11-6-2013: Κλείνει η ΕΡΤ

Zazula

Administrator
Staff member
Aκριβώς γιατί αυτός που [...] ρυπαίνει, είναι ακριβώς αυτός που έχει τη δυνατότητα σήμερα να έχει κανάλι.
Εάν το κράτος είναι αυτός που ρυπαίνει κι έχουμε μόνον ένα κρατικό κανάλι, τι μας εγγυάται ότι θα το μάθουμε ποτέ;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, λέμε το ίδιο πράγμα: είναι αδύνατο να υπάρξει πραγματική πολυφωνία και πλουραλισμός σήμερα, ακριβώς γιατί αυτός που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, αυτός που ρυπαίνει, αυτός που ανέχεται ή ενθαρρύνει τη δολοφονία μεταναστών, είναι ακριβώς αυτός που έχει τη δυνατότητα σήμερα να έχει κανάλι.
Όχι, δεν λέμε το ίδιο πράγμα. Εσύ λες ότι ο πλουραλισμός και η πολυφωνία δεν έχουν σημασία σήμερα επειδή ελέγχονται από όλα αυτά τα «λουλούδια»· εγώ λέω ότι (χωρίς να είναι εύκολο) από αυτή την πολυφωνία = κακοφωνία μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα για την καθημερινή μας πορεία.
 
Εάν το κράτος είναι αυτός που ρυπαίνει κι έχουμε μόνον ένα κρατικό κανάλι, τι μας εγγυάται ότι θα το μάθουμε ποτέ;

Σωστά, αλλά πού είπα εγώ ότι «πρέπει να έχουμε μόνον ένα κρατικό κανάλι»;

Όχι, δεν λέμε το ίδιο πράγμα. Εσύ λες ότι ο πλουραλισμός και η πολυφωνία δεν έχουν σημασία σήμερα επειδή ελέγχεται από όλα αυτά τα «λουλούδια»· εγώ λέω ότι (χωρίς να είναι εύκολο) από αυτή την πολυφωνία = κακοφωνία μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα για την καθημερινή μας πορεία.

Ντόκτορα, δε λέω ότι δεν έχουν σημασία, θα είχαν πολύ μεγάλη σημασία, λέω ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να υπάρξουν σε βαθμό που να διασφαλίζεται αυτό που λέγατε πριν «σφαιρική ενημέρωση». Μόλις ένα κανάλι ή ένα μέσο πραγματικά αντίθετο με τα συμφέροντα των κρατούντων αποκτήσει δύναμη θα γίνει το παν για να πέσει. Μέχρι τότε, μπορεί να διατηρείται χάριν πολυφωνίας και επίφασης δημοκρατικότητας. Διαφωνείς σ' αυτό; Εμένα μου φαίνεται κοινή λογική.

Για τα συμπεράσματα, συμφωνούμε, πάντα μπορούν να βγουν. Ωστόσο, γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να μη βγαίνουν -αυτό που λες κι εσύ, δεν είναι εύκολο να βγουν.

Όχι, δεν αναγνώρισα καθόλου κάτι τέτοιο. Πού το είδες αυτό;

Το είδα στο ότι το μόνο αντιπαράδειγμα που έφερες όσον αφορά τη διαφορετική στάση των καναλιών απέναντι στην κρίση, τις απεργίες, την προβολή των προβλημάτων των εργαζομένων κλπ. ήταν ο 902. Συγνώμη αν κατάλαβα λάθος.
 
Το είδα στο ότι το μόνο αντιπαράδειγμα που έφερες όσον αφορά τη διαφορετική στάση των καναλιών απέναντι στην κρίση, τις απεργίες, την προβολή των προβλημάτων των εργαζομένων κλπ. ήταν ο 902. Συγνώμη αν κατάλαβα λάθος.


Φυσικά και κατάλαβες λάθος. Έφερα το παράδειγμα του 902 επειδή πρόκειται για έναν σταθμό με πολύ συγκεκριμένη άποψη, η οποία κάλυπτε ακριβώς αυτά που έγραφες. Και επειδή όταν έγραφες ότι δεν υπάρχει κανένα κανάλι που να παρουσιάζει την αντίθετη προπαγάνδα, έκανες σαν να μην υπήρχε ο 902.


