Εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο 2015

nickel

Administrator
Staff member
Οι πιο αμφίρροπες εκλογές σε δεκαετίες
«Τραμπάλα» κάνουν στις δημοσκοπήσεις Εργατικοί και Τόρις πριν την κάλπη

Το πρωί προηγούνται οι Εργατικοί και το βράδυ οι Τόρις... Στις πιο αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές από το 1970 οδεύει η Βρετανία, όπως επιβεβαιώνουν διαρκώς οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το Εργατικό και το Συντηρητικό Κόμμα να ισοψηφούν ή να εναλλάσσονται οριακά στην πρώτη θέση χωρίς προοπτική αυτοδυναμίας για κανέναν.

Η τελευταία μέτρηση του ινστιτούτου Ipsos-MORI που δημοσιεύει την Πέμπτη η εφημερίδα London Evening Standard δίνει στους Εργατικούς προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον (35% έναντι 33%) εν όψει των εκλογών της 7ης Μαΐου.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ελάσσονες εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Κάμερον, συγκεντρώνουν 7% και υπολείπονται του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη δημοσκόπηση με 10%.

Προβάδισμα δύο μονάδων στους Εργατικούς του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με τα ίδια ποσοστά είχε δώσει και δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την Sun. Στη συγκεκριμένη μέτρηση το UKIP έφτασε το 13%, οι Φιλελεύθεροι συγκέντρωσαν 8% και οι Πράσινοι 5%.

Προηγήθηκαν, ωστόσο, δύο μετρήσεις που εμφάνισαν τους Συντηρητικούς μπροστά και μάλιστα με τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων τριών ετών.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στον Guardian «έδωσε» στους Τόρις προβάδισμα έξι μονάδων έναντι των Εργατικών (39% έναντι 33%), ενώ μέτρηση του Ινστιτούτου TNS έδειξε τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον να περνούν μπροστά με δύο μονάδες (34%-32%).

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231400461


Λόγω του πλειοψηφικού μονοεδρικού συστήματος, οι Φιλελεύθεροι μπορεί να βγάλουν κάπου 26 βουλευτές επειδή έχουν τα προπύργιά τους. Αντιθέτως, το UKIP πασχίζει να βγάλει μία έδρα στην εκλογική περιφέρεια του Φάρατζ. Τον Μάρτιο ο αρχηγός του UKIP έγραψε σε βιβλίο του ότι θα παραιτηθεί αν δεν καταφέρει να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο. Ε, ας μαζευτούν οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων να του κάνουν το χατίρι να πάει στο σπίτι του.
 

SBE

¥
Παλιότερα πίστευα ότι οι Βρετανοί δεν ψηφίζουν γιατί είναι αδιάφοροι.
Πλέον πιστεύω ότι οι Βρετανοί δεν ψηφίζουν γιατί δεν βλέπουν ουσιώδεις αλλαγές στην διακυβέρνηση της χώρας με την εναλλαγή κάθε κυβέρνησης.
Αλλά δεν βλέπω Νίκελ καμιά αναφορά στο SNP, το Σκωτσέζικο κόμμα, το οποίο μετά το δημοψήφισμα ανέβασε κι άλλο τα ποσοστά του στη Σκωτία και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει σκόνη το Εργατικό κόμμα στη Σκωτία και πάει για θέση ρυθμιστή στα πιο περίεργα σενάρια.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
[...]το SNP, το Σκωτσέζικο κόμμα, το οποίο μετά το δημοψήφισμα ανέβασε κι άλλο τα ποσοστά του στη Σκωτία και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει σκόνη το Εργατικό κόμμα στη Σκωτία και πάει για θέση ρυθμιστή στα πιο περίεργα σενάρια.

Ε, τι περίεργα σενάρια. Συγκυβέρνηση Εργατικών, Φιλελεύθερων και Σκοτσέζων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το SNP θα απαιτήσει και θα κερδίσει περισσότερη αυτονομία και θα εξελιχθεί σε ισχυρό συνεργάτη των Εργατικών όπως οι Καταλανοί αυτονομιστές στην Ισπανία.
 

Earion

Moderator
Staff member
Εργατικοί και Τόρις > Εργατικοί και Τόρηδες
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Γλωσσικό τριβίδι, από τον Κουίνιον:

“British electoral politics are weird” was Pattie Tancred’s comment on seeing this in The Times on 11 April about Ed Miliband, leader of the Labour party: “They fell in love when Ed bandaged her hand after a doberman bit it while leafleting.”
Some dogs are so clever.
:whistle:

Μόνο που εκείνο το άρθρο των Times δεν είναι προσβάσιμο απ' όλους (θέλει συνδρομή, υποθέτω).
 

