metafrasi banner

navigate, navigation, navigator vs piloting

GeorgeA

Member
Γεια σας.

Στη μετάφραση της λέξης navigate, αντιμετώπισα το πρόβλημα του ότι ο "πλοηγός" και η "πλοήγηση" χρησιμοποιούνται κυρίως για το επάγγελμα του πλοηγού ή πιλότου. Τώρα βέβαια, έχουμε κι όλες τις νέες συσκευές που βάζουμε στα αυτοκίνητά μας (τους navigators), που όλοι τους λέμε πλοηγούς. Αλλά αυτό πιστεύω πως είναι άλλο θέμα και δεν επηρεάζει την επιστήμη των καπετάνιων και των πιλότων.

There are the following types of navigations (όπως βρήκα στη wiki):
1) Dead Reckoning Navigation or DR navigation: Ναυτιλία Αναμετρήσεως: [αναμέτρηση εδώ σημαίνει ακριβής υπολογισμός, εκτίμηση δεδομένων] Τα αναζητούμενα στοιχεία (στίγματος, πορείας και απόστασης) βρίσκονται με αναμέτρηση από προηγούμενο γνωστό στίγμα, με γνωστά όμως την πορεία, ταχύτητα και τον χρόνο που μεσολαβεί.
2) Coastal Navigation or Pilotage: Ακτοπλοϊκή Ναυτιλία: Ο αρχαιότερος τρόπος ναυσιπλοΐας, "εν όψει ακτών". *** Όταν αυτή γίνεται σε περιορισμένους χώρους π.χ. στενά, πορθμούς, διώρυγες, λιμάνια, καλείται Πλοηγία ή πιλοτάρισμα (piloting ή pilotage).
3) Celestial Navigation: Αστρονομική Ναυτιλία, Ωκεανοπλοΐα ή Ποντοπλοΐα: Αυτή γίνεται μακριά από τις ακτές, και με ανεύρεση των αναζητουμένων στοιχείων με τη βοήθεια αστρονομικών μετρήσεων.
3) Radio navigation / Electronic Navigation: Ραδιοναυτιλία ή Ηλεκτρονική Ναυτιλία: Είναι το πλέον διαδεδομένο σήμερα είδος ναυσιπλοΐας όπου γίνεται χρήση πληθώρας ηλεκτρονικών συσκευών, ραντάρ, ραδιογωνιόμετρα, δορυφόρους, πομποδέκτες στίγματος πορείας και ταχύτητας κλπ.
4) Polar navigation: Πολική ναυτιλία: Ναυσιπλοΐα σε πολικές περιοχές και χρήση ειδικών χαρτών, και τέλος
5) Life-boat Navigation: Ναυτιλία σωστικών λέμβων: όπου ακολουθούνται ειδικοί τρόποι - μέθοδοι τόσο πλεύσης όσο και γρήγορου εντοπισμού.

Με βάση αυτά πιστεύω πως ισχύουν τα εξής (με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν είμαι ναυτικός και προσπαθώ να τα ξεκαθαρίσω για να δω ποια είναι η σωστή μετάφραση για το καθένα):

Navigation = ναυτιλία ή ναυσιπλοΐα.
Navigator = ναυσιπλόος or ???
Navigate = κυβερνώ, ναυσιπλοώ.

Pilot as a noun [see (2) above], πλοηγός ή πιλότος.
Pilot as a verb [see (2) above] πλοηγώ ή πιλοτάρω.


Θα ήθελα την συμβουλή σας
1) για το αν τα παραπάνω συμπεράσματα είναι σωστά ή όχι (κυρίως απο θαλασσόλυκους που τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι) και τη διόρθωσή σας όπου έχω κάνει λάθος στην επιλογή της ελληνικής λέξης που επέλεξα για μετάφραση και επίσης,
2) αν τα παραπάνω χρησιμοποιούνται τα ίδια και για την αεροπλοΐα. Μ' άλλα λόγια, ο κυβερνήτης αεροσκάφους κι αυτός navigation κάνει. Ναυσιπλοΐα την λέμε κι αυτήν;
 

Zazula

Administrator
Staff member
2) αν τα παραπάνω χρησιμοποιούνται τα ίδια και για την αεροπλοΐα. Μ' άλλα λόγια, ο κυβερνήτης αεροσκάφους κι αυτός navigation κάνει. Ναυσιπλοΐα την λέμε κι αυτήν;
Στο αεροσκάφος έχουμε αεροναυτιλία. Ο όρος navigation, μόνος του ή σε σύμπλοκους όρους, αποδίδεται με τα ναυτιλία και πλοήγηση.
 
