metafrasi banner

hate figure

nickel

Administrator
Staff member
Η [...] Άσμα αλ Άσαντ, που γεννήθηκε και σπούδασε στη Βρετανία πριν δουλέψει στη Deutsche Bank και στη JPMorgan, έχει γίνει η νέα «φιγούρα μίσους» για αρκετούς Σύρους.
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231187637

[...] Και τι θα κάνουμε με το hate figure; Αντικείμενο μίσους; Στόχος μίσους; Αποδιοπομπαίος τράγος;

Μπορεί μια γυναίκα να καταστεί (έστω, αποδιοπομπαίος) τράγος χωρίς εγχείρηση αλλαγής φύλου; Να 'ταν (αποδιοπομπαίο, πάντα!) γκεσέμι, τουλάχιστον... :p

η αποδιοπομπαία γκιόσα; :p

Ας μην δούμε την απόδοση τού scapegoat και τους προβληματισμούς κατά πόσο μια γυναίκα θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδιοπομπαίος τράγος ή να πούμε ότι φερόταν σαν ταύρος σε υαλοπωλείο.

Η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε, που έγιναν hate figures στην Ελλάδα, τι είναι καλύτερο να πούμε ότι έγιναν;

A hate figure is a person, normally in the public eye, who is widely disliked. The public's hatred for that person may be because of horrific acts (Osama Bin Laden or Myra Hindley), general unpleasantness (Charles Stewart) but also sometimes may be unexplained (Cristiano Ronaldo or Heather Mills).
http://en.wikipedia.org/wiki/Hate_figure

Η έκφραση δεν είναι καινούργια, τη βρήκα και σε περιοδικό του 19ου αιώνα.
 
Ρίχνω μια πρώτη μπαλωθιά και λέω ότι πάντα με ανάλογο συγκείμενο μπορούμε να πούμε ότι ο Μπιν Λάντεν είναι η πιο μισητή φιγούρα ή μορφή κλπ.

Αλλιώς στόχος ή αντικείμενο. Κι ενίοτε το μίσος μπορεί να γίνει και απέχθεια, νομίζω.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Όπως έχουμε αντικείμενο του έρωτα ή του πάθους, δεν μπορούμε να έχουμε και αντικείμενο μίσους;
Όπως φαίνεται, έχουμε: το γράφουν πολλοί (357 ευρήματα δίνει ο γκούγκλης), και παρότι δεν παραπέμπει αμέσως στο δημόσιο πρόσωπο, έτσι χρησιμοποιείται σε πολλά απ' όσα είδα (π.χ. για την Ντόρα, για τον Μέρντοκ, για τον Μουσάραφ στο Πακιστάν, για τους Έλληνες προσφάτως, κ.ά.) και νομίζω ότι τη δουλειά την κάνει.

...
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις άλλες βαλκανικές γλώσσες εκτός της Ελληνικής υπάρχει η λέξη grekoman, η οποία υποδηλώνει μέλος κάποιας ομάδας με μητρική γλώσσα άλλη από την ελληνική, ο οποίος είναι φανατικός οπαδός της «ελληνικής ιδέας». Αυτοί οι «γραικομανείς» ήταν και είναι συχνά αντικείμενο μίσους αλλά και γελοιοποίησης.
...
http://www.eens-congress.eu/?main__...eensCongress_cmd=showPaper&eensCongress_id=86
 
Top