SBE

¥
Το νεανικό* κανάλι Ε4 θα κλείσει την ημέρα των εκλογών, ώστε να ενθαρρύνει τους θεατές του να πάνε να ψηφίσουν.
Μερικοί διαφωνούν.

*εγώ πάντως βλέπω προγράμματά του κι ας μην είμαι νεανικό κοινό (Big bang theory κλπ)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το exit poll του BBC δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα:

Κάμερον 316
Μίλιμπαντ 239
Στέρτζον (Σκοτσέζοι) 58
Libs 10
Ukip 2

Η σύσταση κυβέρνησης απαιτεί 326 έδρες (θεωρητικά μπορεί να παραμέινει ο παρών συνασπισμός).

 

Attachments

  • bbc.JPG
    bbc.JPG
    42.5 KB · Views: 209

nickel

Administrator
Staff member
Και στο πρώτο αποτέλεσμα της βραδιάς η βουλευτίνα των Εργατικών επανεκλέγεται στο Sunderland South. Η νύχτα θα είναι μεγάλη!


 

Attachments

  • SunderlandSouth.jpg
    SunderlandSouth.jpg
    80.2 KB · Views: 194

nickel

Administrator
Staff member
Για σύγκριση:

Composition of the House of Commons at the end of the 2010-15 Parliament

The list below details the composition of the House of Commons at the end of the 2010-2015 Parliament, based on the number of MPs in each party. If an MP was not a member of a political party they are counted as an 'Independent'.

Party | Seats
Conservative | 302
Labour | 256
Liberal Democrat | 56
Democratic Unionist | 8
Scottish National | 6
Independent | 5
Sinn Fein | 5
Plaid Cymru | 3
Social Democratic & Labour Party | 3
UK Independence Party | 2
Alliance | 1
Green | 1
Respect | 1
Speaker | 1
Total number of seats | 650 Working Government Majority | 73
 

SBE

¥
Το εντυπωσιακό βέβαια, αν επαληθευτεί η πρόβλεψη, είναι ότι η Σκωτία έχει 59 έδρες, δηλαδή οι Σκωτσέζοι αυτονομιστές κερδίζουν όλες τις έδρες της Σκωτίας εκτός από μία.
Η αρχηγός τους είχε πει ότι δεν θα ζητούσε δημοψήφισμα ξανά, παρά μόνο αν άλλαζαν σημαντικά οι συνθήκες στη Σκωτία. Νομίζω ότι αυτό συνέβη.
Και νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του SNP οφείλεται στο ότι η αρχηγός τους έκανε εξαιρετική εμφάνιση σε όλες τις προεκλογικές συζητήσεις, τα ντιμπέιτ κλπ., και έδειξε ότι είναι πολύ διαβασμένη, σοβαρή και κατανοητή. Αυτό το παραδέχονται όλοι οι πολιτικοί αναλυτές (το ότι είναι πολύ καλή στα ντιμπέιτ).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η νίκη του Κάμερον (τώρα που γράφω έχει φτάσει στα προγνωστικά τις 325 έδρες και του λείπει μια για απόλυτη πλειοψηφία) και η ακόμη μεγαλύτερη, κτγμ, τεράστια νίκη του SNP περιλαμβάνουν πολλά και διάφορα πολιτικά μηνύματα:

(α) Τα απόνερα ενός (οριακού) δημοψηφίσματος δεν εξαφανίζονται μόλις κλείσουν οι κάλπες αλλά ο διχασμός του ΝΑΙ/ΟΧΙ παραμένει και ενισχύεται μέχρι να κλείσει οριστικά το θέμα με πρώτο θύμα τις πολιτικά σύμμαχες δυνάμεις (στη Σκωτία, τους Εργατικούς).

(β) Το πλειοψηφικό σύστημα (first-past-the-post) έχει κι αυτό τα όριά του. Ενώ υποτίθεται ότι δίνει ισχυρές κυβερνήσεις (ενδεχομένως σωστό σε ομοιόμορφο εκλογικό σώμα), είναι προφανές πια, μετά από τη δεύτερη φορά, ότι σε ένα πολυκομματικό σκηνικό με τοπικές αποχρώσεις και έντονα ανομοιόμορφο εκλογικό σώμα δεν λειτουργεί. Επίσης δείχνει πια ότι απλώς κρύβει κάτω από το χαλί τις πραγματικές πολιτικές κινήσεις στη χώρα (οι Σκοτσέζοι ζητούσαν από καιρό αναλογικό εκλογικό σύστημα για να έχουν μια πιο αξιοπρεπή εκπροσώπηση και, όσο δεν την είχαν, ψήφιζαν τον κομματικά πλησιέστερο χώρο, τους Εργατικούς). Μετά το δημοψήφισμα όμως απλώς πήραν τις έδρες στα δικά τους χέρια (αυτό είναι και μια προειδοποίηση για όσους βλέπουν τις 2 έδρες του UKIP και δεν βλέπουν ότι έφτασαν το 13% στη λαϊκή ψήφο). Το τι θα τις κάνουν και πώς θα τις χειριστούν τις έδρες τους οι Σκοτσέζοι, θα δείξει --ιδιαίτερα αν ο Κάμερον προχωρήσει, όπως είχε δεσμευτεί, σε δημοψήφισμα για την ΕΕ μέσα στο 2017. Είναι τολμηρό να γίνονται προβλέψεις από τώρα, αλλά μια Σκωτία με ενιαία φωνή (που θα ζητάει να μείνει στην ΕΕ) μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτεί παράγοντας εναντίον αυτού του δημοψηφίσματος.

