Για σένα, Μαρίνε, το έως τώρα ισοζύγιο της διακυβέρνησης είναι θετικό ή αρνητικό;
Να ξέρεις ότι θα σε καταγγείλω ως υπεύθυνο όταν μου ζητήσουν τα ρέστα που τα παραδοτέα μου δεν θα είναι έτοιμα στην ώρα τους :)
Με λίγα λόγια θεωρώ το ισοζύγιο θετικό. Θα ήθελα λιγότερη απειρία (αλλά και πάλι, θα ήθελα άραγε περισσότερη πείρα και τα πρόσωπα που αυτό θα συνεπαγόταν; ), λιγότερο αυτοσχεδιασμό (αυτό πραγματικά είναι παράξενο δεδομένης της προδιαγεγραμμένης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο), αλλά εν πάση περιπτώσει γνώμη μου είναι ότι ήταν τέτοια η καταστροφή (με τα δικά μου μέτρα) που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ώστε οποιοδήποτε υπουργείο είναι λογικό να μην ξέρει από πού να αρχίσει, τι να πρωτογκρεμίσει και πού να χτίσει. Έγραψα παραπάνω δυο-τρία πράγματα που θεωρώ θετικά, αλλά πραγματικά είναι τέτοιου μεγέθους η συζήτηση με όποιον διαφωνεί που δεν μπορώ να την κάνω τώρα: με ρώτησες όμως και απαντάω :)
Υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που θεωρώ, ας πούμε, όχι αρκετά: την αποκατάσταση πολιτισμένων (ξερωγώ) εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα. Δεν θέλω να γίνουμε Βουλγαρία ούτε βλέπω το καλό που είδε η Βουλγαρία από την καταβαράθρωση των μισθών, για παράδειγμα. Μ' άρεσαν τα πρώτα βήματα του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, για παράδειγμα, καθώς θεωρώ υπέρτατα υποκριτική την ευρωπαϊκή στάση, αλλά φυσικά θα ήθελα ακόμα πιο... αλλά είπαμε, θα διαφωνήσουμε, απαντώ απλώς στην ερώτηση. Έτσι κι αλλιώς πολιτική είναι λέει η τέχνη του εφικτού, και τα ακραία πράγματα που θα ήθελα προϋποθέτουν να τα θέλει και μεγάλο μέρος του λαού, κάτι που δεν ισχύει (ο λόγος που με ενδιαφέρει πιο πολύ η αντιπολίτευση από την κυβέρνηση).
Αν πρέπει να πω δυο λόγια για την περίφημη διαπραγμάτευση, θα πω μόνο ότι δεδομένων των παραπάνω (χωρίς πραγματική διάθεση ρήξης από τη λαϊκή βάση, π.χ.) το λάθος έγινε στην αρχή, όταν μια πολιτική διαδικασία (την οποία η άλλη πλευρά ήθελε να κρατήσει τεχνική) ειδώθηκε ως επιστημονική, μ' άλλα λόγια όταν ο Βαρουφάκης νόμισε ότι το Γιούρογκρουπ ήταν συνέδριο. Μην τα πολυλογώ, τα λέει καλύτερα από μένα ο Χατζηιωσήφ
εδώ.
Με δυο λόγια: νιώθω σαφώς ότι έχω μια καλύτερη κυβέρνηση από την προηγούμενη. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσα να έχω μια καλύτερη κυβέρνηση (ότι, μ' άλλα λόγια, οι διαθέσεις της πλειοψηφίας του κόσμου επιτρέπουν μια πιο ριζοσπαστική πολιτική στα σημεία που με ενδιαφέρουν). Παράλληλα έχω την αίσθηση ότι σύντομα θα φτάσει στο απόγειό της, οπότε δεν περιμένω (δυστυχώς) να γίνει πολύ καλύτερη. (Στην περίπτωση που κάποιος την αντιπολιτεύεται, ας αντικαταστήσει το "καλύτερη" με "χειρότερη" και θα καθησυχάσει τον εαυτό του).
Αυτά.
Επειδή γράφω στα αγγλικά όλο τον τελευταίο χρόνο, έχω παρατηρήσει ότι όταν γράφω ελληνικά επικρατεί μια ασυναρτησία και μια ασάφεια όχι ιδιαίτερα δημιουργική, συγχωρήστε με!