Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

daeman

Administrator
Staff member
... Μας έχουν λάβει φαλάγγι, σας λέω!

There's definitely something wrong with the left phalange:



E, εάν συνήφθη κάτι από το πρώτο ραντεβού, χαλάλι τους. :p Εκτός αν ήταν γάμος με την πρώτη δαγκωματιά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Προσπάθησα να δω χθες το βράδυ μια ταινία στον Alpha, με αρκετά χαμηλωμένο τον ήχο, δηλαδή βασιζόμουν στους υποτίτλους για να πάρω μυρωδιά τι λένε οι ηθοποιοί. Πρώτα μού έκανε εντύπωση ότι ο συνάδελφος δεν ήξερε ότι χρησιμοποιούνται σημεία στίξης στους υποτίτλους, και εννοώ την τελεία στο τέλος μιας πρότασης. Μετά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι είναι αδύνατο να είπε αυτά τα πράγματα ο ηθοποιός, αλλά δυστυχώς δεν τα σημείωνα για να τα αναζητήσω στο αγγλικό κείμενο.

Μέχρι που φτάσαμε στο... κουτί ντεκαπάζ, το οποίο επαναλήφθηκε δύο φορές. Κατάλαβα ότι μιλούσαν για το decoupage, που στα ελληνικά λέγεται ντεκουπάζ, και έληξε άδοξα η προσπάθεια να δω την ταινία, άλλαξα κανάλι. Καλά, το ντεκουπάζ μπορεί να μην το έχεις ξανακούσει, αλλά το ντεκαπάζ που το ξέρουν κι οι (ξανθιές) πέτρες; Ορίστε και το κείμενο, και πείτε μου πού κολλάει εδώ το ντεκαπάζ.

683
00:34:33,254 --> 00:34:36,256
Oh! The decoupage box that he made

684
00:34:36,340 --> 00:34:38,466
where he'd taken the time to cut out

685
00:34:38,551 --> 00:34:41,261
tiny, little pictures of himself. Yes.

686
00:34:41,345 --> 00:34:45,015
Just pasted all over the
box. Oh! So beautiful.

687
00:34:45,099 --> 00:34:47,475
So I opened that beautiful,
little decoupage

688
00:34:47,560 --> 00:34:51,354
and out fluttered these tiny,
little hand-cut heart confettis.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από το gr.celebrity.yahoo.com:

Θετικές οι πληροφορίες για την πορεία της υγείας του θρύλου της F1 Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος μετά απο 5 μήνες ξύπνησε από το
κόμμα, παρόλο που έχασε σχεδόν 20 κιλά....

Εμ, ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του. Είχε πέσει σε κόμμα, ενώ αν είχε πέσει σε τελεία μπορεί να μην ξυπνούσε ποτέ.
 

nickel

Administrator
Staff member
αν είχε πέσει σε τελεία μπορεί να μην ξυπνούσε ποτέ.
Καλημέρα. Το χειρότερο είναι η τελεία και παύλα. Αλλά και σε κόμμα αν πέσεις, είναι πιθανό να μην ξυπνήσεις ποτέ. :sneaky:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και επί της ουσίας της είδησης: πρέπει να είναι τρολιά. Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, δεν ξύπνησε από το κώμα, τον ξύπνησαν, δηλαδή δεν τον έχουν πια σε τεχνητό κώμα.

Schumacher is not in a state of artificial coma anymore. However, his road of recovery will be quite bumpy, according to one who deals with coma patients, Dr. Erich Reiderer.
The latest Michael Schumacher coma update is the doctor's statement that the 7-time Formula 1 world champion will likely stay permanently invalid.
 