Τώρα, για τα άλλα κανάλια, που λες:
Δεν θα συγκρίνω τα κανάλια μεταξύ τους, γιατί αυτό το θεωρώ εξαρχής λάθος. Όταν κάνουμε κάτι τέτοιο, υπονοούμε σιωπηρά ότι κάθε κανάλι είναι κάτι το ενιαίο και ομοιογενές. Αυτό, με εξαίρεση ορισμένα κανάλια που ακολουθούν μια σκληρή προπαγανδιστική γραμμή, όπως ο 902, δεν ισχύει.
Οπότε θα κάνω κάτι διαφορετικό. Θα συγκρίνω την πολυφωνία εντός των καναλιών. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τον ΣΚΑΙ του Αλαφούζου, που θεωρείται ο κατεξοχήν συστημικός, μνημονιακός σταθμός.
Στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ, λοιπόν, υπάρχει μια εκπομπή λόγου καθημερινά στις 7, την οποία επιμελείται ο Ευαγγελάτος. Στην εκπομπή αυτή έχουν μόνιμη παρουσία, για να σταθώ σε δύο μόνο παραδείγματα, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και η Ελένη Καλογεροπούλου. Ο πρώτος είναι ακραιφνώς μνημονιακός και η δεύτερη ακραιφνώς αντιμνημονιακή (και θερμή υποστηρίκτρια του ΣΥΡΙΖΑ). Τα Σαββατοκύριακα το πρωί έχει μια εκμποπή λόγου ο Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος επίσης είναι ακραιφνώς αντιμνημονιακός. Και τις Κυριακές το βράδυ έχει εκπομπή ο εκ δεξιών αντιμνημονιακότερος των αντιμνημονιακότερων αντιμνημονιακών, Γιώργος Τράγκας, ο οποίος πρόσφατα δεν δίστασε να φιλοξενήσει, ουσιαστικά εκθειάζοντάς τους, τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Είναι προφανές ότι ο τρόπος με τον οποίον θα παρουσιάσει τα της οικονομικής κρίσης ο Παπαδημητρίου απέχει έτη φωτός από τον τρόπο με τον οποίον θα τα παρουσιάσουν η Καλογεροπούλου ή ο Τράγκας. Και αν σου λείπει η πλευρά του ΚΚΕ, μπορεί να μην υπάρχει (απ' όσο ξέρω δηλαδή) κομουνιστής δημοσιογράφος με εκπομπή στον ΣΚΑΙ, όμως στις διάφορες εκπομπές λόγου σταθερά φιλοξενούνται εκπρόσωποι του ΚΚΕ, ενίοτε με μακροσκελείς συνεντεύξεις. Θυμάμαι να έχω παρακολουθήσει ουκ ολίγες συνεντεύξεις της μέχρι πρότινος γενικής γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, είτε στους Νέους Φακέλους του Παπαχελά είτε στην καθημερινή πρωινή εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου.

Αυτό που θέλω να πω με όλα τα παραπάνω είναι ότι ακόμα και στον σταθμό που θεωρείται κατεξοχήν όργανο συστημικής προπαγάνδας φιλοξενείται κάθε καρυδιάς καρύδι. Μπορεί κανείς παρακολουθώντας τον ίδιο σταθμό να πειστεί από τον λόγο του Παπαδημητρίου ότι ο μόνος δρόμος είναι το μνημόνιο ή να πειστεί από τον Τράγκα ότι το μνημόνιο είναι η απόλυτη καταστροφή. Μπορεί να γοητευτεί από τον Αυτιά και να πάει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή να σαγηνευτεί από την συνέντευξη της Παπαρήγα και να σηκωθεί τρέχοντας να γραφτεί στην ΚΝΕ. Κάτι ανάλογο ισχύει για όλους σχεδόν τους υπόλοιπους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, πλην φυσικά των 902 και 105,5.

