Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η διευκρίνιση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δόκιμου, ο οποίος απάντησε ότι «Είναι απαράδεκτο να ζητά από έναν αστυνομικό να εφαρμόζει νόμους με τους οποίους διαφωνεί. Ο αστυνομικός έχει κριτικό πνεύμα και δεν μπορεί παρά να εφαρμόσει μόνο τους νόμους εκείνους με τους οποίους συμφωνεί. Το “νόμος ορίζει” είναι υποκριτικό και δεν δεσμεύει τον αστυνομικό». Η δήλωσή του συνοδεύτηκε και πάλι από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συμφοιτητών του.

Αυτά είναι τρομακτικά πράγματα. Η σκόπιμη παρανόηση του ακροτελεύτιου άρθρου του συντάγματος οδηγεί αφεύκτως σε τερατογενέσεις.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να θυμηθώ να σας πω μια φορά τι μου έλεγε ένας παλιός μου συμμαθητής για την εκπαίδευσή τους όταν μόλις είχε περάσει στη σχολή της αστυνομίας.
 
Αυτά είναι τρομακτικά πράγματα. Η σκόπιμη παρανόηση του ακροτελεύτιου άρθρου του συντάγματος οδηγεί αφεύκτως σε τερατογενέσεις.

Αν διαφωνεί με συγκεκριμένους νόμους, να μην γίνει αστυνομικός. Δεν τον υποχρεώνει κανείς να εφαρμόσει σαν εκτελεστικό όργανο νόμους με τους οποίους διαφωνεί, μόνος του επέλεξε αυτήν την σταδιοδρομία. Κατά συνέπεια, ο αστυνομικός δεν μπορεί να ζητά από το κράτος να τον πληρώνει για πράγματα που δεν θέλει να κάνει. Κανένας εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει υπαλλήλους που αρνούνται να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα που περιλαμβάνονται στην περιγραφή του πόστου του, απλά και μόνο γιατί διαφωνεί. Ας πάρει την θέση κάποιος που συμφωνεί και δέχεται να κάνει την εργασία για την οποία θα πληρωθεί.

Από εκεί και πέρα, ναι μεν οι σχολές αυτές από την φύση τους τραβάνε άτομα που έχουν κατά μέσο όρο πιο βίαιες τάσεις ή γουστάρουν εξουσία*, αλλά δεν μου δίνεται η εντύπωση ότι τα πράγματα είναι τόσο τραγικά**. Βέβαια ποτέ δεν ξέρει κανείς και ίσως η άνοδος της ΧΑ να είναι ταυτόχρονα και σημάδι και αιτία δημιουργίας τέτοιων φαινομένων. Από την άλλην, τουλάχιστον σήμερα αυτοί οι άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο πιο μορφωμένοι, έχουν μάθει πέντε γράμματα και αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων φαινομένων. Φυσικά, οι πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες χειροτερεύουν τα πράγματα.


* τους λέγαμε κάπως αυτούς στον στρατό, αλλά για λόγους λεπτότητας δεν αναφέρω το επίθετο. :p
** σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες, απλά οι συνέπειες για τον κλάδο και την εικόνα του εξαρτώνται από την βαρύτητα του επαγγέλματος. 10 στους 100.000 αστυνομικούς αρκούν για να αμαυρώσουν την εικόνα της αστυνομίας και φυσικά για να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά (άλλο να σε χρεώνει παραπάνω ο υδραυλικός κι άλλο να σε ξυλοκοπεί αυτός που πληρώνεται για να σε προστατεύει).
 
Από την άλλην, τουλάχιστον σήμερα αυτοί οι άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο πιο μορφωμένοι, έχουν μάθει πέντε γράμματα και αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων φαινομένων. Φυσικά, οι πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες χειροτερεύουν τα πράγματα.
Τι σχέση έχει η μόρφωση; Ποιος είπε πως οι φασίστες και γενικά οι οπαδοί της ράβδου είναι αμόρφωτοι ή τέλος πάντων λιγότερο μορφωμένοι; Δεν έχει απολύτως καμία σχέση.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τι σχέση έχει η μόρφωση; Ποιος είπε πως οι φασίστες και γενικά οι οπαδοί της ράβδου είναι αμόρφωτοι ή τέλος πάντων λιγότερο μορφωμένοι; Δεν έχει απολύτως καμία σχέση.
Ακριβώς. Και μου κάνει εντύπωση ότι η καθηγήτρια επισημαίνει ότι αυτοί που την κόντραραν φαίνονταν πολύ καταρτισμένοι.
 
