metafrasi banner

tracking

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Σήμερα είναι η μέρα των τυπογραφικών (ή λιθογραφικών; Ή επιπεδοτυπικών; Ή βαθυτυπικών; :D) όρων :mad:
Απόσταση χαρακτήρων, μήπως;

In typography, letter-spacing, also called tracking, refers to the amount of space between a group of letters to affect density in a line or block of text. Since the advent of personal computers the term tracking is frequently used. In professional typography and graphic design the term letter-spacing is more commonly used.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tracking_(typography)

Η Adobe το ονομάζει "πύκνωση κειμένου", σε αντιδιαστολή με το kerning (adjust individual pairs of letters), το οποίο ονομάζει "πύκνωση ζεύγους".

Bear

¥
...και «αραίωση» (το kern), που για κάποιο λόγο μου αρέσει περισσότερο. Τουλάχιστον στο επάγγελμα έτσι το λέμε, κι ας λέει η Adobe...

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ ρώτησα μια φίλη μου γραφίστρια πάντως και μου είπε ότι το λέτε τράκινγκ :D Με έχει βοηθήσει απίστευτα, όπως φαντάζεστε...

nickel

Administrator
Staff member
Στις διορθώσεις μιλάμε για «αραίωση» και «πύκνωση» κειμένου. Αλλά το tracking είναι και τα δύο, οπότε δικαιολογημένα το λένε «τράκινγκ» και ξεμπερδεύουν. Δεν γνωρίζω, στο πρότυπο της «αυξομείωσης», να έχουμε «αραιοπύκνωση» (καταθέτω τον πρωτολογισμό), αλλά χρησιμοποιείται από κάποιους το «αραίωση/πύκνωση» ή «αραίωση-πύκνωση».

Πόσο ξενέρωτος θα ακουγόταν ο "καθορισμός πυκνότητας κειμένου";:)

nickel

Administrator
Staff member
Ξενέρωτος δεν είναι — μέχρι και στον τίτλο τον βάζω. Αλλά άλλο πρόβλημα έχω εγώ. Δεν ξέρω αν χρησιμοποιούν σωστά τα tracking και kerning. Το kerning είναι η αλλαγή της απόστασης ανάμεσα σε ζεύγος γραμμάτων για αισθητικούς λόγους, ενώ η αραιοπύκνωση του tracking μπορεί να γίνει για πολλούς και διάφορους λόγους (έμφαση με αραίωση, πύκνωση για να χωρέσουμε κείμενο σε μια γραμμή, αραίωση για να πετάξουμε στην αποκάτω γραμμή μια κουτσή συλλαβή κ.λπ.). Βλέπω λοιπόν ότι, αντίστοιχα με το διάστιχο (και το άχρηστο αλλά όχι κακό διαστίχωση), έχουν φτιάξει και διαγραμμάτωση για το kerning (ενώ θα πήγαινε καλά στο letter spacing, δηλαδή στο tracking). Περισσότερα δεν μπορώ να πω. Όποιος δεν βαριέται, διαβάζει εδώ:
http://www.vcdc.gr/forum/viewtopic.php?f=43&t=2240&start=0

