύθυνο, κοινωνικό και συνεργάσιμο άτομο ο Αργύρης σε κέρδιζε από τη πρώτη στιγμή. Μου ζήτησε να έρθει μετά το πρώτο έτος των σπουδών του, στην ερευνητική μου ομάδα και να ξεκινήσει μαζί μας την ερευνητική του εργασία. Του πρότεινα να ασχοληθεί με την ερμηνεία των στατιστικών χαρακτηριστικών των ηλιακών εκλάμψεων. Ένα θέμα που εμένα και τους συνεργάτες μου, αλλά και την διεθνή κοινότητα απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Υπέροχος και στην ερευνητική του προσπάθεια ο Αργύρης, σταδιακά έκανε άλματα και με την βοήθεια και τη στήριξη όλων μας προχώρησε και συνεχίζει να προχωρά με γρήγορο ρυθμό. Απέκτησε σταδιακά τη συμπάθεια και τη στήριξη των συμφοιτητών του σε θέματα που χρειαζόταν βοήθεια. Χωρίς μεγάλη δυσκολία αρίστευσε και στα μαθήματα. Ας το επαναλάβω, ο Αργύρης είναι ένα χαρισματικό άτομο και όλοι εμείς απλά τον στηρίζουμε όταν χρειάζεται κάτι, τα υπόλοιπα τα κάνει μόνος του.

Πριν μερικές βδομάδες με ενημέρωσε ότι θέλει να κάνει αιτήσεις για να περάσει το καλοκαίρι σε ένα από τα «research schools» που λειτουργούν στην Ευρώπη και Αμερική. Με ρώτησε τη γνώμη μου και μου ζήτησε συστατική επιστολή. Φυσικά του είπα να προχωρήσει και με χαρά θα έγραφα μια συστατική επιστολή να περιγράψω ότι έχει κάνει μέχρι τώρα με την ομάδα μας.

Οι απαντήσεις αρχίσαν να έρχονται και πριν λίγες μέρες ένα από τα πιο απαιτητικά και ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά σχολεία του απάντησε θετικά.

Dear Argiris
I am pleased to inform you that your application for a Summer Studentship in Oxford Astrophysics was successful. You were selected to work on Probing Intergalactic Magnetic Fields with Rafael Alves Batista. You should now contact them directly for further details about the work plans. Provisional times for the program would be 8 weeks from Monday, 3 July.

Ο Αργύρης είμαι σίγουρος ότι θα αριστεύσει στο καλοκαιρινό σχολείο στην Οξφόρδη και όταν επιστρέψει θα συνεχίσει τις σπουδές του στο ΑΠΘ με τον ίδιο ενθουσιασμό. Είμαι επίσης σίγουρος ότι θα συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε ένα από τα καλλίτερα Ευρωπαϊκά ή Αμερικανικά πανεπιστήμια με υποτροφία. Είμαστε περήφανοι που είναι φοιτητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και του ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή συνέχεια.


Ο Αργύρης άνοιξε το δρόμο στο Τμήμα μας και φέτος μαθαίνω έχουμε ένα ακόμα εξαιρετικό φοιτητή τυφλό που παρακολουθεί τα μαθήματα.
 

SBE

¥
Ας είναι αυτό μια αρχή ώστε όλα τα είδη αναπηρίας να μπορεί να τα ταχτοποιήσει το πανεπιστήμιο.
Παρακολούθησα πρόσφατα μια ενημέρωση στη δουλειά μου και μας είπαν ότι οι εκ γενετής τυφλοί έχουν δυσκολία με τα μαθηματικά (έχει κάτι να κάνει με τις περιοχές του εγκεφάλου), που ήταν κάτι που δεν το είχα φανταστεί ποτέ γιατί νόμιζα ότι οι αισθήσεις είναι ανεξάρτητες από άλλες λειτουργίες. Που σημαίνει ότι ένας τυφλός που σπουδάζει φυσική είναι διπλά και τριπλά ταλαντούχος.
 
Top