χειμερινοί και θερινοί παραθεριστές

Τώρα, είναι αστείο να πει κάποιος που πάει για τέσσερις μέρες σ' ένα νησί ότι "παραθερίζει".
Οι λέξεις έχουν τη σημασία που τους δίνουμε, και οι σημασίες εξελίσσονται. Ας μην συγχέουμε την ετυμολογία (ή τις παράλληλες ή παρωχημένες σημασίες) με την τρέχουσα (ή τη συνηθέστερη) σημασία.
 
Συμφωνώ με το Ζάζουλα. Κάπου αλλού είχαμε ξανασυζητήσει με τον Νίκελ την επέκταση των εννοιολογικών σημασιών χωρίς αυτό να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία μας. Λέμε για παράδειγμα «αναπτήρας μιας χρήσης» κι ας τον έχουμε ένα χρόνο.
 
Το διακοπεύω και η διακόπευση θα ήταν σπουδαίες λύσεις και θα έδιναν μια χαρά παράγωγα, όμως ακόμη και ο γκούγκλης σε ρωτάει αν ήθελες να πατήσεις ρο αντί για πι...
 
Οι λέξεις έχουν τη σημασία που τους δίνουμε, και οι σημασίες εξελίσσονται. Ας μην συγχέουμε την ετυμολογία (ή τις παράλληλες ή παρωχημένες σημασίες) με την τρέχουσα (ή τη συνηθέστερη) σημασία.
Συμφωνώ. Κι εγώ ως χρήστης της γλώσσας έθεσα το θέμα. Επειδή δεν μου πάει να χρησιμοποιήσω το παραθερίζω και το παραθεριστής για το χειμώνα και αναζητώ μια άλλη λύση. Δεν με ενοχλεί (μόνο ούτε κυρίως) η ετυμολογία όσο η χρήση, έτσι όπως την έχω συνηθίσει εγώ.

Όπως είπε και η Αλεξάνδρα, τα θέρετρα έχουν πια (ψιλο)καθιερωθεί για χειμώνα και καλοκαίρι, αλλά ο παραθεριστής/παραθερισμός (νομίζω πως) όχι.
 
Μα δεν έχει τρόπο η τρισχιλιετής με τα 5.000.000 λέξεις να πει ότι ένας άνθρωπος πάει κάπου να χαλαρώσει για λίγες μέρες;

Είχε τον τρόπο κάποτε, αρκετά παλιά, και έλεγε σχολάζω, περνώ τις ώρες της σχόλης μου.

Σήμερα μπορούμε, νομίζω, να πούμε διακοπεύω.
 
20627947590_101b041eca_o.gif


http://www.phdcomics.com/comics.php?f=1231
 
Back
Top