drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κάθε άνθρωπος που καταλαβαίνει μπάσκετ, καταλαβαίνει ότι κερδίσατε δίκαια.
Και θα προσθέσω κι αυτό, επειδή πραγματικά «καταλαβαίνω από μπάσκετ». Κάθε άνθρωπος που καταλαβαίνει από μπάσκετ, λοιπόν, έστω Μπάσκετ 101, ξέρει ότι ένα ματς που πηγαίνει πόντο πόντο και είναι στο 1'27" πριν από το τέλος, με τη διαφορά στους 4 και την μπάλα στην ομάδα που κυνηγάει το σκορ, δεν έχει λήξει.

Το ματς το έληξαν, δικαίως, οι διαιτητές, όπως αδίκως δεν έληξαν αντίστοιχα ανάποδα τον τελικό του κυπέλλου.
 

pidyo

New member
Από την άλλη, ωστόσο, το φαινόμενο "γάβρος" αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, που χρήζει ξεχωριστής ανάλυσης. Κάφροι υπάρχουν φυσικά σε μεγάλους αριθμούς σε όλες τις ομάδες. Όμως ο Ολυμπιακός είναι η μόνη που από τις εποχές Κοσκωτά και μετά καλλιεργεί την καφρίλα με τις ευχές της εκάστοτε διοίκησης (ξεχνιούνται οι "επιστήμονες"; ). Επίσης, στους οπαδούς αυτής της ομάδας παρατηρούνται σε μεγαλύτερο βαθμό τα φαινόμενα αδυναμίας αποδοχής ήττας, η οποία αποδίδεται σε ό,τι άλλο εκτός από τα τεκταινόμενα στον αγωνιστικό χώρο.
Πνίγομαι στη δουλειά, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ. Θα μπορούσα να σου πω ότι στο ποδόσφαιρο τα τελευταία δέκα χρόνια τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει στα γήπεδα οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι με πολύ μεγάλη διαφορά λιγότερα από τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει οι οπαδοί του ΠΑΟ, του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ (αυτά είναι μετρήσιμα στοιχεία, θα μπορούσε να συγκεντρώσει κανείς σ' έναν πίνακα τα πρόστιμα και τις άλλες τιμωρίες της αθλητικής δικαιοσύνης) ή ότι η πεποίθησή σου απηχεί αυτό που πολλοί Ολυμπιακοί πιστεύουν για τους υπόλοιπους, πως δηλαδή υπάρχουν μόνο Ολυμπιακοί και αντι-Ολυμπιακοί. Αλλά δεν θέλω να πω αυτό.

Ο οπαδισμός είναι παλιμπαιδισμός. Αποτελεί εγγενές κομμάτι του παλιμπαιδισμού αυτού η θεώρηση της δικής μας ομάδας ως αδικημένης και όλων των άλλων (συχνά συνασπισμένων μεταξύ τους) ως κάφρων ή/και νικητών με δόλια μέσα. Ο ΠΑΟΚτζής θα μιλήσει για το κράτος των Αθηνών (και θα αγνοήσει τις Μαλαματίνες που ρίχνονται κάθε Κυριακή στην Τούμπα, τα λαμόγια που πέρασαν από την ΠΑΕ τους και την ομάδα που, αγωνιστικά, δεν ήταν για παραπάνω τα τελευταία χρόνια). Ο ΑΕΚτζής θα μιλήσει για τους εφοπλιστές και τους λεφτάδες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που επιβουλεύονται την αγνή λαϊκή ΑΕΚ, αγνοώντας ότι η μακαρίτισσα ΠΑΕ του πέρασε από ένα άρθρο 44 και κατάφερε να φτάσει στα ίδια χρέη λίγα χρόνια μετά. Ο Παναθηναϊκός θα μιλήσει για την παράγκα του Μαρινάκη, του αλήτη του λιμανιού, αγνοώντας τις αλήστου μνήμης εποχές του Ρίνγκο Γιώργου Βαρδινογιάννη που έβγαζε όπλο στις κερκίδες και τα οικονομικά προβλήματα του παρόντος. Ο μπασκετικός Ολυμπιακός θα μιλήσει για την παράγκα των Γιαννακόπουλων, αγνοώντας τη σοβαρή δουλειά που έκανε σε αγωνιστικό επίπεδο ο Ζοτς και την μπασκετική αφέλεια των προέδρων του μέχρι πέρυσι. Και πάει λέγοντας. Ποτέ, για κανέναν οπαδό, δεν φταίει η ομάδα του ή μόνο η ομάδα του, και πάντοτε για κάθε οπαδό, φταίνε οι άλλοι, που είναι πάντοτε κακοί, άτιμοι και επηρεάζουν το παρασκήνιο.