Ακόμα όμως κι αν μπορούσε ένας ιδιοκτήτης να επιβάλει κάποιου είδους ομοιογένεια εντός του σταθμού του, όπως συμβαίνει στον 902 και τον 105,5, η πολυφωνία εξασφαλίζεται από τη δυνατότητα ύπαρξης άλλων ιδιοκτητών με διαφορετική άποψη. Σήμερα, με την πληθώρα των εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, και με την πραγματική επανάσταση που έχει φέρει το διαδίκτυο στην επικοινωνία και την ενημέρωση, η πολυφωνία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αναγκάζομαι να γράφω αυτονόητα πράγματα, αλλά μάλλον χρειάζεται απ' ό,τι φαίνεται.
 
" Έφτασε η κατάσταση (το 2010) να καλεί το ΠΑΜΕ σε απεργία όχι μόνο χωρίς αποφάσεις σωματείων αλλά και χωρίς να μπει στον κόπο να απευθυνθεί, να πείσει και να οργανώσει τις μάζες. Απλώς τις καλεί (τις μάζες) από τον 902, το Ριζοσπάστη και το site του και ανάλογα με την αντίδραση τους τις χαιρετίζει ή (τις περισσότερες μάζες) τις καταγγέλλει ως απεργοσπάστες και «αντικειμενικά συμμάχους της αστικής τάξης». " (Αλέκος Χαλβατζής)

" Όπου τα νούμερα μπορούν να αμφισβητηθούν (πχ συμμετοχή σε μια κινητοποίηση) υπάρχει πλέον όχι απλώς ωραιοποίηση αλλά ανοιχτή παραπληροφόρηση (από το Ριζοσπάστη, τον 902, την εσωκομματική ενημέρωση). (...) Δεν μπορεί επιτόπου οι ντουντούκες, και την επόμενη ο Ριζοσπάστης, ο 902 να λένε ότι «η πορεία έχει διπλώσει από την Ομόνοια, στο Σύνταγμα και πάλι στην Ομόνοια» την ώρα που οποιοσδήποτε, στρίβοντας το κεφάλι του από την Πανεπιστημίου στη Σταδίου, έβλεπε ότι αυτό δεν ισχύει με αποτέλεσμα να προκαλούνται τουλάχιστον απορία και ειρωνικά χαμόγελα ακόμα και σε ανυποψίαστους συντρόφους." (στο ίδιο)
 

nickel

Administrator
Staff member
Με τη ζωντανή μετάδοση μού δόθηκε η ευκαιρία να αντιληφθώ και το είδος των τραγουδιών που φτιάχνει αυτό τον καιρό ο Κραουνάκης. Φαίνεται ότι, όταν είδε ότι δεν μπορεί να είναι ο νέος Χατζιδάκις, αποφάσισε να κάνει καριέρα στην άλλη άκρη του βαρελιού, μαζί με το πολύ κατακάθι. Καιρό είχα να ακούσω τόση χυδαιότητα (και μάλιστα λουγκροχυδαιότητα) και αναρωτιέμαι ποιος αποφάσισε να φέρει τα υπόγεια των επιθεωρήσεων στο προαύλιο της ΕΡΤ.

Λίγο πριν, στη εκπομπή της Στάη με συζήτηση για τα γνωστά, επενέβησαν μέσα από παράθυρο δύο δημοσιογράφοι εκπρόσωποι διαφορετικών παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ και διαμαρτυρήθηκαν που στο πάνελ βρισκόταν διευθυντής εφημερίδας τον οποίο έχει διαγράψει η ΕΣΗΕΑ.

Έτσι βρήκα δύο πράγματα που δεν θα ήθελα να δω στη νέα ΕΡΤ: τη χυδαιότητα τύπου Κραουνάκη και την πολιτική των αποκλεισμών.

