Αρχή παραθέματος με πεζό

Και πάλι γειά σας, με νέο νήμα και ερώτημα: Σε παράθεμα αμέσως μετά από δύο τελείες, είναι σωστό να αρχίζει το κείμενο με πεζό; Παράδειγμα από το κείμενο που επιμελούμαι:

διάκριση μεταξύ διοικητικού και πολιτικού συντονισμού: "η αναγκαιότητα πολιτικού συντονισμού προκύπτει κ.λπ."

Γνωρίζω ότι μετά από δίστιγμο σκέτο και όταν συντρέχουν λόγοι, ακολουθεί πεζό. Αλλά τούτο εδώ (και το βιβλίο που δουλεύω έχει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις) με τρελαίνει να το βλέπω έτσι. :eek:
Εχω ψάξει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι σε ελληνικές πηγές. Προσωπικά θα ένιωθα καλύτερα αν μετά τα εισαγωγικά έβαζα δύο ωραίες αγκύλες με τρεις τελείες. Δηλαδή θα το έκανα έτσι:

: " [...] η αναγκαιότητα πολιτικού συντονισμού προκύπτει κ.λπ."

Καλά λέω; :(
 

nickel

Administrator
Staff member
Το ότι προηγούνται δύο τελείες δεν επηρεάζει το κεφαλαίο του παραθέματος. Το αν αρχίζουμε με κεφαλαίο αυτό που ακολουθεί τη διπλή τελεία είναι μια άλλη συζήτηση.

Το παράθεμα μπορεί να αρχίζει με πεζό ή κεφαλαίο ανάλογα με άλλες λογικές σκέψεις (αυτά τα πράγματα πρέπει να βασίζονται σε λογικές σκέψεις).

Αν η λογική σκέψη λέει ότι θα διατηρείς τη στίξη του πρωτοτύπου, κάνε αυτό. Μπορείς να βάλεις και τις αγκύλες [...] για να το κάνεις σαφέστερο.

Αν αδιαφορείς για τη στίξη του πρωτοτύπου και βλέπεις κάθε παράθεμα σαν αυτοτελή και αυτόνομη ενότητα, βάλε πεζό ή κεφαλαίο ανάλογα με το αν έχεις μια φράση ή μια πλήρη περίοδο.

Αυτά προτείνω εγώ.
 
Στο βιβλίο που διορθώνω, περιλαμβάνονται παραθέματα, μετά από δίστιγμο, τα οποία αρχίζουν με κεφαλαίο. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας ήταν προσεκτικός και διατήρησε το κεφαλαίο όπου η πηγή του είχε κεφαλαίο (σε αρχή περιόδου, υποθέτω), ενώ στις περιπτώσεις που πήρε φράση από τα μισά περιόδου, διατήρησε το πεζό γράμμα. Επειδή πρόκειται για εντός εισαγωγικών παράθεμα, δεν έχω σκοπό να αλλάξω πεζά και κεφαλαία, ανάλογα με τη λογική, όπως λες. Και εννοώ ότι έχω διαβάσει το νήμα όπου συζητούσατε το θέμα και τη γνωρίζω τη λογική -- ο συγγραφέας του βιβλίου κινείται μέσα σε σωστό πλαίσιο όσον αφορά το ερώτημα "πεζό ή κεφαλαίο μετά τη διπλή τελεία".
Αυτό που αναρωτιέμαι αν έχω το δικαίωμα να κάνω είναι αν δικαιολογούμαι να βάλω μετά τα εισαγωγικά τις αγκύλες με τις τρεις τελείες, προετοιμάζοντας έτσι τον αναγνώστη ότι "πρόσεξε, στα μισά φράσης σε μπάζω, μην περιμένεις κεφαλαίο". Οταν έχω διπλή τελεία και ύστερα εισαγωγικά, έχω ετοιμαστεί στο ότι κάτι θα α ρ χ ί σ ε ι , άρα περιμένω κεφαλαίο, καλώς ή κακώς, δεν ξέρω. Αν δώ πεζό γράμμα μετά τα εισαγωγικά, η πρώτη μου αντίδραση είναι το ξάφνιασμα, :huh: "Ooops!...Τι έγινε εδώ; Tι χάσαμε;". Και το γενικεύω πιθανολογώντας ότι κάτι τέτοιο ίσως ξαφνιάσει το αναγνώστη. Ενώ αν του έχω βάλει το πακέτο "αγκύλες+τελείες", τον προετοιμάζω για το πεζό.
Δεν ξέρω, τελικά, είμαι υπερβολική μήπως; :blush:
 

