metafrasi banner

gold refinery

nickel

Administrator
Staff member
Ποια θα ήταν η καλύτερη απόδοση τού gold refinery;

Τι κάνει μια τέτοια μονάδα; Αντιγράφω από εδώ:
http://science.howstuffworks.com/gold5.htm

Refining Gold
­The final stage of gold production -- refining -- involves removing impurities that remain after the smelting process. Refining companies receive doré bars, as well as scrap gold, and reliquefy the metal in a furnace. Workers add borax and soda ash to the molten metal, which separates the pure gold from other precious and less precious metals. A sample is then taken to a lab for tests, or assays, that measure the gold content. In most cases, the gold is 99.9 percent pure. Workers cast the gold produced during refining into bars.

What happens next depends on how the gold will be used. Pure gold is generally too soft for most practical applications, so other metals are nearly always added to it. When gold is combined in this way, it forms an alloy. Scientists and goldsmiths often use colors to designate the various gold alloys that are possible. For example, white gold is made by combining gold with nickel, silver or palladium. Red or pink gold is an alloy of gold and copper. And blue gold is the result of mixing gold with iron.


Η απόδοση για τη διαδικασία είναι, νομίζω, εξευγενισμός του χρυσού. Δεν είναι διύλιση. Και πώς ονομάζεται η μονάδα που κάνει αυτή τη δουλειά; Όχι διυλιστήριο, αλλά δεν υπάρχει και *εξευγενιστήριο. Μοναδικό μου εύρημα είναι η μονάδα εξευγενισμού χρυσού.

Επίσης δεν μου κάνει η ανακύκλωση χρυσού / gold recycling. Μα τόσο σπάνιο είναι αυτό που ζητώ;
 

pontios

Well-known member
ραφιναριστής ; - refinery

ραφινάρισμα χρυσού ; - gold refining.
εργοστάσια καθαρισμού – διαχωρισμού (ραφινάρισμα) ; - washing and (gravity and chemical) separation plant.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ευχαριστώ, αλλά θέλω κάποιον όρο που να χρησιμοποιείται ήδη και μάλιστα με αξιόπιστα ευρήματα. Το ραφινάρισμα δεν ξέρω να χρησιμοποιείται επίσημα ούτε για το λάδι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο λαϊκός όρος φαίνεται να είναι λαγάρισμα.

ΛΑΓΑΡΙΣΜΑ : Τα μέταλλα που κυρίως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μεταβυζαντινών- νεοελληνικών αργυρών (και των λιγοστών χρυσών) είναι το ασήμι (και σπανιότερα ο χρυσός) προερχόμενα πρωτίστως από ανακύκλωση "λαγάρισμα" (λιώσιμο παλαιότερων σκευών, χρυσών, ασημένιων, επίχρυσων, χρυσοκέντητων αμφίων, "υπολειμμάτων" των πρώτων υλών με τη μορφή ρινισμάτων ανάμεσα στα σκουπίδια από τους πάγκους και τα δάπεδα των εργαστηρίων, αλλά και ευρωπαϊκών νομισμάτων, π.χ. ισπανικών ταλήρων, βενετσιάνικων νομισμάτων κ.ο.κ.). Το λαγάρισμα που απαιτούσε ειδικές γνώσεις γινόταν από τους λαγαριστές που τουλάχιστον στην Κωνσταντινούπολη του 17ου αι., ήσαν οργανωμένοι σε συντεχνία.

Κατά τον Εβλιγιά Τσελεμπή οι λαγαριστές της Βασιλεύουσας, όλοι Εβραίοι, έφθασαν τους 200, με 40 εργαστήρια, ενώ από τον ίδιο περιηγητή καταγράφεται η παρουσία και άλλων εξειδικευμένων τεχνιτών, μελών μικρότερων συντεχνιών που σχετίζονταν με το λαγάρισμα, όπως π.χ. κεραμουργών, κατασκευαστών ειδικών πυρίμαχων χωνιών (για το λιώσιμο) των οποίων η "συνταγή" αποτελούσε μυστικό, ή των ανιχνευτών ασημιού μέσα από σκουπίδια, ή των παρασκευαστών του νιτρικού οξέος για τον διαχωρισμό των μετάλλων.

Λαγαριστές μαρτυρούνται και από άλλα σημεία της επικράτειας, ενώ στον 20ο αι. θα κυριαρχήσουν οι γυρολόγοι -πολλές φορές είναι οι ίδιοι και λαγαριστές- που περιέρχονται την ελληνική ύπαιθρο σαρώνοντας στην κυριολεξία κοσμήματα, όπλα, εκκλησιαστικά σκεύη, τα οποία στη συνέχεια λαγαρίζονται με σκοπό την ανακύκλωση, ιδίως του χρυσού.

Καθώς το κράμα -"αγιάρι"- δηλαδή η περιεκτικότητα σε πολύτιμο μέταλλο κατά τους νεότερους χρόνους ήταν, σε τοπική κλίμακα, περίπου γνωστή, η τιμή των αντικειμένων που προσφέρονταν από τους γυρολόγους στους λαγαριστές ποίκιλλε αναλόγως: μέσα στον 20ο αί. π.χ. ζήτηση είχαν τα χρυσά και επίχρυσα κοσμήματα των βλάχικων χωριών της περιοχής του Βελεστίνου που έδιναν στην οκά 6-7 δράμια χρυσό. Τα κοσμήματα της περιοχής της Λειβαδιάς, αγιάρι 400o, θεωρούνταν τα καλύτερα ασήμια για λαγάρισμα, ενώ της Δόμβραινας, από υποκατάστατο ασημιού (αρζαντώ), χρεώνονταν μόλις 85 λεπτά το δράμι.

http://vassopappa.blogspot.gr/p/handmade-jewelry.html
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπέρνι, ο σύνδεσμος παραπέμπει πάντως σε ένα και μοναδικό εύρημα. :)
 

bernardina

Moderator
Μπέρνι, ο σύνδεσμος παραπέμπει πάντως σε ένα και μοναδικό εύρημα. :)

Αυτό σημαίνει μόνο ότι το νέτι έχει μείνει πίσω. I have the word from the horse's mouth, so to speak ;) (Or the goldsmith's mouth, more accurately) ? :cool:
 

Zbeebz

Member
Μονάδα ανάκτησης χρυσού...
μονάδα κατεργασίας χρυσού...
ή μονάδα ανάκτησης και κατεργασίας χρυσού ίσως;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Νομίζω ότι οι διαδικασίες είναι διαφορετικές αν ο χρυσός προέρχεται από ανακύκλωση (και έτσι καταλαβαίνω, κυρίως, το λαγάρισμα πιο πάνω) ή αν προέρχεται από εξόρυξη. Έχω την εντύπωση ότι ο εξευγενισμός του χρυσού ως διαδικασία με τα σύγχρονα στάνταρ (που δίνουν 999,9/1000 περιεκτικότητα) δεν είναι γνωστή στην παράδοσή μας (λαϊκή και τεχνική) και επομένως θα προτιμούσα, έστω προσωρινά, το (μονάδα/διαδικασία/εγκατάσταση/[κάτι]) εξευγενισμού χρυσού.
 
Από τα λίγα που μπορώ να θυμηθώ, και με σύμφωνη γνώμη ενός εξαιρετικού συναδέλφου με σπουδές μεταλλειολογίας, ο "εξευγενισμός" δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί. Το πλησιέστερο συνώνυμο του refining είναι το purification, που όμως κι αυτό φαίνεται να αποδίδεται "εξευγενισμός".
 
Top