Και, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι τα παραπάνω είναι αντιφατικά: πού τραβάμε τις κόκκινες γραμμές στην πολιτική και πού στην τέχνη;
 
Και, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι τα παραπάνω είναι αντιφατικά: πού τραβάμε τις κόκκινες γραμμές στην πολιτική και πού στην τέχνη;

Πουθενά. Αυτά πια δεν είναι γραμμές, είναι κυματικές συναρτήσεις.:)
 
Και, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι τα παραπάνω είναι αντιφατικά: πού τραβάμε τις κόκκινες γραμμές στην πολιτική και πού στην τέχνη;

Δεν πολυκατάλαβα αν το ερώτημα είναι ρητορικό ή αν θέλεις απάντηση, πάντως εγώ μπορώ να απαντήσω χωρίς δυσκολία.
Στην τέχνη δεν τραβάω κόκκινη γραμμή πουθενά. Αυτό που για τον έναν είναι αριστούργημα για τον άλλον είναι ανοσιούργημα. Οι μόνες θεμιτές κόκκινες γραμμές είναι οι προσωπικές κόκκινες γραμμές που τραβάει ο θέατης, με τη δύναμη που του παρέχει το τηλεκοντρόλ του. Δεν θα ήθελα στη νέα ΕΡΤ να υπάρχουν επιτροπές οι οποίες να κρίνουν ποιο καλλιτεχνικό θέαμα είναι κατάλληλο να προβληθεί στην τηλεόραση και ποιο όχι.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική, πολύ θα ήθελα να μπορούσα να δώσω την ίδια ακριβώς απάντηση, αλλά δυστυχώς μας έχει υπενθυμίσει η Χρυσή Αυγή ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που οφείλουμε να τραβήξουμε: να αποκλείεται ο λόγος που καλεί σε πράξεις βίας. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο που πρέπει να κάνουμε, υπάρχει ήδη νόμος κατά της ηθικής αυτουργίας σε πράξεις βίας (άλλο που δεν εφαρμόζεται).
 

SBE

¥
Δεν θα ήθελα στη νέα ΕΡΤ να υπάρχουν επιτροπές οι οποίες να κρίνουν ποιο καλλιτεχνικό θέαμα είναι κατάλληλο να προβληθεί στην τηλεόραση και ποιο όχι.

Εδώ θα διαφωνήσω. Δηλαδή στη νέα ΕΡΤ θέλεις να δείχνουν κακή ποιότητα;
Επιπλέον, υπάρχουν κανόνες σχετικά με το τι δείχνει η τηλεόραση και τι όχι, και τι ώρα το δείχνει.
Και εν τέλει πάντα γίνεται επιλογή γιατί η τηλεόραση δεν μπορεί να δείχνει τα πάντα. Δεν θα έφτανε ο χρόνος.
 

Zazula

Administrator
Staff member
[Πρέπει] να αποκλείεται ο λόγος που καλεί σε πράξεις βίας. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο που πρέπει να κάνουμε, υπάρχει ήδη νόμος κατά της ηθικής αυτουργίας σε πράξεις βίας (άλλο που δεν εφαρμόζεται).
Υποθέτω εννοείς τα άρθρα 184-186 ΠΚ; (Το 185 ΠΚ επικουρικά για την εγκωμίαση κακουργημάτων κατά της ανθρωπότητας κλπ.)
Παρεμπ, με το 183 ΠΚ τι θα κάνεις; Διότι αυτό κι αν έχει επίσης γίνει πατσαβούρι! Θα πρέπει να δείχνει η τηλεόραση κάποιον που εκείνη τη στιγμή παραβιάζει το 183 ΠΚ, τι νομίζεις;
Και, στο φινάλε, η τηλεόραση μπορεί και/ή οφείλει να είναι και δικαστήριο; Ή να επεμβαίνει η Δικαιοσύνη εκ των υστέρων;
Ο ΠΚ εδώ, για να μην ψάχνετε: http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A3/tabid/432/language/el-GR/Default.aspx
 
Εδώ θα διαφωνήσω. Δηλαδή στη νέα ΕΡΤ θέλεις να δείχνουν κακή ποιότητα;

Και ποιος θα κρίνει αν η ποιότητα είναι καλή ή κακή; Κάποια επιτροπή λογοκρισίας;
Το τι είναι καλό και τι κακό είναι εντελώς υποκειμενικό. Εγώ, για παράδειγμα, θεωρώ ότι η γιορτή της Γιουροβίζιον, που χρόνια τώρα δείχνει η ΕΡΤ, είναι πολύ κακής ποιότητας. Κάποιος άλλος μπορεί να διαφωνεί. Ποιος έχει δίκιο;

