σαββατοκύριακο ή Σαββατοκύριακο;

Καλημέρα,

Ο Τριανταφυλλίδης ον λάιν το έχει με κεφαλαίο. Το ΛΝΕΓ 2005 το έχει με μικρό και το ΜΕΛ το έχει επίσης με μικρό. Κι εγώ με μικρό το βάζω πάντως!
 
Για μένα, κεφαλαίο "Σ". Το συμπεριλαμβάνω στις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας...
 

Elsa

¥
Κι εγώ το γράφω με κεφαλαίο.

(Δεν με νοιάζει και πολύ πώς γράφεται, φτάνει να έρχεται γρήγορα και να κρατάει πολύ!):D
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το ΛΝΕΓ θα έχει κάποια εξήγηση, όμως, γιατί το βάζει με μικρό. Π.χ. ότι δεν είναι μέρα της εβδομάδας, αλλά είναι προσδιορισμός χρονικής περιόδου, όπως λέμε "εβδομάδα" ή "μήνας" ή "διήμερο".
 
Το ΛΝΕΓ θα έχει κάποια εξήγηση, όμως, γιατί το βάζει με μικρό. Π.χ. ότι δεν είναι μέρα της εβδομάδας, αλλά είναι προσδιορισμός χρονικής περιόδου, όπως λέμε "εβδομάδα" ή "μήνας" ή "διήμερο".
Αυτή θα πρέπει να είναι η ιδέα, αλλά, αφού όπως λέει ο Ζαζ. αμφότερα τα συνθετικά είναι κύρια, προτιμώ να διακρίνω το διήμερο ή το τριήμερο από το (Π)ΣΚ. Κάτι σαν ταξίδι για Χριστουγεννοπρωτοχρονιά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχω την εντύπωση ότι η άποψη «τα παρατακτικά σύνθετα γράφονται με κεφαλαίο αρχικό γράμμα όταν και τα δύο συνθετικά είναι κύρια ονόματα» έχει διορθώσει το σαββατοκύριακο (που έτσι, με πεζό, το βρίσκουμε σε Δρανδάκη, Δημητράκο, Σταματάκο) σε Σαββατοκύριακο. Κριαράς, Μείζον και Μπαμπινιώτης έχουν μείνει στα παλιά, με το πεζό. Εγώ το γράφω όπως μου κατέβει μια και δεν θεωρώ ότι έχει κάτσει η μπίλια. Άλλωστε το ΛΝΕΓ έχει και την πρωτοχρονιά με πεζό. (Στο «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» η αρχιμηνιά έχει κεφαλαίο σαν πρώτη λέξη της πρότασης :) ) Ο μύλος γράφεται με πεζό αρχικό, εκτός αν είναι πολυχώρος στη Θεσσαλονίκη.
 
Άλλωστε το ΛΝΕΓ έχει και την πρωτοχρονιά με πεζό.
Κατανοητό, γιατί εδώ πράγματι ισχύει ο νόμος του "όπως μου κατέβει": "Πρωταπριλιά", "Πρωτομαγιά" (ΛΝΕΓ) :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ το γράφω όπως μου κατέβει μια και δεν θεωρώ ότι έχει κάτσει η μπίλια. [...] Ο μύλος γράφεται με πεζό αρχικό, εκτός αν είναι πολυχώρος στη Θεσσαλονίκη.
Θυμίζει ρώσικη ρουλέτα η όλη υπόθεση.
 

daeman

Administrator
Staff member
Κεφαλαίο ποντάρω, ε, χρησιμοποιώ κι εγώ, αλλά δεν τρώω και τα νύχια μου πού θα κάτσει η μπίλια.
Αυτό που κυρίως με απασχολεί ειπώθηκε ήδη εύστοχα από την Έλσα:
(Δεν με νοιάζει και πολύ πώς γράφεται, φτάνει να έρχεται γρήγορα και να κρατάει πολύ!):D

