περιαυτολογία

m_a_a_

Active member
Καλησπέρα και πάλι.

Περιαυτολογία, λέει το ΛΚΝ, είναι να μιλά κάποιος επαινετικά για τον εαυτό του. Δίνει ως συνώνυμα τον αυτοέπαινο και την καυχησιολογία.
Κάτι παρόμοιο λέει και το lexigram (δεν μπορώ να τ' ανοίξω τώρα), που προσθέτει στα συνώνυμα και τον κομπασμό ή και την κομπορρημοσύνη.

Διορθώστε με αδίσταχτα αν κάνω λάθος, αλλά θαρρώ πως δεν είναι απαραίτητο να παινεύεται, να καυχιέται, να κομπάζει ή τέλος πάντων να κοκορεύεται κανείς για να πούμε ότι περιαυτολογεί. Μπορεί να 'ναι μια πιο 'factual', ας πούμε, περιαυτολογία. Θα 'χει κατά πάσα πιθανότητα μια διάρκεια, είτε ως μεμονωμένο γεγονός («περιαυτολογούσε για ώρες»), είτε γιατί πρόκειται για (κακό) συνήθειο («όποτε τον βλέπω, περιαυτολογεί»), αλλά κατά το προσωπικό μου γλωσσικό αισθητήριο, δεν είναι τόσο βέβαιη και τόσο άμεση η συνδήλωση ότι ο περιαυτολεγάμενος έχει [ή τουλάχιστον προβάλλει] μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, όπως είναι για κάποιον που παινεύεται, καυχιέται κλπ. Μπορεί, ας πούμε, απλά να ξέμεινε από θέματα προς συζήτηση, βρ' αδερφέ...

Σύμφωνο μαζί μου βρίσκω το Βικιλεξικό: το να μιλά κανείς για τον εαυτό του, σκέτο.

Έχουμε, λοιπόν:

1η ερώτηση: Συμφωνείτε;

Αν όχι, μπορείτε να προχωρήσετε σε κάποιο άλλο νήμα...

2η ερώτηση: Υπάρχει κάποια αντίστοιχη λέξη στα αγγλικά (είτε ρήμα είτε ουσιαστικό) που να περιγράφει τέτοιου είδους «νηφάλια» περιαυτολογία;
 
Βεβαιώνω αδίσταχτα τη λεξικογραφική συναίνεση: πρόκειται για αυτοέπαινο/καυχησιολογία κλπ παρεμφερή
Για μη κακόζηλες συνδηλώσεις θα επέλεγα τη λέξη αυτοαναφορικότητα
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τις σημασιακές αποχρώσεις τις διευθετεί το κατά περίπτωση περικείμενο.
Γενικά η περιαυτολογία έχει κατά κανόνα μια αρνητική συνδήλωση, ακόμη κι αν απλώς ο περιαυτολογών γίνεται κουραστικός με την αναφορά στον εαυτό του κι ας μην προκύπτει ότι σώνει και καλά κομπάζει ή καυχιέται· μια τυπική προϋπόθεση υγιούς συνύπαρξης των ανθρώπων είναι απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι το να δείχνουμε ενδιαφέρον μάλλον για τον άλλον, ιδίως δε στο πλαίσιο συζητήσεων, παρά με τον εαυτό μας — και πολύ χειρότερα αν μια τέτοια αυταναφορά τραβήξει σε μάκρος.
Εάν τώρα πρόκειται για συστηματική ιδιολογία ή/και το περικείμενο καθιστά σαφές πως η πρακτική είναι καταδικαστέα λόγω χαρακτηριστικών έπαρσης ή κομπασμού, τότε ακόμη και το «αυτοαναφορικότητα» μια χαρά κακόσημο (ίσως λίγο πιο πολύ με το γάντι) γίνεται.
 

cougr

¥
2η ερώτηση: Υπάρχει κάποια αντίστοιχη λέξη στα αγγλικά (είτε ρήμα είτε ουσιαστικό) που να περιγράφει τέτοιου είδους «νηφάλια» περιαυτολογία;
Δεν νομίζω να υπάρχει κάποια αντίστοιχη λέξη στα αγγλικά, πάντως Ίσως θα μπορούσε να αποδοθεί περιφραστικά ως "self-focused/ self- absorbed/ self- referential talk".
 

m_a_a_

Active member
Μάλλον περίττευε τέτοιο προλόγισμα.
Ας χώσω καλύτερα τη λέξη σ' ένα υποθετικό συγκείμενο, «με το γάντι» που λέει κι ο Zazula:

Φοβάμαι πως μια κάποια περιαυτολογία είναι απαραίτητη για ν' απαντήσω στην ερώτησή σας.

Ας υποθέσουμε ότι δεν εννοούμε καυχησιολογία, αλλά απλώς μια εκτεταμένη αυτοαναφορά.
Πώς θα το μεταφράζατε;
 

skol

Active member
Νομίζω ότι τα λεξικά θα πρέπει να συμπεριλάβουν αυτήν την ουδέτερη σημασία της περιαυτολογίας. Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς περιπτώσεις οπού η περιαυτολογία δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί με κομπασμό, αυτοέπαινο, έπαρση κλπ. Να ένα παράδειγμα: Γιατί μας αρέσει να περιαυτολογούμε. (Απ' ό,τι βλέπω η περιαυτολογία εδώ είναι μετάφραση του talk about ourselves/self-disclosure.)
Απ΄ την άλλη, το brag μπορεί να γίνει αρκετά ήπιο. Να ένας τίτλος: How to Brag About Yourself at Work Without Sounding Arrogant (Πώς να περιαυτολογείς χωρίς να ακούγεσαι αλαζονικός).
Προσοχή στη τελευταία συμβουλή: Avoid humblebragging
 
Last edited:

cougr

¥
..μια κάποια περιαυτολογία είναι απαραίτητη..
....its necessary to say a few things about myself... (το ξέρω, ο δείκτης μπλαμπλά σπάει ρεκόρ)

Υπάρχει και το "periautology", όμως δεν μας κάνει εδώ.
 

