Εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο 2015

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τελικά, φαίνεται ότι ο Κάμερον θα έχει και απόλυτη πλειοψηφία. Το BBC έδινε πριν από λίγο (με 16 από τις 650 έδρες να εκκρεμούν ακόμη) τελική εκτίμηση για 331 έδρες με 37%.
 

nickel

Administrator
Staff member
Epic, indeed. Δεν προλαβαίνω σήμερα να παρακολουθήσω τι γίνεται έξω από το γραφείο μου, αλλά τόσο απροσδόκητη πρωτιά με παραιτήσεις τριών αρχηγών κομμάτων δεν θυμάμαι να έχω ξανακούσει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και άλλο ένα που μάζεψα από το τουηνέτι (οι απαντήσεις εδώ):

 

Attachments

  • Bars.JPG
    Bars.JPG
    71.6 KB · Views: 236

SBE

¥
Πριν διαβασω ό,τι έχει προηγηθεί, ένα κλιπακι απο τη χτεσινοβραδυνή κάλυψη των εκλογών απο το κανάλι 4, που είχε λίγο πιο ελαφρή ολονύκτια εκπομπή (το μπιμπισί είχε τη σοβαρή αναμετάδοση). Αξίζει τον κόπο όλο το κλιπακι, τέσσερα λεπτά, αλλά το σημείο από το δέυτερο λεπτό με εκανε να γελάσω- όπως κι οι θεατές στο στούντιο άλλωστε- για την ειλικρίνια, τη σιγουριά και το γενικότερο ύφος του πρώην αρχηγού των Σκωτσέζων (ο οποίος εκλέχτηκε φυσικά, αλλά δεν είναι πια αρχηγός).

 

SBE

¥
Μου έκανε εντύπωση το ότι περίμενες συνασπισμούς, Δόχτορα, σήμερα το πρωί (βλέπω ώρα μηνύματος εννέα και κάτι δική μου) αφού η πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο είναι 323, που τις είχε ο Κάμερον από χτες αργά το βράδυ (ΟΚ, ξημερώματα δικά μου).

Για όσους δεν γνωρίζουν εξηγώ ότι οι δύο έδρες του Σιν Φέιν δε μετράνε, αφού το Σιν Φέιν αρνείται να στείλει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του στο Λονδίνο, όπως αρνείται και κάθε συμμετοχή στις εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου. Οι υπόλοιποι, τυπικά εγγλέζοι, βγάζουν τις δύο έδρες από τη μοιρασιά και συνεχίζουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι. :devil:

Τώρα, γιατί έκαναν λάθος οι δημοσκοπήσεις; Μέχρι στιγμής έχω ακούσει/ διαβάσει τα εξής:
α. ο κόσμος ντρέπεται να πει ότι ψηφίζει το Συντηρητικό κόμμα (δεν ντρέπονται βέβαια να πούνε ότι ψηφίζουν UKIP, παρόλο που το κοροϊδεύει όλος ο κόσμος)
β. φταίει η μεθοδολογία
γ. ήταν πολλοί οι αναποφάσιστοι
δ. βία και νοθεία - αστειεύομαι, πάντως ακούστηκε και πάντως κι εγώ πιστεύω ότι το συντηρητικό κόμμα έκανε μεγάλες κινητοποιήσεις της τελευταίας στιγμής χτες για να πείσει τους ψηφοφόρους του να πάνε να ψηφίσουν.
ε. κοιτάζανε όλοι τις δημοσκοπήσεις για το κόμμα, δεν κοίταζε κανένας τις δημοσκοπήσεις για πρωθυπουργό που ο Μίλιμπαντ τα πήγαινε χάλια.