Εμ βέβαια, τόση διαφώτιση τους κάνουν οι (ή έστω κάποιοι) εκπαιδευτές τους. Δεν είδες που λέει ότι ήταν ανέκφραστοι και δεν επενέβησαν καθόλου; Καμάρωναν τους καρπούς των κόπων τους...
 
Θέλετε να πείτε ότι δεν διακρίνετε καμμιά σύνδεση μεταξύ μόρφωσης και εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς, παρωχημένων αντιλήψεων και μίσους που φουντώνει από την διάδοση αντιεπιστημονικών σκεπτικών; Οι ανωτεροκατωτερότητες των φυλών βασίζονται σε αντιεπιστημονική λογική, το ίδιο και οι γλωσσικές αντιλήψεις (hellenic quest και τα ρέστα), το ίδιο και το να προσάπτεις συλλογικές ευθύνες σε ομάδες πληθυσμού για την αύξηση εγκληματικότητας και τα λοιπά. Και δεν είναι μόνο αυτά, είναι η γενικότερη παιδεία που παίρνει κανείς με την σχολική μόρφωση, όσο ελλειμματική κι αν είναι αυτή. Θεωρείτε τυχαίο ότι ο μέσος όρος αυτών που ρέπουν προς τον φασισμό τείνει προς την αμορφωσιά, την έλλειψη παιδείας, την έλλειψη γλωσσικών δεξιοτήτων και είναι -πάντα ως προς τον μέσο όρο- απόφοιτοι χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έλλη, νομίζεις ότι οι εθνικιστές (και μένω προς το παρόν σε αυτόν τον όρο) δόκιμοι αξιωματικοί της αστυνομίας ή του ναυτικού είναι «μέσος όρος»; Και αν ακόμη είναι «μέσος όρος», δεν υπάρχουν ηγέτες ανάμεσά τους που δεν είναι μέσος όρος;

Είναι τεράστιο λάθος να υποτιμάς τον αντίπαλό σου, αλλά και να προβάλλεις τις αδυναμίες των «στρατών» του στους ηγέτες τους.
 

Earion

Moderator
Staff member
Ο φασισμός δεν έχει μόνο τους φαντάρους και τους λοχίες του, αυτούς που βγαίνουν περιπολία στις γειτονιές και τρέφονται πνευματικά με Χελλένικ Κουέστ και Φωνηεντιάδα, έχει και τους διαπαιδαγωγητές του και τους θεωρητικούς του, αυτούς που γνωρίζουν απ’ έξω όλο τον Ίωνα Δραγούμη και τον Καζαντζάκη. Μια βόλτα στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, στο τμήμα ιδεολογίας, είναι πολύ διαφωτιστική. Στα ενδότερα του φασισμού, πιο ελιτίστικοι ιστοχώροι αναμασούν όχι μόνο Αλαίν ντε Μπενουά και Γιούλιους Έβολα, μα και Σορέλ και Μωρράς, μέχρι και Λήο Στράους και Καρλ Σμιτ, με το απαιραίτητο πάντα καρύκευμα από Σπένγκλερ και Νίτσε. Και φυσικά ακούνε Βάγκνερ. Τώρα τελευταία με ανησυχία είδα ότι θέλουν να βγάλουνε δικό τους και τον Γιώργο Σαραντάρη (δεν δίνω απευθείας σύνδεσμο: γράψτε, όποιος έχει την περιέργεια, μετά το έιτς-τι-τι-πι, //ellas2.wordpress.com/2014/04/20/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82/). Δεν ήταν άμοιροι παιδείας οι φασίστες. Ο δόκτωρ Γκαίμπελς, για παράδειγμα, ήταν στα μέσα και στα έξω της βερολινέζικης πνευματικής ζωής.
 
