metafrasi banner

parietal hair whorl

averganelaki

New member
Είναι κείμενο με τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Down και δεν ξέρω πώς να το εκφράσω σωστά. Σας δίνω συγκείμενο:
Brachycephaly with relatively flat occiput and tendency toward midline parietal hair whorl

Το " hair whorl" το βρήκα ως σπείρες μαλλιών σε πολύ λίγες αναφορές. Έχετε καμιά ιδέα;:confused:
 

daeman

Administrator
Staff member
Μια πρώτη, πρόχειρη προσέγγιση, για να καταλάβουμε τι είναι αυτό το πράγμα. Για τον κατάλληλο όρο, καθιερωμένο ή όχι, μάλλον πρέπει να περιμένουμε κάποιον ειδικό (ή κάποιον που να έχει περισσότερο χρόνο σήμερα για αναζήτηση) :eek:.

Φαντάζομαι ότι θα βρήκες στα λεξικά ότι parietal σημαίνει βρεγματικός.

Για το whorl, ρίξε μια ματιά εδώ:



Από την εικόνα, καταλαβαίνω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση whorls είναι οι φύτρες (κοινώς· επιστημονική ονομασία τους δεν ξέρω) των μαλλιών, η θέση και η κατεύθυνση των οποίων (δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη) αποτελεί αντικείμενο μελέτης της trichoglyphics (τριχογλυφία θα ήταν ο όρος; ), γιατί συνδέεται με γενετικά χαρακτηριστικά ή/και ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down, απ' ότι διαβάζω εδώ (στην πρώτη σελίδα του άρθρου, όπου είναι ελεύθερη η πρόσβαση).

Σόρι για το ημιτελές, αλλά βιάζομαι.
 

nickel

Administrator
Staff member


Το hair whorl είναι πράγματι η «σπείρα κατά την κατεύθυνση της οποίας φυτρώνουν οι τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής». Άλλος μιλάει για στρόβιλο:

Έκφυση τρίχας- μαλλιών
Η κατανομή των τριχών και των μαλλιών στο δέρμα υπακούει σε κάποιες γραμμές έκφυσης.
Στο τριχωτό της κεφαλής οι γραμμές αυτές αποτελούν τον στρόβιλο του οποίου το κέντρο βρίσκεται στο κέντρο του κεφαλιού. Οι γραμμές κατανομής είναι κυρτωμένες και απομακρύνονται προοδευτικά η μια από την άλλη καθώς απομακρύνονται από το κέντρο του στροβίλου.


Από συνέδριο:
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι την έρευνα ενδιέφεραν οι περιπτώσεις ατόμων που εμφάνιζαν στροβίλους (βρεγματικούς και μετωπικούς) καθώς και οι περιπτώσεις ατόμων που είχαν το χαρακτηριστικό της σμιχτοφρυδίας.

Πρέπει να ανακαλύψουμε τι το περίεργο υπάρχει στον μεσοβρεγματικό στρόβιλο / στη μεσοβρεγματική σπείρα έκφυσης των μαλλιών. (Δίνω το «μεσοβρεγματικός» χωρίς σιγουριά για το midline parietal.)

Αυτά για να σπρώξω τον επόμενο περίεργο.
 

averganelaki

New member
Αυτό που κατάλαβα από το λίγο ψάξιμο και εγώ είναι ότι η θέση των στροβίλων είναι ενδεικτική και για τους παιδιάτρους σε σχέση με κάποιες χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Κλίνω προς μεσοβρεγματικός στρόβιλος έκφυσης μαλλιών. Είχα και με τις δερματογλυφές προβλήματα! Τι μαθαίνεις όμως τελικά!!! Θα σας το δώσω σε άλλο topic. Ευχαριστώ όλους σας!!!
 
Top