Για μένα το πράγμα είναι απλό (για να απαντήσω και στο τρίτο ερώτημά σου):
Οι υπεύθυνοι προγράμματος κάθε σταθμού οφείλουν να κρίνουν, με βάση τα όποια -εντελώς υποκειμενικά- κριτήρια έχουν, τι θέλουν να προβάλλει ο σταθμός τους και τι όχι. Και εμείς, ως τηλεθεατές, κρίνουμε -επίσης εντελώς υποκειμενικά- αν το θέαμα που προβάλλει ο εκάστοτε σταθμός είναι υψηλής ή χαμηλής ποιότητας, και καθόμαστε να το δούμε ή αλλάζουμε κανάλι. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση ανάλογα με το αν ο σταθμός είναι ιδιωτικός ή δημόσιος. Η μόνη θεμιτή διαφορά που μπορώ να φανταστώ θα ήταν στα δημόσια μέσα οι υπεύθυνοι προγράμματος να εκλέγονται από κάποιο ευρύτερο σώμα. Οπότε αν κάποιος υπεύθυνος προγράμματος κάνει επιλογές τις οποίες το ευρύτερο σώμα θεωρεί χαμηλής ποιότητας, στις επόμενες εκλογές θα μπορούν να τον αντικαταστήσουν με κάποιον άλλον.

Το άλλο που λες σχετικά με το τι μπορεί να δείχνει η τηλεόραση και τι ώρα μπορεί να το δείχνει αφορά γενικούς κανόνες (οι περισσότεροι εντελώς ανόητοι, αλλά τέλος πάντων), οι οποίοι ισχύουν για όλους τους σταθμούς, ιδιωτικούς και δημόσιους, οπότε δεν νοείται κάποια διαφοροποίηση ως προς τους δημόσιους σταθμούς. Οπότε εντάξει, αν ένα καλλιτεχνικό θέαμα έχει ξερωγώ γυμνό -για να αναφέρω έναν από τους πιο ανόητους κανόνες-, ας το δείξουν μετά τις 12.
 
Υποθέτω εννοείς τα άρθρα 184-186 ΠΚ; (Το 185 ΠΚ επικουρικά για την εγκωμίαση κακουργημάτων κατά της ανθρωπότητας κλπ.)
Παρεμπ, με το 183 ΠΚ τι θα κάνεις; Διότι αυτό κι αν έχει επίσης γίνει πατσαβούρι! Θα πρέπει να δείχνει η τηλεόραση κάποιον που εκείνη τη στιγμή παραβιάζει το 183 ΠΚ, τι νομίζεις;
Και, στο φινάλε, η τηλεόραση μπορεί και/ή οφείλει να είναι και δικαστήριο; Ή να επεμβαίνει η Δικαιοσύνη εκ των υστέρων;

Προφανώς και η τηλεόραση ούτε οφείλει ούτε μπορεί να είναι δικαστήριο. Ναι, η Δικαιοσύνη θα επεμβαίνει εκ των υστέρων. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος της τηλεόρασης (δημοσιογράφος, συντάκτης ειδήσεων, ιδιοκτήτης κ.ο.κ.) θα ήταν να μην δίνει βήμα σε άτομα που λόγω και έργω παραβιάζουν διατάξεις του ποινικού κώδικα, ή να τους στερεί το βήμα όταν διαπιστώνει ότι έγινε κάποια τέτοια παραβίαση στον αέρα. Αλλά δεν είναι δουλειά των δημοσιογράφων να φροντίζουν για την τήρηση των νόμων. Αν μια διάταξη, όπως το άρθρο 183 που λες, παραβιάζεται κατά κόρον χωρίς κυρώσεις, καθίσταται ουσιαστικά ανενεργό λόγω απραξίας της Δικαιοσύνης.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Οπότε το θέμα είναι ότι ούτως η άλλως την κόκκινη γραμμή τη θέτει η νομοθεσία. Το πρόβλημα όμως κι εγώ το εντοπίζω στην πρακτική όψη του πράγματος...
 

nickel

Administrator
Staff member
Panadeli, αν δεν έχει γίνει φανερό, να το μαρτυρήσω: είμαι λάτρης της δημόσιας τηλεόρασης, της ποιοτικής και συχνά ελιτίστικης — σαν χώρου ηρεμίας και ωριμότητας εν μέσω της κακόφωνης ενίοτε πολυφωνίας.