Επειδή, λοιπόν, the weekend has almost landed κι αυτό μου φτιάχνει απίστευτα τη διάθεση, παρακαλώ επιτρέψτε μου μια πρόταση για το λεξικό των Λεξιπαραλόγων:
Όταν είναι μικρό και άχαρο (φουλ στις υποχρεώσεις, δουλειές, αγγαρείες κλπ.) να το γράφουμε μειωτικά σαββατοκύριακο ή σκ (ατά!)
Όταν είναι σαν όλα τα υπόλοιπα να το γράφουμε Σαββατοκύριακο ή Σκ,
Όταν έχουμε μεγάλες προσδοκίες απ' αυτό ή ήταν ξεχωριστό, να το γράφουμε ΣαββατοΚύριακο ή ΣΚ, και
Όταν αναμένεται ή ήταν σούπερ ντούπερ, όλο κεφαλαία με πολλά θαυμαστικά... :p
Ο μύλος γράφεται με πεζό αρχικό, εκτός αν είναι πολυχώρος στη Θεσσαλονίκη.
Ή αν μιλάμε για το μεγάλο μπάχαλο, οπότε θα πρότεινα το ηχηρότατον: ΜΥΛΟΣ ;)
 
Εκτός από το ότι θα ψήφιζα δαγκωτό αυτά που λέει ο ντάεμαν για το σαββατοκύριακο, εγώ θα έλεγα πως γράφεται με μικρό (και έτσι το γράφω πάντα) γιατί η λέξη δεν αποτελεί μέρα της εβδομάδας, αλλά όπως ειπώθηκε και παραπάνω μια χρονική περίοδο, όπως η εβδομάδα, ο μήνας, ο χρόνος.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει η μέρα σαββατοκύριακο, αλλά οι μέρες Σάββατο και Κυριακή.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και αφού δεν βλέπω να το θίγει κανένας:

Ποιο είναι το σωστό: ΣαΚυ ή ΣουΚού; (ή σακυ; ή σουκού; )
 

nickel

Administrator
Staff member
Παρεμπ, γέλασα με τους πολλούς που γράφουν ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο.

Εγώ γράφω Σ-Κ και προφέρω [σουκού].
 

pit

New member
Οι οδηγίες και οι σημειώσεις, πάντως, που μας δίνουν οι εταιρείες για τον υποτιτλισμό, καθώς και τα εγχειρίδια γλωσσικής επιμέλειας του Πατάκη, πάνω στα οποία στηρίζονται οι περισσότερες οδηγίες/σημειώσεις των εταιρειών, το δίνουν με πεζό γιατί, λέει, δεν είναι πλέον κύριες λέξεις, αλλά αλλάζει η δομή τους. Λέει κι άλλα, αλλά δεν τα θυμάμαι όλα. Εγώ το γράφω με μικρό γιατί θυμάμαι ότι με έπεισε η αιτιολόγηση των εγχειριδίων. Δεν ακολουθώ πάντα τυφλά τους νέους/παλιούς κανόνες. Αυτός, πάντως, με κάλυψε.

Υ.Γ. Για όσους δεν το ξέρουν, τα εγχειρίδια επιμέλειας του Πατάκη βασίζονται στη γραμματική του Τριανταφυλλίδη και στις σημειώσεις που έχει συλλέξει η Άννα Ιορδανίδου τόσα χρόνια.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο Οδηγός του Πατάκη λέει:

Όταν και τα δύο συνθετικά γράφονται με κεφαλαίο, το σύνθετο γράφεται με κεφαλαίο:
Σαββατοκύριακο, Νικολοβάρβαρα, Καθαροδευτέρα
 
Αν και το έγραφα με μικρό στο παρελθόν (χωρίς να ξέρω γιατί), ρώτησα κάποτε ένα διορθωτή και μου είπε με κεφαλαίο, δίνοντάς μου την ίδια εξήγηση που ήδη έχετε παραθέσει. Έκτοτε, το γράφω πάντα με κεφαλαίο. Δεν ξέρω αν κάνω καλά, πάντως ακολούθησα την άποψη του διορθωτή.
 
Top