(γ) Γενικότερα, ο σχηματισμός κυβέρνησης και η άσκησή της θα είναι πολύ δύσκολα για τον Κάμερον, που έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς συμμάχους και εφεδρείες στο Κοινοβούλιο. Οι Άγγλοι κοινοβουλευτικοί δεν είναι κομματικός στρατός και πολλοί από τους βουλευτές του είναι ευρωσκεπτικιστές και αισθάνονται συγγενικά με τις ιδέες του UKIP. Ίσως δεν προλάβει καν να φτάσει στο ορόσημο του 2017 ή ίσως προκαλέσει μια κυβερνητική κρίση για να συγκυβερνήσει με τους Εργατικούς με αντίτιμο τη μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

(δ) Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος σε μια κυβέρνηση συνασπισμού εξαερώνεται στις κάλπες. Κάποια στιγμή όμως τα «αναλώσιμα κορόιδα» τελειώνουν, οπότε ή θα καταλήξουμε σε κυβερνήσεις μεγάλων συνασπισμών ή σε μετωπικά εκλογικά συστήματα δύο γύρων. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αποχρώσεις θα διατηρούνται (και θα εξαφανίζονται) εσωκομματικά/εσωπαραταξιακά και η πολιτική διαπάλη θα περιοριστεί στο εσωτερικό των κομμάτων -- που δεν μου φαίνεται καθόλου καλή και δημοκρατική εξέλιξη.

(ε) Οι Εργατικοί φαίνεται να έπεσαν θύμα των γενικότερων προβλημάτων της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και του ειδικότερου σκοτσέζικου προβλήματός τους. Έχουν μπόλικη ενδοσκόπηση μπροστά τους, με αποχρώσεις οικογενειακής τραγωδίας.

Bonus αφού διαβάσατε ως εδώ: Meet the youngest MP elected since 1667 (20χρονη Σκοτσέζα)
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Εύστοχη η ανάλυση, δόκτορα, και με ενδιαφέρουσα ευρύτερη ματιά. Θα ήθελα να δω και διάφορες οικονομικές αναλύσεις — χτες με αιφνιδίασε σχεδόν μια φιλοσυντηρητική άποψη στο Protagon. Όλοι βέβαια περιμένουμε και κάποιες εξηγήσεις για την παταγώδη αποτυχία των γκάλοπ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα κι ευχαριστώ.

Τώρα που διάβασα και τις πρώτες δηλώσεις του Κάμερον και την έμφαση που έδωσε στο ενωμένο έθνος κλπ μου έδειξε και μια άλλη προοπτική, με δυνατότητες win-win και για τους δύο παίκτες: έναν συνασπισμό του Κάμερον με το SNP. Δεν ξέρω βέβαια την κύρια πολιτική γραμμή των ψηφοφόρων του SNP, αλλά υποθέτω ότι οι πολιτικά συντηρητικοί θα βρίσκονται στις τάξεις του (και μάλιστα, πλειοψηφικά). Ο Κάμερον είχε δηλώσει επίσης μετά το δημοψήφισμα ότι θα προωθήσει συνταγματικές αλλαγές προς μια ομοσπονδιοποίηση και αποκέντρωση εξουσιών στο Βασίλειο, κάτι που μπορεί να συμβαδίζει και με τους στόχους του SNP. Επίσης, το SNP, ως εδαφικό κόμμα, μπορεί να διατηρήσει τις εκλογικές δυνάμεις του εφόσον προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα στην κεντρική βουλή και χειρίζεται κατάλληλα τα θέματα στην τοπική βουλή (κάτι ανάλογο με τα τοπικά κόμματα στην Ισπανία). Ο Κάμερον θα μπορούσε επίσης να ελέγχει σχεδόν εύκολα μια νέα, μόνον αγγλική βουλή και, μέσα στο πακέτο του συνασπισμού, να βρει μια διατύπωση που θα στείλει το μεγάλο δημοψήφισμα (που δεν το θέλει το αγγλικό κεφάλαιο) στις καλένδες (ενδεχομένως συνδέοντάς το με δεύτερο σκωτσέζικο δημοψήφισμα).

Πλάκα θα έχει... :)
 
Top