metafrasi banner

public schools and public companies

nickel

Administrator
Staff member
Διάβασα κριτική σε ένα παλιό άρθρο του Γ. Σταθάκη σε σχέση με την ορολογία που χρησιμοποίησε για τα αμερικάνικα πανεπιστήμια, και νομίζω ότι θα άξιζε να αποσαφηνίσουμε μερικά πράγματα σε σχέση με σχολειά, πανεπιστήμια και εταιρείες.

Μαθαίνουμε ότι γενικώς public σημαίνει δημόσιος και private ιδιωτικός.

Public schools είναι τα δημόσια σχολεία, αλλά η ιστορία μπορεί να μας παραπλανήσει στη Βρετανία, όπου public schools είναι τα παλιά δημόσια που σήμερα είναι ακριβά ιδιωτικά σχολεία (τα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας γενικώς ονομάζονται «ανεξάρτητα», independent schools). Τα δημόσια σχολεία, που δεν έχουν δίδακτρα, είναι state schools (κρατικά σχολεία).

Στη Βρετανία υπάρχουν τέσσερα μόνο ιδιωτικά πανεπιστήμια (private universities). Τα περισσότερα είναι δημόσια, που επιδοτούνται από το κράτος και εισπράττουν δίδακτρα από τους περισσότερους φοιτητές.
http://www.topuniversities.com/stud...k-tuition-fees-how-much-does-it-cost-study-uk

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα περισσότερα public universities (δημόσια πανεπιστήμια) είναι state universities (όπου το state είναι η πολιτεία, όχι το κράτος, άρα «πολιτειακά πανεπιστήμια»). Επιδοτούνται από την πολιτεία στην οποία ανήκουν και συμπληρώνουν με δίδακτρα και ιδιωτικές χορηγίες.

Περίπου ο ένας στους πέντε φοιτητές στις ΗΠΑ πηγαίνει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Τα ιδιωτικά είναι κυρίως μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, που, αντί για χρηματοδότηση από την πολιτεία, στηρίζονται σε κληροδοτήματα, δωρεές και υψηλά δίδακτρα. Τα πιο γνωστά ιστορικά αμερικάνικα πανεπιστήμια (Harvard, Princeton, Yale, Standford, MIT κ.ά.) είναι ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα (private nonprofit universities). Τα πρωτοκλασάτα της Ivy League (νήμα στη Λεξιλογία) ανήκουν όλα σ’ αυτή την κατηγορία.

Τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί και τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια (for-profit universities).

Τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με αυτό που λέγεται public company. Public company ή public corporation είναι η ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο η οποία είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο. Η έκφραση go public σημαίνει «εισέρχομαι στο χρηματιστήριο».

Στις ΗΠΑ το ύψος των (εκκρεμών) φοιτητικών δανείων ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και, αν διάβασα καλά, το ποσό είναι μεγαλύτερο από το ποσό που οφείλουν οι Αμερικανοί για αγορές με πιστωτικές κάρτες. Αλλά, για να μη μιλάμε μόνο για πανεπιστήμια με δίδακτρα, γκουγκλίστε:
tuition-free universities
για να δείτε πού μπορείτε να σπουδάσετε χωρίς να πληρώσετε δίδακτρα.
 

bernardina

Moderator
Διάβασα κριτική σε ένα παλιό άρθρο του Γ. Σταθάκη σε σχέση με την ορολογία που χρησιμοποίησε για τα αμερικάνικα πανεπιστήμια, και νομίζω ότι θα άξιζε να αποσαφηνίσουμε μερικά πράγματα σε σχέση με σχολειά, πανεπιστήμια και εταιρείες.
Δεν ξέρω σε ποια κριτική αναφέρεσαι, αλλά διάβασα κι εγώ μία και την μεταφέρω εδώ.