Είναι εντυπωσιακό πως η στάση αυτή αφορά και τους νοήμονες οπαδούς. Ο παλιμπαιδισμός είναι πολύ ισχυρό πράγμα.
 

SBE

¥
Πάντως εγώ ήξερα μια Ελληνίδα εν Λονδίνω η οποία έιχε κάθε χρόνο διαρκείας για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και κάθε δέυτερο Σ/Κ πήγαινε στο Μάντσεστερ να δει τον αγώνα.
 

bernardina

Moderator


Όχι, καλέ! Δεν είμαι εγώ. :lol:
 
Θα μπορούσα να σου πω ότι στο ποδόσφαιρο τα τελευταία δέκα χρόνια τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει στα γήπεδα οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι με πολύ μεγάλη διαφορά λιγότερα από τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει οι οπαδοί του ΠΑΟ, του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ (αυτά είναι μετρήσιμα στοιχεία, θα μπορούσε να συγκεντρώσει κανείς σ' έναν πίνακα τα πρόστιμα και τις άλλες τιμωρίες της αθλητικής δικαιοσύνης) ή ότι η πεποίθησή σου απηχεί αυτό που πολλοί Ολυμπιακοί πιστεύουν για τους υπόλοιπους, πως δηλαδή υπάρχουν μόνο Ολυμπιακοί και αντι-Ολυμπιακοί. Αλλά δεν θέλω να πω αυτό.

Καμία διαφωνία. Ειδικά τα τελευταία χρόνια στην μπάλα τα ντου των ΑΕΚτζήδων είναι το κάτι άλλο. Θα επιμείνω, όμως, στο θεσμικό της ολυμπιακής καφρίλας. Δηλαδή, εκεί που στην ΑΕΚ μπορεί να διαλύσουν ολόκληρο το γήπεδο, στο Καραϊσκάκη τρώνε ξύλο δημοσιογράφοι και δεν ιδρώνει τα αφτί κανενός.

Κατά τα άλλα, όπως ακριβώς τα λες.
 

daeman

Administrator
Staff member
Τώρα θα με πείτε και άσχετη, αλλά ρε παιδιά προς τι ο μίσος και ο αλληλοσπαραγμός για την υποστήριξη του ποια ανώνυμη εταιρεία είναι καλύτερη από την άλλη;

+10.

Όπως είπα κι αλλού, έχω δει καθόλα σοβαρούς ανθρώπους να μετατρέπονται σε αγνώριστους χούλιγκαν. Το ποδόσφαιρο (κυρίως) αλλά και πολλά άλλα αθλήματα είναι ο φόρος τιμής του "πολιτισμένου" ανθρώπου στο αταβιστικό κομμάτι της ψυχής του. Εκείνο που δεν θα διστάσει να ξεριζώσει την καρδιά του μέλους της άλλης φυλής και να τη φάει.
...

+100.

...
Ο οπαδισμός είναι παλιμπαιδισμός. Αποτελεί εγγενές κομμάτι του παλιμπαιδισμού αυτού η θεώρηση της δικής μας ομάδας ως αδικημένης και όλων των άλλων (συχνά συνασπισμένων μεταξύ τους) ως κάφρων ή/και νικητών με δόλια μέσα.
...
Ποτέ, για κανέναν οπαδό, δεν φταίει η ομάδα του ή μόνο η ομάδα του, και πάντοτε για κάθε οπαδό, φταίνε οι άλλοι, που είναι πάντοτε κακοί, άτιμοι και επηρεάζουν το παρασκήνιο.

Είναι εντυπωσιακό πως η στάση αυτή αφορά και τους νοήμονες οπαδούς. Ο παλιμπαιδισμός είναι πολύ ισχυρό πράγμα.

+1000.

Αυτοθυματοποίηση, victim mentality που λέγαμε και αλλού σήμερα. Πολύ στενοχωριέμαι όταν βλέπω τέτοια φαινόμενα στη Λεξιλογία, απ' όποιον κι αν προέρχονται, έστω και σ' αυτό το κατεξοχήν πρόσφορο νήμα. Τις πάσες πάντως δεν τις αφήνω ανεκμετάλλευτες πάντα.