Πάει καιρός που του την είχα στημένη και τελικά έπεσε στα δίχτυα μου σήμερα. Η αποκορύφωση του κορυφαίου: in the first place = στην πρώτη θέση! Από το TVXS, εδώ:
«Δεδομένης της παρουσίας των Κούρδων, αισθανόμαστε λίγο πιο ασφαλείς αλλά το ίδιο το γεγονός ότι πρέπει να είναι εδώ, στην πρώτη θέση, είναι τρομακτικό για εμάς», δήλωσε μια από τους κατοίκους στο Spiegel.
Απορία για γερμανομαθείς: υπάρχει περίπτωση να προέρχεται το κομψοτέχνημα απευθείας από τα γερμανικά;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Απορία για γερμανομαθείς: υπάρχει περίπτωση να προέρχεται το κομψοτέχνημα απευθείας από τα γερμανικά;

Μπα, κατευθείαν από τα αγγλικά: :)

He didn't see, for example, how 1,500 heavily armed Kurdish Peshmerga fighters had come in from Erbil and taken positions at the edge of the city. Soldiers with the Iraqi army had only been stationed at forward posts near Qaraqosh which they abandoned after the fall of Mosul. For a time, Qaraqosh had been left completely defenseless. "We've felt a little bit safer since the Kurds got here," Salam's mother says. "But the very fact that they have to be here in the first place is scary for us."
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πριν από λίγο στο Animal Planet, στην εκπομπή «Ανεπιθύμητα ζώα: καλέστε τον ειδικό», ο ειδικός καλείται και επιτυγχάνει στην αποστολή του. Αποτέλεσμα: He was rewarded with five new fans. Μετάφραση;

Μα φυσικά! Αμείφθηκε με πέντε νέους ανεμιστήρες!

Βέβαια, με έναν καλό δικηγόρο γλιτώνει επειδή στην εκπομπή συνηθίζεται η αμοιβή με αντιπραγματισμό...
 

daeman

Administrator
Staff member
... Αποτέλεσμα: He was rewarded with five new fans. Μετάφραση;
Μα φυσικά! Αμείφθηκε με πέντε νέους ανεμιστήρες!
...

Yeah, five fine new fans, fun for his fanny.
Animal Planet funny, my ass.
 
Όταν ο τουρίστας φωτογράφιζε τα αξιοθέατα, ο μεταφραστής φωτογράφιζε τις πινακίδες με τα λάθη.

Στις αμμοθίνες του Μασπαλόμας με την μαγευτική τους παραλία, ίσως την πιο τουριστική περιοχή της Γκραν Κανάρια, πληροφορούμαστε στα ισπανικά ότι εισερχόμεθα σε προστατευόμενη περιοχή της φύσης. Στα αγγλικά αντίθετα εισερχόμεθα σε ένα space protected natural. Το space protected νομίζω πως το 'χω: "διαστημικώς προστατευόμενο", πα να πει πως αν κάνεις να πετάξεις κάτω το χαρτάκι της τσίχλας, πέφτει από τον ουρανό ο Χαν Σόλο με τον ιπτάμενο δίσκο του και σε απανθρακώνει. Το natural με μπερδεύει λίγο: είναι όπως λέμε you're a natural? Ας πούμε, με φυσικό ταλέντο στη μετάφραση; Ίσως καλύτερα να το μεταγράψουμε απλώς ή να το εξελληνίσουμε σε κάτι σαν νατουράλι.
DSCN0328.jpg

Η αντίστοιχη πινακίδα από την άλλη πλευρά, μας πληροφορεί ότι εξερχόμεθα από την προστατευόμενη περιοχή, ή αλλιώς: You out of a space protected natural. Αν δεν είχε το of θα έλεγα ότι το βγάλαμε νοκάουτ το διαστημικώς προστατευόμενο νατουράλι - και μαζί και τη μετάφραση - ή αποκαλύψαμε τα βρώμικα μυστικά του. Έτσι ως έχει όμως, μάλλον είναι απλώς pidgin, σα να λέμε "εσύ έξω από δω".
DSCN0330.jpg

Η επόμενη πινακίδα περιέχει κανόνες για τους λουόμενους, αλλά στα αγγλικά μάς μιλά για το bathing condition, που μου κάνει σε human condition και μου φέρνει φιλοσοφικούς συνειρμούς. Εκτός κι αν μας ενημερώνει ότι η παραλία πάσχει από λουομενοπάθεια - πράγμα μάλλον πιο πιθανό, με τόσους λουόμενους.
DSCN0331.jpg