Μα φυσικά υπάρχουν και οι εκτός μέσου όρου (γι' αυτό λέγεται μέσος όρος) και αυτοί είναι που γίνονται αρχηγοί, συνήθως, αλλά στρατός χωρίς φαντάρους δεν γίνεται. Και οι φαντάροι είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Γι' αυτό είμαι υπέρ του πολέμου διά της διαπαιδαγώγησης. Δεν νομίζω δε ότι είναι υποτίμηση του αντιπάλου να πεις ότι ανήκει σε κατώτερη μορφωτική κλάση, γιατί αυτό αυξάνει αν μη τι άλλο την επικινδυνότητά του, κατά την ταπεινή μου άποψη. Εδώ δεν μιλάμε για επιστήμη ή παιχνίδια γνώσης για να είναι υποτίμηση ο χαρακτηρισμός του αντιπάλου σου σαν μορφωτικά κατώτερου. Μιλάμε για κοινωνία και πολιτική. Κι εκεί επιβάλλεται αυτός που μπορεί να πείσει μεγαλύτερες μάζες. Όσο λιγότερα καταλαβαίνουν οι μάζες τόσο ευκολότερα πιάνει η προπαγάνδα και η στρατολόγηση. Υπάρχουν οι γνήσια κακοί, ψυχοπαθείς, ματαιόδοξοι, κτλ. Όμως μεγάλο μέρος του στρατού είναι απλά πλήθος που νιώθει ότι απειλείται ή αδικείται, γιατί αυτό καταλαβαίνει.

Προσωπική μου θέαση είναι το παραπάνω.
 

nickel

Administrator
Staff member
Νομίζω ότι κατατέθηκαν οι απόψεις. Ο επόμενος θα πρέπει να κομίσει και στοιχεία, τεκμηρίωση, έρευνα.
 
Όχι, υπάρχουν πράγματα που θέλω να ξεκαθαρίσω: φυσικά και είμαι υπέρ της διαπαιδαγώγησης, αυτό είπα εξαρχής για τους εκπαιδευτές των Δοκίμων κλπ. και αυτό προφανώς θα λέει και η Τσουκαλά και ο οποιοσδήποτε. Αλλά αν τελικά και ιδανικά διαπαιδαγωγηθούν (δεν θα χρησιμοποιήσω τον μεροληπτικό όρο "διαφωτιστούν") δημοκρατικά και αντιφασιστικά οι "αμόρφωτες" τάξεις (ας τις θεωρήσουμε τέτοιες για τις ανάγκες του επιχειρήματος, αν και δεν μ' αρέσει καθόλου), θα έχουν γίνει "μορφωμένες"; Όχι, θα παραμείνουν "αμόρφωτες", απλώς θα είναι δημοκρατικές και αντιφασιστικές.

Επίσης, τα περί ψυχοπάθειας κλπ. είναι κατώτερα επιχειρήματα. Οι δε φυλετικές θεωρίες, που τις λες αντιεπιστημονικές, τότε θεωρούνταν το τοπ της επιστήμης. Ούτε και άλλωστε έχουν πάψει οι επιστημονικές έριδες σήμερα γύρω από τη γενετική, τις έμφυτες ικανότητες, τις έμφυτες ανισότητες κτλ. Τέλος, ο φασισμός δεν εξαντλείται στον "αντιεπιστημονικό" ρατσισμό· είναι και πολλά άλλα πράγματα που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της επιστήμης, όπως είπες, αλλά της πολιτικής, της φιλοσοφίας, του ψυχισμού. Άρα ποιος θα ορίσει σε αυτά τα πεδία ποιες απόψεις είναι "μορφωμένες" και ποιες "αμόρφωτες"; Είναι εξ ορισμού αδύνατο. Πώς θα βγάλεις π.χ. τον Νίτσε αμόρφωτο;

ΥΓ. Στα ονόματα να προσθέσω κι εγώ το καλαθάκι μου, με Ελιάντε, Ντυμεζίλ, Ιονέσκο. Ως και για τον Φρόυντ έχω ακούσει από τον Γάλλο εκείνον, ξεχνάω τώρα τ' όνομά του, ότι έστειλε επιστολή στον Ντούτσε και του μιλούσε για ισχυρούς άντρες. Το γράφω με επιφύλαξη. Και στους δικούς μας έχω διαβάσει για Καρυωτάκη. Κι αν βάλουμε κι εκείνους που την ώρα που πολεμούσαν το φασισμό χειροκροτούσαν στις δίκες της Μόσχας, στο διαμελισμό της Πολωνίας, στη δολοφονία του Τρότσκι, στην καταστολή των επαναστάσεων στην Ουγγαρία κλπ., ακόμα και σ' εκείνη της "άνοιξης" του τσέχικου ΚΚ, και έγραφαν --και γράφουν!-- ύμνους στον φύρερ Στάλιν και στον φύρερ Μάο, παρότι κατάγονταν από εντελώς διαφορετικές φιλοσοφικές βάσεις από εκείνες του φασισμού, τότε δεν φτάνει η άμμος της θαλάσσης για να τους καταμετρήσουμε. Η έλξη της Δύναμης.
 

