Απαισιόδοξα μηνύματα

daeman

Administrator
Staff member
Τα οχτάχρονα πάντως και παράγουν πρωτότυπη σκέψη και αναπτύσσουν και δικές τους συλλογιστικές, δεν είναι μόνον αναμεταδότες.

Hear, hear, and hear them.
 

SBE

¥
Υπάρχει περίπτωση να μιλήσουν αρνητικά για τους αλλοδαπούς (λέξη όχι καθημερινή, όπως και να το κάνουμε), χωρίς να έχει πει κανένας στο περιβάλλον τους τίποτα σχετικό;
 

seaofdreams

New member
Μπορεί να έχουν ακούσει κάτι από την τηλεόραση όπως ακούμε όλοι αλλά στο σπίτι να μην έχει πεί κανείς κάτι αρνητικό.
Το πώς το καταγράφει κάθε παιδί μέσα του και πού κατατάσσει την πληροφορία έχει να κάνει με την προσωπικότητα του παιδιού.
Μπορεί να είναι από τη φύση του ανταγωνιστικό ή όχι...(για παράδειγμα)
Θα μου πείς αιώνιο το ντιμπέιτ "φύση εναντίον ανατροφής" κι όμως τα παιδιά έχουν και δική τους προσωπικότητα, εμείς βοηθάμε στη διαμόρφωση.
Δε θέλω να ακούγονται πομπώδη αυτά που λέω αλλά λόγω συνδυασμού διδασκαλίας και ψυχολογίας τα λέω με σχετική σιγουριά (σχετική γιατί εξελίξεις συμβαίνουν).

Πλέον θεωρώ ότι είναι λέξη καθημερινή μιας και τα τελευταία χρόνια λόγω του υψηλού ποσοστού συγκεκριμένου κόμματος γίνονται πιο συχνές συζητήσεις για αλλοδαπούς.
 

SBE

¥
Μου φαίνεται δύσκολο να πιστέψω ότι οχτάχρονο παιδί που δεν έχει ακούσει ποτέ του κάτι αρνητικό για το Χ από το περιβάλλον του θα επηρεαστεί τόσο πολύ από την τηλεόραση (σε πολιτικές συζητήσεις ή ειδήσεις άραγε, που έχουν μεγάλη θεαματικότητα στα μικρά παιδιά; ). Δε λέω ότι δεν επηρεάζονται από την τηλεόραση, αλλά δεν είσαι η πρώτη που ρώτησε τι του αρέσει στο σπόρ, δεν άκουσε κανένας γονιός την απάντηση, ώστε να του την κόψει;
 

SBE

¥
Γι'αυτό υπέθεσα ότι πιο πιθανό είναι να ήρθε η απάντηση έτοιμη από κάποιον με θέση επιρροής. π.χ. το δάσκαλο του κραβ μαγκά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Παλ, το παιδί θα σου απαντούσε: βεβαίως, γιατί κι οι Ισραηλινοί έχουν αλλοδαπούς στη χώρα τους.
Έχεις το κληρονομικό χάρισμα, να υποθέσω;


