Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

bernardina

Moderator
Προς επίρρωση των λεγομένων της SBE για το τζατζίκι και την πληθυσμιακή διασπορά του: ο Δωδεκανήσιος πατέρας μου το πρωτοέμαθε από την πεθερά του, επίσης Δωδεκανήσια, που ωστόσο είχε ζήσει τα παιδικάτα της στη Σμύρνη και είχε παντρευτεί Μικρασιάτη, αμφότεροι πρόσφυγες.
Η πρώτη του αντίδραση: Τι; Γιαούρτι με σκόρδο; Και αγγούρι; Τι αηδία! Κι ύστερα ήρθε ο έρωτας...
(με το τζατζίκι. Ο γάμος έγινε από προξενιό :p )
 

Zazula

Administrator
Staff member
Είπαμε (δεν είμαι χαζός): άλλο πληθυσμιακή διασπορά, άλλο ελληνικότητα. Αλλά, δυστυχώς, η SBE ξεκίνησε την ετυμηγορία της έτσι: «καθόλου ελληνικό». Κι αμέσως μετά λέει η ελληνικότητα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος. Ωραία. Τότε όμως προς τι η αρχική ετυμηγορία;
 

SBE

¥
Επειδή είναι Σάββατο πρωί και είμαι ακόμα με το λάπτοπ στο κρεββάτι μου και δεν σκοπεύω να συγχιστώ πρωινιάτικα, βρες άλλους να τσιγκλίσεις σήμερα Ζαζ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δεν σε τρολάρω. Απλώς γνωρίζω το πόσο μεγάλη σημασία δίνεις προσωπικά στην ακρίβεια με την οποία εκφράζεται κάποιος. Καλημέρα! :)
 

SBE

¥
Ωραία, αφού επιμένεις: βλέπουμε ότι οι πιο πολλοί Έλληνες αυτό το έδεσμα το μάθανε από τους (έλληνες) μικρασιάτες πρόσφυγες (να προσθέσω στης Μπερναντίνας ότι δεν έχω δει ποτέ τζατζίκι σε οικογενειακά τραπέζια που το μενού το καθόριζε η γενιά της γιαγιάς μου).
Άρα είτε πρόκειται για τοπική ελληνική συνταγή είτε πρόκειται για δάνειο.
Δεδομένου ότι ο συνδυασμός γιαούρτι+αγγούρι εμφανίζεται σε πολλές παραλλαγές ανατολικά της Μ. Ασίας, η θεωρία της τοπικής ελληνικής συνταγής είναι μάλλον ασθενής (κι αυτό πριν καν πιάσουμε άλλες ενδείξεις).

Εννοείται ότι κι η πίτσα είναι ελληνική συνταγή, αφού οι Έλληνες την τρώνε συνεχώς, ειδικά τα χρόνια της ευημερίας που έβλεπα τα μηχανάκια των διανομέων να πηγαινοέρχονται ασταμάτητα
 

nickel

Administrator
Staff member
Στα σαββατιάτικα μεζεδάκια του ο Σαραντάκος σωστά επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την παρακάτω πρόταση είναι δευτερευόντως το ρήμα που διάλεξαν και πρωτίστως η ξεκρέμαστη μετοχή.

Σε άρθρο που αναδημοσιεύτηκε σε αρκετούς ιστότοπους [...] για τη γνωστή υπόθεση της κόρης του κ. Πολύδωρα, ο αρθρογράφος αναρωτιέται: «Ορθώς υπάρχει αναβρασμός για τον διορισμό της κόρης του κυρίου Πολύδωρα στη βουλή, έχοντας διατελέσει μια και μόνο μέρα πρόεδρος του σώματος. Πότε πρόλαβε άραγε και διετέλεσε τις διαδικασίες διορισμού;»

Ο φίλος που μου το έστειλε στάθηκε στο “διετέλεσε τις διαδικασίες”, που βέβαια είναι λάθος, ωστόσο πρόκειται πιστεύω για συγγνωστή παραδρομή, μάλλον από το αμέσως προηγούμενο “διατελέσει”. Εγώ πιο πολύ στάθηκα στο ξεκρέμαστο “έχοντας διατελέσει”, που βέβαια είναι συχνότατο, αλλά δεν νομίζω ότι προβλέπεται στη γραμματική και πάντως αξίζει ξεχωριστό άρθρο.