Όπως είπε κι ένας γνωστός μου: Έχεις από τη μία τον Μπέρτυ Γούστερ κι από την άλλη τον Γκάσι Φινκ-Νοτλ, ποιόν θα διαλέξεις; Συνήθως ευνοείται αυτός που ήδη ξέρεις. Βέβαια και τον Μίλιμπαντ τον ξέρουμε, υπουργός ενέργειας ήταν, παιδί του Μπλαιρ ήταν κλπ κλπ. Αλλά επίσης είναι: ελαφρώς ψευδός, ελαφρώς κουραμπιές, ελαφρώς γενικότερα. Βέβαια αν δει κανείς πώς π.χ. έφαγε τον αδερφό του στην αρχηγία, που ήταν το καμάρι του κόμματος, το δεξί χέρι του Μπλαιρ, υπερυπουργός κλπ είναι εμφανές ότι μάλλον δεν είναι κουραμπιές.
Παρεμπιπτόντως, τον είδα σε ένα πρόγραμμα να απαντάει μερικές γενικές ερωτήσεις περί πολιτικής, ιδεολογίας κλπ και ήταν πολύ καλός και αναρωτιόμουνα γιατί δεν είναι έτσι στον υπόλοιπο πολιτικό λόγο του, αλλά νομίζω ότι απλά είναι θύμα της άποψης ότι πρέπει να μην δείχνεις πολλή την ιδεολογία σου για να αρέσεις σε όσο γίνεται περισσότερους.

Θα επανέρθω με τα άλλα κόμματα.
 

SBE

¥
Οι Φιλελεύθεροι: πάντα στις συμμαχίες ο μικρότερος καταποντίζεται, ειδικά αν όπως στην τωρινή περίπτωση, υποχωρεί σε κάθε τρέλλα του μεγάλου. Στην περίπτωση των Φιλελεύθερων αυτή η τρέλλα ήταν τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια το 2010, με το καλημέρα που μπήκαν στην κυβέρνηση. Εκεί έχασαν τους παραδοσιακούς οπαδούς τους και όλους αυτούς που τους ψήφισαν σαν εναλλακτική λύση. Και μετά από αυτό έλεγαν ναι σε όλα, απομακρυνόμενοι όλο και περισσότερο από τις αρχές του κόμματός τους.

Οι Σκωτσέζοι: μα φυσικά και δεν έχει λυθεί το ζήτημα της ανεξαρτησίας. Οι ψηφοφόροι βέβαια ανταποκρίθηκαν και στην εξαιρετική προεκλογική εμφάνιση της Στέρτζιον, που ήταν πολύ καλύτερη από τους υποψήφιους των μεγάλων κομμάτων (κι άμα είχαν υποψήφιους σε όλη τη χώρα μπορεί να είχαν κι άλλες έδρες). Δε νομίζω να έχουμε δημοψήφισμα σύντομα πάλι, απλά η Σκωτία θα ανεξαρτητοποιηθεί ακόμα περισσότερο στην πράξη, μένοντας στην ένωση τυπικά. Αρχίζω να σκέφτομαι τη μετακόμιση βόρεια, γιατί φαίνονται πιο νορμάλ άνθρωποι από τους νότιους, αλλά δεν μου αρέσει το κλίμα ρε γαμώτο...

UKIP και λοιποί: νομίζω ότι το UKIP τέρμα, αυτό ήτανε. Μπορεί να πήραν 13% στη χώρα, αλλά το σύστημα κλπ κλπ. Μπορεί να εμφανιστούν άλλα κόμματα διαμαρτυρίας, βέβαια. Αλλά είναι τόσο μεγάλο το εμπόδιο του εκλογικού συστήματος που στο τέλος η επιρροή τους είναι ελάχιστη.

Δημοψήφισμα για την ΕΕ: προσωπικά θα ήθελα να γίνει, για να λήξει οριστικά το ζήτημα. Πιστεύω ότι αν γίνει θα αποφασιστεί η παραμονή στην ΕΕ, ίσως οριακά, και θα αναγκαστούν τα μεγάλα κόμματα να αλλάξουν πολιτική, γι'αυτό άλλωστε το αποφεύγουν.

Τώρα, για το μέλλον: ο Κάμερον έχει πει ότι δεν θα πάει για τρίτη πενταετία, που σημαίνει ότι ίσως αλλάξει το σενάριο του εσωτερικού πραξικοπήματος που διώχνει τον πρωθυπουργό στην τρίτη θητεία (βλ. Θάτσερ, Μπλαιρ).
Πιο κοντά: θα δούμε μεγαλύτερες αλλαγές στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια. Τα αναμενόμενα δηλαδή.
Για την εξωτερική πολιτική, αν οι αμερικανοί εκλέξουν πρόεδρο κάποιον που θα συνεχίσει τη στάση του Ομπάμα (που ήταν ψυχρή προς το ΗΒ), μάλλον θα δούμε να συνεχίζεται η στροφή προς την Ευρώπη (όχι απαραίτητα προς την ΕΕ). Θα συνεχιστούν οι ευρωσκεπτικιστικές γκρίνιες κλπ, καμιά αλλαγή εκεί.