Όταν ο Γ. Σταθάκης συνέχεε τα δημόσια πανεπιστήμια με ανώνυμες ιδιωτικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο

Το 2006 όταν φούντωνε η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, πρόεδρος τότε του ΔΣ της Αυγής, σε μια προσπάθεια πλήρους στρέβλωσης της πραγματικότητας για να υποστηρίξει τις ασυναρτησίες του Συνασπισμού, σε κείμενά του στην Αυγή (2.4.2006 και 25.6.2006), ισχυρίστηκε ότι «ιδιωτικά πανεπιστήμια φυσικά δεν υπάρχουν» στις ΗΠΑ, ότι τα Χάρβαρντ, Πρίνστον, Γέιλ, κ.λπ είναι "αυτόνομα δημόσια (με την έννοια του public και όχι του κρατικού) πανεπιστήμια» και ότι «είναι αυτονόητο ότι ούτε αξιολογούνται από κανέναν, ούτε πιστοποιούνται». Όταν του απάντησα (Αυγή 2.7.2006) ότι ασφαλώς υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ που διακρίνονται σε κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά (στα οποία εμπίπτουν τα Χάρβαρντ, Πρίνστον, Γέιλ, κ.λπ), ότι πιο κοντά σε αυτά που λέμε δημόσια πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι τα πολιτειακά πανεπιστήμια στην Αμερική και ότι ασφαλώς όλα αξιολογούνται και πιστοποιούνται (αccreditation) περιοδικά από ανεξάρτητους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ισχυρίστηκε (02/07/2006) ότι το Χάρβαρντ είναι public institution με την έννοια που «μία εταιρεία παύει να είναι private όταν μπαίνει στο χρηματιστήριο. Τότε γίνεται public. "She went public" λένε οι εγγλεζοαμερικάνοι.» Με αυτή τη λογική (του καθηγητή οικονομικών, σημειώνω) και η Coca Cola είναι public institution. Μοιάζει το Harvard με την Coca Cola; Πού μπορεί να φτάσει κανείς από τη στρεψοδικία και την κουτοπονηριά για να υποστηρίξει τα ανυποστήρικτα. Για όποιον θέλει έχω τα πλήρη κείμενα της αλληλογραφίας στην Αυγή.


Βάσω Κιντή
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να προσθέσουμε το ότι όταν μια εταιρεία είναι private, σημαίνει απλώς ότι οι μετοχές της δεν είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, όπως στην περίπτωση των public, αλλά συνήθως σε μετόχους που έχουν συμμετάσχει στην ίδρυσή της.

Η διαφορά του κερδοσκοπικού και του μη κερδοσκοπικού δεν είναι, φυσικά, το ότι στη δεύτερη περίπτωση ο οργανισμός ή το ίδρυμα δεν ενδιαφέρονται για τα κέρδη, αλλά ότι δεν υπάρχει διανομή κερδών σε εταίρους με μορφή μερίσματος. Δεν αγοράζει δηλαδή κανείς μετοχές ή μερίδια μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας για σκοπούς επένδυσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ίδρυμα (ή η εταιρεία) δεν επιδιώκει το κέρδος: απλώς αυτό αναδιανέμεται συνήθως για τους σκοπούς του ιδρύματος (ή της εταιρείας) και για της πληρωμές των μελών του ΔΣ του, των καθηγητών, των ερευνητών, των υποτροφιών κτλ.

Διάβασα και το άρθρο του Σταθάκη, το οποίο ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω: τα καλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως αυτά της Ivy League -που είναι, φυσικά, ιδιωτικά, γιατί δεν τα χρηματοδοτεί εξολοκλήρου το κράτος - έχουν δυσθεώρητα δίδακτρα, συχνά εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων ετησίως.

