metafrasi banner

monoene = μονοένιο

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το έψαξα έτσι πριν ρωτήσω, ωστόσο τα αποτελέσματα στα ελληνικά είναι μόνο δύο... :(
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μπορεί να είναι μόνο δύο τα "μονοένια", αλλά είναι πολλά τα "πολυένια", οπότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άφοβα, νομίζω. Αν και εγώ, ομολογουμένως, πρώτη φορά άκουσα αυτόν τον όρο.
Ας πουν τη γνώμη τους και οι άλλοι συνάδελφοι.
 

daeman

Administrator
Staff member
Κι εγώ πρώτη φορά τα ακούω, μάλλον επειδή τα λέγαμε σκέτα αλκένια:
Τα αλκένια είναι ακόρεστοι αλειφατικοί (δηλαδή άκυκλοι) υδρογονάνθρακες με ένα διπλό δεσμό (C=C).

Αν δεν κάνω λάθος, ονοματολογικά και με βάση τον ορισμό τους, όλα τα αλκένια "μονοένια" είναι. Όσα έχουν δύο διπλούς δεσμούς άνθρακα λέγονται συγκεκριμένα αλκαδιένια, με τρεις αλκατριένια και μετά πάμε στα πολυαλκένια ή αλλού και σε εμπειρικά ονόματα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επομένως, διένια = αλκαδιένια, τριένια = αλκατριένια κλπ;
 

daeman

Administrator
Staff member
Έτσι τα έμαθα εγώ, γιατρέ μου, στο Ελλάντα πριν 30 χρόνια.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εντωμεταξύ το ξαναψάχνω το θέμα επειδή (συνεχίζει να) με ενδιαφέρει και βλέπω ότι το ΕΚΠΑ στο λεξικό του αφενός δίνει diene = διένιο (χωρίς αναφορά στον όρο αλκαδιένιο — για τον οποίο δεν έχει ούτε και λήμμα, ούτε άλλο εύρημα :scared:) και δεν έχει καν λήμμα ούτε και για το αλκένιο (που το βρίσκει κάποιος μοναχά από σπόντα σε πέντε ορισμούς) :eek:.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ πάλι απορώ τι στον κόρακα μετέφραζα όταν το ρώτησα... :confused:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως το μονοένιο ως όρος είναι απαραίτητος για τον απλούστατο λόγο ότι χρειαζόμαστε (κι αυτά είναι που κυρίως χρησιμοποιούνται) τα επίθετα που σχηματίζει (μονοενικός, μονοενική, μονοενικό):
  • Οι πρώτες ή κλασικές προσταγλανδίνες χωρίστηκαν σε έξι ομάδες και με βάση τη διαφορετική χημική ομάδα στον πεντανικό δακτύλιο ονομάζονται PGA, PGB, PGC, PGD, PGE, και PGF. Ανάλογα δε με τον αριθμό των διπλών αλειφατικών αλύσων διακρίνονται σε μονοενικές (π.χ. PGE[SUB]1[/SUB]), σε διενικές (π.χ. PGE[SUB]2[/SUB]) και σε τριενικές (π.χ. PGE[SUB]3[/SUB]). (Κτηνιατρική Φαρμακολογία, σελ. 542)
  • Το περιεχόμενο των cis-μονοενικών οξέων στο γαλακτικό λίπος είναι περίπου 18 έως 24%. (http://dspace.aua.gr/xmlui/bitstream/handle/10329/4332/Stratakis_N.pdf?sequence=1, σελ. 19)
  • Για να προστατευτούν οι διπλοί δεσμοί σε μονοενικά, διενικά, τριενικά, τετραενικά, πενταενικά και εξαενικά λιπαρά οξέα απαιτούνται ποσότητες βιταμίνης Ε. (www.nutr.teithe.gr/~mtsigga/xkeimeno.doc)
  • Μελετήθηκε αν η συχνή ανανέωση με μονοενικά έλαια επιτρέπει το τηγάνισμα των πατατών επ' αόριστον. (http://nefeli.lib.teicrete.gr/brows...matina/attached-document/2006PAPADOSIFAKI.pdf, σελ. 45)
 
Top