μουσικό σταθερό

Καλησπέρα

Μήπως γνωρίζει κανείς εάν το "μουσικό σταθερό" είναι όρος στη μουσική και ποια θα ήταν η απόδοσή του στην Αγγλική;

Μερσί

"Η παράσταση (...) περνώντας μέσα από τη στατικότητα του είναι, ‎όπου εδώ εκφράζεται από το μουσικό σταθερό και την εναρκτήρια μινιμαλιστική ‎αισθητική.‎"
 

daeman

Administrator
Staff member
Δεν το έχω συναντήσει πουθενά και οι αναζητήσεις στο ιντερνέτι για τις συνάψεις "μουσικό σταθερό", "μουσική σταθερή" και "μουσική σταθερά" δεν απέδωσαν σχετικούς καρπούς.

Μήπως εννοεί το τέμπο, τον σταθερό ρυθμό, και ξέχασε το ουσιαστικό;
Αν και τότε, εγώ τουλάχιστον θα έβαζα το σταθερό πριν το μουσικό. Μα δεν το έγραψα εγώ.
 
Ευχαριστώ πολύ.
Θα το ψάξω το ενδεχόμενο του τέμπο.
Το musical constant πώς σας φαίνεται;
 

daeman

Administrator
Staff member
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μπορεί να χρησιμοποιεί το σταθερό ελλειπτικά, όπως θα λέγαμε ίσως το "αμετάβλητο της μουσικής υπόκρουσης".

Το musical constant με παραπέμπει στη σταθερά, με την έννοια της φυσικής σταθεράς, αλλά μπορεί να είναι και η ιδέα μου. Αν είναι σωστή η αποπάνω εικασία, constant music ή musical constancy, ίσως, γιατί το constance είναι παρωχημένο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλά το λες:
"[η] στατικότητα του είναι [...] εκφράζεται από το μουσικό σταθερό και την εναρκτήρια μινιμαλιστική ‎αισθητική.‎"

Μπορεί να είναι recurring musical motif. Δεν είναι σαφές στα ελληνικά τι εννοεί, αλλά ελπίζω να υπάρχει ένα μοτίβο τουλάχιστον, να μην είναι ο ίδιος ήχος συνέχεια από κάτω, ένα ατέρμονο χαλί. Πόση πια στατικότητα;
 
Βρήκα αυτό στο wikipedia:

In music, subjective constancy is the identification of a musical instrument as constant under changing timbre or "conditions of changing pitch and loudness, in different environments and with different players." (Erickson 1975)


Λέω να το βάλω musical constancy και να το συζητήσω με τον δημιουργό...

Η αφαιρετική γραφή είναι πολύ δύσκολη να την κατανοήσεις κανείς τελικά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ
Για όποια άλλη πρόταση είμαι εδώ.
 

Cadmian

New member
Διαβάζοντας την πρόταση σου σκέφτηκα πως με το μουσικό σταθερό ενδέχεται να υπονοεί το ισοκράτημα (ή ισοκράτη, ή ίσο, αγγλ. pedal note/ point, drone note), δηλ. έναν μουσικό φθόγγο που παραμένει σταθερός σε τονικότητα κατά τη διάρκεια του κομματιού, ενεργώντας σαν «χαλί», ή σαν βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται οι υπόλοιπες μελωδίες. Παραδείγματα υπάρχουν και στη βυζαντινή, αλλά και στην ινδική μουσική.

Βέβαια, θα μπορούσε κάλλιστα να υπονοεί κι ένα μοτίβο (όπως είπε ο Nickel), που είναι εξ ορισμού επαναλαμβανόμενο, και που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σταθερά κατά την ανάπτυξη του κομματιού.
 

daeman

Administrator
Staff member
Σωστός ο Cadmian, καθόλου δεν αποκλείεται να εννοεί ότι ένα όργανο ή μια φωνή βαστάει το ίσο.
Απ' ό,τι καταλαβαίνω όμως, η cinoiralsax έχει πρόσβαση στον συντάκτη του κειμένου, οπότε αυτός σίγουρα θα λύσει την απορία της. Ελπίζω μόνο να μας ενημερώσει κι εμάς, μη μείνουμε με την αγωνία...;)
 
Top