SBE

¥
Περιαυτολογία είναι ξεκάθαρα το να μιλάς υπερβολικά θετικά για τον εαυτό σου σε άλλους.
 

skol

Active member
Να προσπαθήσουμε να βάλουμε την περιαυτολογία σε μια κλίμακα έπαρσης; Η πρότασή μου: περιαυτολογία, αυτοέπαινος, καυχησιολογία, κομπασμός, έπαρση, αλαζονεία.
Σε καθένα από αυτά τα στάδια μπορεί να αντιστοιχεί ένα εύρος τιμών έπαρσης ανάλογα με τα συμφραζόμενα, έτσι που στο τέλος να προκύπτει ένα συνεχές φάσμα. Η αίσθησή μου, και του/της m_a_a_, είναι ότι η περιαυτολογία μπορεί, ενίοτε, να πάρει τιμές έπαρσης πολύ κοντά στο μηδέν. Δυο παραδείγματα:
το μυθιστόρημα της Γαλανάκη δεν περιορίζεται σε μια στενά ατομική και μονομανή περιαυτολογία, αλλά διαθλά το ατομικό στο συλλογικό, καθώς οικογενειακά συμβάντα, προσωπικές μυθολογίες και μικροϊστορίες διασταυρώνονται με τη μεγάλη Ιστορία.
Είναι ενδιαφέρον ότι στο ίδιο κείμενο εμφανίζεται και η εαυτολογία που θα μπορούσαμε να την βάλουμε πρώτη στην παραπάνω κλίμακα. Νομίζω ότι εδώ χρησιμοποιείται ως συνώνυμο με την περιαυτολογία.
Και το δεύτερο παράδειγμα, κάπως πιο καθημερινό:
Επιτρέψτε μου να περιαυτολογήσω για λίγο λέγοντάς σας ότι αγαπώ τα μακριά μαλλιά. Από τότε που πήρα τη ζωή των μαλλιών μου στα χέρια μου αποφάσισα πως δεν θα τα ξανακόψω ποτέ κοντά και μέχρι σήμερα –που το καρέ έχει κατακτήσει τον κόσμο- δεν έχω καν φλερτάρει με την ιδέα.
 

cougr

¥
Η αίσθησή μου, και του/της m_a_a_, είναι ότι η περιαυτολογία μπορεί, ενίοτε, να πάρει τιμές έπαρσης πολύ κοντά στο μηδέν. Δυο παραδείγματα:
Κι αυτό εδώ, από άρθρο που είχα διαβάσει πρόσφατα:

Να μου επιτρέψεις εδώ να περιαυτολογίσω (sic) και λίγο παραπέμποντάς σε στην Απολογία μου, ένα κείμενο που εξηγεί με ακρίβεια την ανάγκη μου να τα ανακατεύω όλα. Θα το βρείτε εδώ:...
 

pontios

Well-known member
Αυτο το "επιτρέψτε μού για λίγο" ή "να μου επιτρέψεις και λίγο" να περιαυτολογίσω ... sounds like please allow me to "blow my own trumpet", "talk about my achievements," "make it about me" for a minute (almost like please allow me to "brag" for a minute).

It's almost like asking for a permission to brag/to talk about your achievements/to make it about yourself/to be self-centred/self-regarding?
 
Last edited:

cougr

¥
Oops, I just realized you were referring to a different quote. But again, I don't think he was boasting. Just sharing his affinity for long hair.
 
Last edited:

m_a_a_

Active member
....its necessary to say a few things about myself... (το ξέρω, ο δείκτης μπλαμπλά σπάει ρεκόρ)
Κάποια στιγμή είχα σκεφτεί τον όρο self-contextualization, αλλά από τα παραδείγματα που βρήκα με μια φευγαλέα ματιά στο γκουγκλ, είδα ότι πάει να καπαρωθεί από software-developers και συναφείς.
Μετά το τράβηξα λίγο από τα μαλλιά: "I'm afraid I'll have to put myself into a fair amount of context to answer your question"...

Κατά τ' άλλα:
Η αίσθησή μου, και του/της m_a_a_, είναι ότι η περιαυτολογία μπορεί, ενίοτε, να πάρει τιμές έπαρσης πολύ κοντά στο μηδέν.
Ναι, κ' εγώ έχω την εντύπωση ότι κυκλοφορεί και περιαυτολογία αποφορτισμένη από τη ρετσινιά του αυτοεπαίνου.
Τώρα, είναι καταχρηστικό, δεν είναι, δεν ξέρω...

Ενδιαφέρουσα παρεμπιπτόντως και η «εαυτολογίά», Skol.
 

cougr

¥
Μετά το τράβηξα λίγο από τα μαλλιά: " ...put myself into a fair amount of context... "...
Θα αρκούσε και το "give you some self-context" ή αλλιώς, όπως λέμε πιο συνηθισμένα, "give you some context about myself".
 
Top