Ελλάδα 2015

nickel

Administrator
Staff member
Μετά από δική μου παράκληση τα μέλη της διαχειριστικής ομάδας της Λεξιλογίας απέφυγαν να συζητήσουν πολιτικά στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου — αν και δεν συμφώνησαν όλοι με το σκεπτικό μου.

Για όσα θα ακολουθήσουν από απόψε, ίσως θα είναι χρήσιμο να εκτονωνόμαστε πιο συχνά, αρκεί να το κάνουμε με επιχειρήματα και με σεβασμό στα άλλα μέλη. Στη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα η τελευταία ερωταπόκριση ξεκίνησε έτσι:

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ («Κανάλι Ε»): Κύριε Πρόεδρε τι χρήματα και πόσα και σε ποιο χρονικό διάστημα είστε έτοιμοι να συλλέξετε αφού αναλάβετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Γιάμαλη ακούστε, εγώ δεν είμαι οπαδός της άποψης «λεφτά υπάρχουν», κυρίως πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο για να βγούμε από την κρίση, να ξαναφέρουμε τη χώρα στην ανάπτυξη. Με αυτή την έννοια στρατηγικός μας προσανατολισμός είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση. (Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη φοροδιαφυγή.)

Το παραπάνω απόσπασμα, η σημαντική αυτή διατύπωση και διαπίστωση, ότι κυρίως πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο για να βγούμε από την κρίση, θα είναι ένα σημαντικό κριτήριο για να αξιολογήσουμε την πορεία της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές. Βέβαια, το πώς θα δημιουργήσουμε πλούτο δεν το βλέπουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Οι διαφορετικές απόψεις κρίνονται στην εφαρμογή, από το αποτέλεσμα.

Έτσι κι αλλιώς η πολιτική της νέας κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, θα κριθεί πολύ γρήγορα από το αποτέλεσμα. Όταν θα κληθεί αυτή να πει τα μεγάλα Ναι ή τα μεγάλα Όχι, ας ελπίσουμε ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν δεν θα μας καταβάλλουν όλους σε όλη μας τη ζωή.
 

SBE

¥
Μα έτσι κι αλλιώς δεν ανήκει αυτή η συζήτηση στα περί κρίσης; Η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει κι έχουμε ήδη ολόκληρο νήμα εδώ και χρόνια για την κρίση.
 

SBE

¥
Να προσθέσω επίσης ότι εδώ και μερικά χρόνια λιγουρεύομαι κάτι καρέκλες που είναι ασορτί με το τραπέζι μου. Οι καρέκλες αυτές στο ΗΒ πωλούνται προς 80-110 λίραι έκαστη και πρέπει να τις περιμένεις ένα μήνα από Ιταλία. Υπάρχουν όμως ιταλικά σάιτ που τις πουλάνε σε τιμή Ιταλίας (60 ευρώ έκαστη) και αποστέλλουν στο ΗΒ αρκετά οικονομικά. Σήμερα λέω να κάνω την παραγγελία γιατί η κατρακύλα του ευρώ με συμφέρει πάρα πολύ.
Επομένως για μένα το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ήδη θετικό στα first world problems.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Δεν είπα ότι καταργείται το νήμα της κρίσης. Κυρίως ήθελα να δείξω ότι κάτι άλλαξε — και δεν είναι κάτι μικρό. Τούτο το νήμα το θέλω για να σημειώνω τις αλλαγές που θεωρώ σημαντικές. Κάποιες θα μου αρέσουν και άλλες όχι. Οπότε μπορείτε κι εσείς να μου κάνετε παρέα.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζω με επιφύλαξη την κυβερνητική συνεργασία του Σύριζα με τον Καμμένο. Πέρα από τις όποιες σημειολογικές ενστάσεις, περιμένω να λύσω την απορία: Αν ο Σύριζα φέρει ένα νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών ή για το χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, θα αφήσουν οι Ανέλ να κριθεί το θέμα στη Βουλή με την ψήφο άλλων προοδευτικών δυνάμεων ή θα απειλούν να φύγουν από την κυβέρνηση; Ελπίζω να δοθεί ξεκάθαρη λύση από την αρχή, να μη δούμε το σύνθημα «Αλέξη, άρπα κόλλα!». :-)
 
Ο Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν θα θέσει τέτοιου είδους διλήμματα όσο η χώρα είναι ακόμα σε κρίσιμο σημείο. Είπε ότι μπορούν να αρχίσουν να τσακώνονται ξανά μετά την θύελλα.