Ένας ατυπικός, βάζελος μόνο όταν παλιμπαιδίζει, παιχνιδιάρικα πάντα :whistle:
 
Το ποδόσφαιρο, όπως έχω ακούσει πολύ εύστοχα να λέγεται, είναι το πιο σημαντικό από τα ασήμαντα πράγματα στη ζωή μου.
Και, ναι, είναι η ώρα που δίνω στον εαυτό μου το δικαίωμα να παλιμπαιδίζει, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται ότι καφρίζει κιόλας λίγο. Γι' αυτό και ακούω κάμποση ώρα αθλητικό ραδιόφωνο: την ενημέρωσή μου ξέρω από πού να την πάρω, όταν θέλω να ακούσω σχολιασμό προτιμώ δυο ώρες καβγά για το αν ήταν οφσάιντ ο Κατσουράνης ή ο Λυμπερόπουλος ή αν έκανε χέρι ο Μανιάτης, παρά να ακούω δυο ώρες τα ίδια και τα ίδια για τα δίκαια δικαιώματα των μεν ή τις υπέροχες μεταρρυθμίσεις που φέρνουν οι δε. (Και πόσο μου λείπει η ΕΡΑΣΠΟΡ αυτές τις μέρες δεν λέγεται - και ο Σέντρα, που άκουγα παλιότερα, έχει σουτάρει τους εκφωνητές που αγαπούσα, ήταν ακριβοί βλέπετε).
Ξεγελάστηκα, λοιπόν, βλέποντας στη Λεξιλογία ένα νήμα με τίτλο "Ποδόσφαιρο" και είπα, ωπ, παιδική χαρά, πάμε να παίξουμε λίγο, θεωρώντας, κακίστως όπως αποδεικνύεται, ότι αποτελεί έναν θύλακα παλιμπαιδισμού μέσα στα υπόλοιπα. Γι' αυτό και το, ατυχές όπως αποδεικνύεται, σχόλιό μου στο 182 - δεν περίμενα ότι θα παρεξηγιόταν κανείς πραγματικά. Τες πα.
Αφού λοιπόν στενοχωριούνται τόσο κάποιοι βλέποντας "τέτοια φαινόμενα στη Λεξιλογία", με γεια τους, με χαρά τους. Το φόρουμ που ανέχεται άλλα κι άλλα, ρίχνει κράξιμο επειδή δεν φορέσαμε τα καλά μας για να πάμε στο γήπεδο.
Οκ, δεν θα χάσω άλλο τον καιρό μου. Καλημέρα σας.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτό είναι νήμα για να κάνουμε και την πλάκα μας. Και μέσα στην πλάκα μας, είναι να ρίχνουμε και κανά σοβαρό, να θυμόμαστε πού είμαστε. Και μετά, ξανά στην πλάκα μας. Και μετά κλπ κλπ
 
Αυτό είναι νήμα για να κάνουμε και την πλάκα μας. Και μέσα στην πλάκα μας, είναι να ρίχνουμε και κανά σοβαρό, να θυμόμαστε πού είμαστε. Και μετά, ξανά στην πλάκα μας. Και μετά κλπ κλπ

Ακριβώς! Και καζούρα θα κάνουμε και θα καφρίσουμε λίγο αν θέλουμε και θα πάρουμε θέση υπέρ της ομάδας μας βεβαίως. Δεν διατείνεται κανείς πως είναι ο Γκάντι ή η Μητέρα Τερέζα όταν μιλάει για ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, επομένως κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν χωράνε σχόλια σε αυτό το νήμα ότι μαχόμαστε για μια ΠΑΕ, ότι ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα του τάδε ή του δείνα ή ότι αυτοθυματοποιούμαστε όσοι υποστηρίζουμε ένθερμα μια ομάδα. Τόσοι και τόσοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς υποστήριζαν και υποστηρίζουν μια ομάδα σε κάποιο άθλημα. Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι το στοιχείο, το αντίβαρο αν θέλετε, που σε κρατάει σε επαφή με το παιδί μέσα σου ή με τη γη ώστε να μη γίνεσαι αιθεροβάμων και υπερφίαλος αλαζόνας. Άλλος μπορεί να έχει κάτι άλλο. Το ότι οι γυναίκες κυρίως δεν καταλαβαίνουν γιατί γίνεται αυτό έχει να κάνει είτε με το κοινωνικό DNA τους είτε με τη διαφορετική θεώρηση που έχουν για τα πράγματα. Κι οι άντρες αντίστοιχα δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα που κάνουν εκείνες. Εγώ δεν θα βγω ποτέ όμως να πω ότι αγοράζοντας ρούχα ή παπούτσια ή μανό δίνουν τα λεφτά τους σε μια πολυεθνική που εκμεταλλεύεται παιδιά ή υπαλλήλους για να παράγει τα προϊόντα της. Με γεια τους με χαρά τους, αφού αυτό ευχαριστεί τον καθένα... Επομένως, ξαναλέω ότι οι "αντικειμενικές" κρίσεις δήθεν περί οπαδισμού ή περί υποστήριξης συμφερόντων ΑΕ ξεφεύγουν από το νόημα της πλάκας ή ακόμα και της κόντρας μεταξύ μας, ειδικότερα όταν απευθύνεσαι σε νοήμονες ανθρώπους, που αύριο μεθαύριο θα μιλήσουν για φιλοσοφία, για ποίηση, για μετάφραση, για την κοινωνία όταν βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Νομίζω ότι όλοι εδώ μέσα έχουμε αποδείξει ότι αυτό είμαστε.
Παλεύουμε σαν 12χρονα για την ομάδα μας, συνεργαζόμαστε και λύνουμε τα προβλήματα μας την επόμενη στιγμή.

