metafrasi banner

(Weil's) Law of university hiring = ο νόμος των πανεπιστημιακών προσλήψεων

nickel

Administrator
Staff member
Weil's Law of university hiring: "First rate people hire other first rate people. Second rate people hire third rate people. Third rate people hire fifth rate people."
http://en.wikipedia.org/wiki/André_Weil

«Πρώτης κατηγορίας άνθρωποι προσλαμβάνουν άλλους ανθρώπους πρώτης κατηγορίας. Δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι προσλαμβάνουν ανθρώπους τρίτης κατηγορίας. Τρίτης κατηγορίας άνθρωποι προσλαμβάνουν ανθρώπους πέμπτης κατηγορίας».

Πηγή της γνώσης η στήλη του Στ. Κασιμάτη:

Ο νόμος του André Weil
Με αφορμή το χθεσινό σημείωμα της στήλης για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων, ο αναγνώστης Γ. Γ., διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μας στέλνει την παρακάτω –άκρως διαφωτιστική– επιστολή: «Η κατάσταση στα πανεπιστήμιά μας μού έφερε στο νου τον Γάλλο μαθηματικό Andre Weil, γνωστό στους μαθηματικούς κύκλους από τη συμβολή του στη θεωρία αριθμών και στην αλγεβρική γεωμετρία. Ο Weil, από την πολυετή εμπειρία του στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εισήγαγε αυτό που ο ίδιος ονόμασε “νόμο των πανεπιστημιακών προσλήψεων” (law of university hiring) και ο οποίος έχει ως εξής: «Πρώτης κατηγορίας άνθρωποι προσλαμβάνουν άλλους ανθρώπους πρώτης κατηγορίας. Δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι προσλαμβάνουν ανθρώπους τρίτης κατηγορίας. Τρίτης κατηγορίας άνθρωποι προσλαμβάνουν ανθρώπους πέμπτης κατηγορίας». Δυστυχώς, στην Ελλάδα ο νόμος αυτός έχει επικρατήσει σε πολλούς άλλους τομείς πέρα από τον πανεπιστημιακό. Με χειρότερη όλων την περίπτωση της πλήρους εφαρμογής του στην πολιτική. Σε ποια κατηγορία ανήκει ο πρωθυπουργός μας, βάσει της ποιότητας των υπουργών του, είναι ένα πρόβλημα, που θέτω σε εσάς και στους αναγνώστες της στήλης».
​

Πάρα πολύ εύστοχη θεωρία και είμαι σίγουρη ότι ισχύει. Αλλά πείτε μου, σας παρακαλώ, σε ποια χώρα αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πολιτική μακροχρόνια, ως επάγγελμα, άνθρωποι πρώτης κατηγορίας; Σκέφτομαι διάφορους πρωθυπουργούς, της Ευρώπης τουλάχιστον, και δεν μου έρχεται κανένας στο μυαλό.

Back