beer widget = ρυθμιστής αφρού, αφρορυθμιστής

drsiebenmal

HandyMod
Staff member


Αυτό στην εικόνα, πατέντα της Guinness. Widget (συσκευή, εξάρτημα, μαραφέτι, μπλιμπλίκι...) για τον έλεγχο του αφρού της μπύρας. Κάποια ιδέα για την απόδοση; Ρυθμιστής αφρού; Αφρορυθμιστής; Αφρυθμιστής (κατά το τετραπέζι > τραπέζι και το περιβαλλοντολόγος > *περιβαντολόγος);

A widget is a device placed in a container of beer to manage the characteristics of the beer's head. The original widget was patented in Ireland by Guinness. The "floating widget" is found in cans of beer as a hollow plastic sphere, 3 cm in diameter (similar in appearance to a small ping pong ball) with a small hole in one side.​
(Αγγλική βίκη, εδώ).​
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μικρή παρατήρηση: Περιβαλλοντολόγος, όχι περιβαντολλολόγος. Και το περιβαντολόγος είναι λάθος, ε;

Εδώ το λένε αμετάφραστο, widget, αλλά θα το έχεις δει, φαντάζομαι.
Ο αφρορρυθμιστής μού αρέσει, αλλά με το widget μέσα σε παρένθεση, αφού είναι ευρεσιτεχνία της Guinness.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έκανα τις διορθώσεις, ευχαριστώ!
Η μετατροπή περιβαλλοντολόγος > *περιβαντολόγος (που γίνεται μπροστά στα μάτια μας) δεν είναι το θέμα μου και ίσως κακώς την ανέφερα, γι' αυτό και την γκριζάρισα.
 

daeman

Moderator
Staff member
Καλημέρα.
Κυριακή, ευκαιρία για μπιρίτσες, Δρ7χ;

Ρυθμιστής αφρού ή αφρορρυθμιστής (με ένα ή δύο ρ, άραγε; ) θα πρότεινα κι εγώ.
Όχι αφρυθμιστής, μη βγάλει αφρούς ο αναγνώστης προσπαθώντας να το καταλάβει.
Δεν είναι πια αποκλειστική πατέντα τής Guinness, το 'χω δει και σε άλλες μπίρες.
Και σου 'κανε έναν αφρό...
 
Εγώ δεν κατάλαβα τι κάνει αυτό το αφρομαραφέτι (μαραφρέτι; ). Εξαφανίζει τον αφρό από το τενεκεδάκι; Και άμα πίνεις τη μπίρα σου με αφρό;
 

daeman

Moderator
Staff member
Εγώ δεν κατάλαβα τι κάνει αυτό το αφρομαραφέτι (μαραφρέτι; ). Εξαφανίζει τον αφρό από το τενεκεδάκι; Και άμα πίνεις τη μπίρα σου με αφρό;

Ίσα-ίσα, αυτό προσπαθεί να αποφύγει και, όπως έχω διαπιστώσει, τα καταφέρνει αρκετά καλά. Στη Βίκι το περιγράφει αναλυτικά, αυτό το *μαραφρέτι :) βοηθάει στη δημιουργία πυκνού κρεμώδους αφρού από μικρές φυσαλίδες που διαρκεί περισσότερο, δεν κάθεται γρήγορα, σαν να βγαίνει από την κάνουλα. Οι μερακλήδες μπιροπότες ξέρουν ότι μπίρα χωρίς αφρό δεν πίνεται, είναι φλατ και με αλλοιωμένη γεύση. Άσε που το γέμισμα, της Γκίνες ιδίως, ήταν ανέκαθεν "τέχνη", θέλει προσοχή και την κατάλληλη τεχνική και κουβαλάει τη δική του μυθολογία, όπως μας εξηγεί ο μπιρομάστορας εδώ:

Εδώ το widget εν δράσει:

και ο Ρούτγκερ Χάουερ σε μια διαφήμιση της δεκαετίας του '80:
 

SBE

¥
Το μαραφρέτι μ' αρέσει. Άλλωστε θυμάμαι την πρώτη φορά που το άκουσα (το γουίτζετ, όχι το μαραφρέτι) και ρώτησα η απάντηση ήταν ότι η λέξη σημαίνει μπιχλιμπίδι, μαραφέτι, πραματάκι, και δεν είναι καθόλου επιστημονική. Ενώ ο αφρορυθμιστής παρά είναι επιστήμη!
 

daeman

Moderator
Staff member
Εν τοιαύτη περιπτώσει, μπιρ-χλιμπίδι.



Επίσης αποδομητικά και low tech, εκτός από το άπαιχτο μπιρχλιμπίδι και το πολύ καλό αφρομαραφέτι/μαραφρέτι, τα ανέμπνευστα αφρομπιρομπαλάκι ή ζυθοσφαιρίδιον και αφρομπλιμπλίκι (όχι μπλιμπλίκι με κόμη άφρο).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ πάλι, λέω να προτιμήσω την μπυρμπίλια.

Άιρις μπαρ το κάνατε το νήμα, καλά του κάνατε. :)
 

alex

New member
Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να μεταφραστεί αλλά δεν είναι ρυθμιστής αφρού. Η μπίλια αυτή περιέχει άζωτο, το οποίο δίνει στη Guinness (και σε όποια άλλη μπύρα χρησιμοποιηθεί) τον χαρακτηριστικό κρεμώδη αφρό της. Το φυσικό αέριο της μπύρας είναι το διοξείδιο του άνθρακα και προέρχεται από τη ζύμωση των σακχάρων που προκύπτουν από την υδρόλυση του αμύλου του κριθαριού.

:)
 
Top