metafrasi banner

latch doors (aircraft)

Τις λέμε κάπως συγκεκριμένα αυτές τις πόρτες με το μοχλό που γυρίζει για ν' ανοίξουν;
(Έχω κολλήσει και προσπαθώ να θυμηθώ από τις οδηγίες των αεροσυνοδών αλλά κενό... blank... white noise, even:o)

Πού είναι ο Ζάζουλας;

Δεν βλέπω να τους δίνουν ιδιαίτερο όνομα, αλλά ούτε και οι Αγγλοσάξονες επιμένουν να τις ονομάζουν έτσι.

Από την άλλη, πόρτες ή θύρες ασφαλείας ονομάζουν περισσότερο τις πόρτες που έχουν στην καμπίνα του πιλότου (το θάλαμο διακυβέρνησης) για να μη χώνεται ο κάθε τρομοκράτης.

Η αναζήτηση στο αγγλοελληνικό λεξικό αεροναυπηγικών όρων του ΤΕΕ δεν έβγαλε τίποτα.

Απ' ό,τι θυμάμαι, οι οδηγίες των αεροσυνοδών μιλάνε για τις "πόρτες του αεροσκάφους" ή "εξόδους". Δεν νομίζω ότι δίνουν ειδικές οδηγίες για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πόρτες όταν προκύψει ανάγκη.

Ο μοχλός κλείθρου ή μάνδαλος (latch) υπάρχει και στις θύρες εξόδου (πόρτες) του αεροσκάφους, και στις εξόδους κινδύνου. Απ' ό,τι ξέρω κι εγώ όμως, όπως και οι προλαλήσαντες/σασες, την ονομασία στις διάφορες θύρες τη δίνει κατά κανόνα ο λειτουργικός ρόλος τους και όχι η ύπαρξη latch. Άλλωστε, ο εν λόγω τρόπος ασφάλισης μίας πόρτας δεν αποτελεί αεροναυπηγική αποκλειστικότητα - όσοι έχουν βρεθεί κοντά σε πόρτα ψυγείου (φορτηγού αυτοκινήτου ή κρεοπωλείου) καταλαβαίνουν τι εννοώ. :)

Ο μοχλός κλείθρου ή μάνδαλος (latch) υπάρχει και στις θύρες εξόδου (πόρτες) του αεροσκάφους, και στις εξόδους κινδύνου.
Αν δεν κάνω λάθος, στα επιβατικά αεροσκάφη οι έξοδοι κινδύνου δεν διαφέρουν από τις θύρες/πόρτες απ' όπου γίνεται η επιβίβαση και αποβίβαση.

Όπως και να 'χει, μάλλον το context θα κρίνει αν το latch doors θα μεταφραστεί ως θύρες εξόδου, έξοδοι κινδύνου, πόρτες του αεροσκάφους ή κάπως αλλιώς. Το θύρες κλείθρου πάντως θα ήταν τελευταίο στη λίστα των επιλογών μου.

Αν δεν κάνω λάθος, στα επιβατικά αεροσκάφη οι έξοδοι κινδύνου δεν διαφέρουν από τις θύρες/πόρτες απ' όπου γίνεται η επιβίβαση και αποβίβαση.
Stathis, κάθε επιβατικό αεροσκάφος έχει και εξόδους που χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης, και όχι για την κανονική είσοδο και έξοδο των επιβατών. Π.χ. το 737-400 με το οποίο πέταξα την Κυριακή, έχει συνολικά οχτώ εξόδους ανάγκης, εκ των οποίων μόνον οι δύο είναι θύρες επιβίβασης/αποβίβασης.

You 're the expert. ;)

Για τους φίλους, Στάθης με ελληνικούς χαρακτήρες :)

Back