metafrasi banner

hit bottom, touch bottom = πιάνω πάτο

nickel

Administrator
Staff member
hit bottom, touch bottom
Fig. to reach the lowest or worst point: Our profits have hit bottom. This is our worst year ever. | When my life hit bottom, I began to feel much better. I knew that if there was going to be any change, it would be for the better. | When wheat prices touch bottom, the farmers will be up in arms.


Σκεφτόμουν να ανοίξω νήμα για την ανεπάρκεια των μεταφορών (ως σχήματος λόγου), αλλά τελικά αποφάσισα να αφιερώσω το νήμα στο hit bottom, μια και τα περισσότερα λεξικά ξέρουν μόνο το touch bottom. Προβληματίστηκα διαβάζοντας το κυριακάτικο άρθρο του Αλέκου Παπαδόπουλου στην Καθημερινή, που άρχιζε:
«Η οικονομική κρίση θέτει τον ελληνικό λαό ενώπιον καίριων διλημμάτων: Ή θα ζήσει την τελευταία πράξη του δράματος ή την αρχή μιας νέας εποχής».

Η ζωή, η πραγματικότητα, δεν έχει ποτέ αυτή τη σαφήνεια της ασπρόμαυρης αντίθεσης. Περισσότερο κινείται σε ένα ευρύτατο φάσμα του γκρίζου. Επίσης, ποτέ δεν ξέρεις αν ζεις την τελευταία πράξη του δράματος και αν πράγματι έχεις πιάσει πάτο. Το βάθος της θάλασσας μπορεί να είναι γνωστό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των ωκεανών, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται ο πάτος.

Ταυτόχρονα, θυμάμαι κάτι που είχα ακούσει πριν πάρα πολλά χρόνια στην αγγλική τηλεόραση και το συγκράτησα γιατί μου φάνηκε τόσο λογικό. Συζητούσαν για τα οικονομικά προβλήματα που είχε τότε η Βραζιλία, νομίζω, και κάποιος είπε: «When they hit bottom, there’s nowhere to go but up». Και ακολούθησε η ατάκα του συνομιλητή του: «They could always keep moving along the bottom».

Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ξεφύγουμε από την τραγικότητα του λενινικού «Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω» στο πιο προοδευτικό «δύο βήματα μπρος, ένα βήμα πίσω», αλλά κι αυτό είναι μα μεταφορά που δεν λέει όλη την αλήθεια. Τα συνολικά νούμερα μπορεί να δίνουν μια τέτοια εικόνα ενώ στην πραγματικότητα κάποιοι τομείς θα προοδεύουν αλματωδώς και άλλοι θα χωλαίνουν και θα οπισθοδρομούν. Κάτι ξέρουμε απ' αυτό το σενάριο.

Καθώς λοιπόν βλέπω το δίλημμα που βάζει ο Α.Π., «Ή θα ζήσει την τελευταία πράξη του δράματος ή την αρχή μιας νέας εποχής», σκέφτομαι πόσο πιθανή είναι η εκδοχή μιας βελτίωσης των πραγμάτων που απλώς θα θυμίζει τη Μέρα της μαρμότας. Ή ένα αέναο σημειωτόν του είδους «Ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω». (Και ας μη μου πει κανείς τίποτα για «Περιμένοντας τον κοντό», γιατί κι αυτό το διάβασα κάπου.)
 

daeman

Administrator
Staff member
Για το κατώτατο σημείο (τον απόλυτο πάτο· δεν πάει παρακάτω): rock bottom.

Μια που ανέφερες την αγγλική τηλεόραση κι εκεί συζητάμε για τη Γιουροβίζιον, αυτό το θυμάται κανείς;
(πριν το Mathima Solfege) ;)

Rock Bottom - Lynsey de Paul & Mike Moran​
 

nickel

Administrator
Staff member
αυτό το θυμάται κανείς;
Δεν ρωτάς εμένα, αλλά θα απαντήσω. Πρέπει να ήταν ο πρώτος διαγωνισμός της Ευρωβίζιον που είδα στην τηλεόραση (και αν έχω χάσει κάποιους έκτοτε, δεν πρέπει να είναι πολλοί). Ο διαγωνισμός διεξαγόταν στο Λονδίνο εκείνη τη χρονιά (1977) και τον παρακολούθησα σε τηλεόραση του Λονδίνου. Παρουσιάστρια ήταν η Άντζελα Ρίπον. Τη σκυτάλη της παρουσίασης για το BBC την ξαναπήρε αργότερα ο Τέρι Γουόγκαν και δεν την έδωσε σε άλλον από το 1980 ως το 2008! Τόσες ήττες, μόνο με το κυνικό του χιούμορ σε βάρος της διοργάνωσης αντέχονταν.

Το Rock Bottom έγινε μεγάλη επιτυχία αν και βγήκε δεύτερο στο διαγωνισμό. Αλλά τώρα που μου θύμισες τη Ρίπον, πρέπει να αναφέρω μια υπέροχη στιγμή της αγγλικής τηλεόρασης. Είχε γίνει λίγους μήνες πριν, τα Χριστούγεννα του 1976. Η Άντζελα Ρίπον ήταν η πρώτη γυναίκα μόνιμη παρουσιάστρια των ειδήσεων στο BBC, όμορφη και πολύ σοβαρή. Φίρμα μεγάλη, Κανέλλη και Χούκλη και Τρέμη και Στάη μαζί. Εμφανίστηκε, λοιπόν, στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα των σπουδαίων κωμικών Morecambe και Wise και έκανε το παρακάτω ιστορικό νούμερο:



(Ο πάτος του τίτλου με άλλη σημασία)
 
Top