Η λέξη tracking αναφέρεται στις αποστάσεις των λέξεων και ορίζεται ώς πύκνωμα ή αραίωμα ανάλογα με την βούληση του κάθε ενός (αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο), η ταυτόχρονη χρήση και των δύο όρων είναι προφανώς πλεονασμός αφού ο προσδιορισμός του βαθμού αραίωσης ανάμεσα σε δύο λέξεις προσδιορίσει ταυτόχρονα και τον βαθμό πύκνωσής τους. Αρχικά στην τυπογραφία αυτά τα πυκνώματα/αραιώματα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με την αυξομείωση του πλάτους των διαστημάτων που τοποθετούνταν μεταξύ των λέξεων ή και με την προσθήκη λεπτών διαστημάτων ανάμεσα στα στοιχεία που αποτελούν μια λέξη, στην συνέχεια όμως με την χρήση των Η/Υ τα προβλήματα των μεταλλικών στοιχείων δεν υφίστανται και μπορούμε να έχουμε και αρνητικά διαστήματα (το ένα γράμμα να εισέρχεται στο λειτουργικό χώρο του άλλου). Συνήθως για το ελεύθερο δεξιά κείμενο ένα σωστό διάστημα συνθέσεως (όπως ονομάζεται) έχει πλάτος μισό τετράγωνο που πάει να πεί ότι είναι το μισό από το ονομαστικό μέγεθος της γραμματοσειράς.
Σχετικά τώρα με το kerning υπάρχει η ορολογία της διαγραμμάτωσης που αναφέρει ολόσωστα και ο Nickel και αφορά την μελέτη της απόστασης των ζευγών όλων των στοιχείων της γραμματοσειράς που είναι δυνατό να βρεθούν δίπλα δίπλα σε μια λέξη. Ο λόγος που κατά τον σχεδιασμό μιας γραμματοσειράς μελετάται η διαγραμμάτωση δεν είναι μόνο αισθητικός, είναι και λειτουργικός. Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο θα τους παραπέμψω στο σχεδιασμό της γραμματοσειράς PF Champion Script της εταιρίας Parachute η οποία αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ύψιστης αισθητικής και λειτουργικότητας. http://www.parachute.gr

nickel

Administrator
Staff member
Για τους ψωνισμένους με τις γραμματοσειρές θα παραπέμψω κι εγώ με τη σειρά μου σ' αυτή τη σελίδα για τη συγκεκριμένη σειρά:
http://blog.parachutefonts.com/?p=16

omr

New member
Tracking = καθολική πύκνωση χαρακτήρων (universal negative letterspacing*)

Kerning = επιλεκτική πύκνωση για ορισμένους συνδυασμούς χαρακτήρων, π.χ. Wa, WA, AV, Yo, We, we, To, Tr, Ta, Wo, Tu, Tw, Ya, Te, P., Ty, T., Y., TA, PA

*Negative letterspacingminus letterspacing) = πύκνωση,
Positive Letterspacing = αραίωση

Spacing
In typography,the amount of space that exists between characters (called letterspacing), words (called word spacing = διάστημα, απόσταση μεταξύ των χαρακτήρων, στμ), lines (called line spacing = διάστιχο, στμ),or paragraphs. The careful adjustment of spacing increases type legibility.

Πηγή για όλα τα παραπάνω: G.E.G.C.

Πύκνωση και αραίωση είναι όροι διακριτοί, παράδειγμα:
Η διακήρυξη της Μπ ολώνια σηματοδοτείπλέοντην παγίωση των σχέσεων εξάρτησης τουπανε πιστημίου

Kerning pairs:
«…Παρατηρούμε όμως τελικά ότι μερικά γράμματα αν,και είναι σωστά τοποθετημένα μέσα στο καρρέ τους,οι αποστάσεις που αφήνουν σε σχέση με τα άλλα είναι άνισες και δημιουργούν μεγάλα κενά δεξιά ή αριστερά,π.χ. το Τα με το Α, σ’ αυτή την περίπτωση πλησιάζουμε το Α στο Τα και τα κάνουμε ζευγάρι (kerning pairs)»

Τάκης Κατσουλίδης, Το σχέδιο του γράμματος, Εκδοτική Ελλάδος,Αθήνα 1999,σ.91

Η κατηγορία «για περισσότερα» μπορεί, να ρίξει μια ματιά και εδώ:

http://bibliodyssey.blogspot.com/

Last edited by a moderator:

omr

New member
Leading=διάστιχο,διαστίχωση

In typography, an alternate and more popularly used term for line spacing, pronounced "ledding". See Line Spacing. The word leading derives its name from the strips of flat metal, usually lead, used to space lines of metal type.

G.E.G.C.

Last edited by a moderator: