metafrasi banner

cultured butter

Before modern factory butter making, cream was usually collected from several milkings and was therefore several days old and somewhat fermented by the time it was made into butter. Butter made from a fermented cream is known as cultured butter. During fermentation, the cream naturally sours as bacteria convert milk sugars into lactic acid. The fermentation process produces additional aroma compounds, including diacetyl, which makes for a fuller-flavored and more "buttery" tasting product. Today, cultured butter is usually made from pasteurized cream whose fermentation is produced by the introduction of Lactococcus and Leuconostoc bacteria.
https://en.wikipedia.org/wiki/Butter

Το λέμε κάπως στα ελληνικά ή να το πω απλά «βούτυρο με καλλιέργεια» (ή κάπως έτσι);
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Παραλίγο να σου πω ότι η ΕΕ το λέει "ξινό βούτυρο", αλλά ω του θαύματος, έπεσα πάνω σε blunder. Έχουν ονομάσει "ξινό βούτυρο" το buttermilk. Όπως λέμε... καμιά σχέση.

Capture.JPG

Μπορεί ο όρος buttermilk να χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις γι' αυτό που περιγράφεις; Όχι στην αγορά πάντως.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ "ξινό βούτυρο" θα το ονόμαζα. Και μάλιστα βρήκα αυτό το pdf ψάχνοντας για "ξινοβούτυρο".

Εδώ μιλάμε και για το "βουτυρόγαλα".
 

daeman

Administrator
Staff member
...
βούτυρο με (οξυγαλακτική) καλλιέργεια

Τον Μεσαίωνα και στη βόρεια Ευρώπη το βούτυρο έγινε το λίπος εκλογής για μαγείρεμα από τους φτωχούς χωρικούς. Κατά τον 16ο αιώνα οι ανώτερες τάξεις το ενσωμάτωσαν περιοδικά στη διατροφή τους, γιατί ήταν το μόνο ζωικό λίπος που επιτρεπόταν από το Βατικανό να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Λόγω έλλειψης τρόπου συντήρησης του γάλακτος και επειδή πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι συνέλεγαν το γάλα σε διαφορετικές ημέρες για να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη ποσότητα και να φτιάξουν βούτυρο, πυροδοτούνταν η ζύμωση του γάλακτος μέσω των βακτηρίων του γαλακτικού οξέος (οξυγαλακτική καλλιέργεια), η οποία έδινε βούτυρο με πλούσια και ελαφρώς υπόξινη γεύση.
http://oliviart-gr.blogspot.gr/2014/02/blog-post_4961.html#axzz3s21J1y36

Η πηγή, ενδεικτικά, γιατί η πραγματική πηγή μου αυτή τη στιγμή χτυπάει βούτυρο.

Η καλλιέργεια μπορεί να προκύπτει είτε φυσικά λόγω μερικής ζύμωσης του γάλακτος (ο παραδοσιακός τρόπος), είτε με την προσθήκη εξωγενούς καλλιέργειας για επιτάχυνση της διαδικασίας.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
«λίπος εκλογής» θα εννοεί «προτιμώμενο λίπος» μάλλον (να μην τρέχω τώρα στα μεταφραστικά)...
 

daeman

Administrator
Staff member
...
E, ναι, το κείμενο έχει μόνο (ενδεικτική) πραγματολογική αξία, όχι γλωσσική ή μεταφραστική. Διόρθωσα μόνο δύο ορθογραφικά στο παράθεμα (*συνέλλεγαν > συνέλεγαν, *υπόξυνη > υπόξινη). Για κανονική επιμέλεια, θέλουμε δακτυλολίπανση, ντάγκα-ντάγκα και τάκα τάκα. Ka ching! :whistle:

the fat of choice vs. the choice of fat
 
Σας ευχαριστώ όλους!

Αλεξάνδρα, είχα ήδη εντρυφήσει στο νήμα ξινόγαλα - βουτυρόγαλα - όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω, γιατί η συνταγή μου περιείχε φυσικά και buttermilk... Btw, βρίσκω ένα μόνο εύρημα στο Google για το «ξινοβούτυρο», όπου αναφέρεται ως συνώνυμο του βουτανικού οξέος.

Δόκτορα, ευχαριστώ για το γλωσσάρι.

Daeman, ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.
 
Top