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι χρειάζομαι κάποια προστασία από τις απόψεις της Χρυσής Αυγής, δεν φοβάμαι μη με ξελογιάσουν. Θέλω ωστόσο προστασία από τη χυδαιότητα και τον ανορθολογισμό λόγων και πράξεων, οπότε δεν θα ήθελα καλεσμένους που βασανίζουν το νευρικό μου σύστημα, όπως συχνά γίνεται στα ιδιωτικά κανάλια, όπου ενδεχομένως το ζητούμενο είναι να στήσουν καβγά ή να κάνουν διαγωνισμό βλακείας.

Επίσης, δεν φοβάμαι τη βωμολοχία, ούτε απαιτώ να γίνουν όλοι Αριστοφάνηδες. Και με τον Τζιμάκο μια χαρά τα πάω. Αλλά απόψε ο Κραουνάκης κατάφερε να βρει τις κόκκινες γραμμές μου. Και, επειδή δεν ξέρω τι λέτε για λογοκρισίες και επιτροπές, σίγουρα πάντως κάποιοι υπεύθυνοι προγράμματος θα υπάρχουν στην αυριανή ΕΡΤ, σκέφτηκα να τους προτείνω να κρατήσουν απέξω *αυτόν τον Κραουνάκη, πέρα και από το προαύλιο. (* Υπάρχει μπόλικος Κραουνάκης που λατρεύω.)


Μουσικό διάλειμμα:

 

meidei

New member
Χαίρομαι που βλέπω μετά από 6 (?) μέρες πειρατικής ΕΡΤ, το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών στη ΝΕΤ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Χαίρομαι που βλέπω μετά από 6 (?) μέρες πειρατικής ΕΡΤ, το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών στη ΝΕΤ.
Είναι, αν δεν κάνω λάθος, ο κύριος που μόλις ρώτησε: «Συγγνώμη, έχει ερωτηθεί ποτέ ο ελληνικός λαός πώς θέλει τη δημόσια τηλεόραση;»
Μάλιστα. Βουτάνε κι αυτοί το χέρι στο σακούλι του λαϊκισμού και τραβάνε ερωτήσεις, βλέπω.
 

meidei

New member
Δεν τους άφησαν να σταυρώσουν και λέξη. Μόνο αυτό είπε μέχρι τώρα για να πάρει τον λόγο.
 