Σε γενικές γραμμές, ύστερα από μια εικοσαετία και βάλε στο ΗΒ εγώ πλέον αισθάνομαι αηδιασμένη από τη χώρα. Είναι λίγο αστείο το ότι αυτό συμβαίνει την εποχή που πολλοί γνωστοί και φίλοι με θεωρούν τυχερή που ζω σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που μου έχει δώσει τόσες δυνατότητες κλπ κλπ. Όμως, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες της ηλικίας μου που έχουμε τόσο καιρό εδώ, έχουν πλέον μαζευτεί πολλά που δείχνουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα στη χώρα και δεν σώζονται γιατί δεν έχω πλέον την υπεραισιοδοξία που είχα όταν ήμουνα είκοσι χρονών. Οπότε δεν πιστεύω σε βελτιώσεις. Η μόνη περίοδος που είδα πραγματικά βελτίωση στη ζωή μου και στη ζωή των γύρω μου στο ΗΒ, ήταν την περίοδο αμέσως πριν την οικονομική κρίση. Και ξέρουμε πώς κατάληξε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μου έκανε εντύπωση το ότι περιμενες συνασπισμούς, Δόχτορα, σήμερα το πρωί (βλέπω ώρα μηνύματος εννέα και κάτι δική μου) αφού η πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο είναι 323, που τις είχε ο Κάμερον από χτες αργά το βράδυ (ΟΚ, ξημερώματα δικά μου).
Είχα μείνει στα βραδινά...:eek:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Άλλο ένα ωραίο αστείο είναι η ανησυχία κάποιων Εγγλέζων επειδή «η Σκωτία έγινε μονοκομματικό κράτος»...
 

nickel

Administrator
Staff member
Σκωτσέζος πόνταρε στην αυτοδυναμία Κάμερον και πήγε ταμείο

Μπορεί οι σκωτσέζοι εθνικιστές (SNP) να έδωσαν σκληρό αγώνα για να κόψουν την δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του Κάμερον, όμως υπήρξε ένας ριψοκίνδυνος σκωτσέζος που είχε άλλη άποψη.

Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, ένας συνταξιούχος από τη Γκλασκώβη πόνταρε 30.000 λίρες (41.000 ευρώ) στην αυτοδυναμία των Συντηρητικών και πέρασε από το ταμείο για να εισπράξει 210.000 λίρες (288.000 ευρώ).

Το στοίχημα κατατέθηκε 10 μέρες πριν τις εκλογές, όταν ακόμα οι δημοσκοπήσεις επέμεναν ότι η μάχη θα είναι σκληρή και τα δύο μεγάλα κόμματα (Συντηρητικοί και Εργατικοί) ισοδύναμα.

http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231406345

Ξέρουμε ότι πολλοί δεν θα έβαζαν τέτοιο στοίχημα ούτε μετά το exit poll.
 

nickel

Administrator
Staff member
20 ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες («παραλειπόμενα») των εκλογών στο ΗΒ.

20 things you may have missed from the election
http://www.bbc.com/news/magazine-32651781

Εκτός του ότι έμαθα ότι ο Κίνοκ τζούνιορ είναι σύζυγος της πρωθυπουργίνας της Δανίας, θεωρώ ότι είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και το ποσό που έχασαν σε παράβολα οι Φιλελεύθεροι. Στο ΗΒ το παράβολο που καλείται να πληρώσει κάθε υποψήφιος βουλευτής είναι 500 λίρες (στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από τα 200 ευρώ), αλλά παίρνεις πίσω το ποσό αν συγκεντρώσεις πάνω από το 5% των ψήφων. Η πανωλεθρία των Φιλελευθέρων τούς κόστισε πανάκριβα σε παράβολα:

11. Liberal Democrats and their lost deposits

It costs £500 to run for parliament, a deposit that is only returned if the candidate receives at least 5% of the vote.

In 2010, the Lib Dems didn't lose a single deposit. By the end of Friday morning, they had lost £169,000 in deposits for 2015, meaning that they failed to get 5% of the vote in at least 338 constituencies. There's even a Twitter account dedicated to how much the Lib Dems have lost.

That is more than the party has lost at any previous election
. In 1950, the party lost 319 deposits - however deposits were lost when a candidate got less than 12.5% of the vote rather than 5% at that time.