Αν ο δάσκαλος του Κραβ Μαγκά του είπε τέτοιο πράγμα, τότε σημαίνει ότι η σχολή είναι από αυτές που εκπαιδεύουν μπράβους της νύχτας και χρυσαυγίτες (το ένα δεν αποκλείει το άλλο, όπως όλοι ξέρουμε). Επομένως, ο γονιός το ξέρει και τη διάλεξε - και για να προλάβω τα ναιμεναλλά, οι δάσκαλοι όταν πρωτοπάς σε μια σχολή σου κάνουν πλήρη ενημέρωση και καταλαβαίνεις πολύ καλά περί τίνος πρόκειται, ακόμα κι αν είσαι άσχετος.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Από την κουβέντα απουσιάζουν αναφορές σ' έναν εξίσου σημαντικό επιδραστικό παράγοντα για τη σκέψη, τις συλλογιστικές και τις τοποθετήσεις ενός παιδιού: οι δικές του συζητήσεις (κι αλληλεπιδράσεις εν γένει) με ομήλικους και γενικότερα τον κύκλο του. Μέσω αυτών μπορεί να έρθει σε επαφή (1) με θέσεις τρίτων που δεν μας είναι ορατοί στον άμεσο κύκλο του, όπως λ.χ. πρόσωπα κύρους για ομήλικούς του, (2) με εκδηλώσεις peer pressure να διαμορφώσει ή να διατυπώνει προς τα έξω μια αποδεκτότερη κοινά θέση ή στάση, και (3) με πρωτότυπη σκέψη και συλλογιστικές ομήλικών του, επεξεργασμένες κατόπιν ή όχι και από το ίδιο το παιδί (συχνά και με βρόχους ανάδρασης). Τα παιδιά δεν είναι αυτόματα, ας μην τα υποτιμούμε τόσο πολύ. :)
 
Εγώ του απάντησα (με ερώτηση) αν ξέρει πως λένε τον Έλληνα που πάει στο εξωτερικό οι κάτοικοι της εκάστοτε χώρας.
Με κοίταξε σκεπτικός και επειδή αργούσε του είπα "αλλοδαπό τον λένε" και σταμάτησα την κουβέντα εκεί.
Εξαιρετική αντίδραση, μπράβο!

Αν κατάλαβα καλά είσαι δασκάλα; Που σημαίνει ότι ίσως μπορείς να ενσωματώσεις στο μάθημα κάτι για το ρατσισμό ή ακόμη και να οργανώσεις κάποια εκδήλωση; Νομίζω ότι εκείνο το ωραίο γκράφιτι που έχει στη σελίδα της η ομάδα facebook "κάποτε οι μετανάστες ήμασταν εμείς" (φωτογραφία ενός τοίχου που γράφει: "οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;") θα μπορούσε να βοηθήσει.
 

seaofdreams

New member
Θα συμφωνήσω μαζί σου Zazula.
Θα ήθελα κι εγώ να έχω αυτές τις πληροφορίες αλλά δυστυχώς δεν μπορώ, λόγω διδασκαλίας σε φροντιστήριο τα βλέπω πολύ περιορισμένα τα παιδιά μου.
AoratiMelani ναι διδάσκω αλλά δεν μπορώ να πώ πολλά σε ένα φροντιστήριο δυστυχώς...κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου και δεν έχω και αρκετές πληροφορίες για την ζωή τους στο σύνολο.
Πόσα να μάθω μέσα σε μιάμιση ώρα όταν πρέπει να κάνω και μάθημα κιόλας; Αλλά δεν μπορούσα να το αφήσω κι ασχολίαστο γιατί ακούγανε και τα άλλα παιδιά.
 

SBE

¥
Έχεις το κληρονομικό χάρισμα, να υποθέσω;

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.
Υποθέτω ότι προσπαθείς να με προσβάλεις ή κάτι τέτοιο;
 