Πάντως νομίζω ότι και τα μέλη σεβάστηκαν την επιθυμία της διαχείρισης. Δεν είδα πουθενά κανέναν να ξεκινάει πολιτικό νήμα, εκτός κι αν κάτι μού ξέφυγε. Προσωπικά με έτρωγε μερικές φορές να ανοίξω κάτι αλλά υπέθεσα -μη βλέποντας αντίστοιχη δραστηριότητα- ότι η Λεξιλογία θέλει να απέχει από πολιτικές εντάσεις για την ώρα.
 
Πιστεύω ότι, πριν καν προλάβουν να κάνουν νάζια οι ΑΝΕΛ, ο Τσίπρας θα βρει εμπόδια μέσα στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν συνιστώσες που δεν θα αντέξουν για πολύ τη φιλοευρωπαϊκή στροφή της κατά τ' άλλα Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αντιγράφω, ενδεικτικά, από τις βασικές θέσεις και αρχές της ΚΟΕ:

«Στην Ευρώπη, τα κινήματα και οι αγώνες αναπόφευκτα θα προσδιοριστούν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καμιά βιτρίνα δε μπορεί να κρύψει ότι η Ε.Ε. είναι ένας γερασμένος υπερσυγκεντρωτικός οργανισμός, που εκφράζει την κυριαρχία των μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών πολυκλαδικών μονοπωλίων. [...] Η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζεται, δεν αλλάζει χαρακτήρα. [...] Υποστηρίζουμε κάθε κίνημα και διεκδίκηση που στρέφεται ενάντια σε ντιρεκτίβες και σύμφωνα της Ε.Ε. Υποστηρίζουμε κάθε κίνηση που αμφισβητεί την κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού στην Ευρώπη, κάθε απόφαση χωρών και λαών για αποχώρηση ή αποδέσμευση από την Ε.Ε.»
 

nickel

Administrator
Staff member
...Υποστηρίζουμε κάθε κίνημα και διεκδίκηση που στρέφεται ενάντια σε ντιρεκτίβες και σύμφωνα της Ε.Ε. Υποστηρίζουμε κάθε κίνηση που αμφισβητεί την κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού στην Ευρώπη, κάθε απόφαση χωρών και λαών για αποχώρηση ή αποδέσμευση από την Ε.Ε.»

Δεν ξέρω πώς θα δράσουν και ποιος θα είναι ο κοινοβουλευτικός ή κυβερνητικός τους ρόλος, αλλά καλό θα είναι να διαβάσουν τι είπαν οι ψηφοφόροι και να μην προσπαθούν, παρότι ισχνότατη μειοψηφία, να επιβάλουν τη δική τους ανάλυση στους υπόλοιπους.
 
Δεν νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να επιβάλουν τις ιδέες τους, ούτε και ότι μπορούν. Απλά αργά ή γρήγορα θα πάψουν ν' ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μπορεί να ιδρύσουν νέο κόμμα, με ιδέες πιο φυσικές προς το ριζοσπαστικό κομμάτι της αριστεράς. Π.χ. Σούπερ ΦΥσική ΡΙΖοσπαστική Αριστερά.:)
 
Δεν θέλω να προκαλέσω, αλλά δεν νομίζω ότι έχει νόημα αυτό το νήμα και ειδικά αυτό:
θα είναι ένα σημαντικό κριτήριο για να αξιολογήσουμε την πορεία της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές.

