σκουπιστό σκυρόδεμα = brushed concrete

Κάπου βρήκα πως σημαίνει "δουλευμένο και λουστραρισμένο στο χέρι (σκουπιστό)", αλλά μιλούσε για ξύλο- για κρεβατοκάμαρα συγκεκριμένα. Ξέρετε πώς είναι έκφραση για το σκυρόδεμα στα αγγλικά;
 
Δεν είναι δηλαδή brushed cement;
 
Συμφωνώ με τον Nickel και ζητώ συγγνώμη για τη δική μου παραδρομή. Συνήθως τσιμέντο - cement, σκυρόδεμα - concrete. Για το brushed, έτσι το είχα ακούσει σε ΗΠΑ για πατώματα που έφτιαχναν σε γκαράζ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για το brushed, έτσι το είχα ακούσει σε ΗΠΑ για πατώματα που έφτιαχναν σε γκαράζ.
Μπράβο, για τέτοιο ήταν και το σκουπιστό μπετόν:
Θα διαμορφωθούν δρόμοι από μπετόν σκουπιστό για την είσοδο των αυτοκινήτων με μεταλλικές εξώπορτες στην είσοδο και χώρος για parking.
 
Ναι, αναφέρεται σε δάπεδο αναψυκτηρίου. Νομίζω πως αυτό πρέπει να είναι (με μπέρδεψε η άτιμη κρεβατοκάμαρα...)
 

billy_wretzky

New member
Ως μέθοδος επεξεργασίας μετάλλων μήπως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ο όρος "στιλβώνω" ως γενικός και να αναλυθεί περισσότερο ως "στιλβώνω με βούρτσα" το οποίο είναι και η πραγματική μέθοδος σε αυτή την περίπτωση; (Μπορεί να είναι και "γυαλίζω" κ.α.)
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλωσήρθες.

Στο συγκεκριμένο νήμα η ερώτηση ήταν πώς μεταφράζεται το σκουπιστό σκυρόδεμα. Φαντάζομαι ότι εσύ αναφέρεσαι στη μετάφραση του brushed. Λόγω ειδικότητας ονόματος, θα μπορούσα να σου πω ότι το brushed nickel έχει μεταφραστεί βουρτσισμένο νικέλιο μετά πολλών επαίνων, αλλά κυρίως θα σε παραπέμψω στο βουρτσισμένο αλουμίνιο, που είναι μετά πάμπολλων ευρημάτων. Δείχνει ότι η επεξεργασμένη επιφάνεια έχει αυτή την αδρή υφή που είναι διαφορετική από τη στιλβωμένη ή τη γυαλισμένη (έννοιες γενικότερες). Δεν συμφωνείς;
 
Έχω μια υποψία ότι πρόκειται για αυτό που λένε στην οικοδομική πιάτσα "βιομηχανικό μπετόν". Αν κατάλαβα καλά από έναν φίλο μου οικοδόμο, πρόκειται για μπετόν δαπέδου που υφίσταται τρίψιμο με ειδικό μηχάνημα.
 
Λόγω ειδικότητας ονόματος, θα μπορούσα να σου πω ότι το brushed nickel έχει μεταφραστεί βουρτσισμένο νικέλιο μετά πολλών επαίνων,

Καλά, το μετά πολλών επαίνων ας μην το δένουμε και κόμπο, αφενός μεν γιατί εξαρτάται από πού έρχεται ο έπαινος, αφετέρου δε γιατί πολύ απλά το βουρτσισμένο πολλοί το βρίσκουν απλά αστείο και αποφεύγουν να το χρησιμοποιήσουν εντελώς (και πολύ καλά κάνουν). Σύμφωνα με τις Εθνικές Προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο δόκιμος και σωστός όρος είναι βουρτσιστό.
 

billy_wretzky

New member
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και χαίρομαι που θα αποτελέσω μέλος της κοινότητάς σας.

Να πω την αλήθεια τυχαία είδα αυτό το νήμα, καθώς μεταφράζω ένα κείμενο για την πτυχιακή μου, οποτε ακόμα δεν έχω προσαρμοστεί πλήρως στη λειτουργία του ιστότοπου.

Όντως αναφέρομαι στο brushed καθώς αυτός είναι ο όρος που με προβλημάτισε.
Αν και δεν σχετίζεται με αυτό το νήμα (οπότε άν θέλετε το βγάζετε από εδώ), τον όρο τον βρήκα στο εξής συγκείμενο:

"The 1998 collectible celebrated the re-creation of the 1947 Zippo Car, with an antiqued pewter emblem on a classic brushed chrome finish."

Είναι από κείμενο της Zippo. Αναφέρεται στην υφή του περιβλήματος των συγκεκριμένων αναπτήρων.

Έπειτα από συζήτηση με τον πατέρα μου (ο οποίος λόγω δουλειάς έχει κάποιες γνώσεις επί του θέματος) καταλήξαμε στο ότι σαν γενικός όρος το brushed θα μπορούσε να είναι το στιλβωμένο. Αν τώρα κάποιος θέλει να μιλήσει συγκεκριμένα για το ποιό είδος στιλβώματος έχει χρησιμοποιηθεί τότε μπορεί να αρχίσει να μιλάει για γυαλισμένο, ματ κλπ ανάλογα με την υφή που έχει επιτευχθεί. Για την συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τα "νερά", αν θέλετε, που υπάρχουν στην πλειονότητα των αναπτήρων αυτών. Αυτό επιτυγχάνεται με στίλβωμα (γενικά) και όντως έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο είδος βούρτσας.

Εγώ το απέδωσα ως εξής (χωρίς ακόμα να έχω καταλήξει, καθώς είναι το draft του πρώτου draft μου) "κλασσικό στιλβωμένο με βούρτσα φινίρισμα χρωμίου" αν και όπως το βλέπω τώρα μάλλον πρέπει να βάλω και τη λέξη περίβλημα (κλασσικό περίβλημα χρωμίου, με φινίρισμα στιλβωμένο με βούρτσα). Ο λόγος που το επέλεξα αυτό είναι για να διασφαλίσω ότι ο αναγνώστης θα καταλάβει άμεσα ότι δεν πρόκειται για κάποιο γυαλιστερό αναπτήρα αλλά και να αποφύγω τον όρο βουρτσισμένο καθώς δεν μου αρέσει υφολογικά (χωρίς να διαφωνώ ή να έχω καταλήξει απόλυτα).

Ελπίζω να έχουν κάποια συνοχή όλα αυτά....:-)
 
Last edited:
Top