Ούτε ισχύει ότι αν είσαι φτωχός παίρνεις αυτομάτως υποτροφία. Συχνά παίρνεις απλώς δάνειο, και αποφοιτάς χρωστώντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
 

SBE

¥
Πολύ φοβάμαι ότι πολλοί Έλληνες νομίζουν πως ό,τι έχει δίδακτρα είναι αυτομάτως ιδιωτικό. Ενώ για παράδειγμα κανένας δεν θεωρεί ότι τα 5 ευρώ (ή όσο πάει τώρα) στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τα κάνει αυτόματα ιδιωτικά. Είχα σχετική συζήτηση πριν μερικά χρόνια με κάποιους στην Ελλάδα (και μορφωμένους ανθρώπους, από το χώρο της παιδείας), που δεν εννοούσαν να το καταλάβουν.

Τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια με τις λέξεις.
Βέβαια στην Ελλάδα που πολλοί φοιτητές το μυαλό το έχουν στην αγορά πτυχιακών, δεν έχω και πολλή εμπιστοσύνη ότι τα ιδιωτικά μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια δεν θα καταντήσουν μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε.

ΥΓ Περί ΗΠΑ: αν είσαι φτωχός Παλ ή αν ανήκεις σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες π.χ. απόμαχοι κλπ, μπορείς να σπουδάσεις στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της πολιτείας σου με κάποια έκπτωση ή βοήθεια που δεν θα χρειαστεί να επιστρέψεις. Αλλά δεν ισχύει σε όλα τα πανεπιστήμια και για όλους τους φοιτητές και σίγουρα δεν ισχύει για αλλοδαπούς, οπότε δεν θα βρεθούν πολλοί Έλληνες που να έχουν τέτοια εμπειρία.
Επίσης, υπάρχει μάλλον μπέρδεμα με μεταπτυχιακά και προπτυχιακά. Αν έχεις ένα καλό πρώτο πτυχίο, τότε ναι, μπορείς να πάρεις υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές. Ή το πιο συνηθισμένο για μεταπτυχιακούς είναι να εργάζεσαι σαν βοηθός και έτσι απαλλάσσεσαι από τα δίδακτρα και παίρνεις κι ένα μικρό ποσό για έξοδα διαβίωσης*.

*Αυτό το τελευταίο είναι αυτό που παλιά λέγανε οι περήφανοι γονείς Ελλήνων που πήγαιναν για μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ: με το που πήγε εκεί το άτιμο, είδανε πόσο καλός ήταν και αμέσως τον κάνανε καθηγητή. Και το άκουγε ο άσχετος συνομιλητής και σκεφτόταν πω, πω, τι διάνοια, στην Ελλάδα δεν αναγνώρισαν το ταλέντο του και το αναγνώρισαν εκεί! Ενώ στην πραγματικότητα ο κανακάρης εργαζόταν και σπούδαζε, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα στο απώτερο μέλλον θα γινόταν καθηγητής.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
ΥΓ Περί ΗΠΑ: αν είσαι φτωχός Παλ ή αν ανήκεις σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες π.χ. απόμαχοι κλπ, μπορείς να σπουδάσεις στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της πολιτείας σου με κάποια έκπτωση ή βοήθεια που δεν θα χρειαστεί να επιστρέψεις.
Ευχαριστώ για την πληροφορία, αλλά από πού ακριβώς προκύπτει ότι γράφω κάτι διαφορετικό;
 

SBE

¥
Από αυτό που έγραψες:
Ούτε ισχύει ότι αν είσαι φτωχός παίρνεις αυτομάτως υποτροφία. Συχνά παίρνεις απλώς δάνειο, και αποφοιτάς χρωστώντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Σου απάντησα ότι όχι μόνο φτωχοί αλλά και άλλες κατηγορίες πολιτών δικαιούνται οικονομική ενίσχυση μη-επιστρέψιμη. Οι κανόνες διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι αν είσαι φτωχός και καλούτσικος μαθητής, κάποια βοήθεια θα βρεθεί.
Πηγή: καμιά ντουζίνα γνωστοί μου καθηγητές σε αμερικάνικα πανεπιστήμια- και ιδιωτικά, και πολιτειακά.
 
Top