στο δόξα πατρί, στο δοξαπατρί = right between the eyes

Μήπως γνωρίζει κάποιος να μου εξηγήσει τι σχέση έχει η εκκλησιαστική έκφραση "Δόξα Πατρί' με την λαϊκή έκφραση "με βάρεσε στο δόξα πατρί" ή "την έφαγα στο δόξα πατρί" ;
Η απορία μου δημιουργήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια μίας κηδείας όταν άκουσα τον παπά να λέει "Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι".
Είναι πιθανό να έχει σχέση με τη συνοδευτική χειρονομία με την κόψη της παλάμης στο μέσον του μετώπου επειδή από εκεί αρχίζει ο σταυρός ή είναι κάτι άλλο;
 
Λες «δόξα πατρί» -το χέρι στο μέτωπο, «και υιώ» -στο στήθος, «και αγίω πνεύματι» -στον δεξί ώμο, «αμήν» (; ) στον αριστερό. Θα μου πεις, γιατί δεν λέμε «με βάρεσε στο και υιώ». Έλα ντε!
 

daeman

Administrator
Staff member
Παρακαλώ να με συγχωρήσετε, αλλά θυμήθηκα ένα σχετικό μνημονικό βοήθημα (αν και με λίγο διαφορετική σειρά, αφού οι καθολικοί αγγίζουν πρώτα τον αριστερό και μετά τον δεξιό ώμο, όταν σταυροκοπιούνται), κατάλληλο μόνο για άρρενες, όμως: Spectacles, testicles, wallet and watch. :D

Making the Sign of the Cross (Nuns on the Run)

@ Μαρίνος: Ίσως επειδή ένα δυνατό χτύπημα στο δόξα πατρί αφήνει ξερό το θύμα, ενώ στον υιό το κάνει να διπλωθεί στα δύο*, αναλόγως και με το ύψος του υιού και το φύλο του θύματος, βέβαια.

*να καθιερώσουμε το χτύπημα στον υιό ως βοήθημα για την επίκυψη της μετάνοιας;:p
 

nickel

Administrator
Staff member
Το Δόξα Πατρί = The Gloria Patri (η δοξολογία) [Βάζω και κανένα μεταφραστικό να μην πηγαίνει χαμένη η ευκαιρία.]

στο δόξα πατρί (ή: στο δοξαπατρί) = right between the eyes
Το γράφουν πολλοί με μία λέξη.

Και σωστή η εξήγηση που δίνετε. Ευτυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει πολύ η μάλλον αστεία του Νατσούλη (τη διαβάζετε εδώ, για τον Δοξαπατρή).
 
Δόξα τω Πατρί, το Υιώ και τω Αγ. Πνεύματι...λοιπόν!
Εκεί στο "Υιώ" το χέρι δεν κατεβαίνει στο στήθος αλλά στην κοιλιά... υποδηλώνοντας την ενανθρώπιση του Λόγου (Υιού) στη γη.
 
Last edited:
Λες «δόξα πατρί» -το χέρι στο μέτωπο, «και υιώ» -στο στήθος, «και αγίω πνεύματι» -στον δεξί ώμο, «αμήν» (; ) στον αριστερό. Θα μου πεις, γιατί δεν λέμε «με βάρεσε στο και υιώ». Έλα ντε!
Καλά έκανες κι έβαλες το ερωτηματικό, γιατί "αμήν" δε λες ποτέ μετά το "Δόξα Πατρί...", παρά μετά, όταν έχεις πει και το "Και νυν και αεί, και εις τους αιώνας των αιώνων [αμήν]". Αν θέλουμε σώνει και καλά να βάλουμε μια λέξη στον αριστερό ώμο, μάλλον θα πρέπει να βάλουμε το "Πνεύματι", ενώ το "Αγίω" θα είναι στον δεξί ώμο. Ο ρυθμός όμως είναι έτσι κι αλλιώς πολύ φλου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Δόξα Πατρί αντιστοιχεί το μέτωπο, γιατί από εκεί αρχίζει η όλη εκφώνηση.

Το Δόξα Πατρί = The Gloria Patri (η δοξολογία)
(η δοξολογία) = (η μικρή δοξολογία), γιατί, όπως λέει και το λινκ σου, σε αντίθετη περίπτωση καταλαβαίνουμε τη Μεγάλη Δοξολογία (Δόξα Σοι τω δείξαντι το φως...), που είναι ολόκληρο (συχνότατα ψαλτό) κατεβατό.
 
Top