Γιατί τόσο καιρό δεν έκανες το ίδιο για όλες τις κυβερνήσεις και ό,τι τραγικό ή σωστό έκαναν και πρέπει να γίνει συγκεκριμένα γι' αυτή;

Γνώμη μου είναι η Λεξιλογία να συνεχίσει την αποχή της από την πολιτική, όπως πολύ σωστά έκανε κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν νομίζω άλλωστε πως αυτός είναι ο σκοπός της. Άλλο μετάφραση και άλλο πολιτική. Εκτός αν ανοίξουμε νήμα για την πολιτική της μετάφρασης... :twit:
 

nickel

Administrator
Staff member
Αποχή από τις πολιτικές συζητήσεις: Προσωρινή ήταν. Σαν περίοδος νηστείας. Ίσως ωφέλιμη γιατί δεν εκτραπήκαμε, κάτω από την ένταση της προεκλογικής περιόδου, σε γραπτά που θα μετανιώναμε αργότερα. Τώρα μπορούμε να επιστρέψουμε σε νηφάλιες διατυπώσεις και απορίες.

Δεν είχα κάνει ειδικότερο «μου αρέσει - δεν μου αρέσει» για τις προηγούμενες κυβερνήσεις επειδή δεν το είχα σκεφτεί. Θα μπορούσα και θα έπρεπε να το κάνω για τα μνημονιακά μέτρα: αυτά ήταν πρόκληση γιατί τα μνημόνια έγιναν, για πολλούς, στόχος και αρνητικά σημεία αναφοράς, οπότε χάθηκε η ευκαιρία να επισημάνουμε τα πάρα πολλά σωστά που περιείχαν. Αυτός ο μανιχαϊστικός διαχωρισμός δεν μας έκανε σοφότερους, δεν ωφέλησε πολιτικά και οικονομικά, και είναι εξαιρετικά πιθανό να δυσκολέψει και τη νέα κυβέρνηση. Περιμένω να δω τον πολιτικό διάλογο που θα ακολουθήσει όταν θα χρειαστεί ο Σύριζα να εφαρμόσει οποιοδήποτε λογικό μέτρο που θα θυμίζει μνημονιακό μέτρο.

Ειδικότερα πάντως η νέα κυβέρνηση θα είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο για μελέτη και σχολιασμό. Μπορώ να αναφέρω δεκάδες λόγους γι’ αυτό, αλλά είναι εύκολο να τους φανταστεί οποιοσδήποτε. Εγώ νιώθω την ανάγκη να πω, όπως έκανα με τους φίλους μου τις πρώτες μέρες του Πασόκ, που ήταν επίσης μια ιστορική αλλαγή, τι μου αρέσει και τι δεν μου αρέσει. Αν βέβαια συζητάω μόνος μου, κάποια στιγμή θα βαρεθώ και θα το κόψω. Γι’ αυτό ελπίζω να προστεθούν εδώ και τα δικά σας έγκυρα, τεκμηριωμένα και καλοπροαίρετα σχόλιο — ακόμα κι αν είναι σχόλια τρίτων και απλώς τα κουβαλήσετε εδώ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Συγγνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κανείς καλοπροαίρετο σχόλιο για τον Πάνο Καμμένο, που καταψήφισε μαζί με το κόμμα του την άρση ασυλίας της ΧΑ, ούτε για την πρώην δική του και νυν βουλευτή του Σύριζα Ραχήλ Μακρή που καταψήφισε την άρση ασυλίας της ΧΑ φωνάζοντας ταυτόχρονα «βάζετε αθώους στη φυλακή» και μάλιστα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κατά τα λοιπά, θα περιοριστώ να ανεβάσω μόνο αυτό το εξαιρετικό άρθρο του Πετρουλάκη: Το τέλος του μίσους

Απομονώνω δε το παρακάτω, το οποίο είναι η αίσθηση που εισέπραττα πολύ συχνά και εξαιτίας της οποίας απείχα από πολιτικές συζητήσεις δημοσίως - πρακτική την οποία ευελπιστώ να συνεχίσω.

