metafrasi banner

sniper rifle = τυφέκιο / τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή

LostVerse

Member
Πολύ σωστό το παραπάνω σχόλιό σου, αλλά αν στο κείμενο το πρόσωπο που χρησιμοποιεί αυτό το τυφέκιο είναι αστυνομικός, τότε σίγουρα το όπλο αυτό δεν είναι εμπορικών προδιαγραφών. Επομένως θα είναι περιττό να χρησιμοποιηθεί το "στρατιωτικό τυφέκιο", αφού εννοείται ότι είναι τέτοιο. Σίγουρα σε κάποιο άλλο κείμενο, στο οποίο αναφέρονται όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και εμπορικά όπλα (πχ κυνηγετικά, ή αεροβόλα) θα μπορούμε να μιλήσουμε για "στρατιωτικό τυφέκιο" σε αντιδιαστολή με ένα όπλο "εμπορικών προδιαγραφών".

Ενώ έχεις δίκιο στον συλλογισμό σου, η λογική αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τυφλοσούρτης, κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις η διαχωριστική γραμμή μεταξύ τυφεκίου για στρατιωτική και πολιτική χρήση είναι πολύ θολή. Δες για παράδειγμα το ακόλουθο screenshot. Σε αυτό απεικονίζεται αστυνομικός να κρατάει ένα Winchester Model 88.



Είναι αυτό τυφέκιο εμπορικών προδιαγραφών; Περίπου. Είναι στρατιωτικών προδιαγραφών; Ναι και όχι γιατί βγαίνει σε πολλά διαμετρήματα. Διατίθεται στο εμπόριο; Ναι, ανάλογα με τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής ανά χώρα - στις ΗΠΑ ναι, στην Ελλάδα όχι. Το ότι το χειρίζεται αστυνομικός από μόνο του δεν το καθιστά "στρατιωτικών προδιαγραφών"... Άρα τι θα επιλέξει ο μεταφραστής/υποτιτλιστής και με ποια κριτήρια; Προφανώς κάθε περίπτωση δεν είναι αυτονόητη και χρειάζεται την δικιά της προσοχή... :eek:

Σχετικά με το παραπάνω σχόλιο, δεν έγραψα ότι δεν υπάρχει το ειδικής ακριβείας τυφέκιο, όπως αυτό που σωστά αναφέρεις, αλλά είπα ότι δεν υπάρχει "μη ακριβείας" τυφέκιο. Το συγκεκριμένο τυφέκιο (το ΕΑ) μαζί με την διόπτρα του χρησιμοποιείται από τον τυφεκιοφόρο-ελεύθερο σκοπευτή της ομάδας ΠΖ, χωρίς, όμως, να είναι "καθαρόαιμο" τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή.
Έχεις δίκιο και πάλι, εγώ δεν το διατύπωσα σωστά, ουσιαστικά δηλαδή όπλα "μη ακριβείας" (sic) είναι όλα τα υπόλοιπα.

Πάντως αυτό το topic έχει γίνει αφορμή για πολύ καλή κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. Πολύ χρήσιμο. :)
+1

Να σημειώσω με την ανωτέρω αφορμή και το εξαιρετικά βολικό μορφολογικά ρήμα "ακροβολίζομαι", που περιγράφει την κίνηση ενός ελεύθερου σκοπευτή.

Φιλικά
 

Archangelos

New member
Ενδιαφέρον έχει το ότι το τηλεσκοπικό σκόπευτρο και η τηλεσκοπική διόπτρα δεν έχουν γίνει τηλεσκόπευτρο ή τηλεδιόπτρα (αν και κάποιοι το λένε τηλεφακό). Στη διάθεσή σου πάντα και οι τακτικές που περιγράφει ο Αμβρόσιος.
Δεν ξέρω αν έχω καταλάβει για πιο πράγμα μιλάς. Δεν είμαι εις θέση να πω αν εσύ κάνεις λάθος ή εγώ.

Πάντως να αναφέρω ότι ως τηλεσκοπικό χαρακτηρίζεται κάθετι που μακραίνει και μαζεύει, όπως η κεραία στους ραδιοφωνικούς δέκτες.

Δείτε την παρακάτω εικόνα.

IMG_3509.jpg
Η μπίγα του γερανού είναι τηλεσκοπική. Αν υπάρχει διόπτρα που να λειτουργεί έτσι τότε όντως είναι τηλεσκοπική. Σε αντίθετη περίπτωση ο όρος τηλεσκοπική είναι λάθος.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Η μπίγα του γερανού είναι τηλεσκοπική. Αν υπάρχει διόπτρα που να λειτουργεί έτσι τότε όντως είναι τηλεσκοπική. Σε αντίθετη περίπτωση ο όρος τηλεσκοπική είναι λάθος.

τηλεσκοπικός: 1α. που ανήκει στο τηλεσκόπιο: ~ φακός. β. που γίνεται με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου: Tηλεσκοπικές παρατηρήσεις. || ~ πλανήτης, που είναι ορατός μόνο με το τηλεσκόπιο. 2. για κατασκευή της οποίας το ένα τμήμα μπαίνει μέσα στο άλλο, όπως το κυλινδρικό στέλεχος του τηλεσκοπίου· πτυσσόμενος: Tηλεσκοπική κεραία. Tηλεσκοπικό αμορτισέρ. ~ γερανός.

τηλεσκόπιο: οπτικό όργανο που αποτελείται από ένα σωλήνα με ισχυρούς φακούς στα άκρα του, κατάλληλο για την παρατήρηση αντικειμένων που βρίσκονται πολύ μακριά και κυρίως των ουράνιων σωμάτων: Kατοπτρικό / ανακλαστικό ~. Mεσημβρινό ~. Tα αστεροσκοπεία διαθέτουν ισχυρότατα τηλεσκόπια.
 
Top