Δεν είναι ακριβώς ξεκρέμαστες αυτές οι μετοχές: κακοκρεμασμένες είναι. Και συχνά μπορούν να βγάλουν πολύ γέλιο. Όπως αυτή εδώ που με έστειλαν να δω σε σελίδα του BBC με θέμα την τεχνολογία χαρτογράφησης των αρχαιοτήτων των Περού:

High flying technology to map Peru ruins
[...]
Small enough to fit in a backpack, Professor Adams hopes the device would be able to be used by any researchers.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19111257

Όχι, η νέα τεχνολογία δεν είναι οι καθηγητές μεγέθους νάνου. Δεν μιλάμε άλλωστε για ελληνικά πανεπιστήμια.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Όχι, η νέα τεχνολογία δεν είναι οι καθηγητές μεγέθους νάνου. Δεν μιλάμε άλλωστε για ελληνικά πανεπιστήμια.
Στα οποία όμως ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει και το μέγεθος αυνάνου (XL). :p
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από την αναζήτηση αποστολής στον ιστότοπο της ACS Courier:




Δεν θυμάμαι τι γράφει επάνω το εν λόγω "απών σημείωμα" που βρίσκω όταν λείπω.
 

Attachments

  • acsb.jpg
    acsb.jpg
    20.9 KB · Views: 176

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπόλικους (και εσφαλμένους, καθότι αρσενικούς) διεξόδους γέμισε το ιντερνέτι: Η φράση: Η συγκεκριμένη περιοχή έχει πάρα πολλούς και γρήγορους διεξόδους προς κάθε σημείο και βρίσκεται κοντά στον περιφερειακό της πόλης επαναλαμβάνεται σε ατόφιο αναδημοσίευμα άγνωστης προς το παρόν προέλευσης και σχετικό με το λαμιώτικο σπίτι του 30χρονου συλληφθέντα για τη ληστεία μετά φόνου στην Πάρο. Πιθανολογώ ότι η πηγή είναι το ΑΠΕ ή κάποιο δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας.

Λοιπόν: Ένας δρόμος μπορεί να είναι αδιέξοδος (επίθετο), αλλά το ουσιαστικό είναι η οδός και είναι πάντα θηλυκό και η διέξοδος (το ουσιαστικό) συνδέεται με αυτό. Βέβαια, από το αδιέξοδο στενάκι δημιουργήθηκε το (ουδέτερο) ουσιαστικό το αδιέξοδο, αλλά η διέξοδος παραμένει θηλυκιά, (όπως θα έπρεπε, άλλωστε ;)). Η διέξοδος, της διεξόδου, οι διέξοδοι, τις διεξόδους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και όχι μόνο η διέξοδος, αλλά και η άνοδος, η κάθοδος, η είσοδος, η έξοδος, η δίοδος, η πάροδος, η έφοδος όπως επίσης και η σύνοδος, η πρόοδος και η περίοδος. Όλα θηλυκά, ζωή να 'χουν!
 
Η μέθοδος; Γιατί κύριε λείπει η μέθοδος;

(Το γκουγκλ βέβαια βγάζει κάμποσα "άλλους μεθόδους", οπότε ίσως ο Νίκελ, διαβάζοντας κι ένα παλιό δικό μου για 'τραβεστί μεθόδους', να θεώρησε πως οι μέθοδες (σικ) έχουν αρχίσει να βγάζουν μουστάκια. Αλλά μάλλον το ξέχασε).
 

nickel

Administrator
Staff member
Την ξέχασα. Αλλά κι αν δεν την είχα ξεχάσει, θα έπρεπε να την αφήσω έξω. Τέτοια πάσα δεν θα 'πρεπε να πάει χαμένη!
 