Έπρεπε να είχαν στοιχηματίσει σε αυτοδυναμία του Κάμερον (#31 :-) ).
 

nickel

Administrator
Staff member
Χε χε, τελικά ο Πάντι έφαγε το καπέλο του και ο Άλαστερ το κιλτ του, και, αν τα φάγανε ολόκληρα, θα τους ανέβει το ζάχαρο.
http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231406443

Θα έπρεπε να βάζουμε κι εδώ τέτοια στοιχήματα: Αν σκίσουν τα μνημόνια, εγώ θα φάω δέκα προφιτερόλ. Αν χορέψουν τις αγορές στο ταψί, εγώ να φάω ένα ταψί μπακλαβά.
 

SBE

¥
Tα προφιτερόλ συνηθίζεις να τα φοράς στο κεφάλι σου;
 

nickel

Administrator
Staff member
Tα προφιτερόλ συνηθίζεις να τα φοράς στο κεφάλι σου;

Σε παρακαλώ. Σεβασμό στα προφιτερόλ, δεν είναι κάτι που προσφέρεται για αστεία.


(Ζαζ, δείξε κατανόηση. Η κυρία δεν καταλαβαίνει.)
 

SBE

¥
Και τώρα μερικές δικές μου σκέψεις περί εκλογών:
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έξω από το εκλογικό κέντρο με σταμάτησε μια ευγενέστατη κυρία και πήρε τα στοιχεία μου (το ημέιλ μου, στην ουσία). Όλα αυτά έγιναν με ταχύτητα μεγάλη και δεν ξέρω πώς, νόμισα ότι η υπόθεση είχε να κάνει με κάποιες δημοσκοπήσεις κλπ. Μετά φεύγοντας πρόσεξα ότι είχε μια μικροσκοπική κονκάρδα των Συντηρητικών στη ζακέτα της. Αυτό που έκανε είναι νόμιμο και γίνεται με την άδεια του προέδρου του εκλογικού κέντρου, αλλά εγώ με τα μυαλά Ελλάδας δεν είχα καταλάβει ότι ήταν κομματικό θέμα κι όχι γενικότερα εκλογικό.
Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ, σύντομα ανακάλυψα ότι ήμουνα στο μέιλινγκ λιστ του Κάμερον, του Όσμπορν και ένα σωρό άλλων, οι οποίοι μου έστελναν φιλικά μηνύματα σε ύφος λες και με ξέρανε από χτες, για το πόσο νοιάζονται για το α ή β ζήτημα κλπ κλπ. Στην αρχή τα έσβηνα. Μετά άρχισα να ζητάω να με βγάλουν από τη λίστα (εκεί ήταν που ανακάλυψα ότι δεν ήταν μία λίστα αλλά πεντακόσιες, και το παράτησα).
Λοιπόν, νομίζω ότι αυτή η κίνηση ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην εκλογική νίκη. Όχι ο μόνος παράγοντας φυσικά. Αλλά ένα από τα ζητήματα στο ΗΒ είναι το ενδιαφέρον του κοινού για τα κοινά (που συχνά είναι ανύπαρκτο, γι'αυτό χρειάζεται συνεχή κίνητρα για να διατηρηθεί). Τα ημέιλ που έπαιρνα με ενημέρωναν για τον Χ νόμο που ψηφίστηκε που θα με ωφελήσει, και πώς και γιατί και ότι ο Χ υπουργός τον πρότεινε το νόμο γιατί νοιάζεται επειδή κι ο ίδιος έχει προσωπική πείρα για το θέμα κλπ κλπ.

Στο παρελθόν αντίστοιχα (αλλά με άλλες τεχνολογίες) είχε κάνει το κόμμα των Φιλελεύθερων. Και πιστεύω ότι αυτή η συστηματική προεκλογική εκστρατεία χαμηλών τόνων (γιατί φυσικά προεκλογική εκστρατεία ήταν, κι ας μην την έλεγαν έτσι), ωφέλησε το κόμμα.

Για όσους αναρωτιούνται, η εκλογική μου περιφέρεια είναι από αυτές που εναλλάσσονται τα δύο μεγάλα κόμματα και είναι φυσικά κρίσιμη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση (τελικά ξαναβγήκε η προηγούμενη βουλεύτρια, των Εργατικών, έναντι της πρωτοεμφανιζόμενης των Συντηρητικών, αλλά με μικρότερη διαφορά από το 2010).
 
Top