Προσωπικά, θεωρώ ευτύχημα που με τόσα διαφορετικά και σοβαρά πράγματα που κάνω στη ζωή μου, έχω και τον αθλητισμό να με κρατάει σε επαφή με τους απλούς ανθρώπους και γίνομαι ένα με αυτούς. Όπως και κάνα δυο άλλα πράγματα. Αλλιώς θα ήμουν ένας μονοδιάστατος και μονόχνωτος που θα έβαζε το χέρι στο κούτελο σε στάση αγάλματος και θα διαλογιζόταν όλη μέρα. Αυτό όμως δεν το θέλησα ποτέ για τον εαυτό μου ούτε το θέλω για αυτούς που κάνω παρέα. Ευτυχώς έχω κρίση και κρίνω ποιος είναι ο δόκτορας πίσω από τον οπαδό του Ολυμπιακού, ποιος είναι ο Κόμης, ποιος ο νίκελ ή όποιος άλλος. Και τις διαφωνίες μου, ιδιαίτερα αυτές τις παλιμπαιδίστικες τις αφήνω εκτός δουλειάς και εκτός βοήθειας εδώ μέσα και εκτός γενικώς... Και το αυτό επιθυμώ και από εσάς τους υπόλοιπους για μένα.

Και για του λόγου το αληθές, δείτε ότι ακόμα και οι φιλόσοφοι παίζουν μπάλα (είναι και βιβλίο αυτό που είχε βγει για κάποιο Μουντιάλ) :)

 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Κι οι άντρες αντίστοιχα δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα που κάνουν εκείνες. Εγώ δεν θα βγω ποτέ όμως να πω ότι αγοράζοντας ρούχα ή παπούτσια ή μανό δίνουν τα λεφτά τους σε μια πολυεθνική που εκμεταλλεύεται παιδιά ή υπαλλήλους για να παράγει τα προϊόντα της. Με γεια τους με χαρά τους, αφού αυτό ευχαριστεί τον καθένα...
Καλά που δεν το είπες, βρε Αζιμούθιε. Καθόλου σεξιστικό, by the way. Αναφέρει, ας πούμε, ότι από τις ίδιες πολυεθνικές αγοράζουν ρούχα και παπούτσια (και μανό, ενίοτε) και οι άντρες.
 
Και για σεξισμό θα κατηγορηθώ τώρα;!!!!! Αχ, βρε Παλ, αχ βρε Παλ... Και αυτό ένα από τα αστεία και τα πειράγματα που κάνουμε μεταξύ μας άντρες γυναίκες είναι. Διάβασε παρακάτω που λέω ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου... ;)

Αμάν βρε παιδιά. Δεν μου είπατε να βγάζω τα παπούτσια και να βάζω πανάκια στα πόδια και γάντια στα χέρια κάθε φορά που μπαίνω εδώ μέσα! :(
 
Ωχ μωρέ κι εσύ, θα μπορούσες απλώς να πεις "δεν καταλαβαίνω τι τα κάνουν όλα αυτά τα παπούτσια" και να τελειώνει η υπόθεση!
 

bernardina

Moderator
Καλά που δεν το είπες, βρε Αζιμούθιε. Καθόλου σεξιστικό, by the way. Αναφέρει, ας πούμε, ότι από τις ίδιες πολυεθνικές αγοράζουν ρούχα και παπούτσια (και μανό, ενίοτε) και οι άντρες.
Ρε, δεν τα έμαθες; Οι άντρες ντύνονται με το γδαρμένο τομάρι των αντιπάλων τους, αφού. Και με το σκαλπ τους φκιάνουν παπούτσια. :twit:
Αστοιχείωτη. Γυναίκα. :rolleyes:
 

bernardina

Moderator
Στα πανάκια! On the double! Που θα μας γδάρετε τα παρκέτα με τα λιγδιασμένα σκαλπ που φοράτε στις ποδάρες σας. Βρομιαρέοι!:devil: :twit:
 
Top