Ξαφνικά στην Ελλάδα εξαφανίστηκε το δημοκρατικό δικαίωμα της διαφωνίας, με κύριο ιμάντα το κόμμα της μέχρι χτες αξιωματικής αντιπολίτευσης και το σύστημα του δημοσίου λόγου, δημοσιογραφικού και άλλου, που κινείται γύρω του. Όποιος δεν συμφωνούσε ή απλώς δυσπιστούσε προς την κυρίαρχη μέχρι πρότινος πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξαφάνιση των Μνημονίων με ένα νόμο, για μονομερείς διαγραφές χρέους κ.λπ., με το σύνολο δηλαδή της πολιτικής που έλεγε στον λαό ότι υπάρχει ο εύκολος τρόπος, κατασπαρασσόταν. Γινόταν αυτομάτως παπαγαλάκι κάποιου, ενεργούμενο λαμόγιο ή απλώς ηλίθιος που δεν καταλαβαίνει τα αυτονόητα, και σίγουρα αναίσθητος για το 1.500.000 ανέργους, για τα παιδιά που πεινούν και για τις χιλιάδες αυτοκτονίες. Μη σου πω και συνένοχος. Το να πονάς το ίδιο με αυτούς για όσα βλέπεις γύρω σου αλλά να μην πιστεύεις σε αυτά που σου προτείνουν ως λύση δεν περιλαμβάνεται στα ενδεχόμενα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Άζι, νομίζω πάντως ότι, ανάμεσα στις γραμμές, μοιάζει να αδικείς τη Λεξιλογία και κάποιος, που ενδεχομένως θα διαβάσει μόνο το παρόν νήμα, θα νομίσει ότι ξέρω γω τι λογοκρισία ασκούνταν προηγουμένως. Αν κάνει βέβαια τον κόπο να κοιτάξει το φόρουμ των πολιτικών, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν νήματα για όλα τα κρίσιμα θέματα των τελευταίων χρόνων και όποιος ήθελε να διατυπώσει την άποψή του (με την εξαίρεση των φασιστών της χρυσαβγής), δεν εμποδίστηκε από κανέναν. Ακόμη και εκνευριστικά φάουλ γίνονταν ανεκτά. Ανεκτός δεν σημαίνει όμως και ομόφωνα αποδεκτός· μπορεί --και πρέπει, αν χρειάζεται-- να υπάρχει ορθολογικός αντίλογος. Διαφορετικά, όπως λένε κι οι Αγγλοσάξονες, ισχύει το if you can't stand the heat, get out of the kitchen. Στην πολιτική συζήτηση πρέπει όλοι οι μετέχοντες να αποδέχονται και το ενδεχόμενο να υπάρχει και αντίλογος στις απόψεις τους, ίσως μάλιστα ισχυρός και καλά τεκμηριωμένος.

Κατανοώ, επίσης, ότι ένα περιβάλλον όπου κάποιος βρίσκει μπροστά του δίπλα σε πράγματα που τον ενδιαφέρουν και πράγματα που τον ενοχλούν μπορεί να του προκαλεί δυσαρέσκεια. Η γνώμη μου είναι ότι αυτά εκτονώνονται ή, έστω, εξισορροπούνται αν υπάρχει ελεύθερος και ισότιμος διάλογος -- αλλά και πάλι, απλώς μια γνώμη έχω.

Παρακαλώ να μη θεωρηθεί αυτό το σχόλιο ως πολιτική αλλά ως διαδικαστική παρέμβαση. Προσωπικά, θεωρώ αξιακή ήττα της Λεξιλογίας τη συλλογική άρνηση της διαχειριστικής ομάδας να συζητήσει προεκλογικά, μολονότι κατανοώ απόλυτα και αποδέχτηκα το σκεπτικό της συλλογικής μας απόφασης. Θα ήθελα, πάντως, να έχουμε καταδείξει δημόσια κάποια τέρατα στην ώρα τους, ώστε να έχουμε το δικαίωμα να φωνάζουμε αύριο ό,τι και αν είναι αυτό που θέλουμε να φωνάξουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν σκοπεύω πλέον να συμμετέχω στο εξής στις πολιτικές συζητήσεις της Λέξι.
 
Όλα συζητιούνται και σίγουρα υπάρχουν θέσεις στη Λεξιλογία (ασχέτως αν εγώ έχω αποφασίσει να απέχω για να διαφυλάσσω τον εαυτό μου από άσκοπο εκνευρισμό). Πιθανόν να έχω επηρεαστεί από την τόση κριτική και τρομολαγνεία των τελευταίων τριών ετών εναντίον της νέας κυβέρνησης (πλέον) και γι' αυτό να εξέφρασα αυτή τη γνώμη (αν και εξακολουθώ να πιστεύω πως το φόρουμ πρέπει να διατηρήσει τον προσανατολισμό και τον λόγο για τον οποίο φτιάχτηκε). Μου φάνηκε απλώς περίεργο που ο νίκελ τώρα ξαφνικά θα κρίνει και θα καταγράφει πεπραγμένα, αν και δέχομαι την εξήγησή του πως δεν το σκέφτηκε.

