metafrasi banner

living beyond one's means

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. To live beyond one's means σημαίνει να απλώνεις τα ποδάρια σου πέρα από το πάπλωμά σου (αυτό δεν είναι τίποτα· το πολύ να παγώσουν τα ποδάρια σου), να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα σου επιτρέπουν τα έσοδά σου (αυτό είναι πιο σοβαρό· μπορεί να φέρει τον δικαστικό κλητήρα ή το ΔΝΤ στο σπίτι σου).

Όμως στο προσεχές μέλλον, αυτό που δεν έκανε η ΕΕ στα χρόνια της ΟΝΕ, να μας τραβάει το αφτί κάθε φορά που ξοδεύαμε περισσότερα απ’ όσα εισπράτταμε, θα μας το κάνει η εφορία. Αν εμείς δεν ξέρουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας, θα έρχεται η εφορία και θα μας το λέει: «Κυρ Μήτσο, εδώ λες ότι έβγαλες 15.000 ευρώ το 2015 και η κάρτα της Credit Suisse μόνο λέει ότι έκανες αγορές 35.000 ευρώ στο ίδιο διάστημα».

Το κακό είναι ότι η εφορία δεν θα μας το λέει για να μας προφυλάξει από τα χρέη, αλλά για να ελέγξει την ακρίβεια των δηλώσεων των εισοδημάτων μας. Διότι η εφορία είναι καχύποπτη και δεν πιστεύει ότι ο κυρ Μήτσος βουτάει στα χρέη, διότι βλέπει ότι την πληρώνει την κάρτα του. Βάζει στο μυαλό της ότι έχει κάνει λάθος στη δήλωση για τα 15.000 που έβγαλε. Εκεί θέλει να μας κάνει πιο προσεκτικούς.

Και, αν δεν φτάνουν οι παραινέσεις, έρχεται η τεχνολογία να παίξει το ρόλο της. Το Υπουργείο Οικονομικών θα φακελώνει τις συναλλαγές των φορολογούμενων, λέει η είδηση στο capital.gr.
http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=1472274

Την αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν στις συναλλαγές των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πιστωτικών καρτών, κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης καθώς και όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει, ζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Την αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν στις συναλλαγές των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πιστωτικών καρτών, κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης καθώς και όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει, ζητά το υπουργείο Οικονομικών. […]


Το σύστημα το είδαμε προ ημερών να εφαρμόζεται στην Ιταλία με το redditometro:

The new government is carrying out a new anti tax evasion plan. The Inland Revenue has developed a new system called “redditometro”, which will be effective by June, to compare the income declared by taxpayers with the actual standard of living measured by their actual expenditures. The transactions under control will regard the ownership of boats, powerful cars, race horses, but also holidays, private schools fees, life insurances.

The “redditometro” will be applied only to professionals, traders, artisans, entrepreneurs, employees and pensioners but not to companies.

The inland revenue thanks to the new software (Redditometro) will be able to compare the expenditures of the taxpayers with their declared income.

Moreover, from December the 6th, any payment in cash for a value equal or above 1000 Euro is prohibited.

Any payment above 1000 euro can be made only using traceable means of payment: non-transferable checks, bank transfers, credit cards. The payment can’t also be split in order to avoid the 1000 Euro threshold. [...]

http://www.backhillonline.com/tax-evasion-blitz-gathers-pace-in-italy.html

Italian Tax Agency Tries Out New Income Assessment; “redditometro”

The tax agency director, Attilio Befera, is confident that the new income assessment mechanism, or “redditometro”, will be functioning by the end of June.The redditometro is the agency’s tool for finding tax evaders by collating a range of data. The “redditometro” compares taxpayers’ declared incomes with their standard of living as revealed by one hundred indicators, from mobile phones to caravans, gym subscriptions and children studying at university. For the past few weeks, the agency has been making simulated calculations based on typical tax returns. The results show that in many cases, the contrasts between presumed standard of living and declared income was greater than the 20%. This therefore triggers an invitation to appear at a formal inquiry.

http://econ2013matteomarangione.wor...tries-out-new-income-assessment-redditometro/
 

SBE

¥
Και ενώ στα δικά μας μέρη λέγαμε ότι έχουμε γλυτώσει από το φακέλωμα και τις κάμερες σε κάθε γωνία της βόρειας Ευρώπης, με τη δικαιολογία της φοροδιαφυγής μας έρχεται μια από τα ίδια.
Και φυσικά θα βρεθούν πολλοί υποστηρικτές των νέων μέτρων παρακολούθησης και φακελώματος, όλοι αυτοί που σκίζουν τα ρούχα τους κατά των δημοσίων υπαλλήλων, των φακελάκηδων γιατρών, των φοροφυγάδων κλπ κλπ , όπως ακριβώς χτυπιόντουσαν σε άλλες χώρες ότι πρέπει να προστατευτούμε από την τρομοκρατία. Το μόνο που θα πετύχει το μέτρο είναι να γίνονται οι συναλλαγές στα μετρητά και χωρίς αποδείξεις, και θα χτυπήσει και την ελάχιστη αγοραστική δύναμη (λόγω πίστωσης) που έχει απομείνει. Ταυτόχρονα θα μειώσει κι άλλο την ανύπαρκτη εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος. Θα δούμε ίσως πάλι τις εποχές που κρύβανε τα λεφτά κάτω από το στρώμα.
Τη λύση στο πρόβλημα θα έπρεπε κανονικά να την αναζητήσουμε αλλού, σε κίνητρα για να δηλώνει ο πολίτης τα εισοδήματά του, αλλά αυτό θέλει πιο πολλή δουλειά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τη λύση στο πρόβλημα θα έπρεπε κανονικά να την αναζητήσουμε αλλού, σε κίνητρα για να δηλώνει ο πολίτης τα εισοδήματά του, αλλά αυτό θέλει πιο πολλή δουλειά.
Κίνητρα για να δηλώνει ο πολίτης τα εισοδήματά του; Αυτό θέλω να το δω... :)
 

daeman

Administrator
Staff member
Κίνητρα για να δηλώνει ο πολίτης τα εισοδήματά του; Αυτό θέλω να το δω... :)

Ζήσε, μαύρε μου, να φας το Μάη τριφύλλι, τον Αύγουστο σταφύλι και στη δήλωση σκαμπίλι (μετά τις εκλογές, εννοείται).
 

SBE

¥
Πριν από καιρό διάβαζα ένα άρθρο που έλεγε για κίνητρα στην Κούβα για να μειωθεί η μαύρη οικονομία και να βγάλουν οι Κουβανοί τα μετρητά από το σεντούκι και να κυλάει η αγορά. Άμα οι Κουβανοί το προσπαθούν, εμείς δε μπορούμε να βρούμε κάτι, δόχτορα;
 

nickel

Administrator
Staff member
Το νήμα το ξεκίνησα αφενός για να συγκεντρώσω, κάποια στιγμή, λεξιλόγιο σε σχέση με τα τεκμήρια και αφετέρου για να μετρήσω απόψεις για ένα ζήτημα δύσκολο, που παντρεύει τον Μεγάλο Αδελφό με την προσπάθεια για φορολογική δικαιοσύνη. Θα σας παρακαλέσω, επειδή προβλέπω το ένα νήμα να γίνεται δύο, να μην μπερδέψετε μέσα σε ένα μήνυμα τα γλωσσικά με τα εξωγλωσσικά. TIA!
 
Top