metafrasi banner

Runflat tire

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα,

Επίσης ως run-flat tire (tyre). Πρόκειται για ειδική τεχνολογία ελαστικών, που επιτρέπουν στο όχημα να συνεχίσει να κινείται για αρκετή αποόσταση με λογική ταχύτητα, ακόμη και με τρύπα στον αεροθάλαμο. Από την κατασκευή τους, μπορεί να είναι αυτοϋποστηριζόμενα (self-supporting) ή/και αυτοσφραγιζόμενα (self-sealing) και γι' αυτό, (μολονότι πρόκειται για διαφορετικό πράγμα), αναφέρονται συχνά όλα μαζί ως ελαστικά SSR.

Από όσα βρίσκω, δεν φαίνεται να έχει γίνει καν προσπάθεια να αποδοθεί ο όρος ή η τεχνολογία στα ελληνικά. Κάνω λάθος; Αν όχι, υπάρχουν γόνιμες ιδέες;

Ευχαριστώ
 

daeman

Administrator
Staff member
Καλημέρα.
Μήτσου σεφτές
πρώτος καφές
πιάτσας κουβέντα:
"ακλατάριστα" λάστιχα, με δυο ευρήματα αντιφατικά, αλλά ο Μήτσος δεν γράφει συχνά στο ιντερνέτι·
προτιμά ακόμα να τα λέει στο καφενείο. ;)
 

nickel

Administrator
Staff member
Τα λένε και άσκαστα. Το πρόβλημα, βέβαια, με αυτά τα επίθετα είναι που σημαίνουν και «που δεν έχουν σκάσει / κλατάρει» εκτός από «που δεν σκάνε / δεν κλατάρουν». Δεν με ενοχλεί το ρέτζιστερ, δεν χρειάζεται λόγιος όρος που δεν θα χρησιμοποιεί κανένας. Δεν είναι βγαλμένο από καμιά ακαδημία το runflat. Ωστόσο, εκτός από το παραπάνω πρόβλημα, στην πραγματικότητα είναι ελαστικά που σε πάνε ακόμα και κλαταρισμένα. Αειθαλή και αεικίνητα, ένα πράμα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το πρόβλημα είναι ότι όντως το χρειάστηκα για λίγο ψηλότερο ρέτζιστερ, όπου μου είναι κάπως άβολος ο τίτλος «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία άσκαστων ελαστικών». Δεν βαριέσαι όμως, μάλλον θα σερβίρω SSR και θα βολευτούν με την περιγραφή. Και στον μάστορα βέβαια, άσκαστα ή ακλατάριστα θα ζητήσουν.

Θα μου άρεσε πάντως να αποδίδαμε στα ελληνικά τέτοιους μαρκετίστικους όρους με αντίστοιχα ευφάνταστες λέξεις, υπαρκτές ή λεξιπλάσματα. Γιατί όχι π.χ. ακατάβλητα ή σκληροτράχηλα ελαστικά, γιατί όχι *αλεξίκαρφα ή *σκληρομάγουλα (σκληροπάρεια);
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα μου άρεσε πάντως να αποδίδαμε στα ελληνικά τέτοιους μαρκετίστικους όρους με αντίστοιχα ευφάνταστες λέξεις, υπαρκτές ή λεξιπλάσματα. Γιατί όχι π.χ. ακατάβλητα ή σκληροτράχηλα ελαστικά, γιατί όχι *αλεξίκαρφα ή *σκληρομάγουλα (σκληροπάρεια);
Ανάμεσα στην απόλυτη χαλαρότητα της πιάτσας και τις δυσκοίλιες διαδικασίες των ορολόγων, πόσες πραγματικά εύστοχες λεξιπλασίες έχουμε να επιδείξουμε δίπλα στα προφανή διαδίκτυο ή ταχυφαγείο; Άλλωστε, ακόμα και εύστοχες προτάσεις έρχονται συχνά αργά, όταν έχει επικρατήσει το αγγλικό ή κάποιο άστοχο. Οπότε το γνήσιο ελληνικό φαίνεται «εξωτικό» δίπλα στο ξενικό! Τρελό δεν είναι; Όταν θα έχει επικρατήσει το ράνφλατ, άντε να τους πείσεις μετά για αλεξίκαρφα! Θα μείνει στο ράφι σαν το λυσιχερές.
 

Earion

Moderator
Staff member
Τα πράγματα μπορεί να είναι λιγάκι ευκολότερα απ' όσο νομίζουμε. Στο μικρό μας χωριό, όπου βασιλεύει η κοινωνία του θεάματος, αν καταφέρεις και βάλεις στο στόμα μιας Μενεγάκη ή ενός Λαζόπουλου τη νέα λέξη θα δεις για πότε θα βρεθεί στο στόμα όλου του κόσμου. (Δεν λέω της Άντζελας ή της Ανίτας Πάνια για να μην επεκταθεί η συζήτηση πέρα απ' τα συνηθισμένα όρια).
(Έπειτα από αυτό θα με παρομοιάσετε με τον έξυπνο ποντικό που συμβούλευε να βάλουν στην ουρά του γάτου κουδούνι --ποιος τολμηρός θα πλησιάσει το γάτο; )
 
Δεν είναι γόνιμη ιδέα, οπότε με γκρι. Απ' ό,τι μπόρεσα να δω, "SSR" τα λέει μόνο η Continental. Ευρύτερα, όσοι αγαπούν τ' ακρωνύμια τα λένε RFT.
 
Όποτε έχει χρειαστεί, σε εγχειρίδιο, έχω καταφύγει στο «αυτοϋποστηριζόμενα ελαστικά (run-flat)». Νομίζω πως ακόμα και το ακρώνυμο RFT θα ξενίσει. Είναι τόσο διαδεδομένο το run-flat, που ό,τι άλλο θα προκαλέσει απορίες.
Αντίχριστα λάστιχα (=δεν καταλαβαίνουν Χριστό). :p
Μέχρι να διανύσεις 80 χιλιόμετρα. μετά αρχίζεις να προσεύχεσαι!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάντως, τα αυτοϋποστηριζόμενα είναι η μία (νομίζω συνηθέστερη) περίπτωση υλοποίησης. Έχουν ανθεκτικό σκελετό και κρατάνε για καμιά 80ριά χιλιομετρα με λογική ταχύτητα (<80 kmh). Όπως λέει και στο άρθρο της βίκης που τσιτάρισα στην αρχή, υπάρχουν και τα αυτοσφραγιζόμενα, που μόλις τρυπήσει το ελαστικό σφραγίζουν τον αέρα σε εσωτερικό θάλαμο και διασώζουν αρκετό για να διανύσει το όχημα μια λογική απόσταση με ομοίως λογική ταχύτητα.
 
Top