nickel

Administrator
Staff member
Προσωπικά θεωρώ υπερβολικές τις αγκύλες στο παράθεμα. Ο αναγνώστης οφείλει να αντιλαμβάνεται πάντα ότι το παράθεμα (που δηλώνεται ως παράθεμα) δεν είναι το όλον, άρα του λείπουν πράγματα από την αρχή ή/και το τέλος. Άλλωστε, το παράθεμα δεν βρίσκεται πάντα μετά από διπλή τελεία. Όπως είπε και ο Κομφούκιος, «Με τις υπερβολές κουραζόμαστε εμείς, κουράζουμε και τους άλλους». (Να ένα κεφαλαίο μετά από κόμμα! :-) )
 
Εχεις δίκιο. Εχω την τάση, ομολογώ, να κάνω τα εύκολα, δύσκολα. :blush:
Οπότε (ρούλο!) μετά από τα κόμματα και τις αγκύλες που βασάνισα στο άλλο σημερινό νήμα, ας αφήσω και τα 'πεζά μετά τα εισαγωγικά' στην ησυχία τους! ;)
 
Σημαίνει "drum roll", το γρήγορο εναλλάξ κτύπημα του ταμπούρου με τις μπαγκέτες. Σε παρελάσεις, το ρούλο, εναλλασσόμενο με τακτά κενά (ρούλου), είναι το μίνιμουμ που μπορεί να κάνει η μπάντα για να δώσει τον ρυθμό και να διατηρηθεί σταθερός ο βηματισμός. Στο ελαφρό θέατρο ή βαριετέ με ζωντανή ορχήστρα, το ρούλο που τελειώνει με ένα συνήθως δυνατό κτύπημα στο μεταλλικό πιατίνι (tshhhhh!) είναι αυτό που περιμένει ο προσκεκλημένος για να εμφανιστεί πίσω από την αυλαία χειροκροτούμενος. Στο τσίρκο, την ώρα που ο ισορροπιστής (λ.χ.) ρισκάρει τη ζωή του σε κάποιο τεντωμένο σχοινί πολύ ψηλά, συνήθως ρούλο παίζουν για να εντείνουν την αίσθηση κινδύνου. Και γενικότερα το χρησιμοποιούμε για να προαναγγείλουμε κάτι ευχάριστο.
Υποθέτω ότι το "ρούλο" προκύπτει από το "roll". :cool:
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως θα έλεγε κι ο daeman, ένα γιουτιουμπάκι αξίζει όσο χίλιες λέξεις. :)

 

daeman

Administrator
Staff member
Όπως θα έλεγε κι ο daeman, ένα γιουτιουμπάκι αξίζει όσο χίλιες λέξεις. :)
...
Since you stole my rolling thunder :-)
I will quote something right under:
"Rollin' under, hides asunder,
raw and rough; it's not a blunder:
lower case or upper- meander;
use your sense and never flounder."

Είναι στίχοι του τραγουδιού με τον τίτλο Rawhide, των Blues Brothers:
Rollin rollin rollin
Rollin rollin rollin
Rollin rollin rollin
Rollin rollin rollin
Rawhide
Rollin Rollin Rollin
Though the streams are swollen
Keep them dogies rollin
Rawhide

...

Then to quote still further under,
lest some other people wonder:

... Το αν αρχίζουμε με κεφαλαίο αυτό που ακολουθεί τη διπλή τελεία είναι μια άλλη συζήτηση.
...
... Και εννοώ ότι έχω διαβάσει το νήμα όπου συζητούσατε το θέμα και τη γνωρίζω τη λογική ...

Άνω και κάτω τελεία: ακολουθείται από κεφαλαίο ή όχι;

Honeys, I'm home. Fear naught; or not. :devil:
 
Top