Το αστείο είναι ότι δίπλα υπάρχει μια μεγάλη με πολλές πληροφορίες που είναι μια χαρά μεταφρασμένη (αν και δεν την ψείρισα ομολογώ).
DSCN0332.jpg
 
Το αστείο είναι ότι δίπλα υπάρχει μια μεγάλη με πολλές πληροφορίες που είναι μια χαρά μεταφρασμένη (αν και δεν την ψείρισα ομολογώ).
Μια υπόθεση εργασίας: Η δουλειά πληρωνόταν με την πινακίδα. Έδωσαν τα φιλέτα στον ξάδελφο, στον γείτονα και στον γιο του καφετζή, των οποίων όμως η ευαίσθητη κράση δεν σήκωνε το κοπιώδες έργο της μεγάλης πινακίδας. Έτσι, αυτή δόθηκε σε (ανασφάλιστο και κακοπληρωμένο, φυσικά) μεταφραστή.
 

SBE

¥
Πω, πω, αυτή είναι η παραλία που βλέπω στους εφιάλτες μου, όλο άμμο. Αλλά έτσι εξηγείται η διαστημική προστασία- σεληνιακό τοπίο δε λέμε;
 

Earion

Moderator
Staff member
Το Μικρό Κόκκινο Σχολικό Βιβλίο και οι περιπέτειές του (δηλαδή τα σαράντα κύματα που πέρασε) από τότε που γράφτηκε, το μακρινό 1969, από τους δύο Δανούς εκπαιδευτικούς, απασχολούν την Κίττυ Ξενάκη στη στήλη της Ιστορίες, στα Νέα (9 Ιουλίου 2014).

Αχ, τα νιάτα ... Που δεν πρόλαβαν το Κόκκινο βιβλιαράκι των μαθητών. Που δεν ξέρουν τι ήταν.

Αλλά δεν θέλω να φωνάξω πολύ, γιατί η Κίττυ γράφει το όνομά της στη γενική λιγάκι πιο ελληνικά (της Κίττυς) κι αυτό με συγκινεί.




nickels says:

Κουβέντα γίνεται εδώ:
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?15080-Εσείς-τι-κάνατε-την-ώρα-του-μαθήματος
 

SBE

¥
Από εδώ:
Όσοι δούλεψαν με τον ηθοποιό και πρώην μαχητή σε κλουβιά, απέτισαν φόρο τιμής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι σημαίνει δούλεψαν σε κλουβιά; Και ο ηθοποιός πριν γίνει ηθοποιός ήταν μαχητής για ποιό πράγμα;
Το πρωτότυπο λέει για τον ηθοποιό ότι ήταν cage fighter, επίσημα MMA (mixed martial arts), αθλητής μικτών πολεμικών τεχνών.
Αν έγραφα εγώ το άρθρο και δεν ήμουνα σίγουρη και βαριόμουνα να κοιτάξω τι είναι αυτό θα έλεγα πρώην παλαιστής (θα μου πεις δεν έκανε πάλη, ε, και; Μήπως δούλευε σε κλουβί; )
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μήπως δούλευε σε κλουβί; )
Εεεεμ, κατά πάσα πιθανότητα ναι (και γουίκι). Συμφωνώ βέβαια ότι για το άρθρο θα ήταν ίσως καλύτερα να προσπαθήσουν να το πουν διαφορετικά, το κακό όμως είναι ότι στις πολεμικές τέχνες κανείς δε χρησιμοποιεί ελληνικά.
 

SBE

¥
Σημείωση: λες να μην κοίταξα πως λέγεται στα ελληνικά αυτό το πράμα; Από που νομίζεις ότι βρήκα το ΜΜΑ; Μην υποτιμάς τόσο πολύ τη νοημοσύνη μου.

Ναι, αλλά θα έλεγες ότι κάνει οχτάωρο στο κλουβί και χτυπάει και κάρτα;

Εργασία σε κλουβί κάνει ο Τουίτι, πάντως.
http://imblog.aufeminin.com/blog/D20050428/23055_607963203_31_H072958_L.jpg
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Ποια είναι η καλύτερη απόδοση για τον fighter σε αυτή την περίπτωση; Παλαιστής; Να το κάνω νήμα; Να πιω καφέ πρώτα.
 
Top