αροκάρια = Norfolk Island pine | monkey puzzle

nickel

Administrator
Staff member
Το παρακάτω νήμα ασχολείται με monkey puzzles και Mapuches.

Η αροκάρια είναι ένα κωνοφόρο πολύ γνωστό και στην Ελλάδα. Η ονομασία του γένους είναι Araucaria, γι’ αυτό σε παλιά βιβλία θα το βρείτε να γράφεται αρωκαρία (Φυτολογία Γεννάδιου), αρωκαρία ή αραουκαρία (στο λήμμα monkey puzzle του Penguin-Hellenews), αραουκάρια ή αρωκάρια τώρα στον Πάπυρο. Ωστόσο, μετά την απλοποίηση, είναι φυσικό να είναι πια διαδεδομένη η γραφή αροκάρια και έτσι θα τη βρείτε και στο ΛΚΝ.

Από τα είδη του γένους, διαβάζω ότι αυτό που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι η Araucaria heterophylla (synonym A. excelsa), δηλαδή η ετερόφυλλη ή υψικάρηνη, που στα αγγλικά λέγεται Norfolk Island pine επειδή είναι ιθαγενές της Νήσου Νόρφολκ (προφέρεται «Νόρφοκ» στα αγγλικά και είχε κάποτε εξελληνιστεί σε Νορφόλκη), που είναι μια κουκκίδα στον χάρτη στα ανατολικά της Αυστραλίας.

Η πατρίδα των αροκαριών είναι η Νότια Αμερική και η πιο γνωστή, η Araucaria araucana, που οι Εγγλέζοι τη λένε monkey puzzle, είναι το εθνικό δέντρο της Χιλής. Από τη Χιλή προέρχεται και το όνομα του γένους, αφού η Αραουκανία (Araucania) είναι μια περιοχή της κεντρικής Χιλής με σπουδαία ιστορία. Είναι η κοιτίδα των Αραουκανών Ινδιάνων, οι οποίοι, όπως διαβάζω στην Wikipedia, προτιμούν το όνομα Mapuches (Μαπούτσε ή Μαπούχε, ο Πάπυρος έχει και τα δύο, αλλά από τους ίδιους έχω ακούσει το πρώτο). Οι Αραουκανοί άντεξαν επί τρεις αιώνες στις προσπάθειες των Ισπανών αρχικά και των Χιλιανών στη συνέχεια να τους καθυποτάξουν.

Η γλώσσα τους, σαν τη Βασκική, ανήκει στις ορφανές και ανάδελφες γλώσσες, τις απομονωμένες γλώσσες. Ωστόσο, αν σας αρέσουν τα παραμύθια, να που τελικά η Αραουκανική (ή Mapudungun, όπως προτιμούν να τη λένε σήμερα οι Μαπούτσε και οι μελετητές) φαίνεται ότι επηρεάστηκε ή διαμορφώθηκε από Σπαρτιάτες αποικιστές. :rolleyes:

Παραθέτω από το έργο Η ελληνική καταγωγή των Αραουκανών της Χιλής:

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Λόνκο Κιλαπάν, που είναι ο Επεουτούβε τής φυλής (Επεοτύπης, Επεοταγός = επίσημος ιστορικός των Αραουκανών, αφηγητής των επών - έπεου) γύρω στο 600 με 800 π.Χ. ξεκίνησε μια αποστολή αποίκισης από την Ελλάδα, συγκεκριμένα από την Σπάρτη, και περνώντας από την Μικρά Ασία ακολούθησε τον παραδοσιακό δρόμο προς την Άπω Ανατολή, περνώντας βορειο-ανατολικά της Ινδίας, έφτασε στην περιοχή του Λάος — που προέρχεται από το ελληνικό “λαός”. [...]

Χρησιμοποιώντας ως γέφυρα τα νησιωτικά συμπλέγματα της Ινδονησίας, Μικρονησίας, Μελανησίας και Πολυνησίας, έφθασαν τελικά ώς τα νησιά Γαλάπαγος (Galapagos, σύνθετη λέξη εκ των γάλα και πάγος, που θα πει λευκοί βράχοι), και από εκεί πέρασαν στη αμερικανική Ήπειρο (Περού). Όλα τα παραπάνω νησιωτικά συμπλέγματα φέρουν σύνθετα ελληνικά ονόματα: “Ινδο-νησία”, “Μικρο-νησία”, “Μελα-νησία”, “Πολυ-νησία”... Όλα έχουν ως δεύτερο συνθετικό την λέξη -νησία, δηλαδή, “σύνολο νησιών”, “νησιωτικό σύμπλεγμα”, ενώ το πρώτο συνθετικό είναι δηλωτικό κυρίας ιδιότητος των νήσων αυτών ή των κατοίκων τους. Τα ονόματα αυτά δεν τους τα έδωσαν οι δυτικοί θαλασσοπόροι αλλά τα είχαν από πριν.

Εκεί θεμελίωσαν την καινούργια πολιτεία - κράτος και έδωσαν στην περιοχή το όνομα Φυλή, από παραφθορά του οποίου προέκυψε η σημερινή ονομασία της χώρας Χιλή (Chile).

Αν δεν σας φτάνουν τα παραπάνω, τα παραμύθια συνεχίζονται εδώ:
http://www.heliodromion.gr/omiliaaraoukanoi.htm
http://www.heliodromion.gr/e_araoukanoi.htm
http://www.chronidis.gr/s1/politiki/8-politiki-genika/20-h-elliniki-katagogi-ton-araoukanon
 

Zazula

Administrator
Staff member
Βρε μια μανία με τους Μαπούτσε! http://www.lexilogia.gr/forum/showthread.php?p=27313#post27313 :p Πήγε κι έδεσε ο Ε...πεοτύπης ή πεοταγός! :D

Εκεί θεμελίωσαν την καινούργια πολιτεία - κράτος και έδωσαν στην περιοχή το όνομα Φυλή, από παραφθορά του οποίου προέκυψε η σημερινή ονομασία της χώρας Χιλή (Chile).
Κι εγώ που νόμιζα ότι ήταν από το Χηλή (λόγω σχήματος)... :)
 
Top