Σε περιόδους εκλογών βέβαια, αυτή που υποφέρει περισσότερο είναι η ψήφος (αμέτρητοι οι «χαμένοι ψήφοι»). Στα κείμενα που διορθώνω εγώ όμως, πιο πολύ κακοπαθαίνει η παράμετρος :-)
 

nickel

Administrator
Staff member
Η μέθοδος; Γιατί κύριε λείπει η μέθοδος;
Και καθώς διάβαζα ένα διήγημά σου, θυμήθηκα ότι υπάρχει και το αντίστροφο: η παράδεισος.
 
Μπράβο, η παράδεισος. Και "στην πόρτα της παράδεισος" έλεγε ένα τραγούδι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από τα χείλη του δημάρχου Αμαρουσίου κυρίου Πατούλη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη:

Το είδα με τους ιδίους μου όμμασι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε άρθρο για την ευθανασία ((α) παρακαλώ να μην ανοίξουμε κι αυτό το θέμα τώρα· (β) πέθανε / αυτοκτόνησε ο Νίκλισον, αλλά νομίζω ότι το ξέχασαν οι ειδήσεις) διαβάζω τη διατύπωση «υποβοήθηση της εθελουσίας αυτοκτονίας», που πιστεύω ότι περιέχει πλεονασμό. Ποια είναι η καλύτερη ή η πιο διαδεδομένη διατύπωση με την «υποβοήθηση»; Υποβοήθηση της ευθανασίας; Υποβοήθηση της αυτοκτονίας;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η διατύπωση «υποβοήθηση της εθελουσίας αυτοκτονίας» πιστεύω ότι περιέχει πλεονασμό. Ποια είναι η καλύτερη ή η πιο διαδεδομένη διατύπωση με την «υποβοήθηση»; Υποβοήθηση της ευθανασίας;
Θεωρώ ότι και η σύμφραση «υποβοήθηση της ευθανασίας» πάλι πλεοναστική είναι:
ευθανασία η [efθanasía] Ο25 : [...] 2. σκόπιμη πρόκληση θανάτου, σχετικά ή εντελώς ανώδυνου, σε άνθρωπο που πάσχει από ανίατη αρρώστια ή βρίσκεται στο στάδιο της επιθανάτιας αγωνίας με σκοπό την απαλλαγή του από αυτά.
 

bernardina

Moderator
Η υποβοήθηση της ευθανασίας θα μπορούσε να αναφέρεται, πχ, στη νοσοκόμα που έδωσε την ένεση στο γιατρό για να την κάνει στον ασθενή.
Η εθελούσια αυτοκτονία πάλι είναι γελοίος πλεονασμός, γιατί αν δεν ήταν εθελούσια θα ήταν απλώς φόνος. (Πώς λέμε "τον αυτοκτόνησαν"; ;) )
Άρα ο πλησιέστερος όρος είναι υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς ευθανασία!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ένα διαμάντι ενός καρατίου που ζυγίζει 5 κιλά και κοστίζει 80.000 δολάρια.

Αυτό ακριβώς είπε ο καταπληκτικός σπίκερ της ΝΕΤ, για το μεγαλύτερο έπαθλο στο αθλητικό γεγονός Diamond League που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Μπέρμιγχαμ. Πραγματικά, δεν έχει ξανακούσει στη ζωή του τι είναι το καράτι;

Τι εννοούσε στην πραγματικότητα;

Designed exclusively by the Swiss firm Beyer Chronometrie AG for the Samsung Diamond League, the Diamond Race Trophy has a classic cup design topped with a large glass diamond with a traditional brilliant cut. Sitting on a black polished granite base, the 4.8 kilogram and 35 cm high Trophy features steel supports in the shape of a stadium track, perfectly fusing the sport of athletics with the diamond it carries.

 
Top