metafrasi banner

spectral output

Έχουμε μια λάμπα που μιμείται τις ιδιότητες του ηλιακού φωτός και συγκεκριμένα:

The spectral output follows the distribution of sunlight from 290 nm to 400 nm.

Τι καταλαβαίνετε από αυτό το output; Να είναι "ισχύς"; Δεν βρήκα όμως καμία ισχύ που να σχετίζεται με το φάσμα (όχι ότι σημαίνει κάτι αυτό βέβαια...).

Any ideas?
 
Λογικά, εννοεί απλώς «έξοδος» (δηλαδή «εκπομπή» σε αυτή την περίπτωση): Το εκπεμπόμενο φάσμα...
 
Τις *μακρινές υπέρυθρες στο ένα από τα ευρήματα τις πρόσεξες; :-D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ πρόσεξα αλλού, εκεί που η φασματική έξοδος είναι απλωμένη —σαν τραχανάς, άραγε;

Εδιτ: Επειδή, παρεμπ, το πρώτο πρώτο εύρημα της φασματικής εξόδου είναι ήδη πλέον από τη Λεξιλογία, θα ήθελα να πω ότι δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η απόδοση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Να δώσω και ορισμό:

Spectral output is defined as intensity of light at each wavelength over the range of wavelengths emitted by the lamp.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η παρουσία ορισμού με προβληματίζει τώρα... Κοίταξα λίγο και όλα τα συνώνυμα ή περίπου (ένταση, ισχύς, διακύμανση, ροή, κατανομή, πυκνότητα) μοιάζει να είναι δεσμευμένα για άλλους φασματικούς όρους και ίσως πρέπει να καταπιώ τα γούστα μου...
 

Δεν είναι τόσο το εκπεμπόμενο φάσμα όσο η κατανομή της έντασης στο φάσμα. Π.χ. δυο διαφορετικά άστρα εκπέμπουν σε όλο το ορατό φάσμα αλλά φαίνονται ως άστρα διαφορετικού χρώματος εξαιτίας της κατανομής της έντασης στο φάσμα.
 
Δεν είναι τόσο το εκπεμπόμενο φάσμα όσο η κατανομή της έντασης στο φάσμα. Π.χ. δυο διαφορετικά άστρα εκπέμπουν σε όλο το ορατό φάσμα αλλά φαίνονται ως άστρα διαφορετικού χρώματος εξαιτίας της κατανομής της έντασης στο φάσμα.

Δηλαδή, Hellegennes, λες ότι έχει την έννοια της έντασης εδώ το output;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όχι, είναι σαφές από το κείμενο ότι το εκπεμπόμενο φάσμα ακολουθεί το «πρότυπο» του ηλιακού φωτός. Και στον όρο φάσμα, όπως τον καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, συμπεριλαμβάνεται και η κατανομή των συχνοτήτων και η ένταση ανά συχνότητα. Όταν λέμε ηλιακό φως, στο αρχικό κείμενο, δεν συμπεριλαμβάνεται και η ένταση; Αλλιώς τι είναι το φάσμα; Ψηφιακό χρωματολόγιο και μόνο;
 
Ναι, αυτό που λέει ο Δόκτορας λέει στο αρχικό. Spectral Output είναι ας πούμε το φασματικό αποτύπωμα, ο φασματικός χάρτης ενός σώματος που εκπέμπει ακτινοβολία· η ένταση που έχει στις συγκεκριμένες συχνότητες του φάσματος. Στο κείμενο γράφει ότι η κατανομή της έντασης στο φάσμα είναι ίδια με εκείνη του ήλιου για το κομμάτι του φάσματος από 290 nm to 400 nm (όχι σε όλο το φάσμα, δηλαδή).
 
Σύμφωνα με το διάγραμμα εδώ, το spectral output ορίζεται ως ο απόλυτος ακτινοβολισμός (irradiance) σε κάθε μήκος κύματος: είναι δηλαδή πυκνότητα ισχύος (ισχύς ανά μονάδα εμβαδού). Δεν ξέρω αν αυτό συμπίπτει με την έννοια του φασματικού ακτινοβολισμού ή όχι. Αν δεν χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στη μετάφραση, τότε νομίζω ότι το εκπεμπόμενο φάσμα μάς καλύπτει με τη λογική που περιγράφει ο δόκτορας παραπάνω - διαφορετικά, θέλει κι άλλο ψάξιμο για να δούμε αν ο ορισμός του διαγράμματος είναι σωστός και πώς μπορεί να αποδοθεί καλύτερα.
 
Top