metafrasi banner

generation-skipping transfer (GST) tax

nickel

Administrator
Staff member
Έχουν και οι Αμερικανοί κάτι περίεργες φορολογίες! Αυτός εδώ ο φόρος αφορά παροχές που δεν είναι γονικές αλλά... έτσι μου έρχεται να τις πω «εγγονικές». Δεν πιστεύω ότι έχουμε κάτι αντίστοιχο και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω λίαν περιγραφική απόδοση. Θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας;

The U.S. generation-skipping transfer tax imposes a tax on both outright gifts and transfers in trust to or for the benefit of unrelated persons who are more than 37.5 years younger than the donor or to related persons more than one generation younger than the donor, such as grandchildren. The generation-skipping tax will be imposed only if the transfer avoids incurring a gift or estate tax at each generation level.
https://en.wikipedia.org/wiki/Generation-skipping_transfer_tax
 

rogne

¥
Κάτι σαν "διαγενεακός φόρος μεταβίβασης" (με τις απαραίτητες εξηγήσεις ως συμπλήρωμα)...;
 
...to or for the benefit of unrelated persons who are more than 37.5 years younger than the donor or to related persons...

While a skip-person is normally a grandchild, a skip person can be anyone who is not a spouse or ex-spouse that is at least 37.5 years younger than the transferor... (εδώ)

Η Ελλάδα πρέπει να τους στείλει νομοτεχνική βοήθεια.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δηλαδή, επιτρέπεται να έχεις 40 χρόνια διαφορά ως σύζυγος και δικαιούσαι τη δωρεά του παππού αφορολόγητα. Λογικό συμπέρασμα: αν ο παππούς θέλει να δωρίσει ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο στην κοπέλα που τον φροντίζει, πρέπει οπωσδήποτε να την παντρευτεί, αλλιώς θα την αναγκάσει να πληρώσει φόρο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Ευχαριστώ για τις ιδέες, Ομολογώ ότι οι σκέψεις για τις περιπτώσεις που επιδιώκει να καλύψει η συγκεκριμένη φορολογική διάταξη ήταν πιο γαργαλιστικές από την πιθανότητα να προκύψει ικανοποιητική απόδοση. Το πώς προσεγγίζονται τέτοια μεταφραστικά προβλήματα σε διαφορετικές περιπτώσεις είναι θέμα για πραγματεία που δεν θα κάνω ούτε τώρα ούτε προσεχώς. Επομένως, χαλαρώστε. :-)
 

Aegean2

New member
Άσχετο με τη μετάφραση

Δηλαδή, επιτρέπεται να έχεις 40 χρόνια διαφορά ως σύζυγος και δικαιούσαι τη δωρεά του παππού αφορολόγητα. Λογικό συμπέρασμα: αν ο παππούς θέλει να δωρίσει ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο στην κοπέλα που τον φροντίζει, πρέπει οπωσδήποτε να την παντρευτεί, αλλιώς θα την αναγκάσει να πληρώσει φόρο.

Ένα αυτοκίνητο μπορεί να το χαρίσει άνετα. Ένα σπίτι θα πληρώσει φόρο. Και τον φόρο δεν τον πληρώνει αυτός που παίρνει τα λεφτά αλλά αυτός που τα δίνει, οπότε δεν την αναγκάζει να πληρώσει τίποτε :p. Η δωρεά στη σύζυγο είναι αφορολόγητη ανεξαρτήτως ηλικίας (αρκεί να είναι Αμερικανίδα πολίτης), γιατί αργά ή γρήγορα θα πεθάνει και θα πληρωθεί ο φόρος κληρονομιάς.

Βασικά ο φόρος αυτός (GST) μπαίνει για αυτούς που προσπαθούν με τεχνάσματα όπως καταπιστεύματα και δωρεές να αποφύγουν το φόρο κληρονομιάς που θα έπρεπε να πληρωθεί αν τα αφήναν στη διαθήκη, και είναι στο 40%. Οπότε πολλοί προσπαθούν να το αποφύγουν γράφοντας το στα εγγόνια εν ζωή. Οπότε, αν τα εγγόνια τα γράψουν με τη σειρά τους στα δικά τους εγγόνια και ούτω καθεξής, δεν θα πληρωθεί ποτέ φόρος. Μπορεί και με τη σύζυγο να γίνει αυτό, να παντρευτεί με τη σειρά της ένα νεαρό 50 χρονια μικρότερο, και αυτός αργότερα μια μικρή, αλλά αυτό δεν έχει τύχει να χρησιμοποιηθεί, και δεν υπάρχει και λόγος. Ενώ μια οικογένεια κρατώντας την περιουσία αφορολόγητη, μένουν στην οικογένεια για πάντα. (Για αυτό το λένε και dynasty tax μερικές φορές)

Έχεις δικαίωμα να χαρίσεις έως 5,34 εκατομμύρια εν ζωή (10,68 για ζευγάρι) συνολικά σε όποιον/όποιους θες αφορολόγητα, τα υπόλοιπα θα φορολογηθούν σαν να τα είχες αφήσει στη διαθήκη σου. Επίσης έχεις δικαίωμα να χαρίζεις έως $14,000 το χρόνο σε ΟΣΟΥΣ θες, αφορολόγητα χωρίς να μετράνε στο όριο των 5,34 εκατομμυρίων. Δλδ, αν έχεις 20 εγγόνια και τους βάζεις στην τράπεζα 14,000 στον καθένα για 50 χρόνια, αφήνεις άνετα άλλα 14 εκατομμύρια χωρίς φόρο. :p Απλά θέλει οργάνωση, και το estate planning είναι ολόκληρη τέχνη. Κάθε φορά που βρίσκουν παραθυράκι οι λογιστές και οι δικηγόροι, βγάζουν κάποιο φόρο σαν αυτόν να το κλείσουν. Ενώ οι δικοί μας αντίθετα, αν βρουν κόλλημα, βγάζουν ένα νέο νόμο να ανοίξει ένα παραθυράκι για τους έχοντες.
 
Top