metafrasi banner

Occitan language = η Οξιτανική

nickel

Administrator
Staff member
(Αφιερωμένο στον Θεόφιλο Βαμβάκο, σαν καλωσόρισμα)

Μια κι έγινε αναφορά στην οξιτανική σε άλλο νήμα (αλλά και στο ΟΚ Κοράλ σε παράλλο):
Η οξιτανική ονομάζεται και λανγκεντόκλανγκντόκ], μεταγραφή του langue d’oc (που έδωσε και το όνομα της επαρχίας Languedoc). Το «oc» αυτό είναι το «ναι» στη συγκεκριμένη γλώσσα του γαλλικού νότου (προέρχεται από το λατινικό hoc) σε αντιδιαστολή προς τα γαλλικά του βορρά όπου το «ναι» ήταν oïl (langue d'oïl), που αργότερα έγινε oui.

Η Οξιτανία, το νότιο κομμάτι της Γαλλίας που ταυτίζεται με τις οξιτανικές διαλέκτους, ονομάστηκε έτσι από το λατινικό (lingua) occitana για το langue d’oc. (Οξιτανικές διάλεκτοι = διάλεκτοι της Οξιτανικής — διευκρίνιση, για να μην τ' ακούσω κι εγώ.)

Κάποιος, νομίζω, θα πρέπει να διορθώσει τη Βικιπαίδεια, που γράφει (εκτός από «*οσιτανική»):
Η Οξιτανική, ή γλώσσα του ναι
Όχι, δεν είναι «γλώσσα του “ναι”», γιατί έτσι δεν θα είχε καμιά διαφορά από τη «langue d'oïl». «Γλώσσα του “oc”» ή «Γλώσσα του “οκ”», αν και το δεύτερο μπορεί να κάνει κάποιους να διαβάσουν «οκέι» (εδώ μπαίνει το «ΟΚ Κοράλ») :) .


Περισσότερα στην αγγλική Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Occitan_language
 
Νομίζω κι εγώ ότι είναι καλύτερο να μιλήσουμε για "γλώσσα του οκ" (κι ας μπερδευτούν κάποιοι με το "ΟΚ = οκέυ). Η μεταγραφή του langue d´oc σε μία λέξη νομίζω ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχη (και γιατί δεν τηρεί τη μορφή του πρωτοτύπου και γιατί μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με την ομώνυμη περιοχή).
 

vamvakos

New member
Nickel, καλώς σας βρήκα!
Ευχαριστώ για το αφιέρωμα. Απέκτησα και εγώ προσβάσεις στην Οξιτανική προμηθευόμενος προ ετών τον τόμο εκμάθησης "l ' occitan sans peine" της σειράς ASSIMIL.

Rogerie (μεταξύ Trier και Metz), και γλώσσα του οκ να την πούμε δεν με ..χαλάει.
 
Ήταν μια μεσαιωνική μέθοδος να κατατάσσουν τις γλώσσες με βάση το πώς λένε το "ναι".
Π.χ., και πολύ στα γρήγορα, ο Δάντης λέει ότι η, ας πούμε, πρωτορωμανική χωρίστηκε στα τρία: στη γλώσσα του σι, τη γλώσσα του οκ και τη γλώσσα του όιλ - ενώ θεωρούσε ότι Γερμανοί, Σλάβοι και Ούγγροι μιλούσαν "γλώσσες του γιο".
 
Top