metafrasi banner

tea tree oil = έλαιο τεϊόδεντρου

nickel

Administrator
Staff member
Περιμένω νήμα από τον Nickel, για το φυτό που λέμε τεϊόδεντρο (Melaleuca alternifolia) αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το τσάι!

Το τσάι το παίρνουμε από την Καμέλια τη σινική (Camellia sinensis), που την ονόμασε Camellia ο Λινναίος για να τιμήσει τον Τσέχο ιεραπόστολο και βοτανολόγο Georg Kamel (1661–1706). Αυτός ο θάμνος λέγεται tea plant, tea shrub, tea tree, και στα ελληνικά τεϊόδεντρο (τεϊόδενδρον σε φύλλο της εφημερίδας Ακρόπολις του 1896).

Η Camellia την οποία λέμε καμέλια και είναι διακοσμητική είναι… γιαπωνέζικη. Είναι το είδος Camellia japonica.

Τεϊόδεντρο ονομάζεται στην αγορά και το tea tree που γράφεται και ti tree! (OED: Often spelt ti-tree, occasionally ti-tri, as if a native name.) Επίσημο όνομα: Melaleuca alternifolia. Γιατί όμως Μελαλεύκα ή Μελαλεύκη ή Μελανολεύκα;
Μια εξήγηση για την ονομασία: μετά από φωτιά αυτό το αυστραλιανό δέντρο, καθώς ξαναζωντανεύει, αρχίζει να δείχνει τον λευκό κορμό του και το καμένο δάσος γίνεται ασπρόμαυρο.

Τεϊόδεντρο (tea tree) επειδή τα φύλλα του πέφτουν στα νερά των ποταμιών και των λιμνών και τα βάφουν καφέ σαν τσάι.

Ανήκει στην οικογένεια της μυρτιάς και παράγει κι αυτό αιθέριο έλαιο (tea tree oil) που οι περισσότεροι το λένε έλαιο τεϊόδεντρου και ελάχιστοι τεϊέλαιο.

http://en.wikipedia.org/wiki/Melaleuca
http://en.wikipedia.org/wiki/Melaleuca_alternifolia
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_tree_oil_(melaleuca_oil)
http://el.wikipedia.org/wiki/Τεϊέλαιο
http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_sinensis
http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_japonica
 

cougr

¥
Κατά μια άλλη εκδοχή, ονομάστηκε Tea tree από τον καπετάνιο Κουκ ο οποίος μαζί με τους ναύτες του, χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της Μελαλεύκης ως υποκατάστατο του τσαγιού.

Να προσθέσω επίσης ότι εκτός της Καμέλιας και της Μελαλεύκης, το Tea tree χρησιμοποιείται ως όνομα αρκετών άλλων, εντελώς διαφορετικών φυτών.
 

nickel

Administrator
Staff member
Φίλτατε from down under, κάνε μου μια χάρη να ελέγξεις τις πηγές σου γιατί παρά λίγο να την πατήσω κι εγώ. Δηλαδή, έχω την εντύπωση ότι ο Κουκ και όσοι άλλοι στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του tea tree σαν υποκατάστατο του τσαγιού, το επιχειρούσαν με τα φύλλα του λεπτόσπερμου (http://en.wikipedia.org/wiki/Leptospermum). Έχω και αναφορές στο OED:
1858 Hogg Veg. Kingd. xc. 350 Leptospermum scoparium, or New Zealand Tea-tree.‥ The leaves of this species were used by Captain Cook's crew as a substitute for tea.    1866 Treas. Bot. 674 L[eptospermum] lanigerum,‥commonly called Tea tree on account of its leaves having been used by the early settlers‥as a substitute for tea.
Είναι η περίπτωση των διαφορετικών φυτών που λες. Το ερώτημα είναι: της μελαλεύκας τα φύλλα μπορούν να φτιάξουν τσάι που πίνεται ή κάνουν μόνο για να χρωματίζουν τα νερά;
:)
 

cougr

¥
nickel,

η εκδοχή που ανέφερα παραπάνω είναι παρμένη από το βιβλίο Tea tree oil της Deanne Tenney, WOODLAND PUBL. 1996. Βέβαια δεν μπορώ να εγγυηθώ για την αξιοπιστία της πηγής αυτής πάντως η εκδοχή αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στους κύκλους της φυσικής ιατρικής και της βιομηχανίας του Tea tree oil εδώ Down under.

Όσον αφορά την ερώτησή σου, σε διαβεβαιώ ότι χρησιμοποιήται ως αφέψημα για πάμπολλες και δυσκολοθεράπευτες παθήσεις με καλά αποτελέσματα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αφού έψαξα αποδώ κι αποκεί, μέχρι και τα ημερολόγια του Κουκ, με τους μισούς να μιλάνε για μελαλεύκα και τους άλλους μισούς για λεπτόσπερμο, βρήκα μια μάλλον έγκυρη πηγή (http://lib.ololo.cc/gen/get/c2467c07700fac288ac51ed83e085b9f/78/TF3186ch6.pdf), όπου στη σελίδα 169 (177 του pdf) γράφει:

Captain Cook is reported to have used the leaves of the tea tree to brew a spicy tea and Sir Joseph Banks, the botanist with Cook’s expedition, included samples of the plant in his collection. Exactly which plants were used is not known as the name ‘tea tree’ has been used for a number of similar plants in the genera Melaleuca and Leptospermum. Whilst essential oils from several species possess antimicrobial activity, the oil which is widely used today for its antiseptic properties is the oil of Melaleuca alternifolia.

Πάντως, ακόμα κι αν ήταν λεπτόσπερμο, το όνομα δόθηκε επειδή έφτιαχναν ένα είδος τσαγιού μ' αυτό και όχι επειδή έκανε τα νερά σαν τσάι. Υποθέτω — τα παραδείγματα του OED δεν επιβάλλουν κάποια διαφορετική εξήγηση.
 
Top