Πρόσφατα πέτυχα κάπου το navigation αναφερόμενο σε ζώα, και συγκεκριμένα στη χρήση σόναρ από τις νυχτερίδες για τον εντοπισμό αντικειμένων. Θυμάμαι ότι παλιά χρησιμοποιούσαν το προσανατολισμός σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το είπα καθορισμός πορείας αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια καλύτερη απόδοση.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ουσιαστικά το κείμενό σου το πώς αποφεύγουν τα εμπόδια δεν εννοούσε;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Νομίζω ότι ο ηχοεντοπισμός αποδίδει το sonar, όχι το navigation.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο ηχοεντοπισμός είναι όμως η echolocation

Νομίζω ότι το navigation των πτηνών κ.λπ. καλώς αποδίδεται με τον προσανατολισμό στα ελληνικά, επειδή πρόκειται κυρίως γι' αυτό, προσανατολισμό κατά την πτήση τους.

Μεταζαζούλειο εδιτ: όπως θα δείτε στο βικινήμα που παραπέμπω, το sonar είναι μία από τις περιπτώσεις/εφαρμογές.
 
Ναι - πώς θα μετέφραζες π.χ. το navigation by echolocation;

Edit: όπως τα είπαν οι αποπάνω δηλαδή.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μεταζαζούλειο εδιτ: όπως θα δείτε στο βικινήμα που παραπέμπω, το sonar είναι μία από τις περιπτώσεις/εφαρμογές.
Ναι, όπως τα λέει ο Δόκτωρ — το δικό μου σχόλιο ήταν υπεραπλουστευτικό. :)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Προφανώς απαντούσε στη bernardina, Δόκτωρ, όχι σ' εμάς. :D
 
Ο προσανατολισμός αναφέρεται συνήθως στα σημεία του ορίζοντα, ενώ εδώ μιλάμε για τον εντοπισμό αντικειμένων, π.χ. τα τοιχώματα μιας σπηλιάς.
 

bernardina

Moderator
Ο προσανατολισμός των πτηνών που διαθέτουν όραση διαφέρει από τον προσανατολισμό των νυχτερίδων. Το να πούμε γενικά κι αόριστα προσανατολισμός μπορεί να αναφέρεται στην όραση, στην αίσθηση των μαγνητικών πεδίων της γης κτλ. Στην περίπτωση των νυχτερίδων, ο προσανατολισμός επιτυγχάνεται με τη χρήση του σόναρ, δηλαδή ακριβώς του ηχοεντοπισμού. Ο ηχοεντοπισμός είναι, κατά τη γνώμη μου, σύνθετη λειτουργία με διάφορα στάδια. Προφανώς ανιχνεύει την ύπαρξη "εμποδίου", αλλά και την εξεύρεση τροφής κλπ. Και δεν αφορά μόνο τις νυχτερίδες ή τα δελφίνια. Εδώ υπάρχουν και θεωρίες ότι τη διαθέτουν και τυφλοί άνθρωποι, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Γρήγορα στο λεξικό: :)

προσανατολίζω 2. (παθ.) εντοπίζω τη θέση μου μέσα στο χώρο, βρίσκω τη σωστή κατεύθυνση, το δρόμο μου (μέσα σ΄ ένα άγνωστο περιβάλλον): Mπορώ να προσανατολιστώ γρήγορα μέσα σε μια πόλη. Προσανατολίζομαι από τη θέση του ήλιου / των αστεριών / κοιτάζοντας το χάρτη. Xάθηκε στο δάσος αλλά σύντομα κατάφερε να προσανατολιστεί και πάλι.
 

bernardina

Moderator
Ε, άμα γράφουμε όλοι μαζί, έτσι γίνεται. :lol:

Λοιπόν... πού είχαμε μείνει;:whistle:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτό το νήμα κατέρριψε ήδη το ρεκόρ πυκνότητας απαντήσεων με μια τριπλή, μια διπλή και δέκα σε ένα 10λεπτο :).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η παραπομπή σε επιλογή πορείας δεν είναι πάντως άστοχη, υπό την έννοια ότι και στο καράβι navigating officer = αξιωματικός πορείας.

Μπορούμε να δούμε και το πλοηγούμαι (π.χ. η νυχτερίδα πλοηγείται / οι νυχτερίδες πλοηγούνται);
 
Top