SBE

¥
Ζαζ, ακόμα κι αν το παιδί έβγαλε μόνο του το συμπέρασμα ότι οι πολεμικές τέχνες χρησιμεύουν για να δέρνει αλλοδαπούς, χωρίς περιβάλλον στο οποίο κυκλοφορούν τέτοιες απόψεις δεν θα το έβγαζε το συμπέρασμα.
Χωρίς να ξέρω την οικογένεια, η πρώτη σκέψη είναι ότι το άκουσε από το δάσκαλο. Μπορεί να το άκουσε από κανέναν οικογενειακό φίλο (νονό, θείο κλπ). Μπορεί να το άκουσε από μεγαλύτερο αδερφάκι ή από συμμαθητή ο οποίος το άκουσε από κάποιον δάσκαλο ή γονιό. Δέχομαι ότι το επεξεργάστηκε πριν το πει, αλλά δεν το έβγαλε από το μυαλό του εκ του μηδενός. Από κάποιον μεγάλο προέρχεται.
Ο λόγος που υποψιάζομαι πρώτα τον δάσκαλο είναι γιατί υπήρξα κι εγώ μικρή αθλούμενη στην Ελλάδα κι οι προπονητές που θυμάμαι ήταν κάτι τύποι που δεν είχαν μάλλον καμία σχέση με παιδαγωγική ούτε με καλούς τρόπους και λεπτότητες. Οι πολεμικές τέχνες ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο ζεν και φιλοσοφία, μαζεύουν και πολλούς που απλώς θέλουν να δέρνουν κόσμο. Ε, βάλε συνδυασμό αυτά τα δύο, πιο ύποπτος μου φαίνεται ο προπονητής.
Και γι'αυτό που λέει η Παλ: δεν ξέρω αν παραδειγματίζεσαι από τον εαυτό σου Παλ, αλλά ο πιο πολύς κόσμος δεν θεωρεί τις πολιτικές και κοινωνικές απόψεις του ιδιαίτερες. Αν είσαι προπονητής κι έρθει γονιός να γράψει το παιδί του στη σχολή σου θα τον ενημερώσεις για τη σχολή και τα μαθήματα και ό,τι άλλο ρωτήσει, αλλά δεν πρόκειται να πιάσετε κουβέντα για το τι ψηφίζετε, ούτε θα ρωτήσει κανένας τον άλλον τι γνώμη έχει για το μεταναστευτικό. Ομοίως ο γονιός θα ενδιαφερθεί για τα πρακτικά (ασφάλεια, κόσμια συμπεριφορά του προσωπικού, καθαριότητα κλπ) παρά για τις πολιτικές απόψεις του προπονητή, αφού ξέρει ότι δεν μπορεί να μεγαλώνει το παιδί του σε αποστειρωμένο περιβάλλον.
Μόνο οι τελείως πωρωμένοι γονείς ενδιαφέρονται να βρίσκονται τα παιδιά τους συνέχεια με ομοϊδεάτες τους.
 

seaofdreams

New member
Ας πάρουμε και ένα άλλο σενάριο...

Έχουμε ένα παιδί το οποίο είναι επιθετικό από την φύση του, θυμώνει εύκολα, δεν θέλει να μοιράζεται, σηκώνει το χέρι του για να ασκήσει βία κάθε φορά που αισθάνεται να θυμώνει γιατί δεν υπάρχει κάποιος να του μάθει να φέρεται.
Ένα τέτοιο παιδί δεν χρειάζεται να βγάλει κανένα συμπέρασμα. Έχω δει παιδί δύο ετών να είναι τόσο επιθετικό με όλους (γονείς και ξένα παιδιά) που δεν το πίστευα!
Άμα αυτό το παιδί μάθει πολεμικές τέχνες...
 

SBE

¥
Το παιδί που είναι επιθετικό με όλους δεν θα είναι επιθετικό μόνο με τους αλλοδαπούς.
 

seaofdreams

New member
Το παιδί είπε για συγκεκριμένο λόγοότι θέλει να χτυπήσει αλλοδαπούς, όχι αόριστα ότι τον ενοχλεί η ύπαρξή τους.
Αν μάθει κραβ μαγκά και του φταίξει κάποιος Έλληνας στο μέλλον, δεν νομίζω ότι θα έχει διαφορά...

Γενικότερα, όμως, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένα παιδί που είχε ανέκαθεν επιθετικές αντιδράσεις, κάποιες στιγμές θα στραφεί και εναντίον ομοϊδεατών, αν μάθει να διοχετεύει το θυμό του κατ' αυτόν τον τρόπο (εφόσον έρθει σε σύγκρουση μαζί τους).
Είναι θέμα προσωπικότητας του παιδιού και όχι γνώση πολεμικής τέχνης.
 
Top