meidei

New member
Αυτό ήταν το προσχέδιο θέσεων προς ψήφιση στους Πειρατές εντωμεταξύ

ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

1. Διασφάλιση πάση θυσία του δημόσιου και ΟΧΙ κρατικού χαρακτήρα της Νέας ΕΡΤ με τη μορφή Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής Ενημέρωσης και Πολιτισμού η οποία οφείλει να υπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες των πολιτών και όχι αυτές του πολιτικού κατεστημένου.
2. Διασφάλιση της απόλυτα διαφανούς λειτουργίας της τόσο οικονομικά όσο και διοικητικά (τρόπος λήψης αποφάσεων, προσλήψεις, απολύσεις, κλπ) – παρουσίαση όλων των στοιχείων στο ίντερνετ.
3. Διασφάλιση της αξιοκρατικής της διάρθρωσης στο μέγιστο βαθμό με αντικειμενική και δημόσια προσβάσιμη αξιολόγηση όλων των εργαζόμενων και των διευθυντικών στελεχών.
4. Διασφάλιση της δυνατότητας των πολιτών να ελέγχουν τα πεπραγμένα και τη λειτουργία του ενημερωτικού μέσου με ελεύθερη πρόσβαση στις ιστοσελίδες του οργανισμού.
5. Διασφάλιση του αποκλεισμού των κομματικών επιρροών σε όλα τα επίπεδα δομής και λειτουργίας της
6. Διασφάλιση της δημοκρατικότητας στην εκπροσώπηση όλων των τάσεων – πολιτικών και κοινωνικών , της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ανοιχτής πρόσβασης στην μετάδοση από την ΕΡΤ.
7. Διασφάλιση της προστασίας και διαφύλαξης της ιδιωτικότητας κάθε πολίτη που μπορεί και θέλει να προσφέρει σοβαρές πρωτογενείς εσωτερικές πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία του πολιτικού – οικονομικού – εκπαιδευτικού κλπ συστήματος και στην αποκάλυψη καταστάσεων διαφθοράς , αναξιοκρατίας κλπ
8. Διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και μορφωτικής ενημέρωσής, ανεξάρτητα από κατασκευασμένους δείκτες «τηλεθέασης» , που να καλύπτει το ευρύτερο δυνατό κοινό.
9. Μετατροπή του αρχείου της ΕΡΤ σε δημόσιας πρόσβασης βιβλιοθήκη / αρχειοθήκη /αποθετήριο.(public domain)
10. Άμεση κατάργηση του παρόντος καθεστώτος της ασύδοτης χρήσης και ασαφούς αδειοδότησης του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων και λοιπών συχνοτήτων μετάδοσης και επικοινωνίας και αντικατάστασή του με ένα σαφές, ανοιχτό και δημοκρατικό πλαίσιο απόδοσης των αντίστοιχων αδειών.
11. Διασφάλιση της χρήσης λογισμικού ανοικτών προτύπων σε όλα τα συστήματα της Νέας ΕΡΤ στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
12. Διασφάλιση της πλήρους αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ στον τομέα της επικοινωνίας ιδιαίτερα με τη διαδραστική τους μορφή.
13. Διασφάλιση της δυνατότητας στο εξής ελεύθερης θέασης (FTA) των ως τώρα κρυπτογραφημένων δημόσιων καναλιών που προβάλλονται από τους δορυφόρους στην Μεσόγειο (Eutelsat 7E, Hotbird 13E τώρα καθώς και όπου άλλου προκύψει δορυφορική μετάδοση στο μέλλον)
14. Δημόσιος διάλογος για την επιλογή ενός ανταποδοτικού σχέδιου χρηματοδότησης το οποίο δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα βασίζεται στις ιδιωτικές εισφορές, στην χρηστή οικονομική διαχείριση, στην δίκαιη κατανομή των διαφημιστικών πόρων , στην πρόβλεψη για συμμετοχή στο κόστος παραγωγής εκπομπών της ΕΡΤ οι οποίες μεταδίδονται από ιδιωτικά δίκτυα επικοινωνίας ελληνικά ή ξένα, κλπ


----
έχω προβλήματα με κάποιες θέσεις, αλλά το No 9 είναι απαράβατη θέση μου.
 
Ωραίο σχέδιο. Να ρωτήσω όμως -χωρίς ίχνος ειρωνείας-, με ποια μέθοδο θα γίνουν αυτές οι διασφαλίσεις; Υπάρχει σχέδιο πίσω απ' το προσχέδιο;
 

meidei

New member
Αυτό δεν το ξέρω γιατί δεν ανήκω στο κόμμα των πειρατών.

Όμως υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι πειρατές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εταιρίες, και μια από αυτές είναι το αποθετήριο πληροφοριών με ιστορικό αλλαγών (δηλαδή φαντάζομαι στην περίπτωση της ΕΡΤ, όλες οι εσωτερικές αναφορές, συμφωνίες και κάθε απόφαση που λαμβάνεται θα καταγράφεται στο δημόσιο αρχείο και κάθε αλλαγή που την αφορά θα σημειώνεται). Το άλλο είναι το LiquidFeedback που βοηθά στον σχηματισμό επίσημης άποψης (ή απόφασης, σε περίπτωση εταιρίας όπως η ΕΡΤ) λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις φωνές που τους αφορά η απόφαση.

Τώρα, σε όσα δεν αφορούν καθαρά την ΕΡΤ αλλά και την λειτουργία του δημοσίου (η ΕΕΤΤ είναι δημόσια; Όσο αφορά την εκχώρηση συχνοτήτων).
 
Top