Και η ψυχανάλυση έχει ένα στόχο, το να "γίνεις καλά", οσοδήποτε αόριστο κι αν ακούγεται.
Τη εξαιρέσει όσων πάνε για ψυχανάλυση από μόδα ή επειδή τους περισσεύουν φράγκα (φαινόμενο που στην Ελλάδα δεν ανθεί ιδιαίτερα, όχι ακόμη τουλάχιστον) ο κόσμος καταλήγει στο ντιβάνι επειδή "δεν είναι καλά", έχει κάποιο πρόβλημα, και συνήθως αυτό το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί και να περιγραφεί, άρα και να αξιολογηθεί το κατά πόσο λύθηκε.
Και εν πάσει περιπτώσει θεωρώ υποτιμητικό και προσβλητικό να μου λες να πληρώσω έρθω δεν έρθω - ωραία φίλε, τότε κι εσύ να μου το δώσεις, αφού το πλήρωσα, δηλαδή να αντικαταστήσεις τα χαμένα ραντεβού κάποια άλλη στιγμή, ή να βρεις κάποια άλλη λύση τέλος πάντων που να μας εξισώνει και να μην έχει εσένα το βάθρο του "υπεύθυνου που δεσμεύεται και κατευθύνει τη θεραπεία" και εμένα στο εδώλιο του "ανεύθυνου που μάλλον προσπαθεί υποσυνείδητα να την κοπανήσει". Διότι στο κάτω κάτω εγώ σε πληρώνω, και αδρά μάλιστα. Δε λέω να σου κάνω κουμάντο στη θεραπεία, αλλά να μην κάνεις ούτε εσύ κουμάντο σε μένα, να υπάρχει ισοτιμία.
Πρόσφατα διάβασα κι αυτό
περί κατάθλιψης, π.χ., και μου έκανε μεγάλη εντύπωση, κυρίως επειδή με έκανε να σκεφτώ ότι αυτά τα «έλα μωρέ, όλα καλά θα πάνε» και τα «βγες απ' το σπίτι και θα νιώσεις καλύτερα» που έχω πει κατά καιρούς σε φίλους ήταν εκτός τόπου και χρόνου
Ίσως και να μην ήταν - ποτέ δεν είναι αργά για να τους ρωτήσεις. Εξάλλου οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ενδέχεται να δείχνουν κατανόηση στην έλλειψη κατανόησης των άλλων και να αναγνωρίζουν τις καλές προθέσεις τους, παρόλα αυτά. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να δείχνουμε έλλειψη κατανόησης, αλλά ίσως δεν είναι τόσο τραγικό όσο νομίζεις.
Για μένα ας πούμε το να μου λένε να κάνω μια προσπάθεια να βγω από την κατάθλιψη είναι κάπως σα να μου λέει κάποιος να έχω πίστη γιατί ο θεός θα με βοηθήσει: ξέρω ότι το λέει με καλή πρόθεση, με βάση τα δεδομένα του, και εκτιμώ την πρόθεση, ασχέτως πρακτικού αποτελέσματος. Βέβαια η τόση διάσταση κοσμοαντίληψης δεν ευνοεί την ανάπτυξη μεγαλύτερης οικειότητας, τουλάχιστον όμως υπάρχει μια στοιχειώδης ανθρώπινη επαφή.