SBE

¥
Συμφωνώ με αυτό που λέει ο ελληγενής, ότι δηλαδή ο νεαρός λάθος επάγγελμα διάλεξε. Και σκέφτομαι δύο πράγματα:
α. ότι πολύ της μόδας έχει γίνει στην Ελλάδα το να λέει ο καθένας ότι δεν είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει όποιον νόμο ή κανονισμό δεν του αρέσει. Ε, να που το λένε κι οι αστυνομικοί αυτό, και ίσως τώρα καταλάβουμε ότι δε γίνεται δουλειά με τέτοια μυαλά...
β. Κάποτε παραπονιόμασταν ότι το κακό το σύστημα αποπροσωποποιούσε τους αστυνομικούς, τους στρατιώτες κλπ και ότι μάθαιναν μόνο να εκτελούν διαταγές χωρίς να σκέφτονται. Αναρωτιέμαι αν είχαμε υπόψη μας αυτή τη σκέψη, και το πόσο βλαβερή είναι στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
 
Ναι, Κώστα, όμως ο Νίτσε δεν γράφει σήμερα, έγραφε σε μια εποχή με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο. Σήμερα κάποιος που υποστηρίζει φυλετικές κατωτερότητες δεν ξέρει τι του γίνεται από γενετική. Όποιος ισχυρίζεται ότι στον άνθρωπο ισχύει ο δαρβινικός νόμος του σωματικά ή ακόμα και διανοητικά ισχυρότερου δεν έχει ιδέα από εξελικτική βιολογία και τι λέει για την δημιουργία κοινωνιών και πυραμιδικής γνώσης στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου. Θα έλεγες μορφωμένο κάποιον που πιστεύει σε ανωκατωτερότητες γλωσσών, γλώσσες με πρωτογένεια στα σημαίνοντα και λοιπά κουλουβάχατα; Εκτός βέβαια αν ορίζουμε διαφορετικά την μόρφωση. Π.χ. η Τζιροπούλου είτε είναι αμόρφωτη είτε έχει πρόβλημα είτε προσπαθεί να κερδίσει κάτι.

Το μίσος χωρίς λογική αιτία, τέλος, είναι ψυχοπαθητική κατάσταση, οπότε το περιγράφω ως ψυχοπάθεια, στο ίδιο επίπεδο με τον σαδισμό. Κάποιος μπορεί να μισεί είτε γιατί κάτι του έχουν κάνει είτε γιατί πιστεύει ότι κάτι του έχουν κάνει είτε γιατί έχει πρόβλημα. Ε, λοιπόν, επειδή αποκλείεται να σου έχουν κάνει κακό συλλογικά π.χ. οι εβραίοι, τότε είτε πιστεύεις σε ηλίθιες θεωρίες είτε έχεις πρόβλημα. Αυτό εννοώ. Βέβαια ξαναλέω ότι αυτή είναι η δική μου θεώρηση. Μπορεί να είναι απλοποιητική ή και ηλίθια.
 

Εμετικό. Εμετικό, δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο. Κρίμα οι παιδικές ψυχούλες που μπουκώνουν δηλητήριο από αρρωστημένα μυαλά. Κόμπος το στομάχι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Χρυσαυγίτικα
Γιάννης Κ. Πρετεντέρης | Τα Νέα 7/11/2014