Και για να βοηθήσω την καταγραφή των σωστών ή λανθασμένων κινήσεων της νέας κυβέρνησης, θα μου επιτρέψετε να ποστάρω αυτό το άρθρο με το σχόλιο "αν κάνει έστω τα ελάχιστα διαφορετικά από αυτά που καταγράφει το άρθρο και πάλι πετυχημένη θα είναι":

http://www.gazzetta.gr/plus/article/694412/telos-tis-ntropis

Επειδή το άρθρο μιλάει με σημεία και καταγράφει τα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης, νομίζω πως θα βοηθήσει στη σύγκριση... ;)
 

nickel

Administrator
Staff member
ώστε να έχουμε το δικαίωμα να φωνάζουμε αύριο ό,τι και αν είναι αυτό που θέλουμε να φωνάξουμε
Δεν θεωρώ ότι έχω χάσει κανένα δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου, ακριβώς όπως δεν χάνω το δικαίωμα να ξαναφάω κρέας μετά από νηστεία. (Και δεν ξέρω ποιο από τα δύο δικαιώματα θα πρέπει να τονίσω περισσότερο. :-) )
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν θεωρώ ότι έχω χάσει κανένα δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου, ακριβώς όπως δεν χάνω το δικαίωμα να ξαναφάω κρέας μετά από νηστεία. (Και δεν ξέρω ποιο από τα δύο δικαιώματα θα πρέπει να τονίσω περισσότερο. :-) )
Έχεις δίκιο, Νικέλ. Έπρεπε να το έχω γράψει στο πρώτο ενικό.
 

SBE

¥
Βρε παιδιά, συζητήστε ελεύθερα!
Εμένα δε μου φάνηκε να έλειψε η κουβέντα για τις εκλογές στη Λέξι, απλά νόμισα ότι έχουμε επιτέλους οι Έλληνες ψηφοφόροι επιτύχει την εκλογική νιρβάνα και κοιτάμε γενικά και σφαιρικά και χωρίς πάθος το θέμα. Δηλαδή είχα πέσει έξω και κρίθηκε απαραίτητη η χαλιναγώγηση των κομματόσκυλων (κομματάλογων, ίσως) ; Γιατί; Εγώ από εσάς περιμένω να δω τί γίνεται στην Ελλάδα και μου το κόβετε! :-)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εγώ από εσάς περιμένω να δω τί γίνεται στην Ελλάδα και μου το κόβετε!
Για αρχή αρκούν τρεις λέξεις: «Πρώτη φορά αριστεροακροδεξιά». Για τη συνέχεια, βλέπουμε από αύριο. :)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και ένα τελευταίο, επειδή απομόνωσα αυτό από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που έδωσε ο Άζι:

Στον κοινωνικό σκοταδισμό, που τροφοδότησε και αναζωπύρωσε την ξενοφοβία, την ομοφοβία, τη μισαλλοδοξία και την απέχθεια σε ο,τιδήποτε το διαφορετικό. «Δεν μπορούμε να περπατήσουμε τη νύχτα στις γειτονιές». Γιατί; Επειδή έχει μαύρους. Ασε που η τηλεόραση γέμισε πούστηδες.

Πράγματι, γέμισε ο τόπος μη σου πω. Τα 'λεγε η σημερινή συγκυβέρνηση, αλλά ποιος την άκουγε:







.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ από εσάς περιμένω να δω τί γίνεται στην Ελλάδα και μου το κόβετε! :-)

Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να σου γράφω τακτικά, σαν άλλος Alistair Cooke, ένα Letter from Athens, που να απευθύνεται σε Έλληνες του εξωτερικού (να ξέρετε τι χάνετε, τι σας στερεί η ξενιτιά). :-)
 
Top