γινόντουσαν… σκουπιζόντουσαν… πασαλειβόντουσαν… κοιμόντουσαν…

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αν και γράφω κοιμούνταν, συχνά στον προφορικό λόγο χρησιμοποιώ κοιμόντουσαν. Μερικές φορές έρχεται στο στόμα μου και το τρίτο ενικό, το κοιμόταν. Για το τελευταίο έκανα μια αναζήτηση στο Google και με το συνδυασμό "άλλοι κοιμόταν" βγήκαν 4940 αποτελέσματα! Επειδή μου φάνηκε κάπως παράξενο, ιδίως επειδή είχα υπόψη μου τα παραπάνω γκουγκλίσματα, κοίταξα πιο προσεκτικά την ποικιλία των σελίδων και διαπίστωσα ότι πάρα πολλές περιείχαν το ίδιο κείμενο. Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω με κάποιο τρόπο μια σχετική διήθηση για να έχω πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, βλέποντας όμως κάτι τέτοιους αριθμούς η εμπιστοσύνη μου σ' αυτά τα συγκριτικά αποτελέσματα με το Google κλονίζεται.

Αυτό το έχω παρατηρήσει στο Βόλο, αλλάζουν θέση στα τρίτα πρόσωπα σε αυτού του είδους τα ρήματα, π.χ. ο ξάδερφός μου κοιμόνταν, και τα παιδιά κοιμόταν.
 
Για την ακρίβεια, μπορούμε να τους γράψουμε σε διάλογο, σε αφηγήσεις σαν αυτές που γράφει ο Καμπουράκης...
Εγώ τους αξιοποίησα στη μετάφραση του "El hablador" ("Ο άνθρωπος που έλεγε ιστορίες"), στα τμήματα του βιβλίου όπου ο "ιστορητής" αφηγείται τις ιστορίες του. Ήταν ένα από τα στοιχεία που με βοήθησαν να αποδώσω το ιδιαίτερο ύφος του κειμένου και να τονίσω τη διαφορά ανάμεσα στον "πολιτισμένο" δυτικότροπο και τον "απολίτιστο" ιθαγενή αφηγητή (και είμαι τόσο, μα τόσο ευγνώμων που υπάρχουν, γιατί διευκόλυναν το δύσκολο έργο μου).

Είναι οι μόνοι που μπορώ να πω φυσικά και αβίαστα.
Κι εγώ το ίδιο.
 
Top