Η αποπομπή του υφυπουργού Παιδείας από την κυβέρνηση μετά το φραστικό επεισόδιο με τη Λιάνα Κανέλλη είναι ίσως η πιο αυτονόητη αποπομπή υφυπουργού από κυβέρνηση.
Όχι μόνο γι' αυτό που είπε. Αλλά κυρίως για τα μυαλά που κουβαλάει.
Διότι τι εξέφρασε ο Στύλιος μέσα στη Βουλή;
Δυστυχώς εξέφρασε μια χυδαία όσο και τρέχουσα λογική που λέει «α ρε Χρυσή Αυγή που σας χρειάζεται!». Και μη μου πείτε ότι το ακούσατε για πρώτη φορά από το στόμα του. Εγώ το έχω ακούσει πολλές φορές κι από πολλούς.
Είναι αυτή ακριβώς η λογική που τροφοδοτεί πολιτικά τη Χρυσή Αυγή.
Στηρίζεται στη νοσηρή παραδοχή κάποιας γενικευμένης ενοχής του πολιτικού κόσμου και προσφεύγει στον τραμπούκο αλλά αδέκαστο τιμωρό που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Που θα καθαρίσει για πάρτη μας.
Με σφαλιάρες; Ακόμη και με σφαλιάρες!..
Αυτό περίπου είπε κι ο Στύλιος στην Κανέλλη. «Εσείς θέλετε Κασιδιάρη!».
Κι αν ο Στύλιος δεν αναλαμβάνει χρέη Κασιδιάρη είναι επειδή ο ίδιος δεν κάνει τέτοια πράγματα κι όχι επειδή ο Κασιδιάρης είναι αχρείαστος στα μέρη μας.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι τόσο τι είπε ο Στύλιος — ας πούμε ότι παραφέρθηκε... Το πρόβλημα είναι ότι ένας υφυπουργός μιας δημοκρατικής κυβέρνησης εμφανίζεται να αναπαράγει τον πυρήνα της χρυσαυγίτικης λογικής.
Όχι επειδή ο ίδιος είναι χρυσαυγίτης — σε καμία περίπτωση ο άνθρωπος.
Αλλά επειδή ο πυρήνας της χρυσαυγίτικης λογικής έχει ξεπεράσει τον περιορισμένο χώρο μιας νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και έχει διαβρώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Εκατοντάδες άνθρωποι γύρω μας που δεν είναι ούτε κατά διάνοια χρυσαυγίτες λένε χρυσαυγίτικα πράγματα. Και η Χρυσή Αυγή υπάρχει ακόμη επειδή υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζουν τη λογική της και υιοθετούν τη νοοτροπία της.
Όταν διαβάζω για «τα εγκλήματα των πολιτικών», χρυσαυγίτης το γράφει.
Όταν ακούω ότι «οι πολιτικοί κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους», χρυσαυγίτης το λέει.
Όσοι φωνάζουν για «προδότες», «κρεμάλες», «ελικόπτερα», «ξεπουλημένους» και «πουλημένους», χρυσαυγίτες είναι και φωνάζουν.
Διότι πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε σε αυτόν τον τόπο ότι δεν υπάρχουν αθώες λέξεις, ούτε αναίμακτες αντιλήψεις ούτε ανύποπτες συμπεριφορές. Πως κάθε λέξη, κάθε αντίληψη και κάθε συμπεριφορά έχει πρόσημο, νόημα και αντίτιμο.
Και πρέπει να το συμφωνήσουμε διότι μόνο έτσι θα αποκτήσουμε συνείδηση και των λέξεων, και των αντιλήψεων, και των συμπεριφορών.
Διαφορετικά ο καθένας θα πετάει τη χρυσαυγίτικη παρόλα του και μετά θα μαζεύεται «μα δεν το εννοούσα έτσι!».
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ενδιαφέρον κύριο άρθρο τη μέρα που κάηκε μια εφημερίδα που δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις...
 

Zazula

Administrator
Staff member
Κάθε λέξη έχει πρόσημο, νόημα και αντίτιμο.
Επικίνδυνη γενίκευση — που ισοδυναμεί πρακτικά με προληπτική λογοκρισία αφενός, κι αποφυγή ανταλλαγής ουσιαστικών επιχειρημάτων (με τη "λογική" πως «κάτι τέτοιο έχει ειπωθεί κι απ' τη ΧΑ») αφετέρου. Ας του μιλήσει κάποιος για το Reductio ad Hitlerum...
 
Μα δεν νομίζω να το εννοεί έτσι. Εννοεί ότι δεν μπορούμε να λέμε κάτι που έχει ένα Α νόημα βάσει των κοινών συμβάσεων και μετά να ισχυριζόμαστε ότι εννούσαμε Β ή έστω "λίγο Α, όχι και πολύ Α ρε παιδί μου". Αν λόγου χάρη πεις "ξύλο που σου χρειάζεται" ευλογείς τη χρήση βίας, δεν μπορείς μετά να λες "έλα τώρα τρόπος του λέγειν ήταν", ιδίως αν είσαι υφυπουργός. Αν πεις "χρυσή αυγή που σας χρειάζεται" ευλογείς όλη τη στάση της ΧΑ, δεν μπορείς μετά να λες "μα εννοούσα μόνο ένα κομμάτι / μα δεν το εννούσα καθόλου".
 
Top